Apa itu Mempool Bitcoin & Mengapa Pentingnya ??

Setiap hari, saya melihat semakin ramai orang yang memasuki dunia Bitcoin.

Saya bahkan mengatakan bahawa 2017 telah menjadi “tahun Bitcoin”. Walaupun terdapat beberapa titik rendah (garpu Bitcoin Cash, larangan ICO China, akhbar buruk, dll.), Bitcoin telah menunjukkan daya tahan dan minat penggunaan yang semakin meningkat di seluruh dunia.

Lihat carta Google Trends untuk tahun 2017:

Trend Google Bitcoin

Lonjakan ini masuk akal kerana Bitcoin adalah sistem revolusioner dan tidak boleh dipercayai, dan telah terbukti menjadi tempat selamat bagi orang di seluruh dunia terhadap dasar inflasi pemerintah mereka selama bertahun-tahun sekarang.

Tetapi selain tidak boleh dipercayai, Bitcoin juga cukup kompleks dan mempunyai keluk pembelajaran yang menuntut.

Saya selalu memberitahu rakan-rakan saya untuk memastikan bahawa mereka mempunyai pemahaman yang baik tentang infrastruktur Bitcoin dan cara kerjanya sebelum mereka memutuskan untuk menyimpan sejumlah besar nilai di dalamnya.

Itulah sebabnya saya terus-menerus berkongsi perkara khusus Bitcoin di CoinSutra sesekali. Anda perlu sentiasa sedar agar anda tidak terlalu jauh dari sudut pandang.

Jadi hari ini, saya akan memberitahu anda mengenai bahagian yang sangat penting dalam aliran kerja transaksi Bitcoin – Mempool.

Tetapi sebelum memulakan, saya sangat mengesyorkan anda melihat artikel ini terlebih dahulu:

  • Apa itu Bitcoin? Panduan Pemula
  • Panduan Utama Untuk Memahami Apa Itu “Blockchain” & Bagaimana ia berfungsi
  • Apa itu Bitcoin Hash?

Apa itu Bitcoin Mempool?

Bitcoin mempool adalah kumpulan urus niaga Bitcoin yang belum disahkan di rangkaian Bitcoin. Sebaik sahaja transaksi Bitcoin berlaku di blockchain Bitcoin, ia tidak akan segera ditambahkan; sebaliknya, ia masuk ke dalam kumpulan transaksi dalam gerakan ini.

Setiap nod penuh yang berjalan di rangkaian Bitcoin disambungkan ke mempool ini, terutama para pelombong. Pelombong, bekerja di node masing-masing, mengumpulkan banyak urus niaga dari mempool ini, dan kemudian mereka berusaha menyelesaikan masalah matematik intensif tenaga.

Pengumpulan urus niaga ini disebut “blok”, dan mana-mana pelombong yang pertama menyelesaikan masalah matematik dapat menambahkan blok ini ke blockchain Bitcoin. Ini adalah pengesahan pertama blok tersebut.

Jadi itu adalah mempool, tapi tunggu! Terdapat lebih banyak lagi …

Walaupun mempool mungkin tampak seperti konsep yang sangat sederhana untuk dimengerti, ia memiliki aplikasi yang sangat kompleks.

Persoalannya ialah bagaimana urus niaga tertentu dapat dipilih dari mempool sebelum yang lain?

Masa blok Bitcoin adalah 10 minit, tetapi kita semua mengalami kelewatan melampau dari semasa ke semasa dalam memastikan transaksi kita disahkan.

Ini berlaku kerana pelombong tidak memilih transaksi kami dari mempool.

Seperti yang telah saya kongsikan kepada anda dalam artikel Bitcoin hash, pelombong memenangi loteri 12.5 BTC setiap kali mereka berjaya menambang blok Bitcoin. Tetapi selain daripada loteri tetap 12.5 BTC ini, pelombong juga mendapat sejumlah wang bitcoin kerana berjaya melombong blok. Bonus ini dipanggil “yuran perlombongan Bitcoin”.

Oleh itu, apabila pelombong berjaya menambang blok, mereka mendapat 12.5 BTC ditambah X jumlah yuran transaksi, yang merupakan jumlah terkumpul dari semua yuran transaksi di blok itu.

Lihat gambar blok masa nyata ini yang ditambahkan ke blockchain:

Ganjaran pelombong

Seperti yang anda lihat dalam gambar di atas, penambang atau kumpulan perlombongan (Bitcoin.com, BitFury, BitClub, dll.) Mendapat ganjaran tambahan di atas ganjaran blok 12.5 BTC standard.

Dan itulah sebabnya mengapa penambang akan memilih untuk menambang blok di mempool dengan bayaran transaksi yang lebih tinggi.

Dan inilah sebab mengapa transaksi Bitcoin kita kadang-kadang “tersekat” dalam mempool dan tidak akan diambil sehingga beberapa jam (bahkan beberapa hari) kemudian.

Jadi bagaimana saya mendapatkan transaksi Bitcoin yang lebih pantas?

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kelewatan pengesahan transaksi dari mempool:

1. Perkara yang paling jelas adalah menghantar transaksi dengan bayaran tinggi yang melekat padanya. Anda boleh mengetahui trend bayaran terkini dengan menggunakan beberapa penjelajah blok Bitcoin seperti BTC.Com atau Blockchain.info. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai penjelajah blok, lihat siaran ini. 

2. Anda dapat mengetahui jumlah transaksi yang belum dikonfirmasi dalam mempool dengan menggunakan ini atau ini untuk mengira berapa lama masa yang diperlukan untuk transaksi anda.

3. Anda boleh menahan dan tidak melakukan transaksi dan pemeriksaan lain di sini atau di sini untuk menganalisis ukuran mempool semasa untuk memutuskan sama ada membuat transaksi BTC sekarang atau tidak adalah idea yang baik.

Transaksi Blockchain Tidak Disahkan

4. Jika transaksi anda “macet”, anda dapat menggunakan penolak transaksi atau layanan pemecut transaksi seperti ini atau ini.

*** 5. Gunakan SegWit-dompet diaktifkan kerana ia membantu mendapatkan pengesahan yang lebih cepat dari mempool.

Memahami Mempool

Satu perkara yang saya ingin tambahkan di sini adalah bahawa mempool akan tersumbat dengan teruk (walaupun SegWit) kerana semakin banyak orang yang memasuki dunia Bitcoin setiap hari.

Itulah sebabnya anda harus bersedia untuk menghadapi masalah ini berulang kali sehingga masalah ini akhirnya dapat diselesaikan.

Sehingga masa itu, nantikan CoinSutra untuk mempelajari semua petua dan trik untuk mempercepat kehidupan Bitcoin anda!

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai mempool atau mempercepat urus niaga Bitcoin, beritahu saya di komen di bawah.

Dan jika anda menyukai siaran ini, jangan lupa untuk berkongsi!

Bacaan yang Disarankan Lebih Lanjut:

  • Perlombongan Bitcoin: Panduan Asas Untuk Pemula
  • Apa itu Bitcoin? Panduan Pemula.
  • Bilakah Menggunakan Dompet Mudah Alih Bitcoin / Altcoin?
  • Meneroka 7 Dompet Desktop Bitcoin Teratas
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map