Saya menganggap anda telah membaca artikel saya sebelumnya mengenai syiling protokol sekarang.

Sekiranya tidak, saya cadangkan anda menjalaninya, atau artikel semasa ini hampir tidak masuk akal. Inilah pautan: Memahami Syiling dan Token Protokol

Syiling atau token protokol adalah token kriptografi yang diperlukan untuk mengakses perkhidmatan yang disediakan oleh protokol yang mendasari. Biasanya, aplikasi (atau DApps) dibuat pada protokol ini serupa dengan DApps seperti (mis., Augur, EtherDelta, dll.) Yang dibina di atas protokol Ethereum.

Ini (protokol yang mendasari) juga disebut sebagai protokol blockchain yang berada di atas lapisan protokol internet yang ada seperti yang ditunjukkan di bawah:

Internet-Protokol

Jadi, apa yang boleh dilakukan memandangkan semua ini?

Nah, sekarang menjadi penting untuk membincangkan beberapa protokol blockchain dan koin mereka kerana ini adalah peluang untuk menangkap nilai yang tepat untuk masa depan. Juga, pelaburan dalam protokol tidak mungkin dilakukan sebelum pengenalan token blockchain dan kriptografi. Itulah sebabnya seseorang harus memanfaatkan peluang ini dengan sebaik-baiknya. Ini, bagaimanapun, bukan nasihat pelaburan.

1. 0x (ZRX)

0x (ZRX)

Protokol 0x adalah protokol pertukaran terdesentralisasi untuk token ERC20. Ini adalah protokol sumber terbuka dan mempunyai token protokol asalnya yang dikenali sebagai 0x (ZRX).

Idea di sebalik 0x adalah mudah. Pasukan pengasas percaya bahawa akan ada banyak DApps dan protokol berbeza yang mungkin perlu saling berinteraksi dan bersinergi untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada pengguna mereka di masa depan. Sekiranya demikian, pengguna tidak akan suka menguruskan token yang berbeza untuk tujuan yang berlainan sepanjang masa, dan di situlah protokol pertukaran 0x akan memberikan pengalaman dan kecairan pengguna yang lancar kepada pengguna.

Utiliti token 0x dalam protokol membolehkan penerbit / penyiar mengenakan bayaran untuk perkhidmatan mereka (protokol 0x bebas digunakan). Juga, pemegang 0x berhak untuk mengambil bahagian dalam pemerintahan protokol 0x. Baca panduan terperinci kami di 0x di sini: Panduan Pemula Untuk Protokol 0x (ZRX).

Beli ZRX Sekarang

2. Loopring (LRC)

Loopring (LRC)

Loopring berfungsi dalam niche yang sama dengan protokol 0x tetapi dengan cara yang berbeza.

Loopring adalah protokol pertukaran terdesentralisasi sumber terbuka untuk menukar token ERC20, dan menggabungkan buku pesanan luar rantai dengan kontrak penyelesaian rantai untuk membuat perdagangan yang berjaya. Ini adalah protokol blockchain-agonistic yang dapat digunakan pada blockchain yang berlainan seperti Ethereum, NEO, QTUM, atau EOS, dan lain-lain selagi mereka mampu menjalankan kontrak pintar pada mereka.

Plus, token asli LRC digunakan untuk memudahkan bayaran antara pengguna dan penambang cincin Loopring, yang memudahkan pemadanan pesanan dan perkongsian pesanan untuk memenuhi pesanan dengan harga terbaik dan mengambil LRC sebagai balasan untuk perkhidmatan mereka.

  • Baca: Loopring: Masa Depan Protokol Pertukaran Terdesentralisasi

Beli LRC Sekarang

3. Kerugian

Lisk adalah protokol blockchain lain yang bertujuan memberi kuasa kepada pembangun untuk membina aplikasi blockchain atau DApps. Lisk memudahkan para pembangun untuk mengembangkan dan menyebarkan aplikasi blockchain dengan menyediakan mereka alat yang relevan dalam JavaScript, bahasa pengaturcaraan paling popular di dunia.

Lisk melakukannya dengan menyediakan teras dan SDK Lisk yang kuat (kit pengembangan sampingan), dan rantai utama yang didorong oleh token LSK. Ini bertindak sebagai gas pada rantai utama dan rantai sisi untuk melakukan operasi.

Beli LSK Sekarang

4. Filecoin

Protokol Filecoin adalah pembinaan Rangkaian Penyimpanan Desentralisasi yang dibangun di atas blockchain dengan token asli (juga disebut “Filecoin-FIL”). Ini adalah protokol pasar di mana pelanggan menghabiskan token (FIL) untuk menyimpan dan mengambil data dari rangkaian yang terdesentralisasi dan pelombong memperoleh token (FIL) dengan menyimpan dan memberikan data untuk pelanggan mereka.

Ia lebih kurang sama dengan Sia tetapi dilaksanakan dengan cara yang berbeza, bahagian teknologi intinya disenaraikan di bawah untuk pengetahuan anda:

Catatan: Filecoin masih merupakan projek masa depan dan belum dilancarkan.

Beli FIL Sekarang (Niaga Hadapan)

5. Ethereum

Ethereum

Ethereum adalah salah satu protokol tertua di pasaran selepas Bitcoin dan juga merupakan projek blockchain pertama yang berkonsepkan idea protokol blockchain yang lebih daripada sekadar wang. Vitalik Buterin adalah pengasas projek Ethereum yang bertujuan menjadikan Ethereum sebagai satu-satunya komputer di dunia yang gasnya dibayar dalam token asalnya Ether (ETH).

Laman web projek Ethereum rasmi mengatakan:

“Ethereum adalah platform terdesentralisasi untuk aplikasi yang berjalan persis seperti yang diprogramkan tanpa kemungkinan adanya penipuan, penapisan, atau campur tangan pihak ketiga.”

Bahasa pengaturcaraan terbina dalam Ketahanan digunakan untuk menulis kontrak pintar dan DApps pada blockchain Ethereum. Selepas itu, aset cryptocurrency (Ether) digunakan dalam melaksanakan operasi pada aplikasi dan kontrak ini, menjadikan wang Ether dapat diprogramkan.

Fakta lain ialah Ethereum kini menganjurkan 90% DApps dan kontrak pintar dunia. Sejumlah lebih daripada 999999 akaun telah melaksanakan beberapa bentuk kontrak Ethereum dan lebih daripada 1300 DApps sudah wujud di Ethereum.

  • Baca juga: 9 DApps Terbaik Di Platform Ethereum Yang Boleh Anda Gunakan Sekarang

Beli Etherum Sekarang

Kesimpulan: Beberapa Syiling atau Token Protokol Lagi

Token blockchain dan kriptografi telah memperkenalkan kami kepada kumpulan protokol baru yang dapat menghasilkan wang, dan juga membantu mewujudkan nilai yang luar biasa bagi manusia.

Tetapi membuat protokol tulen dengan insentif dan teori permainan yang sejajar sangat sukar. Itulah sebabnya banyak protokol ini ditakdirkan gagal yang memerlukan berhati-hati semasa membuat spekulasi atau melabur di dalamnya.

Beberapa syiling protokol lain adalah:

  • NEO
  • Qtum
  • SIVIK
  • EOS
  • Rakan Sebaya
  • Sia
  • OriginTrail
  • Cardano dll.

Kini tiba masanya untuk mendengar daripada anda: Beritahu kami mengenai token protokol atau protokol blockchain kegemaran anda. Adakah saya terlepas protokol yang baik di sini? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Sekiranya anda menyukai siaran tersebut, jangan lupa untuk berkongsi dengan rakan anda!

Bacaan selanjutnya yang disarankan di CoinSutra:

  • Lima Blockchain 3.0 Terbaik yang Perlu Diperhatikan Pada Tahun 2018
  • Ini adalah 5 Kes Penggunaan Terbaik Kontrak Pintar Ethereum
  • Bagaimana Ethereum Blockchain Berbeza dengan Blockchain Bitcoin?
  • Neblio Cryptocurrency: Semua yang Perlu Anda Ketahui
  • ERC223, Versi Baru ERC20, Ada Di Sini dan Jalannya Lebih Baik

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me