Clickbait, berita palsu, kewartawanan kuning – media hari ini berada dalam keadaan buruk.

Penonton bosan dengan kandungan sub-par yang disekat, tetapi mereka tidak selalu bersedia untuk membayar kandungan yang baik. Umpan klik akan menjadi lebih mudah untuk menjadi viral dan menjana pendapatan berdasarkan model iklan tradisional. Model pembiayaan lain, seperti langganan dan pembayaran gaji, telah dilaksanakan untuk kejayaan bercampur – setelah semua, di Internet, selalu ada pilihan kandungan percuma yang disokong iklan. Pembaca juga suka menggunakan kandungannya dari pelbagai sumber dan tidak mahu terikat dengan satu penerbit.

Oleh itu, kita memerlukan cara berfikir baru untuk membiayai kandungan yang baik. Mungkinkah masa depan kandungan terletak pada pembayaran mikro cryptocurrency?

Adakah Mikro Pembayaran Cryptocurrency Masa Depan Pemasaran Kandungan?

Adakah Mikro Pembayaran Cryptocurrency Masa Depan Pemasaran Kandungan?

Apakah Bayaran Mikro?

Pembayaran mikro menawarkan pilihan alternatif yang berpotensi untuk menyokong kandungan berkualiti tinggi tanpa mengunci pengguna ke dalam satu langganan jangka panjang. Konsep di sebalik pembayaran mikro ialah anda membelanjakan sejumlah kecil setiap kali anda melihat kandungan.

Pembayaran per artikel memberi insentif kepada penerbit untuk menghasilkan kandungan berkualiti tinggi yang memuaskan penonton – jika penonton selalu merasa tersinggung oleh sumber kandungan, mereka akan berhenti membuat pembelian. Oleh kerana kami tidak membayar untuk kandungan yang disokong iklan, kami tidak mempunyai jalan keluar jika kami merasa seperti clickbait telah membuang masa kami.

Apa yang Menahan Pembayaran Mikro Kembali?

Bitcoin dan banyak cryptocurrency lain terdedah kepada masalah skala. Urus niaga bernilai berbilion kecil memerlukan banyak tenaga pengkomputeran dan dikenakan bayaran yang ketara. Sekiranya anda hanya menghantar beberapa sen untuk sebuah artikel dan sebahagian besar akan habis dikenakan bayaran, ia menjadi cara yang tidak berkesan untuk membiayai kandungan.

Untuk mengatasi ketidakcekapan dan perbelanjaan menulis urus niaga kecil ke blockchain, beberapa organisasi menggunakan saluran. Daripada mencatat setiap transaksi ke blockchain dan dikenakan bayaran untuk setiap transaksi tersebut, pembayaran saluran dicatat sebagai koleksi. Kaedah terbaik untuk memikirkannya adalah seperti mengawasi bar di kad dengan kad kredit anda. Daripada membebankan anda untuk setiap minuman, bartender memperhatikan semua yang anda pesan dan hanya mengenakan caj pada akhirnya.

Apabila saluran pembayaran mikro dibuat, sejumlah bitcoin dikunci ke dalamnya dan setiap pembayaran individu ditandatangani oleh pengirim. Penerima boleh mengeluarkan setiap jumlah yang ditandatangani secara individu, atau menunggu sehingga saluran ditutup dan mengeluarkan jumlahnya. Sekiranya penerima menunggu sehingga saluran ditutup dan hanya mencatat jumlah ini ke blockchain, ia akan mengurangkan jumlah transaksi, menjadikannya lebih cekap dan lebih murah.

Bersekutu

Permulaan ini adalah salah satu daripada banyak yang ingin mengubah model ekonomi untuk pembuatan kandungan. Bersekutu menagih dirinya sebagai sistem pengurusan sumber dan paywall dalam talian. Ini membolehkan laman web menggunakan perkhidmatan mereka sebagai penapis yang hanya memungkinkan pengguna mengakses konten jika mereka membayar biaya. Pengguna membeli Coinetize Credits dengan Bitcoins atau kad kredit mereka. Apabila mereka melayari laman web yang menggunakan Coinetize, pengguna membayar untuk kandungan terhad dengan kredit mereka yang telah dibeli.

Coinetize mudah untuk dibentuk oleh laman web. Terdapat beberapa yang berbeza kaedah penghubung; DNS, proksi terbalik, arahan halaman dan folder rahsia. Ini boleh disediakan secara percuma dalam beberapa minit, tanpa sebarang kredit atau cek ID. Perkhidmatan ini mengenakan bayaran kepada pelanggan sebanyak 1.8%, tetapi mereka juga menawarkan sokongan e-mel 24 jam.

Berani

The Penyemak imbas web yang berani telah terkenal kerana membawa iklan yang lebih ringan dan penggunaan yang lebih pantas untuk melayari. Sebagai sebahagian daripada perkhidmatan mereka, mereka sekarang menawarkan Pembayaran Berani, yang memberi pengguna cara untuk membayar laman web kegemaran mereka secara peribadi. Pengguna boleh menghubungkan dompet Bitcoin luaran atau kad kredit mereka ke dompet dalam sistem Brave. Sekiranya mereka ingin menggunakan Bayaran Berani, mereka mesti membiayai minimum $ 5 setiap bulan.

Setiap bulan, sumbangan dibahagi-bahagikan di antara laman web yang dikunjungi pengguna Berani, berdasarkan berapa kali dikunjungi, dan juga jumlah masa yang dihabiskan di setiap laman web. Menurut pengasas Brave, Brendan Eich, pengguna dapat “memberi penghargaan kepada laman web yang kandungannya mereka hargai dan ingin disokong,” semuanya tanpa dijejaki.

Bolehkah Pembayaran Mikro Mengembalikan Kandungan Berkualiti Tinggi?

Sama seperti dengan Uber dan AirBnb, anda boleh membuat kesukaran dengan kandungan anda. Bayangkan sebentar, bahawa setiap pos blog, video dan atau podcast yang anda terbitkan peminat anda di seluruh dunia dari telefon mereka dapat menghantar 25 sen, 50 sen atau bahkan satu dolar untuk setiap isi kandungan. Nampaknya kecil tetapi bertambah! Dan yang terpenting, ia mengembalikan kekuatan kepada anda dan peminat anda. Katakan, selamat tinggal bergantung pada iklan untuk pendapatan.

Walaupun peningkatan internet mungkin bertepatan dengan penurunan kualiti kandungan, perkara-perkara mungkin tidak kekal seperti ini selamanya. Mikro pembayaran peer-to-peer adalah model pendanaan yang muncul yang menunjukkan potensi untuk berjaya.

Coinetize dan Berani hanyalah contoh. Aplikasi Belanda, Kisar, telah menunjukkan bahawa sebilangan pengguna sanggup membelanjakan wang untuk kandungan yang mereka mahukan. Patreon, platform yang membolehkan pelanggan menyumbangkan sejumlah wang setiap kali isi kandungan diterbitkan, telah membiayai lebih dari 50 juta dolar kepada penciptanya.

Pembayaran mikro mungkin tidak akan menjatuhkan kandungan percuma, tetapi mudah-mudahan, mereka dapat menyediakan pasaran khusus bagi pengguna yang mahukan kualiti yang sangat baik tanpa iklan.

Mula-mula diterbitkan: Maropost 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me