Μέχρι τότε, πρέπει να έχετε ακούσει για το Bitcoin και το κρυπτογράφηση.

Πρέπει επίσης να έχετε ακούσει για “blockchain “- η τεχνολογία στα οποία βασίζονται αυτά τα κρυπτονομίσματα.

Αν και αυτός ο όρος χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, τώρα γίνεται πολύ δημοφιλής με την πρόσφατη έκρηξη κρυπτογράφησης.

Πολλές μεγάλες εταιρείες και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στοιχηματίζουν δισεκατομμύρια δολάρια στο “blockchain”.

Αυτό μπορεί να μοιάζει με κάτι που μόνο οι τραπεζίτες που γνωρίζουν την τεχνολογία και οι επαγγελματίες πληροφορικής μπορούν να καταλάβουν, αλλά θα ήθελα να σπάσω το πρωτόκολλο και να σας δώσω μια απλούστερη εξήγηση του “blockchain” από οποιαδήποτε άλλη εξήγηση που έχω ακούσει ποτέ πριν …

Σημείωση: Αυτό το άρθρο είναι μέρος της σειράς Blockchain. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για περισσότερα άρθρα σε αυτήν τη σειρά.

Τι είναι το Blockchain?

Τι είναι το Blockchain

Ας προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε με ένα απλό παράδειγμα:

Σκεφτείτε ένα ειδικό υπολογιστικό φύλλο Google το οποίο κοινοποιείται από κάθε υπολογιστή στον κόσμο και είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Κάθε φορά που πραγματοποιείται μια συναλλαγή, καταγράφεται σε μια σειρά αυτού του υπολογιστικού φύλλου.

Όποιος διαθέτει κινητή συσκευή ή υπολογιστή μπορεί να συνδεθεί μέσω του Διαδικτύου και να έχει πρόσβαση στο υπολογιστικό φύλλο. Όλοι μπορούν να δουν και να προσθέσουν μια συναλλαγή σε αυτό το υπολογιστικό φύλλο, αλλά το υπολογιστικό φύλλο δεν επιτρέπει σε κανέναν να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που υπάρχουν ήδη εκεί.

Αυτό είναι βασικά ένα blockchain.

Δεν είναι απλό?

Με τον ίδιο τρόπο που αυτό το υπολογιστικό φύλλο έχει “σειρές”, ένα blockchain έχει “μπλοκ”.

Ένα μπλοκ είναι μια συλλογή δεδομένων. Και κάθε κομμάτι δεδομένων προστίθεται στο blockchain συνδέοντας το ένα μπλοκ μετά το άλλο με χρονολογικό τρόπο, με τον ίδιο τρόπο μια σειρά ενός υπολογιστικού φύλλου ακολουθεί μια άλλη σειρά.

Και αυτή η σειρά συνδεδεμένων μπλοκ το ένα μετά το άλλο το καθιστά α αλυσίδα μπλοκ (δηλαδή ένα blockchain).

Ορίστε λοιπόν η περίληψη: Το blockchain είναι μια παγκόσμια διαδικτυακή βάση δεδομένων την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε οπουδήποτε με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Επειδή υπάρχει στο Διαδίκτυο, είναι “αποκεντρωμένο”, που σημαίνει ότι το μπλοκ blockchain είναι κοινόχρηστο σε όλους τους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, όχι σε μια κεντρική τοποθεσία.

Και γι ‘αυτό το Bitcoin είναι μοναδικό.

Bitcoin και Blockchain

Bitcoin και Blockchain

Η πρώτη και πιο διάσημη εφαρμογή του Blockchain είναι το Bitcoin, ένα ψηφιακό νόμισμα peer-to-peer για τη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή.

Το Bitcoin δημιουργείται και διατηρείται στο blockchain του Bitcoin.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρήματα, μπορείτε να στείλετε χρήματα Bitcoin σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε χωρίς να ζητήσετε άδεια από τράπεζες ή κυβερνήσεις.

Το blockchain του Bitcoin δεν ενδιαφέρεται αν είστε άνθρωπος ή μηχανή. Χιλιάδες κόμβοι Bitcoin στο blockchain είναι εξίσου ικανοί να επαληθεύσουν τη νομιμότητα των πληρωμών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει ανάγκη για μεσάζοντες τρίτων, όπως τράπεζες.

 • Μάθετε: Τύποι Blockchain 

Το πρόσφατο ράλι τιμών του Bitcoin και η μαζική υιοθέτησή του μιλούν πολλά για την εγγενή αξία ενός concept blockchain.

Πώς λειτουργεί ένα blockchain και γιατί δεν μπορεί να παραβιαστεί?

Τώρα που γνωρίζουμε τι είναι ένα blockchain, ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε πώς λειτουργεί ένα blockchain. Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Bitcoin, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν.

 • Στο blockchain του Bitcoin, υπάρχουν μπλοκ 1 MB που περιέχουν συναλλαγές peer-to-peer. Αυτά τα μπλοκ προστίθενται κάθε 10 λεπτά αφού επαληθευτούν από τους ανθρακωρύχους με τη βοήθεια ενός ενσωματωμένου μηχανισμού συναίνεσης. Κάθε εγγραφή σε αυτά τα μπλοκ διασφαλίζεται με κρυπτογραφικά μαθηματικά που το καθιστούν μη αναστρέψιμο.

Αυτά τα μπλοκ έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά όπως:

 • Είναι χρονικά σφραγισμένα.

Κάθε μπλοκ φέρει μια ημερομηνία και ώρα.

 • Διανέμονται και αποκεντρώνονται.

Κάθε μπλοκ έχει πολλά αντίγραφα τοποθετημένα σε διάφορες τοποθεσίες.

 • Είναι διαφανείς.

Όλοι μπορούν να δουν τι υπάρχει στο μπλοκ.

 • Είναι υπολογιστικά μη αναστρέψιμες.

Όταν μια συναλλαγή συμβαίνει στο blockchain του Bitcoin, μπαίνει σε μια ομάδα μη επιβεβαιωμένων συναλλαγών που ονομάζεται “Mempool”. Αυτές οι συναλλαγές στη συνέχεια ομαδοποιούνται σε ένα μπλοκ. Μετά από αυτό, οι ανθρακωρύχοι λύνουν ένα υπολογιστικά δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα για να προσθέσουν αυτό το μπλοκ στο blockchain του Bitcoin.

Με αυτόν τον τρόπο, καθώς όλο και περισσότερα μπλοκ συνεχίζουν να προστίθενται στο blockchain, γίνεται πιο δύσκολο υπολογιστικά να αντιστραφεί η συναλλαγή ή να διπλασιαστεί μια συναλλαγή.

Και ταυτόχρονα, το blockchain του Bitcoin χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν αυτό το κατανεμημένο καθολικό στους προσωπικούς τους υπολογιστές. Είναι σαν να έχετε εκατομμύρια αντίγραφα του βιβλίου του Bitcoin ξεκινώντας από το “Genesis block”, το οποίο εξόρυξε ο Satoshi Nakamoto.

Κάθε ένα από αυτά τα αντίγραφα περιέχει το ιστορικό των μπλοκ από την αρχή του δικτύου Bitcoin. Αυτό καθιστά δύσκολο για οποιονδήποτε να καταστρέψει ή να καταργήσει το σύστημα.

Επιπλέον, κάθε συναλλαγή εξασφαλίζεται με ισχυρά κρυπτογραφικά μαθηματικά.

Όποιος θέλει να αλλάξει το καθολικό πρέπει να υπερνικήσει και να χαράξει το δίκτυο 51% για να αντιστρέψει τα κρυπτογραφικά μαθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας εισβολέας πρέπει να χαράξει το 51% του συνολικού αριθμού κόμβων υπολογιστών που χρησιμοποιούν αυτό το καθολικό σε διάφορες τοποθεσίες και ταυτόχρονα.

Ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό, θα απαιτούσε ένα πρακτικά ανέφικτο ποσό κεφαλαίου και ενέργειας. Αυτό είναι που κάνει το blockchain ανυπόφορος και αδιάβροχο.

Το Bitcoin είναι μόνο ένα παράδειγμα εφαρμογής blockchain.

Αλλά οι λύσεις blockchain μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές βιομηχανίες για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων.

Γιατί έχει σημασία το Blockchain?

Γιατί έχει σημασία το Blockchain

Το Blockchain, όπως εξηγείται παραπάνω, είναι μια αμετάβλητη και διαφανής βάση δεδομένων με αρχεία. Αυτή η αμετάβλητη και διαφάνεια διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτο άτομο να φροντίζει τη βάση δεδομένων.

Σκεφτείτε το παράδειγμα ενός αγρότη από την Αφρική. Αγόρασε ένα κομμάτι γης, αλλά σε μια πλημμύρα, έχασε το αντίγραφο της πράξης και της συμφωνίας της γης. Τώρα δεν έχει κανένα τρόπο να ισχυριστεί ότι κατέχει τη γη του. Και είχε ένα ψηφιακό αντίγραφο της συμφωνίας ιδιοκτησίας σε μια κυβερνητική βάση δεδομένων, αλλά και αυτό καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της πλημμύρας. Τώρα, αυτός ο αγρότης είναι σε απώλεια !! Θα είχε αποφύγει αυτά τα προβλήματα αν είχε αρχειοθετήσει ένα αντίγραφο της γης του σε ένα blockchain, το οποίο θα είχε πολλαπλά αντίγραφα διανεμημένα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό είναι μόνο ένα σενάριο στο οποίο μια εφαρμογή blockchain θα ήταν χρήσιμη. Εκτός από αυτό, η τεχνολογία του blockchain θα έχει σημασία προστατεύοντας την ταυτότητά μας, επαληθεύοντας την ιδιοκτησία, αποφεύγοντας τη διπλή δαπάνη χρημάτων και ακόμη και τη λειτουργία αυτόνομων οχημάτων!

Και δεν είναι υπερβολή ότι η τεχνολογία blockchain σύντομα θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Το μέλλον της τεχνολογίας Blockchain

Το blockchain είναι η μητέρα της αγοράς κρυπτογράφησης άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά η επιτυχία ή η αποτυχία του Bitcoin ή οποιουδήποτε άλλου κρυπτονομίσματος δεν θα αποφασίσει το μέλλον του blockchain.

 • Το blockchain είναι μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα.

Μερικές αξιοσημείωτες αλλαγές στο οικοσύστημα blockchain είναι οι εξής:

 1. Το 2016, το blockchain προσέλκυσε επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε η PwC.
 2. Το 2016, η κυβέρνηση του Ντουμπάι δήλωσε ότι θα μετατοπίσει όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού της σε blockchain έως το 2020.
 3. Πρόσφατα, η Ethereum ίδρυσε την EEA-Ethereum Enterprise Alliance και η IBM εργάζεται στο Hyperledger.
 4. Περισσότερες από πενήντα από τις κορυφαίες χρηματοοικονομικές εταιρείες στον κόσμο πειραματίζονται με blockchain.

Εκτός από όλα αυτά, οι λύσεις blockchain συζητούνται σε βιομηχανίες όπως αυτοκίνητα, διαχείριση ταυτότητας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ακίνητα, υγειονομική περίθαλψη, διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού και διακυβέρνηση (για να αναφέρουμε μερικές).

Όταν όλα λέγονται και γίνονται, μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο αναστατωτική θα είναι αυτή η εφεύρεση της επιστήμης των υπολογιστών.

Για να μείνετε ενημερωμένοι, εγγραφείτε στο CoinSutra και συνεχίστε να μαθαίνετε για το επανάσταση blockchain!

Τώρα θέλω να ακούσω από εσάς: Τι πιστεύετε για την τεχνολογία blockchain; Τι περισσότερες βιομηχανίες πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει; Για ποιες πρακτικές εφαρμογές βλέπετε ότι χρησιμοποιείται; Επιτρέψτε μου να ακούσω τις σκέψεις σας στα παρακάτω σχόλια!

Και αν βρήκατε αυτήν την ανάρτηση κατατοπιστική, μοιραστείτε την με τους φίλους σας στο Twitter και στο Facebook!

Για περαιτέρω ανάγνωση:

 • Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ μιας βάσης δεδομένων & Blockchain
 • Τι είναι η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο Blockchain?
 • Τα καλύτερα βιβλία για ανάγνωση σε Blockchains και Cryptocurrencies
 • Εξόρυξη Bitcoin: Ένας βασικός οδηγός για αρχάριους
 • Εξερεύνηση των κορυφαίων 7 πορτοφολιών για επιτραπέζιους υπολογιστές Bitcoin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me