Bukan rahsia lagi bahawa Bitcoin (BTC) telah dipukul dan lebam hingga ke akhir tahun 2018. Dari puncak $ 20,000 pada akhir 2017, cryptocurrency yang unggul telah jatuh lebih dari 80%, kerana tekanan sisi penjualan menggegarkan pasaran sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Ini telah menyebabkan banyak Joe dan Jills yang biasa, terutama yang mempunyai hubungan dengan media arus perdana, untuk mendakwa bahawa BTC akhirnya menggigit debu setelah satu dekad.

Tetapi satu orang dalam industri, yang syarikatnya melabur dalam startup blockchain- dan crypto-centric, mendakwa bahawa Bitcoin kembali. Tetapi adakah kembali dengan dendam? Dan adakah ia akan bertahan?

Ruang Crypto Nampak Menjanjikan Seperti biasa

Didalam penampilan baru-baru ini di segmen “Teknologi” Bloomberg TV, Spencer Bogart mendakwa bahawa ya, crypto unggulan telah kembali, dan proposisi nilainya jelas seperti biasa. Bogart, rakan kongsi di Blockchain Capital, yang beribu pejabat di San Francisco, California, malah mengatakan bahawa dari sudut pandangannya, Bitcoin tidak pernah benar-benar pergi, atau mati dalam hal ini.

Bogart, mantan penganalisis di outlet maklumat Wall Street-centric ETF.com, bagaimanapun, memperhatikan bahawa BTC tidak mungkin akan memperoleh tertinggi baru sepanjang masa dalam masa terdekat, dengan alasan masalah peraturan dan kekurangan lain. Apa pun, dia menjelaskan bahawa dari banyak sudut pandang, ruang baru ini masih penuh dengan inovasi, bakat, dan modal.

Pelabur kripto terkemuka menjelaskan bahawa tahap bakat keusahawanan dan minat institusi belum lagi sesuai dengan harganya, menyebabkan dia menentukan bahawa ekosistem ini jauh dari mati di perairan.

Perkembangan terkini di ruang ini akan mengesahkan komen anekdot ini. Beberapa hari yang lalu, Jack Dorsey dari Twitter mengambil makanan peribadinya untuk memuji projek akar umbi yang dibina menggunakan Lightning Network. Projek ini, yang dikenali sebagai Tippin.me, membolehkan pengguna memberi tahu satoshi (pecahan BTC) untuk tweet lucu dan menarik melalui transaksi Lightning.

Perkembangan penglibatan institusi boleh dikatakan sama kuatnya dengan perkembangan teknologi. Mike Novogratz, ketua eksekutif bank saudagar cryptocurrency Galaxy Digital, baru-baru ini menyatakan bahawa sementara syarikat lambat bergerak, ada “banyak kerja yang dilakukan di bawah kendali” untuk memuaskan subset pelabur ini. JP Morgan, misalnya, baru-baru ini melancarkan aset digitalnya sendiri, sementara dua dana pertukaran mata wang Bitcoin (ETF) didorong ke Daftar Persekutuan A.S. Platform Crypto yang disokong oleh Fidelity Investments dan Intercontinental Exchange juga telah dilancarkan, seterusnya membuktikan idea bahawa Wall Street mengawasi kelas aset baru ini.

“Sekarang Masa yang Baik Untuk Membeli”

Ketika ditanya mengenai apakah BTC telah jatuh, Bogart memberitahu penyiar Bloomberg bahawa dia tidak terlalu yakin. Walau bagaimanapun, perwakilan Blockchain Capital terus menyatakan bahawa sekarang masih merupakan masa yang tepat untuk membeli Bitcoin, walaupun rendahnya berpotensi masuk. Bogart kemudian menjelaskan mengapa dia percaya pengumpulan adalah bijak:

Industri ini sama sekali tidak merosot… Kami mengendalikan dana yang melabur dalam aset digital dan syarikat itu sendiri, dan kami melihat lebih banyak syarikat berkualiti tinggi masuk ke [pejabat kami] setiap hari. Di sebalik tabir ketika anda memikirkan persekitaran makro, dengan peningkatan tahap hutang, percetakan wang, ketegangan antara nasionalisme dan globalisme, dan persaingan bidang kuasa, ada kes yang kuat untuk dibuat bahawa Bitcoin adalah aset yang paling menarik di dunia sekarang. “

Bogart tidak menarik tuntutan ini jika anda mahu, kerana hutang awam A.S. baru-baru ini melampaui $ 22 trilion, walaupun Federal Reserve terus menggunakan strategi pelonggaran kuantitatif yang dramatik. Terdapat juga beberapa pertengkaran antara pusat kuasa global, iaitu A.S. dan China, sementara Brexit dan gerakan Yellow Vest menimbulkan ancaman kepada ekonomi Eropah.

Fundstrat Global Advisors, pakaian penasihat pelaburan yang berpangkalan di New York, juga mendakwa bahawa ekonomi makro yang lemah dengan cepat dapat menjadi pemangkin kenaikan harga Bitcoin, terutamanya kerana wang dari pasaran tradisional berpotensi berlindung di ruang cryptocurrency.

Apa Yang Ada Untuk Bitcoin Dalam Jangka Panjang?

Mengakhiri penampilannya di rancangan itu, Bogart menyentuh mengenai apa yang akan dilakukan BTC dalam jangka masa panjang. Yang pertama dia menarik perhatian adalah “peredaran masa” yang sangat sederhana. Dia menjelaskan bahawa setiap hari Bitcoin tetap hidup, ia berubah dari yang kurang menakutkan dan tidak diketahui menjadi lebih dipercayai dan terbukti.

Bogart kemudian menyentuh hakikat bahawa dari masa ke masa, institusi dan bank pusat mungkin akan mengalihkan pelaburan tradisional mereka ke dalam aset baru ini, terutama kerana sifatnya yang tidak berdaulat, deflasi, dan terdesentralisasi.

Terakhir, dia menyatakan bahawa Bitcoin dapat mengumpulkan daya tarikan dalam bidang teknologi, kerana kebolehprogramnya dapat memberikan banyak kes penggunaan dari masa ke masa.

Gambar Tajuk Dengan hormatnya Juliana Kozoski pada Buka paparan

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me