Prejšnji teden me je prijatelj prosil, naj mu razložim Bitcoin rudarstvo na način, ki bi ga razumel petletnik. Takrat sem spoznal, da bo toliko ljudi, ki še ne razumejo koncepta rudarjenja Bitcoinov.

Za začetnike, Bitcoin rudarstvo je energetsko intenziven postopek uvajanja novih Bitcoinov v ekosistem.

Za trenutek si lahko predstavljate nove valute, ki jih ustvarjajo različne vlade po vsem svetu. Toda za razliko od vlad je ponudba Bitcoinov določena in urejena z zakoni matematike, ki jih je praktično nemogoče prekršiti.

Prav tako ni tako preprosto kot banke, ki tiskajo nove bankovce. Namesto tega se pred izdelavo enega samega bitcoina opravi veliko dela, porabe energije in pridobivanja stroškov, kar se imenuje dokaz dela.

Glede na dejstvo, da Bitcoin temelji na tehnologiji veriženja blokov, vam priporočam, da temeljito razumete koncept verige blokov. Ker če vam je izraz blockchain tuj, vam ta vodnik morda ne bo v veliko pomoč.

  • Končni vodnik za razumevanje, kaj je “Blockchain”?

Kaj je rudarstvo Bitcoinov?

Preden se poglobite v to, kako deluje Bitcoin rudarstvo, vam priporočam, da si ogledate ta kratek video o Bitcoin rudarstvu, da dobite splošno sliko o tem, kaj je rudarstvo.

Kot je navedeno v videoposnetku, se za razliko od tiskanja fiat valute s strani centralnih bank bitcoin kopa v Bitcoin omrežju. Pomislite na to kot na pridobivanje zlata, ampak na internetu.

In tako kot je rudarstvo zlata stroškovno in energetsko zahtevno, je tudi rudarstvo Bitcoinov intenzivno, ker je redko in omejeno z zasnovo lastnega protokola.

Tako kot rudarji zlata Bitcoine pridobivajo rudarji Bitcoinov in ta postopek rudarjenja uvaja nove Bitcoin v ekosistem.

Uvedba novih Bitcoinov se zgodi, ko Bitcoin rudarji uspešno izkopljejo veljaven Bitcoin blok, s čimer zaslužijo nagrado bloka v novih Bitcoinih. Ta postopek se včasih imenuje tudi loterija, ker se postopek pridobivanja novih kovancev zgodi na podlagi ugibanj rudarjev.

Vendar to niso preprosta, naključna ugibanja. Namesto tega so visoko izobraženi in omejeni ugibanja, ki zahtevajo veliko energije.

Za vsako preizkušnjo ugibanja je treba porabiti določeno količino energije, pri kateri običajno večina ugibanj odpove in zapravi veliko energije iz žepa rudarja.

Ne glede na to rudarju na svetu vsakih 10 minut uspe uganiti takoj po veliki porabi energije in tako lahko doda blok na verigo blokov in prejme znesek loterije, ki je nagrada bloka.

Kar pomeni, da je moral rudar, ki je lahko uganiti veljaven blok, nešteto poskusov, preden je dosegel pravilno ugibanje, nato pa pokuril veliko energije.

To je dokaz o delu in kot nagrado za kurjenje energije rudarji dobijo blokovno nagrado v obliki bitcoinov, ki jih lahko pozneje prodajo ali HODL po trenutni tržni ceni.

Zdaj je nagrada za iskanje veljavnega bloka v Bitcoin-ovem omrežju 12,5 novo ustvarjenih Bitcoinov.

Leta 2009, ob začetku Bitcoin omrežja, je blokovna nagrada znašala 50 BTC. Ta nagrada se prepolovi vsaka 4 leta, da se ohrani inflacija in doseže skupna ponudba 21 milijonov nekje leta 2120.

To je bil netehničen način razumevanja, kaj je Bitcoin rudarstvo in kako deluje na višji ravni.

Oglejmo si zdaj bolj tehnično razlago rudarjenja Bitcoinov.

Kaj je Bitcoin rudarstvo? [Tehnično razloženo]

Preden se lotim rudarjenja Bitcoinov, bi rad razložil nekaj izrazov, ki vam bodo pomagali, da se povežete s tem, o čemer govorim.

  • Funkcija razpršitve Bitcoin

Bitcoin uporablja SHA-256, matematično funkcijo, ki vnese poljubno velikost in vsakič ustvari izhod s fiksno dolžino. Ustvarjeni izhod se imenuje razpršitev ali Bitcoin Hash.

  • Merkelovo drevo & Korenina Merkel

Drevo Merkel je drevo razpršenih površin in zadnji razpršilec tega drevesa se imenuje Merkelova korenina ali korenska razpršitev. To je koncept v računalništvu in kriptografiji, na podlagi katerega se Bitcoin pridobiva. Drevo bitcoin blokov izgleda nekako takole, potem ko je zgoščeno v drevesu:

Bitcoin-Merkel-Tree

Opomba: V tem primeru sem vzel samo 4 transakcije, v resnici pa je v bloku Bitcoin nekaj sto transakcij.

  • Cilj & Težavnost

Cilj in težavnost Bitcoin omrežja sta podobni stvari, vendar je težava bolj razumljiva v človeški naravi. Cilj je 256-bitna številka (izredno velika), dobljena z zgoščevanjem glave prejšnjega bloka na določen način, ki jo delijo vsi Bitcoin odjemalci, medtem ko je težavnost merilo, kako težko je najti zgoščevanje pod ali enako danemu cilj in se meri v hitrosti razpršitve.

  • Bitcoin Nonce

„Bitcoin nonce“ je posebno 32-bitno (4-bajtno) polje v vhodu funkcije zgoščevanja SHA-256, katerega vrednost mora biti nastavljena tako, da zgoščeni izhod vsebuje določeno število vodilnih ničel, ki bi morale biti enake ali manj od cilja. In to je polje, s katerim se rudarji igrajo, da dobijo zahtevano moč.

Ne pretiravajte, če zgoraj omenjenih izrazov niste popolnoma razumeli. Vse pike bom povezal, da vam pokažem širšo sliko, ki bo stvari razjasnila.

Toda za povezavo pik se moram sklicevati na svojo razlago rudarjenja Bitcoinov v prejšnjem razdelku. Če se spomnite, smo razpravljali o tem, kako rudarji dobijo na loteriji, tako da smo uganili pravilne podatke, ki jih je nemogoče najti brez porabe energije.

Poglejmo, kako rudar dobi to loterijo.

Za uspešno rudarjenje bloka mora rudar zgostiti glavo bloka tako, da je manjši ali enak “cilj.”. Ta glava bloka se ustvari s zgoščevanjem vseh transakcij v bloku in tako tvori drevo Merkel s korenom Merkel.

Poleg tega je ta koren združen s zgoščenostjo najnovejšega bloka in nonce. Zdaj pa ti surovi podatki Koren Merkel + prejšnji razpršitev + nonce + časovni žig se vstavi v funkcijo SHA-256, da ustvari določeno vrsto izhodne razpršitve, ki je v skladu s ciljem.

Glava bloka-zgoščena

V času pisanja tega članka je cilj, da mora biti hash SHA-256 glave bloka 256-bitni alfanumerični niz in mora biti začnite s 17 ničel. Tu lahko vidite tudi, da je bil v nekem trenutku zgodovine cilj pridobiti razpršeno blok z 8 ničlami. Cilj se spreminja skupaj s spremembo težavnosti vsakih blokov leta 2016.

Rudarji nato pridejo do tega razpršenega (ali cilja) spreminjanja majhnega dela glav bloka, ki se imenuje “nonce.“Nonce se vedno začne z” 0 “in se vsakič poveča za pridobitev zahtevane razpršitve (ali cilja).

Ker je spreminjanje nonce zadetkov in zamud, je verjetnost, da dobimo to posebno razpršitev (ali tarčo), ki se začne s toliko ničel, zelo majhna. Zato mora rudar narediti veliko poskusov tako, da spreminja nonce in nenehno spreminjanje nonceta postopoma imenujemo matematično ugibanje dokaza.

In to zahteva ogromno računskih virov moči in strojne opreme, kar dokazuje, da je treba opraviti veliko dela pred rudarjenjem katerega koli posameznega bloka. Zato se temu reče “dokaz o delu”.

In na ta način, kateri koli rudar pridobi pravi Bitcoin Hash glede na cilj, prej dobi loterijo in dobi blokovno nagrado 12,5 BTC.

Na ta način se blok in transakcije, ki so prisotne v tem bloku, dodajo in posodobijo na univerzalni knjigi Bitcoina, imenovani kot veriga Bitcoinov.

Zaključek

Za zaključek vam bom pokazal dve poenostavljeni grafiki rudarjenja Bitcoinov, ki vam bosta še bolj pomagali. To sem si sposodil na internetu.

Napačno-Bitcoin-Hash

Stopnja težavnosti določa začetek ciljne razpršitve, ki se spreminja vsakih blokov leta 2016, približno vsaka dva tedna.

Pravilno-Bitcoin-Hash

Vse skupaj je lahko videti kot fantastična ideja, da začnete z rudarjenjem Bitcoinov in zaslužite, ker je omrežje odprto za vse, ki se jim lahko pridružijo. Vendar se je rudarstvo bitcoinov v zadnjih devetih letih zelo razvilo.

Sprva, ko ni bilo menjalnic Bitcoinov, je bil edini način, da jih dobite, nastavitev celotnega vozlišča in začetek rudarjenja na vašem CPU, dokler ne najdete veljavnega bloka. To pa ni več mogoče.

Bitcoin rudarstvo postaja vedno težje, saj se več rudarjev pridružuje, da bi ohranili uravnoteženo generacijo novih kovancev. In z leti veliko rudarjev s posebnimi GPU-ji in ASIC rudarji so se pridružili omrežju Bitcoin in s tem dvignili težavnostno lestvico tako visoko, da ni več donosno ali celo nemogoče rudariti na procesorjih.

Zdaj je rudarstvo postalo nišna naloga, ki zahteva zajetne naložbe v posebno strojno opremo, veliko električne energije in druge hladilne naprave. Zato to zdaj počnejo v podatkovnih centrih in na velikih rudarskih kmetijah.

Če niste pripravljeni postati rudar, še naprej trdo delajte v svojem trenutnem poklicu, HODL Bitcoins in bodite pozorni na CoinSutra.

V tem članku je to vse z moje strani. Zapustil vam bom video posnetek, skozi katerega lahko na kratko pokukate v rudarsko kmetijo Bitcoin in jo bolje razumete.

Če vam je ta članek všeč, ga ne pozabite deliti s prijatelji in družino!

Za nadaljnje branje:

  • 5 najboljših Altcoinov, ki so aktivirali SegWit na svojem blokchainu
  • Tu je opisano, kako lahko pospešite zaljubljene transakcije z bitcoini
  • Najboljši Bitcoin Blockchain / Block Explorers
  • Top 5 Bitcoin mitov, ki jih je treba uničiti
  • 5 najbolj priljubljenih načinov zaslužka z bitcoini

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me