Vsi smo priče, kako “blockchain” spreminja svet za vedno. Za tiste, ki so prišli pozno, je “blockchain” temeljna tehnologija za kriptovalutami, kot je Bitcoin, ki je vsako industrijo prevzela.

Glavna naloga te tehnologije je decentralizirati številne stvari, kot jih poznamo danes. Začelo se je z decentralizacijo denarja z Bitcoinom, zdaj pa gre naprej in poskuša decentralizirati druge vidike človeškega življenja.

To me spominja tudi na Johnstonov zakon, ki pravi,

Vse, kar je mogoče decentralizirati, bo decentralizirano

In isto se dogaja! Tehnologija veriženja blokov se uporablja za natančen nadzor vsakega kotička različnih panog, da bi ugotovili, ali lahko z njeno uporabo to izboljša.

Kot rezultat tega se pojavljajo “decentralizirana omrežja za shranjevanje”, ki bodo izzvala status quo velikih podjetij v oblaku, kot so DropBox, OneDrive in Amazon.

Tradicionalno smo se za shranjevanje velikih količin podatkov zanašali na centralizirane storitve, nekatere od njih sem omenil zgoraj. Toda na ta način se moramo odreči suverenosti svojih podatkov in biti na čelu takšnih centraliziranih podjetij, ki lahko te podatke uporabljajo za kateri koli namen, ki ga nameravajo.

Tudi pri takšnih storitvah res ne vemo, kako v resnici je njihov strežniški sistem zaščiten proti vdorom in ali kopirajo naše podatke in jih prodajajo drugje ali ne.

Z naraščanjem decentraliziranih storitev za shranjevanje v oblaku, ki jih poganja blockchain, pa bodo dnevi stresa zaradi kraje podatkov kmalu minili. Nekatera podjetja, ki to poskušajo, so navedena spodaj.

Najboljše decentralizirano omrežje za shranjevanje (DSN)

1. Sia

Sia decentralizirano omrežje za shranjevanje

Sia je decentralizirana rešitev peer-to-peer za shranjevanje v oblaku, katere cilj je znižati stroške shranjevanja v oblaku in izboljšati varnost vaših shranjenih podatkov.

Ko se odločite za shranjevanje podatkov v verigi blokov Sia, Sia vaše podatke razdeli, šifrira in razdeli na različna vozlišča, ki jih je mogoče kasneje uporabiti za pridobivanje vaših podatkov na vašo zahtevo samo zato, ker imate zasebne ključe šifriranja..

Sia to stori z ustvarjanjem tržnice za gostitelje in uporabnike s pomočjo simbolične ekonomije Siacoina. Vsakdo lahko najame dodaten prostor na svojem računalniku do decentraliziranega omrežja Sia in dobi plačilo v Siacoinu. Podobno mora vsak uporabnik, ki želi uporabljati Sia pomnilnik, plačati Siacoins gostitelju.

Valuta Siacoin se uporablja za izvrševanje pogodb o shranjevanju datotek na verigi blokov Sia. Gostitelj mora datoteke hraniti v dogovorjenem času in v dogovorjenem prostoru, poleg tega pa mora določeno količino Siacoinov dati tudi kot zavarovanje. Zavarovanje, tako da je gostitelj lahko kaznovan, če ni na zvezi, ko uporabnik zahteva podatke. Kasneje, po koncu dogovora, bo plačilo sproščeno s pogodbo o datotekah gostitelju v Siacoinu.

Če gostitelj izgubi datoteke, ne bo prejel plačila, poleg tega pa tudi njegovo zavarovanje ni več. Te pogodbe o datotekah na verigi blokov Sia vsiljujejo pošteno igro tako s strani uporabnika kot gostitelja.

  • Preberite tudi: Siacoin (SC) Cryptocurrency: Ultimate Beginner’s Guide

Želite zdaj kupiti Siacoin

2. Storj

Storj je še eno porazdeljeno omrežje za shranjevanje, ki temelji na verigi blokov, vendar se njegov pristop in izvedba razlikuje od vrstnikov.

Prav tako si najamete dodaten prostor na osebnem računalniku ali trdem disku za shranjevanje drugih podatkov in zaslužite žetone Storj za količino prostora, ki ste ga dali v najem.

Storj izdeluje tudi največjo, najcenejšo in najvarnejšo storitev v oblaku. Varno, ker so vaši podatki razdrobljeni, šifrirani in porazdeljeni po omrežju, do njih pa lahko dostopate samo na vašo zahtevo z zasebnimi ključi.

Toda Storj v nasprotju s Sijo ne ustvarja prostora na prostem trgu za posojanje vašega dodatnega prostora, ker cene podjetje že določi.

Tudi obstoj žetonov Storj je nekoliko vprašljiv, ker ne vidim nobenega resničnega primera zanje, ko imate alternativne možnosti plačila za nakup storitev Storj v BTC.

Odkrito povedano, jih ne vidim kot pomembnega igralca, ker so tudi njihova plačila za najem prostora brez strahu in ker rudarjenje žetonov Storj ni, ker gre za žeton ERC20.

So pa zagotovo boljše od Amazonovih storitev, če to vidite samo s stališča cene, vendar še vedno nisem mogel ugotoviti, kaj se zgodi, ko gostitelj pobegne ali se odloči, da ne bo več najemal. To vidim kot težavo, ker tukaj ni mehanizma, kot je Sia, ki bi kaznoval ali prisilil gostitelja, da nadaljuje s pogodbo, saj nima zavarovanj.

Želite zdaj kupiti Storj

3. MaidSafe

MaidSafe pomeni Massive Array of Internet Disks – varen dostop za vsakogar.

Gre za ambiciozen projekt, ki se razvija že več kot desetletje. To je prvo avtonomno podatkovno omrežje na svetu, lahko rečemo nekakšen nov internet.

In ker njen edini cilj ni distribucija in decentralizacija podatkov, je več kot le decentralizirana storitev v oblaku, kot sta Sia ali Storj. Ni treba posebej poudarjati, da ima element, ki ga lahko uporabimo za varno shranjevanje v oblaku.

Ne pozabite tudi, da MaidSafe blockchaina ne uporablja neposredno za decentralizacijo in ima popolnoma drugačen sistem soglasja.

V varni mreži so stranke in kmetje. Kmetje skrbijo za podatke v omrežju tako, da zagotavljajo svoje vire, kot so prostor na disku, računalniška moč in uptime. In stranke uporabljajo omrežje, kot so brskanje, nalaganje podatkov, uporaba DApps itd.

Naročniki uporabljajo Safecoin za nalaganje podatkov v omrežju, ki so prekinjeni, šifrirani in distribuirani v omrežju peer-to-peer. In na zahtevo bo za pridobitev vaših podatkov uporabljeno dokazilo o soglasju virov in tudi plačilo Safecoins kmetu, ki ga je našel prvi za vas. Za boljše razumevanje si oglejte spodnjo sliko.

Opomba: MaidSafeCoin je proxy žeton, ki je bil izdan med množično prodajo MaidSafe in bo ob sprostitvi Safecoin zamenjan za Safecoin na osnovi 1: 1. MaidSafeCoin je žeton, ki je naveden na Bitcoin blockchain in ga je mogoče kupiti na številnih borzah.

4. Filecoin

Filecoin je precej podoben Siacoinu, ker imajo svojo verigo blokov, kjer se bo dejansko zgodilo rudarstvo.

Hkrati pa tudi med njima obstajajo velike razlike, saj so za rešitev istega problema uvedli različne rešitve.

Filecoin deluje tudi na podlagi ustvarjanja prostega trga za shranjevanje podatkov in najem dodatnega prostora na disku, če ga imate. Zasnovan pa je na nekaterih zelo zapletenih in novih tehnoloških delih, ki še niso bili temeljito preizkušeni. Ne bom se poglabljal v razlago vseh teh tehnoloških delov, ampak jih bom navedel za vaše znanje.

Opomba: Filecoin je še vedno futuristični projekt, ki še ni bil uveden. Zdaj se lahko prijavite na njihovi spletni strani, da postanete zgodnji rudar, ko se zažene njegov dejanski blockchain, in lahko svoje terminske pogodbe kupujete na različnih borzah.

Ampak, ko to rečem, to naravno zaostaja za ostalimi projekti, ki jih lahko zdaj uporabite za varno hrambo podatkov.

Želite zdaj kupiti Filecoin Futures

Zaključek: Najboljše decentralizirano omrežje za shranjevanje

Po raziskovanju in pisanju te teme je nekaj povsem jasno – če želite narediti decentraliziran internet, morate najprej rešiti problem centralnega shranjevanja podatkov. Projekt, ki bo lahko učinkovito rešil to težavo, bo dolgoročno zmagal. Za krajši čas so vsi ti projekti dobra alternativa za shranjevanje občutljivih podatkov.

Decentralizirano shranjevanje je nedvomno prihodnost novega spletnega pomnilnika, vendar se to ne bo zgodilo čez noč, zato bi morali pričakovati številne zapore, preden bomo dejansko dosegli množično sprejemanje.

Glede na to obstajajo tudi drugi projekti, ki skušajo narediti kaj takega, vendar niso vsi zelo privlačni. Prav tako globoko preučujem projekt INXT, da bi razumel, kako rešujejo problem centraliziranega shranjevanja za izgradnjo novega interneta.

To vse z moje strani v tem članku. Čas je, da slišite od vas: Kateri DSN, tj. Decentralizirano omrežje za shranjevanje, vam je všeč? Ali uporabljate katero od teh omrežij za shranjevanje? Kakšne so bile vaše izkušnje do zdaj?

Rad bi vas slišal v spodnjem oddelku za komentarje.

Izjava o omejitvi odgovornosti: Zaenkrat nisem vložen v nobenega od teh kovancev, vendar bi se to lahko kmalu spremenilo. Tudi tega članka ne jemljite kot investicijski nasvet in vedno DYOR (opravite svoje raziskave).

Tu je nekaj drugih izbranih spisov za nadaljnje branje na CoinSutra:

  • Najboljše knjige za branje o verigah blokov in kriptovalutah
  • 5 najboljših decentraliziranih borz, s katerimi lahko trgujete zdaj
  • CryptoKitties – vse, kar morate vedeti
  • CIVIC Cryptocurrency: Vse, kar morate vedeti
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me