Cukai Cryptocurrency di UK – Panduan Lengkap

Tahun lalu, Pendapatan Yang Mulia & Kastam (HMRC), jabatan pemungutan cukai di UK, diperlihatkan bahawa ia menindak peniaga cryptocurrency yang belum mengumpulkan pendapatan yang berkaitan dengan aktiviti pelaburan cryptocurrency mereka. HMRC menghantar permintaan maklumat ke pertukaran profil tinggi seperti CEX.IO dan Coinbase antara lain dalam usaha mengumpulkan data mengenai warga UK yang mungkin salah melaporkan cukai mereka.

Dalam panduan ini, kami membincangkan bagaimana UK memperlakukan cryptocurrency seperti bitcoin dari perspektif cukai.

Cryptocurrency dan HMRC

Seperti yang dinyatakan dalam mereka kertas dasar, HMRC memandang cryptocurrency sebagai aset — bukan sebagai bentuk mata wang.

Cryptoassets (atau ‘cryptocurrency’ seperti yang mereka juga dikenali) adalah perwakilan nilai digital atau hak kontrak yang dijamin secara kriptografi:

  • dipindahkan
  • disimpan
  • diperdagangkan secara elektronik

The Pasukan Petugas Cryptoassets telah mengenal pasti tiga jenis cryptocurrency:

  1. Tukar token
  2. Token Utiliti
  3. Token Keselamatan

Sebilangan besar cryptocurrency termasuk bitcoin tergolong dalam kategori “token pertukaran”, dan UK telah menetapkan garis panduan yang jelas untuk rawatan cukai jenis cryptocurrency ini.

Cukai Keuntungan Modal

Kerana crypto dianggap sebagai aset, cukai keuntungan modal terpakai semasa anda membuang kripto anda. UK tidak bersendirian dalam pendirian ini. Sebilangan besar kerajaan di seluruh dunia telah mengambil kedudukan yang serupa dengan perlakuan cukai cryptocurrency seperti bitcoin sebagai aset modal.

Ringkasnya, semasa anda menjual, berdagang, atau menjual cryptocurrency anda, anda perlu mengira keuntungan modal atau kerugian modal pada transaksi tersebut – seperti yang anda lakukan sekiranya anda menjual saham.

Contoh 1:

Fred membeli 1 BTC dengan harga £ 6,000. Dua bulan kemudian, dia menjual BTC ini dengan harga £ 7,000. Dari urus niaga ini, Fred memperoleh keuntungan modal £ 1,000 dari penjualan BTCnya. £ 1,000 ini adalah satu bentuk pendapatan bercukai.

Bilakah Urus Niaga Crypto dikenakan cukai?

Setiap kali anda membuang cryptocurrency anda, anda akan mengalami peristiwa yang dikenakan cukai. Dengan kata lain, apabila anda membuang cryptocurrency, anda perlu mengira keuntungan atau kerugian modal yang anda hasilkan dari pelaburan.

HMRC memandang perkara berikut sebagai “pelupusan cryptocurrency anda”:

  • menjual cryptoasset untuk wang
  • menukar cryptoasset dengan jenis cryptoasset yang berbeza
  • menggunakan cryptoasset untuk membayar barang atau perkhidmatan
  • memberikan cryptoasset kepada orang lain

Anda secara rasmi membuang cryptocurrency anda, dan mengalami peristiwa yang dikenakan cukai, apabila ada senario di atas berlaku.

Contoh 2:

Fred membeli 10 ETH dengan harga £ 1,000. Beberapa bulan kemudian, Fred memperdagangkan 5 dari ETH tersebut dengan harga 0.2 BTC.

Dalam senario ini, Fred melupuskan 5 ETHnya dengan memperdagangkannya untuk BTC dan memperoleh keuntungan atau kerugian modal pada transaksi.

Sekiranya 0.2 BTC diperdagangkan pada £ 600 pada masa itu, Fred memperoleh keuntungan modal £ 100 (£ 600 – £ 500).

Berapa Banyak Keuntungan Cryptocurrency dikenakan cukai?

Peratusan sebenar yang anda bayar dalam cukai atas keuntungan modal crypto anda bergantung pada kurungan cukai pendapatan anda jatuh serta kadar cukai marginal. Sekiranya pendapatan bercukai tahunan anda lebih besar daripada £ 150,000, anda akan membayar kadar cukai peratusan yang lebih tinggi daripada seseorang yang hanya menghasilkan £ 45,000 setiap tahun.

Perlu diingat bahawa anda hanya membayar cukai keuntungan modal jika keuntungan keseluruhan anda untuk tahun cukai (setelah ditolak kerugian) melebihi had pengecualian tahunan sebanyak £ 11,700.

Mengira Keuntungan dan Kerugian Crypto Anda

Mengira keuntungan dan kerugian anda dari perdagangan dan penjualan cryptocurrency anda cukup mudah. Anda hanya mengambil perbezaan antara hasil penjualan dari pelupusan dan kos perolehan aset kripto — harga jualan tolak harga beli.

Dengan kata lain, anda mengurangkan asas kos anda dalam aset dari nilai pasaran wajar pada masa anda melupuskannya. Asas kos adalah jumlah yang dikenakan untuk memperoleh cryptocurrency dalam GBP. Nilai pasaran yang adil adalah harga pasaran yang anda jual atau habiskan cryptocurrency dalam GBP.

Menggunakan Contoh 2 dari atas, asas kos Fred dalam 10 ETH adalah £ 1,000. Menjadikan asas kosnya setiap ETH £ 100. Fred melupuskan 5 ETH pada nilai pasaran saksama £ 600.

£ 600 – £ 500 = Perolehan modal £ 100

Berkongsi Pooling

Perlu diingat bahawa UK menggunakan perakaunan gabungan saham untuk mengira asas kos untuk pengiraan cukai keuntungan modal. Ini bererti bahawa kos yang dikeluarkan untuk memperoleh cryptocurrency anda dari jenis yang sama adalah rata-rata berdasarkan setiap duit syiling. Ini berbeza dengan menggunakan kaedah inventori tradisional seperti FIFO atau LIFO.

Peraturan tambahan seperti peraturan hari yang sama dan peraturan “bed and breakfast” 30 hari yang digunakan untuk mengelakkan pelabur cryptocurrency daripada kehilangan cukai, menjual aset dengan harga yang rendah dan membelinya selepas itu untuk mengenali kerugian modal. Lebih banyak maklumat mengenai peraturan khusus ini terdapat dalam artikel ini yang dibincangkan Pengiraan cukai crypto UK.

Mengapa Bursa Cryptocurrency Tidak Dapat Memberi Laporan Keuntungan dan Kerugian Modal kepada Pengguna?

Salah satu sifat asas cryptocurrency adalah kebolehpindahan. Anda boleh menghantar bitcoin dari satu dompet ke dompet yang lain tanpa memerlukan perantara pihak ketiga. Ini adalah ciri teras yang penting untuk teknologi. Namun dari perspektif pelaporan cukai, kebolehpindahan ini menimbulkan cabaran untuk pertukaran cryptocurrency dan platform serupa yang tidak dapat memberikan laporan keuntungan dan kerugian modal kepada penggunanya sebagai akibat dari pemindahan ini. Cabaran ini meletakkan tanggungjawab pengiraan cukai sepenuhnya kepada pengguna.

Masalahnya timbul dari kenyataan bahawa pertukaran tidak mempunyai maklumat asas kos untuk semua aset anda. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, asas kos per syiling adalah maklumat yang diperlukan untuk melakukan pengiraan keuntungan dan kerugian, dan ini akhirnya menghalang pertukaran daripada dapat memberikan laporan keuntungan dan kerugian. Mari kita lihat masalah ini melalui contoh.

Contoh 3

Jennifer membeli 1 BTC di Coinbase dengan harga £ 5,000. Dia kemudian memindahkan BTC itu kepadanya simpanan dompet sejuk untuk menjaga keselamatan. Setahun kemudian, Jennifer mengirimnya satu BTC ke Binance dan memperdagangkannya selama 20 ETH.

Dalam contoh ini, Binance tidak mempunyai cara untuk mengetahui asas kos 1 BTC milik Jennifer yang dipindahkannya. Binance hanya dapat melihat bahawa 1 BTC memasuki dompet Jennifer pada tarikh XYZ. Binance tidak tahu bila, untuk berapa, atau di mana BTC itu mula-mula diperoleh. Oleh kerana itu, Binance tidak dapat memberitahu Jennifer apa keuntungan atau kerugian modal dalam perdagangan BTC untuk ETH. Tidak ada bahagian penting dari persamaan: asas kos.

Jenis pemindahan ini berlaku sepanjang masa, dan sebagai hasilnya, tidak ada pertukaran tunggal yang memungkinkan pemindahan aset secara terbuka ke dalam dan keluar dari platformnya dapat memberikan laporan keuntungan dan kerugian konkrit kepada pengguna.

Penyelesaian Pelaporan Cukai

Penyelesaian untuk masalah ini adalah mengumpulkan semua transaksi cryptocurrency anda yang membentuk pembelian, penjualan, perdagangan, airdrops, duit syiling yang dilombong, syiling bertaruh, dan lain-lain menjadi satu unit rekod. Setelah anda melakukan semua transaksi di satu tempat, anda boleh melakukan pengiraan keuntungan dan kerugian yang diperlukan untuk pelaporan cukai anda.

Syukurlah, kebanyakan pertukaran cryptocurrency membolehkan anda mengeksport fail yang mengandungi sejarah transaksi lengkap anda. Anda boleh membawa laporan ini ke dalam Excel atau editor hamparan pilihan anda untuk mengira keuntungan dan kerugian anda secara manual dan melaporkannya pada cukai anda.

Perisian Cukai Cryptocurrency

Penyelesaian perisian cukai Cryptocurrency seperti CryptoTrader.Tax, dibina untuk mengautomasikan proses pelaporan cukai ini.

Daripada menyatukan sejarah transaksi anda dengan tangan, anda boleh mengimport transaksi sejarah anda dari bursa anda ke dalam akaun perisian cukai crypto anda. Integrasi dengan pertukaran, dompet, dan platform crypto lain menjadikan ini proses yang mudah.

Setelah sejarah transaksi anda diimport sepenuhnya, anda dapat menghasilkan laporan keuntungan dan kerugian modal berdasarkan data ini dengan satu klik butang. Laporan-laporan ini dapat digunakan dengan pemfailan cukai anda. Terdapat penyelesaian lain di luar sana ketika berkaitan perisian cukai cryptocurrency, jadi perlu melihat pilihan anda.

Perlu diperhatikan bahawa kebanyakan perisian dibina untuk menangani cukai di Amerika Syarikat dan bahkan mungkin tidak menyokong negara lain. Semasa membuat kajian mengenai perisian yang akan digunakan secara khusus bertujuan untuk sokongan Inggeris.

Melaporkan Keuntungan Modal Crypto Anda

Apabila masa cukai berjalan dan anda perlu melaporkan keuntungan dan kerugian anda, anda boleh menggunakan Perkhidmatan Cukai Keuntungan Modal dari HMRC dalam masa nyata, atau melaporkan setiap tahun dalam penyata cukai Taksir Sendiri. Setelah anda melaporkan melalui salah satu kaedah ini, HMRC akan mengirimkan surat / e-mel dengan nombor rujukan pembayaran dan arahan bagaimana anda boleh membayar bil cukai anda.

Ringkasan

Cukai bukan subjek kegemaran sesiapa. Apabila anda menggabungkan cukai dengan kerumitan teknikal cryptocurrency, ia boleh menyukarkan keadaan. Walau bagaimanapun, jika anda menyimpan rekod sejarah urus niaga cryptocurrency anda dan mengekalkan pemahaman asas mengenai bagaimana UK mengklasifikasikan cryptocurrency, anda akan berada dalam kedudukan yang kuat untuk terus patuh dan berada dalam kedudukan yang baik dengan HMRC.

Perlu diperhatikan bahawa apabila ragu-ragu, anda harus menghubungi seorang profesional. Kegagalan memfailkan cukai yang berkaitan dengan cryptocurrency boleh menyebabkan masalah serius yang merangkumi denda dan hukuman penjara yang berpotensi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map