Apa itu serangan ulangan di Blockchain & bagaimana Mempersiapkan Replay Attack?

Adakah anda memegang bitcoin??

Maka anda mesti tahu bahawa anda boleh kehilangan BTC anda dalam garpu keras Bitcoin (HF) yang akan datang kerana serangan ulangan.

Apa itu Hard Fork (HF) dan Apa itu Replay Attacks?

Saya rasa ramai pengguna baru dan bukan pengguna Bitcoin yang mahir berteknologi mungkin cemas dengan sebilangan besar kata-kata jargon ini. Tetapi dalam catatan ini, saya akan menyentuh mengenai semua ini supaya anda dapat mengetahui dan bersedia.

Catatan: Saya biasanya akan menggunakan kata “split” dan bukannya “garpu” kerana lebih mudah difahami.

Jadi mari kita lihat apa yang berlaku di sini …

Terdapat perbahasan yang tidak dapat dihentikan antara kedua-dua kumpulan ini:

 1. Teras Bitcoin (BTC)
 2. Bitcoin Tanpa Had (BTU)

Mereka tidak boleh bersetuju mengenai bagaimana meningkatkan kecekapan urus niaga di blockchain Bitcoin.

Kumpulan Teras Bitcoin (BTC) ingin mengekalkan kod asal Bitcoin yang utuh dan memperkenalkan “garpu lembut” dengan SegWit bersepadu. Tidak mengapa jika anda tidak memahami apa itu garpu lembut SegWit ini. Cukup mengenalinya sebagai kaedah meningkatkan kecekapan transaksi Bitcoin. (Lihat panduan kami mengenai Litecoin untuk memahami SegWit.)

Selain itu…

Kumpulan Bitcoin Tanpa Had (BTU) ingin menukar kod asal Bitcoin dengan meningkatkan saiz blok Bitcoin dari 1 MB menjadi 2 MB. Ini adalah cara lain untuk meningkatkan kecekapan urus niaga Bitcoin dengan meningkatkan had blok secara harfiah. Dan kerana kod asalnya perlu diubah untuk ini, ini disebut “hard garpu” (atau split).

Dan sekarang, kedua-dua kumpulan tidak bersedia untuk berkompromi mengenai penyelesaian yang disyorkan oleh satu sama lain.

Oleh itu, hasilnya kemungkinan akan menjadi perpecahan antara dua kumpulan Bitcoin. Mereka pada asasnya akan membahagikan blockchain menjadi dua dan menggunakan penyelesaian yang mereka rasa sesuai.

Ini akan menghasilkan dua rantaian Bitcoin dan dua jenis Bitcoin.

Demi artikel ini, mari kita anggap bahawa akan ada dua blockchain Bitcoin:

 1. Bitcoin blockchain tanpa had – Bitcoin pada rantai ini mungkin dipanggil BTU
 2. Bitcoin Core blockchain – Bitcoin pada rantai ini mungkin dipanggil BTC

Oleh itu, blockchain mana yang akan digunakan untuk bitcoin anda?

Jawapannya cukup menarik:

 • Anda akan mendapat duit syiling anda kedua-duanya rantaian sekatan.

Selepas perpecahan, anda akan mempunyai baki BTC dan BTU; Dalam kata lain, pegangan syiling anda akan berganda.

Wowowow berganda!!

Anda mungkin menganggap ini adalah perkara yang baik kerana nilai anda juga akan berlipat ganda.

Catatan: Penggandaan syiling tidak bermaksud penggandaan nilai. Nilai kedua-dua BTC dan BTU akan ditentukan setelah perpecahan berdasarkan permintaan dan penawaran di pasaran.

Inilah bahagian pentingnya: Kedua-dua syiling anda (BTC dan BTU) akan mempunyai kunci peribadi yang sama.

Perpecahan ini akan membuka kemungkinan untuk masalah lain yang disebut a Main semula Serangan.

Apa itu Replay Attack?

Mari pertimbangkan satu contoh untuk menjadikannya lebih tidak teknikal untuk difahami:

Katakan anda membuat pembayaran dalam talian ke laman web e-dagang melalui kad kredit anda. Anda memasukkan kad kredit anda dan membenarkan pembayaran.

Semasa melakukan ini, anda tidak menyedari bahawa anda menggunakan sistem yang dijangkiti yang merekodkan butiran kad kredit dan PIN kebenaran anda.

Penggodam yang tidak beretika sekarang mempunyai butiran kad anda dan dapat membelanjakan wang anda di mana sahaja dia mahu. Penyerang dapat “memutar ulang” (atau menggunakan kembali) butiran seberapa banyak yang dia mahukan sehingga anda akhirnya menyedari ini berlaku.

Anda mungkin mengatakan bahawa ini tidak kerap berlaku.

Anda mungkin juga mengatakan bahawa anda mempunyai pengesahan tambahan untuk jenis acara ini.

Ya, saya setuju, tapi ini sekadar contoh kerana menerangkan serangan ulangan.

Apa itu Bitcoin Replay Attack?

Serangan Main Balik Bitcoin

Peristiwa yang sama yang telah kita bincangkan di atas boleh berlaku pada Bitcoin anda selepas perpecahan atau garpu keras.

Bagaimana?

Kerana, seperti yang saya katakan sebelumnya, kedua-dua bitcoin BTC dan BTU anda akan mempunyai kunci peribadi yang sama.

Ini memberi peluang kepada penyerang untuk menggunakan kembali butiran transaksi yang dilakukan pada satu blockchain pada blockchain yang lain.

Transaksi ini akan berlaku di kedua rantai, dan kedua-dua nod BTC atau BTU akan menerimanya.

Katakan sekarang anda mempunyai BTC pada blockchain Bitcoin yang asal.

Sekarang rantaian itu berpecah dan anda mempunyai jumlah BTC yang sama pada blockchain Bitcoin Core dan BTU pada blockchain Bitcoin Unlimited.

Anda pergi untuk melakukan transaksi 5 BTC untuk membeli sesuatu di blockchain Bitcoin Core. Anda menandatangani transaksi dan mengirimkannya ke alamat BTC pedagang (dan kini pedagang juga mempunyai alamat BTC dan BTU).

Kemudian anda pergi dan periksa dompet BTU anda dan mendapati bahawa 5 BTU juga telah ditolak dari dompet BTU anda ke alamat BTU pedagang.

Itu kerana seseorang (mungkin juga pedagang!) Membayar semula / menyiarkan semula transaksi yang anda hantar di blockchain BTC ke nod pada blockchain BTU.

Nod BTU tidak mempunyai cara untuk mengenal pasti rantai mana yang dimaksudkan untuk transaksi. Transaksi yang ditandatangani dalam senario ini menjadi sah pada blockchain BTU dan BTC.

Dan senario ini juga berlaku untuk transaksi sebaliknya.

Oleh itu, apabila kedua-dua BTC dan BTU mempunyai rantaian blok yang berbeza, bagaimana blockchain yang lain akan menerima transaksi tersebut sebagai sah?

Soalan yang baik.

Mengapa urus niaga berlaku pada kedua-dua rantaian?

Transaksi, apabila dimainkan semula, akan berlaku pada kedua-dua blok block kerana, walaupun blockchain berbeza, mereka juga serupa dalam transaksi masing-masing dan buku besar sejarah.

Penyelesaian split (hard fork) untuk meningkatkan transaksi Bitcoin berlaku pada tahap blok, bukan pada setiap tahap transaksi. Blok itu mengandungi semua transaksi.

Jadi transaksi yang memindahkan sebarang jenis duit syiling (BTC / BTU) dari alamat A ke alamat B pada satu blockchain juga akan memindahkan duit syiling pada blockchain lain jika dimainkan semula.

Oleh itu, urus niaga akan berlaku di kedua rantai.

Penyelesaian yang Mungkin

 1. Tukar ID transaksi – Sebilangan daripada kita mungkin berfikir, “Masalah besar, ubah beberapa parameter dalam id tx dan itu akan baik-baik saja”. Tetapi ini akan menjadikan semua dompet Bitcoin yang ada sudah usang dan memerlukan reka bentuk semula sepenuhnya agar semuanya serasi lagi. Ini adalah penyelesaian, tetapi pastinya bukan yang ideal.
 2. Jangan Transaksi – Dompet perkakasan seperti Ledger Nano S menasihatkan penggunanya sekiranya terdapat garpu untuk tidak melakukan transaksi sebelum debu mengendap. Mereka juga mengatakan secara tidak rasmi bahawa jika seseorang ingin melakukannya, mereka harus melakukannya dengan risiko mereka sendiri. Untuk keterangan lebih lanjut, rujuk Bahagian sokongan lejar. Namun, mereka berjaya menerapkan perlindungan serangan ulangan pada masa lalu untuk ETH dan ETC setelah gembar-gembur melambat.
 3. Perlindungan Main UlangMasalah main semula dapat diselesaikan jika orang BTU menggunakan mekanisme perlindungan main balik dua arah yang kuat. Sekiranya mekanisme bukan main semula disatukan dengan betul, menghabiskan BTC anda tidak akan menghabiskan BTU anda, dan kedua-dua syiling / rantai akan mempunyai kewujudan yang sama sekali berbeza.
 4. Gunakan Trezor Dompet perkakasan seperti Trezor mendakwa bahawa mereka mempunyai proses untuk melakukan serangan garpu keras dan ulangan. Oleh itu, melakukan transaksi anda dari Trezor mungkin dapat menyelamatkan anda dari serangan ulangan. Rujuk ini panduan untuk maklumat lebih lanjut.

Kemungkinan Bitcoin Hard Fork And Replay Attacks

Namun, semua ini hanyalah kemungkinan. Tetapi ia akan menjadi kenyataan tidak lama lagi. Jadi pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati.

Akan sangat menarik untuk melihat apa yang berlaku dalam beberapa minggu akan datang.

Saya harap pandangan mengenai masa depan Bitcoin ini dapat membantu anda dalam membuat keputusan yang lebih baik.

Sekarang saya ingin mendengar daripada anda: Apa yang akan anda lakukan sekiranya berlaku serangan garpu atau ulangan? Adakah anda masih keliru dengan “serangan ulangan”? Beritahu saya pendapat dan soalan anda di bahagian komen di bawah.

Sekiranya anda menyukai siaran ini, jangan lupa untuk membagikannya!

Adios!

Baca juga:

 • Apakah masalah perbelanjaan berganda Bitcoin & bagaimana Bitcoin mengatasinya
 • 3 Dompet Perkakasan Terbaik Untuk Bitcoin (+ Altcoins Disokong)
 • Dompet Bitcoin Terbaik
 • Laman Web Popular Untuk Membeli Bitcoin Segera Menggunakan Kad Debit / Kredit
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map