Faedah Cryptocurrency. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, cryptocurrency dengan cepat mendapat perhatian umum. Anda mungkin lebih biasa dengan nama seperti Bitcoin, dan Ethereum. Ini semua cryptocurrency.

Sebenarnya, terdapat banyak! Lihat sekejap sahaja

 • Bitcoin
 • Sengkang
 • Riak
 • Dogecoin
 • Litecoin
 • Eter

Tetapi sebelum anda meneruskan pembacaan, saya ingin memberikan tajuk utama cryptocurrency!

Cryptocurrency adalah mata wang digital yang dibuat dan dikendalikan melalui penggunaan teknik penyulitan canggih yang dikenali sebagai kriptografi. Cryptocurrency membuat lonjakan dari konsep akademik ke realiti (maya) dengan penciptaan bitcoin pada tahun 2009. Walaupun bitcoin menarik minat yang semakin meningkat pada tahun-tahun berikutnya, ia menarik perhatian pelabur dan media yang signifikan pada bulan April 2013 ketika mencapai puncak 6 bitcoin setelah melonjak 10 kali ganda dalam dua bulan sebelumnya. Bitcoin mempunyai nilai pasaran lebih dari $ 2 bilion pada puncaknya, tetapi kejatuhan 50% tidak lama kemudian mencetuskan perdebatan yang sengit mengenai masa depan cryptocurrency secara amnya dan Bitcoin khususnya. Jadi, adakah mata wang alternatif ini akhirnya menggantikan mata wang konvensional dan menjadi seperti mana-mana dolar dan euro suatu hari nanti? Atau adakah mata wang kripto adalah mode yang tidak lama lagi akan menyala? Jawapannya terletak pada bitcoin.

faedah crypto

Dunia menjadi semakin hari tidak selamat dari segi ekonomi. Ini tidak bermaksud kita tidak berkembang. Tetapi sebagai Nassim Taleb menyatakan dalam bukunya. Antifragile. Mesin ekonomi kita seperti rahang kaca. satu pukulan kecil untuk itu dan semuanya jatuh! Baik jangka panjang dan jangka pendek ini tidak baik untuk anda dan semua warga dunia yang rajin bekerja

“Kerapuhan ADALAH KUALITI HAL-HAL YANG TERLARANG TERHADAP VOLATILITI.”

– NASSIM NICHOLAS TALEB

Jadi di bawah ini, saya akan menggariskan beberapa kebaikan dan keburukan dari kita yang menggunakan penerimaan Cryptocurrency secara global. Dan harapan saya dengan ini adalah … anda akan hilang dengan mendapat penghormatan baru terhadap cryptocurrency.

5 Faedah Menakjubkan Cryptocurrency: Masa Depan Digital Baru

Kelebihan Cryptocurrency berbanding Teknologi Mata Wang Fiat Semasa

Kerajaan pusat tidak boleh mengambilnya!

Ingat apa yang berlaku di Cyprus pada Mac 2013? Bank Pusat ingin mengambil kembali deposit yang tidak diinsuranskan yang lebih besar daripada $ 100,000 untuk membantu memperbanyak modal sendiri, menyebabkan kerusuhan besar di kalangan penduduk tempatan. Pada asalnya, ia ingin mengambil peratusan deposit di bawah angka tersebut, dan terus menjadi simpanan keluarga. Itu tidak boleh berlaku dengan cryptocurrency / bitcoin. Kerana mata wang terdesentralisasi, anda memilikinya. Tidak ada pihak berkuasa pusat yang mempunyai kawalan, jadi bank tidak dapat mengambilnya dari anda. Bagi mereka yang percaya kepada sistem perbankan tradisional tidak dapat dijelaskan, itu adalah faedah besar.

Mari kita lihat beberapa penambahbaikan yang dapat dilakukan untuk mata wang fiat dengan beralih ke wang digital:

kelebihan cryptocurrency

Faedah Cryptocurrency

 • Penipuan: Cryptocurerncies bersifat digital dan tidak boleh dipalsukan atau dibalik secara sewenang-wenangnya oleh pengirim, seperti caj balik kad kredit.
 • Kecurian identiti: Apabila anda memberikan kad kredit anda kepada pedagang, anda memberi dia akses ke garis kredit penuh anda, walaupun transaksi itu dilakukan dalam jumlah yang sedikit. Kad kredit beroperasi berdasarkan “tarikan”, di mana kedai memulakan pembayaran dan mengambil jumlah yang ditentukan dari akaun anda. Cryptocurrency menggunakan mekanisme “push” yang membolehkan pemegang cryptocurrency menghantar apa yang dia mahukan kepada peniaga atau penerima tanpa maklumat lebih lanjut
 • Penyelesaian Segera: Pembelian harta tanah biasanya melibatkan sejumlah pihak ketiga (Peguam, Notaris), kelewatan, dan pembayaran yuran. Dalam banyak cara, blockchain bitcoin / cryptocurency adalah seperti “pangkalan data hak harta besar,” kata Gallippi. kontrak bitcoin boleh dirancang dan dikuatkuasakan untuk menghilangkan atau menambah kelulusan pihak ketiga, merujuk fakta luaran, atau diselesaikan pada tarikh atau masa yang akan datang untuk sebahagian kecil perbelanjaan dan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan pemindahan aset tradisional.
 • Akses kepada Semua Orang: Terdapat kira-kira 2.2 bilion individu yang mempunyai akses ke Internet atau telefon bimbit yang kini tidak mempunyai akses ke sistem pertukaran tradisional. Individu ini berminat untuk pasaran Crytocurrency. Sistem M-PESA Kenya, pemindahan wang berasaskan telefon bimbit dan perkhidmatan pembiayaan mikro baru-baru ini mengumumkan peranti bitcoin, dengan satu dari tiga orang Kenya kini memiliki dompet bitcoin. (Izinkan saya mengulanginya lagi. 1/3)
 • Bayaran yang lebih rendah: Biasanya tidak ada yuran transaksi untuk pertukaran cryptocurrency kerana pelombong diberi ganti rugi oleh rangkaian (Nota sampingan: Ini berlaku sekarang). Walaupun tidak ada yuran transaksi bitcoin / cryptocurrency, banyak yang menjangkakan bahawa kebanyakan pengguna akan menggunakan perkhidmatan pihak ketiga, seperti Pangkalan Wang Syiling, membuat dan mengekalkan dompet bitcoin mereka sendiri. Perkhidmatan ini bertindak seperti yang dilakukan oleh Paypal untuk pengguna wang tunai atau kad kredit, menyediakan sistem pertukaran dalam talian untuk bitcoin, dan oleh itu, mereka mungkin akan mengenakan bayaran. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa Paypal tidak menerima atau memindahkan bitcoin.

“BLOCKCHAIN ​​MENJAGA SETIAP ORANG JUJUR, DAN SEBARANG BUREAUCRACI PERBANKAN DIHAPUSKAN, BIAYA YANG RENDAH.” – PAUL VIGNA

Paling Penting: Anda Memilikinya

Tidak ada sistem tunai elektronik lain di mana akaun anda tidak dimiliki oleh orang lain. Ambil PayPal, sebagai contoh: jika syarikat memutuskan untuk beberapa alasan bahawa akaun anda telah disalahgunakan, ia mempunyai kuasa untuk membekukan semua aset yang disimpan di dalam akaun, tanpa berunding dengan anda (Percayalah, ini telah terjadi kepada saya berkali-kali) Maka terpulanglah kepada anda untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk menyelesaikannya, sehingga anda dapat mengakses dana anda. Dengan cryptocurrency, anda memiliki kunci peribadi dan kunci awam yang sesuai yang membentuk alamat cryptocurrency anda. Tidak ada yang boleh mengambilnya dari anda (melainkan jika anda kehilangannya sendiri, atau menghoskannya dengan perkhidmatan dompet berasaskan web yang kehilangannya untuk anda).

Aspek Buruk Crypto  

Secara keseluruhan, cryptocurrency mempunyai jalan panjang sebelum mereka dapat menggantikan kad kredit dan mata wang tradisional sebagai alat untuk perdagangan global.

Pokoknya: Cryptocurrency adalah bayi. Ia memerlukan pendedahan bertahun-tahun terhadap sistem global sebelum orang ramai mula menerimanya.

Kekurangan Cryptocurrency:

 • Faktanya ialah banyak orang masih tidak menyedari cryptocurrency aka mata wang Digital
 • Orang perlu dididik mengenainya untuk dapat menerapkannya dalam kehidupan mereka.
 • Perniagaan perlu mula menerimanya, walaupun kita telah melihat banyak syarikat besar bergerak untuk menerimanya! (Samsung, Apple, dll.
 • Mereka perlu mempermudah mendaftar dan memulakan.

Risiko Kerugian

Timothy B. Lee, seorang sarjana tambahan di Cato Institute dan penyumbang tetap untuk Forbes.com, mengenal pasti empat sebab untuk berhati-hati dengan bitcoin:

 • Kekurangan Keselamatan. Tidak ada jaring pengaman atau cara yang sempurna untuk melindungi bitcoin anda dari kesalahan manusia (kata laluan), gangguan teknikal (kegagalan cakera keras, perisian hasad), atau penipuan fidusiari. Menurut sebuah artikel dalam edisi UK Berwayar, 18 daripada 40 perniagaan berasaskan web yang menawarkan untuk menukar bitcoin ke mata wang fiat lain telah hilang dari perniagaan, dengan hanya enam pertukaran yang membayar pelanggan mereka. Penulis kajian menganggarkan jangka hayat pertukaran bitcoin adalah 381 hari, dengan kemungkinan 29.9% pertukaran baru akan ditutup dalam setahun pembukaan.
 • Peningkatan Peraturan. Walaupun garis panduan yang agak jinak saat ini ada, agensi penguatkuasaan undang-undang dapat memutuskan bahawa bitcoin adalah “skema pencucian wang raksasa”, dan membuat peraturan yang lebih ketat yang akan menurunkan nilai mata wang.
 • Penskalaan Terhad. Reka bentuk sistem menghadkan kelajuan dan jumlah transaksi yang diproses, sehingga tidak mungkin bitcoin menggantikan transaksi kad kredit konvensional.
 • Kekurangan Permohonan. Sambil mengakui penggunaan bitcoin yang popular untuk urus niaga haram, Lee mempertanyakan seberapa berguna bitcoin. Untuk benar-benar mengganggu mata wang fiat yang ada atau sistem pembayaran elektronik, bitcoin memerlukan aplikasi untuk pemindahan wang antarabangsa dengan kos rendah, pembuatan kontrak elektronik yang kompleks, atau penggunaan dalam kempen penggalangan dana gaya Kickstarter atau pemindahan pembayaran mikro.

Pemikiran Akhir

Selalu ada kebaikan dan keburukan dalam apa jua keadaan dalam kehidupan. Untuk dapat membuat keputusan yang baik, anda perlu mempertimbangkan yang baik dan yang buruk sebelum menyelesaikan pilihan anda. Dengan Cryptocurrency, ini lebih kepada penerimaan massa daripada teknologi. Teknologi ada di sini. Hanya masa yang akan memberitahu bila seluruh dunia (pemerintah, warganegara) akan mengatakan… YA!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me