Kesan Bitcoin Terhadap Ekonomi Global

Kesan Bitcoin terhadap Ekonomi Global adalah trend yang sedang muncul, Bitcoin telah berjaya memasuki arus perdana. Pada satu masa, hanya sedikit orang yang menyangka bahawa Bitcoin hanyalah hobi yang tidak jelas atau impian utama yang akan pupus dalam beberapa tahun akan datang. Tetapi hari ini, ceritanya agak berbeza. Anda dapat melihat bahawa Bitcoin kini telah menjadi peluang pelaburan yang nyata dan sedang berusaha untuk memberi kesan yang teruk di dunia.

Jenis cryptocurrency yang popular ini mendapat perhatian ramai apabila harganya melonjak dari sekitar 572.3 USD pada bulan Ogos 2016 hingga kira-kira 4,764.8 USD pada bulan Ogos 2017. Jumlahnya sekitar 64.01% daripada jumlah nilai dari semua cryptocurrency pada 9 Mac 2019 dengan lebih daripada 7.1 juta pengguna aktif.

Kesan Bitcoin Terhadap Ekonomi Global

(imej)

Oleh kerana Bitcoin dirancang untuk mengubah sistem kewangan yang ada dan membuang perantara kewangan, ia berpotensi kuat untuk mempengaruhi ekonomi global. Ia boleh berfungsi sebagai aset tempat perlindungan dalam beberapa kes.

Dalam beberapa cara, ini adalah kaedah alternatif untuk sistem kewangan global. Sektor perbankan, pelabur, kerajaan, dan syarikat telah mengambil minat masa nyata dalam jenis cryptocurrency ini.

Bitcoin dalam Ekonomi Global: Menggali Melalui Konsep

Bitcoin mempunyai beberapa sifat yang membenarkan wang, dan mata wang tradisional lain (emas, dll.) Tidak. Itulah sebabnya ia mempunyai kekuatan untuk mempengaruhi ekonomi global. Sudah lama disebut ‘mata wang digital’ untuk beberapa sebab. Berikut adalah beberapa ciri unik Bitcoin yang dapat mendorong pertumbuhan ekonomi dan menunjukkan kejayaan kewangan global yang mengubah permainan:

  • Penyimpanan. Bitcoin hanya wujud dalam bentuk digital, dan tidak ada bentuk atau bentuk fizikal seperti wang tunai. Oleh itu, secara teknikalnya hanya boleh disimpan dalam dompet digital. Dompet digital ini dapat dipulihkan dengan cepat menggunakan frasa utama jika anda mengaksesnya dari pelbagai peranti yang biasa anda gunakan (telefon, tablet baru, atau peranti lain).
  • Keselamatan. Oleh kerana Bitcoin adalah mata wang digital yang terdesentralisasi, ia dirancang untuk menghilangkan kemungkinan penipuan dengan menjadikannya proses transaksi masa nyata. Ia juga tidak melibatkan pihak ketiga atau perantara, jadi anda mempunyai kuasa penuh untuk mengurus dan mengawal aset anda.
  • Mudah alih. Tidak seperti mata wang dan aset tradisional, Bitcoin mudah “dibawa.” Ia menawarkan mata wang digital yang mudah alih, tidak boleh dibahagikan, fungible, dan tidak dapat dipulihkan. Selagi anda mempunyai peranti untuk mengakses dompet digital anda, anda boleh melakukan transaksi secara langsung.
  • Tanpa Nama. Bitcoin yang disimpan dalam dompet digital tidak perlu disambungkan ke data yang membezakan secara jelas. Jadi, kebalikan dari bank tradisional yang mengetahui semua maksud dan tujuan mengenai pelanggan mereka (dari data peribadi hingga rekod kewangan mereka).
  • Kaedah Pembayaran. Seperti disebutkan di atas, Bitcoin ditetapkan sebagai mata wang digital dan jenis wang baru, yang bermaksud ia boleh digunakan sebagai alat pembayaran. Hari ini, banyak syarikat di pelbagai industri menerima Bitcoin sebagai bentuk dana mereka yang sah.

Inilah perbandingan antara bitcoin dan mata wang lain (wang emas dan fiat) untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai mengapa mata wang digital ini adalah sesuatu yang patut dibincangkan.

(sumber gambar)

Bagaimana Bitcoin Mengubah Ekonomi Global

Kisah Bitcoin memang baru bermula, tetapi sudah mengubah ekonomi global. Dalam hal ini, sangat penting untuk mengetahui bagaimana ia akan membentuk ekonomi dan pasaran global pada tahun-tahun mendatang. Berikut adalah beberapa kesan Bitcoin yang dapat dilihat pada ekonomi seluruh dunia.

# 1. Peralihan dalam Pelaburan Global

Banyak pelabur kini menambahkan cryptocurrency, terutamanya Bitcoin, ke dalam portfolio mereka. Ini berkemungkinan besar kerana peruntukan bitcoin semakin tinggi peluang mereka untuk meningkatkan portfolio. Lihat carta di bawah:

(imej)

Dalam carta di atas, Laporan VanEck bahawa: “peruntukan kecil untuk bitcoin secara signifikan meningkatkan pulangan kumulatif campuran peruntukan portfolio 60% ekuiti dan 40% sementara hanya sedikit sebanyak mempengaruhi turun naiknya.”

Sebaliknya, beberapa pakar mengalami kebimbangan berterusan mengenai kejatuhan Bitcoin yang boleh mencetuskan krisis kewangan global. Tetapi, pada akhirnya, pelabur melihat cryptocurrency sebagai lindung nilai terhadap inflasi.

# 2. Mengasingkan Transaksi dari Dolar

Cryptocurrency tidak memerlukan hubungan dengan dolar A.S. Pihak-pihak yang terlibat dalam urus niaga kewangan diberi jalan lain untuk berpartisipasi dalam ekonomi global sementara, pada masa yang sama, memintas dasar ekonomi A.S..

Walaupun kelihatan seperti ancaman kepada pemerintah kerana dolar AS bertindak sebagai mata wang rizab untuk ekonomi global (yang merupakan sumber utama kekuatan global AS), ia membolehkan lebih banyak transaksi antarabangsa.

# 3. Menghilangkan Keperluan Orang Tengah

Bitcoin secara keseluruhannya direka secara semula jadi untuk membolehkan transaksi elektronik peer-to-peer antara rakan-rakan tanpa campur tangan pihak ketiga. Ia tidak memerlukan perantara, atau perantara, tidak seperti mata wang tradisional. Transaksi disahkan secara terdesentralisasi.

Fakta ini telah membuat institusi perbankan merasa cemas, kerana ia menghilangkan keperluan untuk perkhidmatan mereka. Lebih-lebih lagi, bertransaksi melalui cryptocurrency jauh lebih cepat kerana tidak perlu melalui banyak tangan.

# 4. Menggalakkan Lebih Banyak Transaksi Luar Negara

Oleh kerana banyak orang yang tinggal di negara-negara di dunia dengan ekonomi yang lemah masih tidak mempunyai akaun bank, Bitcoin sangat berguna untuk melibatkan mereka dengan ekonomi internet global.

Dengan cara itu, orang yang tinggal di negara-negara yang biasanya kurang maju berpeluang untuk berhubung dengan ekonomi internet. Yang diperlukan hanyalah dompet digital untuk membuat transaksi di mana sahaja di dunia.

Dalam tiga bulan terakhir tahun 2020, setiap hari menyaksikan purata 287,492 urus niaga Bitcoin yang disahkan di seluruh dunia.

(imej)

Transaksinya cukup pantas, telus, sulit dan selamat. Juga, yuran transaksi mungkin jauh lebih berpatutan daripada sistem pembayaran konvensional (kad kredit atau debit).

# 5. Mengurangkan Pergantungan Tinggi pada Wang Fiat

Sebagai mata wang yang terdesentralisasi, Bitcoin bebas dari sebarang masalah ekonomi dan politik yang sering mempengaruhi mata wang tradisional. Di situlah Bitcoin dirancang untuk menjadi mata wang digital yang boleh menjadi alternatif untuk wang yang dibenarkan atau wang tunai.

Hari ini, pelanggan menjadi lebih bergantung pada pemindahan digital (kerana lebih mudah dalam hal kelajuan transaksi) sebagai kaedah yang berguna untuk membayar produk dan perkhidmatan. Menggunakan Bitcoin sebagai kaedah pembayaran dapat mengurangkan pergantungan pada wang tradisional atau yang dibenarkan.

Apa yang lebih menarik ialah orang-orang yang telah menggunakan Bitcoin percaya bahawa wang tunai maya mereka mempunyai tahap keselamatan yang sama dengan wang yang dibenarkan.

# 6. Peraturan Bitcoin

Sekarang bahawa Bitcoin telah ada di mana-mana, pihak berkuasa nasional dan wilayah meminta untuk bertepatan dengan peraturan kewangan mereka. Dalam masalah ini, bank pusat berusaha keras untuk mengawal sistem kewangan ad hoc ini. Ini boleh membawa kepada undang-undang yang secara khusus menangani cryptocurrency dan gelembung spekulatif ini yang berpotensi ditimbulkan oleh Bitcoin.

Negara yang berbeza mempunyai pendekatan yang berbeza untuk cryptocurrency, beberapa di antaranya (Algeria, Bolivia, Maghribi, Nepal, Pakistan, dan Vietnam) melarang sebarang atau semua aktiviti yang melibatkan Bitcoin.

Sebaliknya, sebilangan yang lain menggunakannya sebagai alat pembayaran. Sebagai contoh, di A.S., Kanada, Australia, Kesatuan Eropah menerima cryptocurrency, termasuk Bitcoin, sebagai kaedah pembayaran walaupun oleh agensi kerajaan.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai peraturan bitcoin di setiap negara, lihat peta di bawah:

(sumber gambar)

# 7. Menghilangkan Halangan Masuk dan Muncul di Pasar Baru

Bitcoin mewujudkan rangkaian transaksi terdesentralisasi global yang menghilangkan keperluan institusi terpusat untuk pengeluaran dan penyelesaian mata wang. Dalam hal ini, ia telah membuka pintu untuk jenis pasar dan peluang baru di mana tidak ada pihak berkuasa atau individu yang mengawal pasar uang.

Jadi, daripada memujuk kapitalis teroka, bank, dan institusi kewangan lain untuk proyek prospektif mereka, mereka dapat melewati peraturan dan kewenangan melalui Penawaran Syiling Permulaan (ICO). Dengan ICO, syarikat permulaan dan perniagaan kecil di seluruh dunia dapat menjual sebahagian daripada syiling mereka untuk menjadikan perniagaan mereka tidak dapat dilupakan.

# 8. Membuka Akses ke Sistem Kredit

Bitcoin membolehkan akses yang tidak terkawal ke sistem kredit yang boleh dipercayai kerana ini adalah jenis mata wang digital yang tidak terkawal yang sepenuhnya berdasarkan data. Sekiranya harganya tetap stabil untuk jangka masa yang panjang, ia akan dapat menjembatani orang yang terasing dari pedagang global secara berterusan.

Oleh itu, ia akan membuka pasaran baru serta peluang baru yang dapat menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi global yang berterusan dan inklusif. Yang lebih menarik ialah Bitcoin tidak memerlukan sebarang bayaran yang mahal untuk transaksi, yang menjadikannya lebih menarik bagi penggunanya – dan orang yang mempertimbangkan untuk menggunakannya.

# 9. Memulakan Era Baru Crowdfunding

Bercakap mengenai Bitcoin dan cryptocurrency tidak lengkap tanpa menyebut ICO. Pada tahun 2017, ia menjadi perbincangan mengenai bandar teknologi kerana telah menjadi kaedah crowdfunding terkemuka untuk startup berasaskan blockchain. Kaedah crowdfunding baru ini membolehkan syarikat atau organisasi mengumpulkan modal dalam bentuk cryptocurrency.

(imej)

Dari troli di atas, Wawasan CB melaporkan bahawa lebih dari 5x lebih banyak modal digunakan di ICO berbanding dengan pembiayaan ekuiti untuk permulaan blockchain pada tahun 2017. Pada akhir tahun 2017, jumlahnya meningkat kepada 7x.

Apa yang berlaku dalam crowdfunding ICO ialah para pelabur membeli syiling cryptocurrency yang mewakili saham dalam projek, seperti bagaimana pasaran saham berfungsi. Oleh itu, saham tersebut berpotensi untuk meningkatkan nilai sekiranya syarikat melakukannya dengan baik. Ia disebut sebagai crowdfunding ekuiti crypto.

Era baru crowdfunding ini sangat penting dalam membantu pencipta, usahawan, dan pencipta meningkatkan dunia, termasuk mewujudkan ekonomi yang mampan.

# 10. Perubahan pada Industri Kiriman Wang Antarabangsa

Pengiriman wang ke luar negara mendorong pertumbuhan ekonomi di negara-negara membangun. Dengan cara itu, banyak orang di seluruh dunia bekerja di luar negara dan kerap mengirim wang kepada keluarga dan orang tersayang di negara asal mereka.

Pada masa ini, wang ini harus diuruskan oleh perantara, termasuk bank atau perkhidmatan pemindahan wang lain yang mengenakan kos yang tinggi untuk bayaran transaksi. Juga, proses transaksi begitu lambat dan memerlukan beberapa hari sebelum pihak penerima dapat mengakses dana. Dalam masalah ini, Bitcoin hadir sebagai penukar permainan.

Bitcoin dapat dipindahkan ke seluruh dunia dengan selamat dengan serta-merta. Ini menjadikan proses pengiriman wang ke luar negara jauh lebih mudah, lebih murah, dan lebih selamat. Hari ini, sekurang-kurangnya 11 penyedia Bitcoin telah memulakan perkhidmatan pengiriman wang asing, termasuk Ribbit, BitPesa, dan Abra.

# 11. Persekitaran

Setiap duit syiling mempunyai dua sisi, begitu juga Bitcoin, begitu juga. Selain daripada kesan langsung dan langsung yang diberikan Bitcoin kepada ekonomi global, ia juga memberi kesan kepada persekitaran – dengan cara yang tidak terlalu halus.

Perlombongan Bitcoin memerlukan sistem infrastruktur perisian dan perkakasan yang canggih, dan dilaporkan menyumbang tenaga yang lebih besar daripada yang digunakan oleh seluruh dunia hari ini.

Ia memerlukan sekurang-kurangnya mengejutkan 77 TWh (Terawatt-jam) setiap tahun untuk mengendalikan komputer dan rangkaian yang menggerakkan operasi Bitcoin.

(imej)

Dengan semakin banyak orang yang berkecimpung dalam rangkaian Bitcoin dan berusaha menambangnya, jumlah tenaga yang tidak waras ini masih berpotensi untuk meningkat.

Dalam kes sedemikian, kerangka undang-undang dan peraturan alam sekitar harus dibuat untuk menangani penggunaan tenaga yang berkaitan dengan perlombongan bitcoin.

Bitcoin dalam Ekonomi Global: Mata Wang Rizab Global?

Sebagai jenis cryptocurrency yang paling terkenal dan bernilai tinggi, Bitcoin telah membolehkan banyak pelabur (termasuk individu, perniagaan, dan pemerintahan) berkembang dan berkembang. Pada masa yang sama, banyak juga sangat bergantung pada perdagangan sebagai sumber pendapatan utama mereka.

Dalam masalah ini, ekonomi global secara beransur-ansur dan terus berubah untuk menyesuaikan diri dengan keperluan ini – dan Bitcoin pasti mempunyai potensi tinggi dalam menyediakannya. Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa Bitcoin mendorong pertumbuhan ekonomi di seluruh dunia dengan memberikan akses yang lebih mudah ke perkhidmatan modal dan kewangan, terutama di negara-negara membangun.

Walaupun terdapat potensi besar Bitcoin untuk ekonomi global, Bitcoin tidak dapat dengan mudah menjadi pengganti wang yang dibenarkan dan digunakan sebagai mata wang asas bagi seluruh ekonomi. Itulah yang Forum Ekonomi Dunia 2018 di Davos membuat kesimpulan.

Agar ia berlaku, mata wang digital ini perlu membuat kemajuan yang memberangsangkan di beberapa bidang penting. Sementara itu, nilai Bitcoin yang secara historis agak tidak stabil adalah faktor yang tidak dapat diabaikan.

Walaupun pengawal selia merangkul dan menerima bitcoin sebagai mata wang fiat, deflasi dan faktor-faktor lain akan menghalang perkembangan ekonomi cryptocurrency. Itulah sebabnya hari ini, orang berkemungkinan besar masih menggunakan Bitcoin untuk memperoleh keuntungan dari wang fiat mereka daripada pertukaran konvensional.

Bitcoin Dalam Peristiwa Black Swan

Menurut beberapa orang, Bitcoin kini menghadapi cabaran besar pertama setelah ia ditubuhkan pada tahun 2008.

Bitcoin meningkat lebih kurang 87% pada tahun 2019, dan ia telah mengalami 2020 yang sangat lancar hingga pertengahan Februari 2020. Pada akhir bulan ini, cryptocurrency ini runtuh hampir 15%. Kerosakan ini berlaku ketika stok global mengalami kehancuran kerana COVID-19 (coronavirus) tersebar di seluruh dunia.

(sumber gambar)

Itu tidak akan memberi kepercayaan kepada para pelabur. Nampaknya, Bitcoin bukan satu-satunya cryptocurrency yang diseret oleh ketidakstabilan pasaran kewangan global yang berterusan. Mata wang kripto lain juga tidak melakukan yang lebih baik di tengah-tengah coronavirus.

Walau bagaimanapun, pada 16 Mac, Tim Draper, pelabur Bitcoin dan jutawan, masih optimis mengenai masa depan cryptocurrency. Dia dinyatakan bahawa “Apabila dunia kembali (dari krisis), Bitcoin, bukan bank dan pemerintah, akan menyelamatkan hari ini.”

Itu kerana dia percaya bahawa gabungan Artificial Intelligent (AI), kontrak pintar bertenaga blockchain, dan bitcoin adalah cara yang sempurna untuk syarikat insurans.

Oleh itu, walaupun terdapat penurunan mendadak selama beberapa minggu terakhir, beberapa masih yakin pada bitcoin untuk mengubah semua industri dari perbankan menjadi penjagaan kesihatan dan harta tanah, pada masa pemulihan krisis kewangan global yang sedang berlaku. Bagaimanapun, Bitcoin, walaupun turun naik yang tinggi, konsistensi pada masa yang tidak konsisten.

Di mana semua ini meninggalkan kita?

Bitcoin telah lama dibincangkan dan diperdebatkan, tetapi sekarang hanya meningkat di atas kekacauan sebagai alat kewangan yang mudah diakses dan berguna untuk lebih daripada hanya para pengguna yang susah.

Sebagai cryptocurrency terkemuka di dunia dan mata wang berprestasi terbaik tahun ini, Bitcoin membuka jalan untuk transaksi kewangan yang mudah dan selamat dari segi wang antarabangsa.

Walau bagaimanapun, tidak ada perkara seperti makan tengah hari percuma, sejumlah besar tenaga yang diperlukan, dan turun naik harga mungkin merupakan tarikan mata wang digital yang paling ketara. Oleh itu, walaupun mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk memenangkan kepercayaan sejagat, kesan Bitcoin terhadap ekonomi global terlalu jelas untuk diabaikan.

Pengarang

Andre Oentoro adalah pengasas Breadnbeyond, sebuah syarikat video penerangan yang memenangi anugerah. Dia membantu perniagaan meningkatkan kadar penukaran, menutup lebih banyak penjualan, dan mendapatkan ROI positif dari video penjelasan (mengikut urutan itu).

Twitter: @breadnbeyond

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/andreoentoro/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map