Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις και οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αυτές των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την επίσημη πολιτική ή τη θέση του Blockgeeks

Μια νέα ματιά στη διαφορά μεταξύ των νομισματικών συστημάτων και των δυνατοτήτων σύγκλισης

Blockchain vs Fiat: Μια αντιπαράθεση των ηλικιών

Εικόνα από Jean – Léon Gérôme

Άλεξ Κοντέγνα (Δεκέμβριος 2016)

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία και προσπαθούμε ακόμα να εξηγήσουμε γιατί το blockchain money είναι καλύτερο από το fiat ή «το χρήμα ως συνήθως». Δυστυχώς, αυτό το θέμα έχει ήδη γίνει τεράστιο. Οι βασικές αρχές της αποκεντρωμένης τραπεζικής, του αποπληθωριστικού νομίσματος, της ελευθεριακής οικονομίας και της θεωρητικής αντίστασης στην απάτη των blockchains έχουν πέσει ως επί το πλείστον στα κωφά αυτιά.

Για να είμαστε σίγουροι, υπάρχει μια πραγματική μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών προσεγγίσεων για τον νομισματικό έλεγχο – μεταξύ παλαιών και νέων δομών εξουσίας. Και, όπου αυτά τα δύο συναντιούνται, αλληλεπικαλύπτονται, συνδυάζονται και ανταγωνίζονται είναι εκεί που είναι η πραγματική δράση! Το να είσαι μύγα στον τοίχο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή να ακούσεις τον τόνο κάποιου αρχικού «οικονομικού τεχνολόγου blockchain» σε αυτούς τους γίγαντες οικονομικής επιρροής θα ήταν εξίσου διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Έλλειψη πρόσβασης, ωστόσο, δεν βλέπουμε την ουσία των συμφωνιών backroom μεταξύ των fiat bigwigs και του νέου αίματος των κρυπτογράφησης.

Τι κάνουν?

Τι συμβαίνει σε αυτές τις κοινοπραξίες που προσπαθούν να εφαρμόσουν «ιδιωτική» αρχιτεκτονική blockchain για τράπεζες; Γιατί το έκανε Goldman Sachs, Ο Μπάνκο Σανταντέρ και άλλοι φεύγουν από το R3CEV; Ανακάλυψαν μια τόσο φωτεινή γνώση μηχανικής που δεν πρέπει να μοιραστεί; Τι πιστεύουν πραγματικά για το τι είναι πιθανό να είναι η ματαιότητα των χειροκίνητων blockchain; Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις πίσω από τον τοίχο, απλώς εικασίες «ειδικών».

Ωστόσο, υπάρχουν μέρη όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει την επαφή μεταξύ του fiat και του blockchain σε πραγματικό χρόνο. Αυτές είναι οι νεοσύστατες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες «asset-over-blockchain». Μερικοί από αυτούς προωθούν ενεργά τον εαυτό τους προσπαθώντας να τραβήξουν τράπεζες, ακόμη και κεντρικές τράπεζες στην τροχιά τους. Τεχνικά, η ουσία μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι πρωτόγονη. Τα tokens που βασίζονται σε blockchain έχουν ονομαστική ονομαστική τιμή δίπλα στο μηδέν στο εγγενές δίκτυο. Αυτό που τους δίνει αξία είναι η συμπερίληψη μεταδεδομένων που καταγράφει την υπόσχεση κάποιου για κάτι στον φυσικό κόσμο. Είχαμε κάποια εμπλοκή με δύο από αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Το ένα κάνει τη μεταφορά ενός μετα-νομίσματος πάνω από το Bitcoin, ένα άλλο χρησιμοποιεί πιο φυσικά εργαλεία Στερεότητας για να κάνει το ίδιο στο Ethereum.

Ακολουθούν μερικές νέες ενδιαφέρουσες αντιφάσεις και παρεξηγήσεις που έχουμε μάθει εκεί. Αυτό πρόσθεσε πραγματικά στην αντίληψή μας για τη διαφορά fiat-blockchain και θα θέλαμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Συνηθισμένα θαύματα

Αντιμετωπίζοντας κάτι οικείο, δεν αναμένεται κανείς να αλλάξει τη βασική κατανόηση του θέματος. Τα χρήματα Fiat όπως είναι σήμερα δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά σωστά στο συμβατικό επίπεδο σκέψης. δεν υπάρχει «διαισθητική» πύλη μυαλού εκεί. Το Fiat δεν είναι απλό. Δεν μπορεί να περιγραφεί χωρίς προσοχή στη χρήση των όρων. Μόλις ορίσουμε με σαφήνεια τις έννοιες και αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε με έναν τυπικά σωστό τρόπο, αποδεικνύεται ότι το fiat είναι ένα αφύσικο και παθολογικό πράγμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μόνος τρόπος σκέψης για τα χρήματα που υπάρχει σήμερα στην τραπεζική πραγματικότητα είναι οι όροι του fiat.

Οι επιχειρηματίες που κινούνται προς υπηρεσίες που σχετίζονται με το fiat από ένα υπόβαθρο blockchain / bitcoin βασίζουν το σκεπτικό τους στην εμπειρία με τα Bitcoin και Ethereum. Εκτελούν μια πολύ σαφή και σωστή τεχνολογική σκέψη για τις πληρωμές. Αλλά ταυτόχρονα, πολύ ακατάλληλη σκέψη.

Οι Blockchainers απευθύνονται σε μια τράπεζα με κάτι τέτοιο: «Αυτά είναι τα κουπόνια σας, μοιάζουν με μετρητά« ταξιδεύουν »από το σημείο Α στο σημείο Β και μετά στο σημείο Γ με αξιόπιστο, βολικό και εξαιρετικά φθηνό τρόπο. Κολλήστε κάποια αξία σε αυτά τα διακριτικά υποστηρίζοντας την υπόσχεση με κάποια αποθεματικά ή το αξιόπιστο όνομά σας. Τότε, Κέρδος! “

Blockchain vs Fiat: Μια αντιπαράθεση των ηλικιών

Γιατί χάνουν πάντα?

Εδώ είναι γιατί: το παραπάνω διάγραμμα δείχνει το ενιαίο κβαντικό (το ελάχιστο υπάρχον στοιχείο) του χρήματος. Ίσως πρέπει να σημειώσουμε ότι θεωρούμε ένα κβαντικό στο πλαίσιο πληρωμών, οπότε δεν μιλάμε για κάποια αφηρημένη στατική επένδυση. Τα υπόλοιπα πρέπει να είναι αυτονόητα: υπάρχουν τουλάχιστον πέντε συμμετέχοντες, που βρίσκονται σε τουλάχιστον τρία επίπεδα. Αν νομίζετε ότι με bitcoiner, κάθε «νόμισμα» πεθαίνει στο επίπεδο διακανονισμού με έναν κλώνο που αποστέλλεται στον δικαιούχο.

Λοιπόν, ποιο είναι το κύριο σημείο; Δεν υπάρχει καμία μεταφορά από το Α στο Β ποτέ! Η μόνη εξαίρεση είναι τα χαρτονομίσματα. Αλλά οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι «Η μόνη εξαίρεση». Είναι αδύνατο να κάνετε «νέα μετρητά» ή «μετρητά κρυπτογράφησης». Μέσα σε έναν τραπεζικό εγκέφαλο, «ακριβώς όπως τα μετρητά» δεν έχει νόημα. Οι πληρωμές θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές. Θα μπορούσαν να υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές του παραπάνω σχήματος και είναι, με απεριόριστες επιπλοκές, αλλά χωρίς απλουστεύσεις ποτέ. Είναι αδύνατο να «μετρηθούν» εάν δεν είναι πραγματικά μετρητά.

Εδώ είναι ένα άλλο σημαντικό πράγμα. Όχι μόνο δεν υπάρχει άμεση μετάδοση από τον πληρωτή Α στον δικαιούχο Β, αλλά επίσης, δεν υπάρχουν χρήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη εκτός εάν το πλήρες σύνολο των συμμετεχόντων είναι στη θέση του και παρακολουθεί. Χωρίς παρατηρητές, χωρίς χρήματα. Αυτή είναι πραγματικά η στιγμή να θυμηθούμε τον Schrodinger και τη γάτα του! Αυτό το φαινόμενο δεν εξετάζεται καν σοβαρά στην κοινότητα blockchain. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε κάποιους αδύναμους απόηχους αυτού στη ρητορική της «έλλειψης εμπιστοσύνης» (την απουσία ανάγκης για αρχή που εμπιστεύονται όλα τα μέρη της συμφωνίας). Βλέπουμε τώρα ότι το φαινόμενο εμφανίζεται σε πολύ βαθύτερο θεμελιώδες επίπεδο.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: σε κάθε στάδιο, υπάρχει ένα ζωντανό σύστημα επικοινωνίας και η μορφή των μηνυμάτων (εκκαθάριση). Αποτελούν επίσης τα χρήματα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κβαντικού του. Δεν μπορούμε απλώς να αντικαταστήσουμε ή να συντονίσουμε οποιοδήποτε στοιχείο. Όταν μιλάμε για χρήματα [fiat], δεν είναι ο νόμος που ακολουθεί, αλλά η τεχνολογία, πάντα πίσω από το νόμο. Το αναπαλλοτρίωτο του συστήματος επικοινωνίας συνεπάγεται την άποψη του μεγέθους. Στο fiat, διαφορετικά μεγέθη πληρωμών σημαίνουν διαφορετικά δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά έχουν ουσιαστικές θεμελιώδεις διαφορές όχι μόνο στην προσβασιμότητα των συμμετεχόντων ιδρυμάτων αλλά και σε πολλές καθαρά τεχνολογικές απόψεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά επίπεδα ενδιάμεσων φορέων και δικτύων, όπως η υπηρεσία Fedwire Funds Service, το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Clearing House, το Automated Clearing House και άλλα. Τα συστήματα των διαφόρων επιπέδων δεν είναι άμεσα συμβατά.

Αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα χρήματα, τα μικρότερα χρήματα και τα μικρά χρήματα – είναι όλα διαφορετικά πράγματα διαφορετικής φύσης. Καθιστώντας το ακόμη λιγότερο φυσικό, ακόμη και στην ίδια κατηγορία, διαφορετικές χώρες φιλοξενούν τόσο ασύμβατο όσο και διαρθρωτικά διαφορετικό σύστημα βασικά διαφορετικής κατηγορίας προσβασιμότητας. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την κατανομή των συμμετεχόντων σε διάφορα δίκτυα πληρωμών με μέσο όρο των πράξεων που εκτελούν. Η διαφορά ανέρχεται σε εκατό πτυχές. Από την άποψη του blockchainer, είναι παράλογο και ενόχληση. Πρέπει ένας τεχνολόγος να προετοιμάσει ένα πλαίσιο για ποντίκια σε μια χώρα, φέρνοντάς το αλλού να βρει μόνο στεγόσαυρο και όχι ποντίκια?

Blockchain vs Fiat: Μια αντιπαράθεση των ηλικιών

Πηγή: Michael Tompkins, Bank of Canada, στοιχεία από την Επιτροπή Πληρωμών και Υποδομών Αγοράς (CPMI), Στατιστικά στοιχεία για τα συστήματα πληρωμών, εκκαθάρισης και διακανονισμού στις χώρες CPMI, BIS, Σεπτέμβριος 2015.

Πόσο άθλια θα εμφανίζεται ένας επιχειρηματίας που πουλάει «περιουσιακά στοιχεία-over-blockchain» σε μια τράπεζα καθώς ξεκινά το «βήμα» του με «p2p μεταφορά ανεξάρτητα υπάρχοντων μαρκών». Μια φράση πέντε λέξεων που περιέχει τρία ανύπαρκτα φαινόμενα. Προσθέτοντας ένα ψυχολογικό λάθος στην ορολογία, κάποιος εκφράζει την αμηχανία των τραπεζίτων που δεν έχουν ενθουσιασμό. Προφανώς, αυτό οφείλεται στην ατελή κατανόηση της νέας τεχνολογίας, πιστεύει. Όχι, δεν είναι. Το γεγονός είναι ότι οι παραπάνω έννοιες εσωτερικού fiat ενσωματώνονται και αποτυπώνονται στην εγγενή σκέψη των τραπεζιτών. Ένας τραπεζίτης ακούει την ιστορία, κατανοεί ένα εξαιρετικά σπασμένο – μέχρι το δυσανάγνωστο του μηνύματος – γλώσσα, αλλά ακόμα, δεν έρχεται στο μυαλό του καμία ξεκάθαρη εξήγηση.

Πώς αλλιώς θα πρέπει να εξηγήσουμε στους εαυτούς μας ότι η μέγιστη επιτυχία των έργων fiat-over-blockchain αυτά τα χρόνια είναι τα οριακά παραδείγματα των δολαρίων των Μπαρμπάντος και των Crypto-bahts?

Δεν υπάρχουν ανόητοι εδώ

Ας προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στο ιδιωτικό πάρτι των μεγάλων τραπεζών και να χτυπήσουμε την πίσω πόρτα με τη δική μας κατανόηση της συλλογιστικής τους, με το μεταφρασμένο όραμα που έχουν το μυαλό τους παγιδευμένο στον εγκέφαλο ενός τραπεζίτη.

Οι τραπεζίτες δεν είναι ηλίθιοι. Λαχταρούν κάτι σαν το μπλοκ αλυσίδας, την αμεσότητά του και τη φυσικότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλοί τεχνικοί και επιχειρηματίες, δεν ξεκαθαρίζουν τις πολιτικές συνέπειες του εκτοπισμού του fiat. Θα πρέπει να δουν απόλυτα ότι όταν πρόκειται για τη μηχανική χρημάτων, το blockchain είναι ακριβώς το πώς πρέπει να τακτοποιηθεί. Λιγότερο φροντίδα αν είναι bitcoin ή Corda. Η IBM και το τμήμα της, Institute for Business Value, διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη που αποκάλυψε ότι σε ένα μόνο χρόνο περίπου το 15% των τραπεζών θα είναι έτοιμο για δοκιμές πεδίου σε τεχνολογίες blockchain. 15%! Ζωντανά και εμπορικά! Ένα εκπληκτικό 65% των ερωτηθέντων έχουν εκφράσει την ίδια προθυμία αλλά σε τριετή ορίζοντα. Η ίδια η IBM, παρεμπιπτόντως, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για βλακεία και άγνοια: συμμετέχει στην κατασκευή του Υπερκαλλιεργητής και την προώθηση ενός υβριδικού cloud-blockchain, Bluemix.

Έχω ήδη γράψει ότι οι τράπεζες είναι σύμμαχοι ενθουσιωδών κρυπτογράφησης και όχι εχθροί. Αλλά και αυτοί, απλά δεν μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες και τους νόμους γρήγορα. Επιπλέον, σε ορισμένα υψηλά επίπεδα, θα απορριφθούν και θα κληθούν να φύγουν.

Blockchain vs Fiat: Μια αντιπαράθεση των ηλικιών

Ένας εξαιρετικά θυμωμένος εκτός δρόμου περιστροφή στον ιστότοπο των Αγίων των αγίων του υλιστικού μας κόσμου.

Συνοψίζοντας, επιλέγοντας από υποστηρικτές fiat που βασίζονται σε blockchain και τραπεζίτες που δεν έχουν ανοσία στις ιδέες blockchain, θα πήγαμε στο τραίνο της τράπεζας. Τα πρώτα είναι πραγματικά άσχημα ακόμα. Δυστυχώς, οι τράπεζες σύντομα πλησιάζουν τα όρια και τις απαγορεύσεις. Τα τεχνολογικά εμπόδια θα ενωθούν με τα νομικά και το μπλοκ θα γίνει θεμελιώδες. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά η κορύφωση πλησιάζει γρήγορα. Δεν είμαι σίγουρος αν Τσάντλερ Γκό έχει δίκιο, αλλά πιστεύει ότι κάθε χώρα που εκτυπώνει τα δικά της χρήματα ελέγχεται κυριολεκτικά από πέντε περίπου οικογένειες, οι οποίες ουσιαστικά ανταγωνίζονται για την ευκαιρία να εκτυπώσουν. Αυτή η ευκαιρία που κάποτε έπαιρναν ο ένας τον άλλον άρχισε πρόσφατα να αλλάζει χέρια με επιταχυνόμενη συχνότητα.

© Συμβουλευτικές γνώσεις

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me