Je Bitcoin v velikih težavah? Možna bitcoin vilica

Če ste vlagatelj v Bitcoin ali ste zgolj radovedni digitalni valuti, se morda vprašate, zakaj njegova vrednost v zadnjih dneh tako pada.

No, eden glavnih razlogov je še vedno odprta razprava o velikosti bloka, ki bi lahko v prihodnosti povzročila vilice (trde ali mehke?).

Najprej pa najprej.

Kakšna je razprava o velikosti bloka?

Bitcoin transakcije so zabeležene v verigi blokov, javni knjigi, ki jo tvorijo datoteke, imenovane bloki. Rudarji nove transakcije potrdijo v nove bloke, ki so dodani na konec verige in jih nihče ne more spremeniti.

Ti bloki so trenutno omejeni na 1 MB. V zgodnjih dneh so lahko bloki shranili do 36 MB podatkov, v letu 2010 pa so to zmanjšali na 1 MB zaradi možnih napadov neželene pošte in / ali zavrnitve storitve (DoS)..

Danes Bitcoin ne more zadovoljiti povpraševanja po transakcijah v svoji verigi blokov: nov blok se ustvari v približno 10 minutah, zato je mogoče potrditi največ 350.000 tx na dan.

To pomeni, da je mogoče v enem dnevu in zdaj obdelati le omejeno število transakcij, saj transakcije vedno bolj naraščajo, čas za potrditev in zapis na Bitcoin blockchain se povečuje, prav tako pa tudi tx provizije.

Zaradi daljšega časa za potrditev transakcije se lahko uporabniki dejansko odločijo plačati več provizij rudarjem, da pospešijo postopek.

Na ta način so transakcije z bitcoini dražje in razprava o velikosti blokov je še vedno zelo vroča, zato strokovnjaki in rudarji razpravljajo o možnosti povečanja velikosti blokov.

Kaj je vilica Bitcoin?

Ta razprava o velikosti blokov lahko privede do vilice ali spremembe protokola Bitcoin, da se spremeni struktura (in tudi velikost, seveda) blokov.

Soft fork je posodobitev protokola Bitcoin, ki povzroča le začasno razhajanje znotraj verige blokov: stara vozlišča ne bodo mogla prepoznati novih nadgrajenih blokov le v omejenem obdobju, zato lahko rečemo, da je ta operacija povratna.

Zaradi te funkcije je mehko delo omejeno pri spremembah, ki jih lahko naredijo razvijalci.

Po drugi strani pa je hard fork nadomestitev protokola bitcoin, kar povzroči trajno razhajanje v verigi blokov. Stara vozlišča nikoli ne bodo mogla prepoznati novih blokov, ki jih ustvarijo posodobljena vozlišča, zato je to nepopravljiva operacija.

Tako bomo v primeru trdega vilice videli delitev bitcoin blokovne verige z ustvarjanjem potencialne nove digitalne valute, kot se je zgodilo s trdo vilico Ethereum Classic leta 2016.

Bitcoin ločena priča (Segwit)

Ena od možnih rešitev, ki jo predlaga bitcoin skupnost, je tako imenovana ločena priča ali SegWit.

Segwit, ki je bil prvič predlagan leta 2015, je mehka vilica, ki bi lahko omogočala večjo transakcijsko zmogljivost, ne da bi se odrezala velikost blokov.

Po besedah ​​izvršnega direktorja Ciprexa Erica Lombroza, tudi zagovornika bitcoin jedra, bi lahko bitcoin skupnost končno dosegla 1,8-kratno zmogljivost bloka kot zdaj.

Prav tako bi Segwit lahko rešil problem gibljivosti transakcij s kriptovalutami, ki je bil pomemben, ko je Mt Gox propadel leta 2014.

Zahvaljujoč SegWitu lahko podatke, shranjene v vsakem podpisu, odstranite iz transakcije in jih premaknete v “razširjeni blok”, kar ima za posledico manjšo datoteko s transakcijami in hitrejše omrežje.

Trenutno ima SegWit veliko podpornikov, vključno z več bitcoin podjetji, kot so Ledger Wallets, Electrum, OKCoin, Bitfinex, Coinfloor, BitClub, BTCC in Bitfury

SegWit podpirajo tudi številni člani skupnosti Litecoin, tudi zato, ker bi ta altcoin lahko uporabili kot testno mrežo za izvajanje Segwita, saj se bitcoin in litecoin soočata s podobnimi težavami, povezanimi s transakcijami.

Kaj je Bitcoin Unlimited?

Druga potencialna rešitev za razpravo o velikosti blokov je Bitcoin Unlimited (BU).

Cilj tega projekta je rudarjem omogočiti, da sami izberejo velikost bloka tako, da spremenijo svoje odjemalce in sprejmejo blok, večji od trenutne omejitve, pri čemer dinamično nastavijo velikost bloka, ne da bi se morali odločiti, kako izboljšati omejitev velikosti bloka.

Segwit in Unlimited sta dve možni rešitvi istega vprašanja razširljivosti bitcoinov brez trde vilice.

Odstotek podpore

Po navedbah Blockchain.Info, narašča odstotek blokov, ki signalizirajo Bitcoin Unlimited Support (trenutno 37%) proti 28% jih je signaliziralo podporniki Segwita v času tiska.

Toda razprava je še vedno odprta in ne moremo določiti niti tega, kdaj bodo razvijalci izvedli rešitev niti kakšna bo.

Zakaj altcoinov naraščajo

Seveda to obdobje negotovosti spodbuja ceno bitcoinov – 5, medtem ko pišem – in tudi vrednost drugih digitalnih valut, ki zvišujejo svojo ceno in dosegajo nove višine.

To je na primer primer Ethereuma z digitalnim premoženjem, ki je pred dnevi doseglo vrednost približno 60 USD.

Pravzaprav v trenutku bitcoin krize, kot je ta, vlagatelji likvidirajo svoja stališča in se odločijo za drugo shrambo vrednosti, kot jo zagotavlja digitalna valuta z višjo tržno kapitalizacijo po bitcoinu ali eteru.

Ampak to je že druga zgodba …

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map