Dengan pelbagai sektor yang bergerak menuju digitalisasi, industri kewangan bekerjasama dengan industri crypto untuk bergabung dan mencipta produk kewangan baru untuk penggunaan. Sebagai sebahagian dari langkah industri kewangan menuju digitalisasi, stablecoin telah dibuat, dan usaha sedang dilakukan agar produk baru ini dapat diatur dengan tepat. Seperti yang akan dilihat pada paragraf berikut, beberapa regulator memilih untuk mengatur stablecoin dengan cara yang sama seperti mengatur instrumen kewangan yang ada.

E-money berbanding Stablecoins – satu dan perkara yang sama?

Aset kripto umumnya dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu:

  • Token Utiliti
  • Token Pelaburan atau Keselamatan; dan
  • Token Pembayaran.

Sejumlah pihak berkuasa pengawalseliaan di seluruh dunia, seperti Pihak Berkuasa Penyeliaan Eropah (“ESA”), Otoriti Kelakuan Kewangan UK (“FCA”), Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (“SEC”) dan Malta Financial Otoritas Perkhidmatan (“MFSA”) telah, dalam beberapa bulan terakhir, menerbitkan panduan dan nasihat yang bertujuan untuk memberikan kejelasan kepada pelaku pasar yang bertransaksi dalam aset kripto, sementara yang lain memilih untuk membuat perundangan untuk mengatur aktiva kripto atau aset yang berkaitan dengan aset kripto . Selain memberikan perlindungan yang memadai kepada mereka yang bertransaksi dalam aset crypto, langkah-langkah tersebut juga bertujuan untuk memastikan bahawa syarikat yang kegiatan perniagaannya berkisar pada aset crypto dapat menentukan apakah aset crypto tersebut termasuk dalam ruang lingkup kewangan dan sekuriti domestik atau supranasional undang-undang – yang oleh itu memerlukan firma tersebut untuk melakukan diri mereka sendiri sesuai dengan peraturan yang berkaitan.

Jenis aset crypto tertentu boleh digunakan untuk memudahkan jual beli barang dan perkhidmatan dan perkhidmatan pembayaran lain. Aset crypto ini secara umum disebut sebagai “Token Pembayaran”. Token Pembayaran tidak dikeluarkan atau disokong oleh mana-mana pihak berkuasa pusat; namun, secara umum diterima sebagai alat pembayaran oleh masyarakat umum. Ini mengatakan, banyak bidang kuasa tidak menganggapnya sebagai tender sah dan sebagai akibatnya, tidak dianggap sebagai ‘wang’.

Apa itu wang elektronik?

EMD2 mendefinisikan Wang Elektronik sebagai sesuatu yang bernilai wang yang disimpan secara elektronik, dan diwakili oleh tuntutan ke atas penerbit untuk tujuan transaksi pembayaran antara penerbit dan pihak yang menerima. Urus niaga kemudian direkodkan pada resit. Sangat penting untuk diperhatikan bahawa nilai wang Wang Elektronik tidak mewakili aset ketara, melainkan mewakili mata wang fiat yang setara dengan nilai wang tersebut. Wang elektronik, tidak seperti stablecoin, tidak dihubungkan dengan wang akaun tertentu.

Oleh itu, definisi Wang Elektronik mempunyai unsur-unsur berikut:

  • Secara elektronik, termasuk nilai wang yang disimpan secara magnetis
  • Diwakili oleh tuntutan ke atas penerbit
  • Dikeluarkan pada penerimaan dana
  • Untuk tujuan membuat transaksi pembayaran
  • Diterima oleh orang semula jadi atau sah selain daripada penerbit wang elektronik

Wang Elektronik mesti disimpan secara elektronik. Tafsiran “disimpan secara elektronik” sangat luas, untuk merangkumi kedua-dua produk Wang Elektronik yang ada sekarang, dan juga produk yang mungkin akan berkembang di masa depan. Oleh itu, EMD2 telah menggunakan pendekatan yang sangat netral dari segi teknologi. Seperti disebutkan di atas, istilah “nilai moneter” ditafsirkan untuk menunjukkan representasi setara mata wang fiatnya, dan bukan aset nyata lainnya.

Elemen “tuntutan terhadap penerbit” juga dapat menafsirkan dua kali lipat sebagai berikut:

  • Tuntutan untuk penebusan; dan
  • Tuntutan untuk penukaran.

Tuntutan ini tersedia untuk pemegang Wang Elektronik, yang bermaksud orang yang diberi Wang Elektronik. Wang elektronik juga hanya dapat dikeluarkan setelah pembayaran diterima oleh penerbit. Istilah “dana” juga ditafsirkan dengan cara yang sama seperti dalam PSD2, yang bermaksud termasuk “wang kertas dan syiling, wang tulisan atau Wang Elektronik”.

Tujuan wang elektronik adalah khusus untuk membuat transaksi pembayaran. Oleh itu, agar stablecoin dianggap sebagai wang elektronik, mereka perlu dikeluarkan secara eksklusif untuk transaksi pembayaran. Sebarang hak tambahan yang terdapat dalam stablecoin berada di luar parameter EMD2.

Apa itu Stablecoins?

Stablecoins adalah sejenis token pembayaran yang disokong oleh aset sebenar atau dengan mata wang fiat. Stablecoins telah mendapat populariti yang ketara di kalangan individu, pelabur dan pihak berkuasa kerana mereka seolah-olah memberikan faedah pengesanan dan ketelusan ketika melakukan pembayaran pada blockchain, sambil memberikan penilaian stabil terhadap mata wang fiat. Banyak bank pusat dari pelbagai negeri telah mencipta koin stabil mereka sendiri yang disokong satu-ke-satu (1: 1) oleh mata wang fiat setiap bank pusat. Pertanyaan utama berkaitan dengan stablecoin adalah apakah mereka boleh memenuhi syarat sebagai Wang Elektronik berdasarkan Arahan Wang Elektronik (Arahan 2009/110 / EC) (“EMD2”).

Stablecoins adalah inti dari sejumlah penerbitan yang dikeluarkan oleh ESA, Bank Pusat Eropah (“ECB”) dan pihak berkuasa Eropah yang lain. Kekhawatiran yang berlaku di sekitar Stablecoins adalah kedekatannya dengan Wang Elektronik – instrumen pembayaran yang diatur berdasarkan Arahan Wang Elektronik (Arahan 2009/110 / EC) (“EMD2”).

Bolehkah Stablecoins dikelaskan sebagai Wang Elektronik?

Dalam Siri Kertas Kadang-kadang ECB ECB No. 230, dinyatakan bahawa koin stabil yang dikeluarkan sebagai duit syiling tokenis kadang-kadang boleh dikategorikan sebagai wang elektronik di bawah EMD2. EBA juga menyokong pernyataan ini dengan mengatakan bahawa inisiatif stablecoin tertentu memenuhi definisi “wang elektronik”, walaupun pada pendapat pihak berkuasa nasional yang kompeten. Dengan itu, Kertas Kadang-kadang tidak mengklasifikasikan stablecoin sebagai aset kripto secara umum, tetapi boleh dianggap sebagai wang elektronik dalam struktur tertentu. Secara semula jadi, ini hanyalah pendekatan generik dan setiap stablecoin perlu dinilai berdasarkan kelebihannya yang tersendiri.

Begitu juga, pengawal selia kewangan Inggeris, Financial Conduct Authority (“FCA”) telah sampai pada kesimpulan bahawa stablecoin dan duit syiling yang disokong fiat sebenarnya boleh memenuhi syarat sebagai Wang Elektronik, dan kemudian akan berada di bawah tanggungjawab FCA. Ini direalisasikan setelah tinjauan menyeluruh pasaran crypto. Oleh itu, koin stable dan duit syiling lain yang disokong fiat hanya boleh dikategorikan sebagai wang elektronik jika strukturnya memungkinkan mereka melakukannya. Oleh itu, pengkelasan seperti itu bergantung pada analisis kes demi kes.

Pendekatan pengawal selia adalah bahawa stablecoin dapat diklasifikasikan sebagai Wang Elektronik, baik di peringkat EU dan di peringkat tempatan, jika struktur stablecoin memungkinkannya diklasifikasikan seperti itu. Oleh itu, Pengawal selia tidak dapat mengklasifikasikan semua koin stabil sebagai Wang Elektronik, dan seseorang perlu menggunakan asas demi kes untuk klasifikasi ini. Klasifikasi ini pada akhirnya bergantung pada unsur-unsur stablecoin, dan bagaimana elemen-elemen ini sesuai dengan undang-undang dan peraturan Wang Elektronik semasa.

Kesimpulan: E-money berbanding Stablecoins

Agar stablecoin dapat diklasifikasikan dan dikawal selia sebagai Wang Elektronik, semua elemen yang berkaitan dengan Elektronik di bawah ERD2 perlu dipenuhi. Pendekatan Pengawal Selia adalah bahawa stablecoin yang menunjukkan persamaan yang jelas dengan Wang Elektronik perlu diklasifikasikan seperti itu. Pengawal selia perlu menerapkan sistem di mana seseorang menganalisis struktur stablecoin menggunakan kriteria yang ditentukan, dan kemudian mengklasifikasikan syiling tersebut berdasarkan kes demi kes. Sekiranya stablecoin tidak termasuk dalam skop ERD2, kemungkinan besar akan tetap tidak diatur, kecuali jika diperuntukkan secara berasingan di bawah undang-undang tempatan seperti yang berlaku di bawah undang-undang Malta, di mana duit syiling tersebut kemudiannya akan diatur sebagai aset kewangan maya.

Kita harus menghargai bahawa tidak ada garis panduan yang jelas mengenai bagaimana atau sama ada jenis aset kripto, terutamanya koin stabil, diklasifikasikan sebagai Wang Elektronik, dan oleh itu – tanpa mengira sebarang ujian – akhirnya bergantung pada unsur-unsur yang membentuk kripto- aset, tafsiran EMD2, perundangan dan hujah yang dikemukakan untuk dan menentang klasifikasi tersebut.

Ditulis oleh Jonathan Galea & Patrick Gatt

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me