Blockchain vs Fiat: soočenje starosti

Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja in mnenja, izražena v tem članku, so mnenja avtorjev in ne odražajo nujno uradne politike ali stališča Blockgeeksa

Nov pogled na razliko med denarnimi sistemi in konvergenčnimi možnostmi

Blockchain vs Fiat: soočenje starosti

Slika avtorja Jean – Léon Gérôme

Alex Kontegna (December 2016)

Minilo je skoraj desetletje in še vedno poskušamo razložiti, zakaj je blockchain denar boljši od fiat ali “denarja kot običajno”. Na žalost je ta tema že postala zelo dolgočasna. Osnovni izhodišča decentraliziranega bančništva, deflacijske valute, libertarne ekonomije in teoretične odpornosti na verige blokov so večinoma naglušna..

Zagotovo obstaja resnična bitka med dvema različnima pristopoma k monetarnemu nadzoru – med starimi in novimi oblastnimi strukturami. In tam, kjer se ta dva srečata, prekrivata, mešata in tekmujeta, je prava akcija! Biti muha na steni med zasedanji upravnih odborov finančnih institucij ali slišati stališče nekega nadobudnega “blockchain finančnega tehnologa” za te velikane finančne moči bi bilo enako zabavno kot vznemirljivo. Kljub temu, da nimamo dostopa, ne spoznamo bistva zakulisnih poslov med fiat bigwigi in novo kri kripto startupov.

Kaj počnejo?

Kaj se dogaja znotraj tistih konzorcijev, ki poskušajo implementirati “zasebno” arhitekturo verig blokov za banke? Zakaj si Goldman Sachs, Banco Santander in drugi bežijo pred R3CEV? Ali so odkrili tako svetel inženirski vpogled, da ga ne smemo deliti? Kaj v resnici mislijo o tem, kaj je verjetno nesmiselnost ročno vzgojenih verig blokov? Za zidom ni nobenih natančnih odgovorov, le “strokovna” ugibanja.

Toda obstajajo kraji, kjer lahko v realnem času opazujemo stik med fiatom in blockchainom. To so zagonska podjetja, ki ponujajo storitve »premoženje nad blokovno verigo«. Nekateri se aktivno promovirajo in skušajo v svojo orbito potegniti banke in celo centralne banke. Tehnično je bistvo take storitve primitivno. Žetoni, ki temeljijo na blokchainu, imajo v domačem omrežju nominalno nominalno vrednost ob nič. Kar jim daje vrednost, je vključitev metapodatkov, ki beležijo obljubo nekoga o nečem v fizičnem svetu. Z dvema tovrstnima zagonoma smo že nekaj sodelovali. Eden prevaža metakovanec na vrhu Bitcoina, drugi uporablja bolj naravna orodja Solidity, da to stori na Ethereumu.

Tu je nekaj novih zanimivih protislovij in nesporazumov, ki smo se jih tam naučili. To je resnično prispevalo k našemu dojemanju razlike med fiat-blockchain in to bi radi delili z vami.

Navadni čudeži

Ukvarjajoč se z nečim znanim, je težko pričakovati, da bo spremenil njeno osnovno razumevanje. Fiatovega denarja, kakršen je danes, na običajni ravni razmišljanja ni mogoče pravilno zaznati; tam ni “intuitivnih” miselnih vrat. Fiat ni preprost. Brez uporabe izrazov je ni mogoče opisati brez previdnosti. Ko enkrat jasno opredelimo koncepte in jih začnemo formalno pravilno uporabljati, se izkaže, da je fiat nenaravna in patološka stvar. Pomembno pa je, da se zavedamo, da je edini način razmišljanja o denarju, ki trenutno obstaja v bančni realnosti, fiat.

Podjetniki, ki se usmerjajo k fiat-povezanim storitvam iz blockchain / bitcoin ozadja, svoj miselni vzorec temeljijo na izkušnjah z Bitcoinom in Ethereumom. Izvajajo zelo jasno in pravilno tehnološko razmišljanje o plačilih. A hkrati zelo neprimerno razmišljanje.

Blockchainers se na banko obrnejo s približno tem: »Tu so vaši žetoni, so kot gotovina, ki” potuje “od točke A do točke B in naprej do točke C na zanesljiv, priročen in izjemno poceni način. Na te žetone prilepite nekaj vrednosti tako, da obljubi podprete nekaj rezerv ali svoje ugledno ime. Potem pa dobiček! “

Blockchain vs Fiat: soočenje starosti

Zakaj vedno pogrešajo?

Evo zakaj: zgornji diagram prikazuje posamezni kvant (najmanjši obstoječi element) denarja. Morda bi morali opozoriti, da upoštevamo kvantum v kontekstu plačil, zato ne govorimo o kakšni abstraktni statični investicijski peni. Ostalo naj bo samo po sebi razumljivo: udeležencev je vsaj pet na vsaj treh ravneh. Če razmišljate v bitcoinerskih izrazih, vsak “kovanec” umre na ravni poravnave s klonom, ki se pošlje prejemniku plačila.

Torej, kaj je glavno? Prehoda iz A v B sploh ni! Izjema je le gotovina v papirni obliki. Toda ključne besede tukaj so “Edina izjema.” Nemogoče je narediti “novo gotovino” ali “kripto gotovino.” Znotraj bančnih možganov “tako kot gotovina” nima pomena. Plačila so lahko drugačna. Zgornje sheme bi lahko obstajalo na stotine različic, vendar z neskončnimi zapleti, vendar brez poenostavitev. Nemogoče je “unovčiti”, če dejansko ne gre za gotovino.

Tu je še ena pomembna stvar. Ne samo, da neposredni prenos od plačnika A prejemniku plačila B ne obstaja, denarja pa ne bi bilo treba upoštevati, razen če je celoten nabor udeležencev na mestu in ga gleda. Brez opazovalcev, brez denarja. To je res čas za odpoklic Schrodingerja in njegove mačke! V blockchain skupnosti tega pojava niti ne obravnavajo resno. Omeniti bi morali tudi nekaj šibkih odmevov tega v retoriki “manj zaupanja” (odsotnost potrebe po avtoriteti, ki ji zaupajo vse stranke v dogovoru). Zdaj vidimo, da se pojav pojavlja na veliko globlji temeljni ravni.

Nenazadnje: na vsaki stopnji sta prisoten sistem komunikacije v živo in oblika sporočil (kliring). Prav tako predstavljajo denar, ki je sestavni del njegove količine. Nobene komponente ni mogoče zamenjati ali nastaviti. Ko govorimo o [fiat] denarju, ne sledi zakon, temveč tehnologija, ki vedno stoji za zakonom. Neodtujljivost komunikacijskega sistema vključuje vidik velikosti. V fiatu različne velikosti plačil pomenijo različna omrežja. Ta omrežja imajo bistvene temeljne razlike ne le v dostopnosti sodelujočih institucij, temveč tudi v številnih povsem tehnoloških pogledih. V ZDA na primer obstajajo številne ravni posredniških organov in mrež, kot so Fedwire Funds Service, Clearing House Interbank Payments System, Automated Clearing House in drugi. Sistemi na različnih ravneh niso neposredno združljivi.

Izkazalo se je, da so velik denar, manjši denar in majhen denar različne stvari različne narave. Zaradi česar je še manj naraven, tudi v isti kategoriji različne države gostijo nezdružljiv in strukturno različen sistem bistveno drugačnega razreda dostopnosti. Spodnja tabela prikazuje porazdelitev udeležencev različnih plačilnih omrežij s povprečnim številom operacij, ki jih izvajajo. Razlika znaša sto krat. Z vidika blockchainerja gre za absurd in neprijetnosti. Ali naj tehnolog pripravi ogrodje za miši v eni državi in ​​ga pripelje drugam, da najde le stegozavra in nobene miši?

Blockchain vs Fiat: soočenje starosti

Vir: Michael Tompkins, Bank of Canada, podatki Odbora za plačila in tržne infrastrukture (CPMI), Statistika plačilnih sistemov, obračunov in poravnav v državah CPMI, BIS, september 2015.

Kako bedno bi se zdel podjetnik, ki banki prodaja “premoženje nad blokovno verigo”, ko začne svoj “pitch” s “prenosom p2p neodvisno obstoječih žetonov”. Besedna zveza s petimi besedami, ki vsebuje tri neobstoječe pojave. Če terminologiji dodamo še psihološko napako, se izraža zmedenost bankirjev, ki nimajo navdušenja. Očitno je to posledica nepopolnega razumevanja nove tehnologije, meni. Ne, ni. Dejstvo je, da so zgoraj opisani notranji fiat pomeni vključeni in vtisnjeni v domače razmišljanje bankirjev. Bankir sliši zgodbo, razume izredno zlomljen – do nečitljivosti sporočila – jezik, vendar mu kljub temu ne pade na pamet jasna razlaga.

Kako naj si drugače razložimo, da so največji uspeh fiat-over-blockchain projektov v teh letih obrobni primeri barbadoških dolarjev in Crypto-bahtov?

Tukaj ni nobenih norcev

Poskusimo se vrniti na zasebno zabavo velikih bank in potrkati na zadnja vrata z lastnim razumevanjem njihovega razmišljanja, s preoblikovano vizijo, ki jim je um ujet v možganih bankirja.

Bankirji niso idioti. Hrepenijo po nečem, kot je blockchain, njegova neposrednost in naravnost. Večina jih je navadnih tehnikov in poslovnežev, ki ne razjasnijo političnih posledic fiatovega razseljevanja. Morali bi popolnoma videti, da je treba, ko gre za denarni inženiring, v resnici urediti blockchain. Manj skrbi, ali gre za bitcoin ali cordo. IBM in njegov oddelek Inštitut za poslovno vrednost so pred kratkim izvedli študijo, ki je pokazala, da bo le v enem letu približno 15% bank pripravljenih na terenske teste tehnologij veriženja blokov. 15%! V živo in komercialno! Osupljivih 65% anketirancev je izrazilo enako pripravljenost, vendar v obdobju treh let. Mimogrede tudi samega IBM-a ni mogoče kriviti za neumnost in nevednost: sodeluje pri gradnji Hiperledger in promocija oblaka blockchain hibrid, Bluemix.

Že sem napisal, da so banke zavezniki kripto navdušencev in ne sovražniki. Toda tudi oni preprosto ne morejo hitro spremeniti pravil in zakonov. Poleg tega bodo na nekaterih visokih ravneh zavrnjeni in pozvani, naj zapustijo.

Blockchain vs Fiat: soočenje starosti

Izjemno jezen pred vhodom, ki se vrti na mestu Svetinje nad svetinjami našega materialističnega sveta.

Če povzamemo, če izberemo med zagovorniki fiatov, ki jih vodi blockchain, in bankirji, ki niso imuni na ideje blockchain, bi skočili na bančni vlak. Prvi so še res slabi. Na žalost bodo tudi banke kmalu dosegle meje in prepovedi. Pravnim se bodo pridružile tehnološke ovire in blok bo postal temelj. Tako ali drugače, a vrhunec se hitro približuje. Nisem prepričan če Chandler Guo ima prav, vendar verjame, da vsako državo, ki tiska svoj denar, dobesedno nadzoruje pet ali več družin, ki se v bistvu potegujejo za tisk. Ta priložnost, ki so si jo nekoč dali v roke, se je pred kratkim začela menjavati s pospešeno frekvenco.

© Knowledger svetovanje

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map