Pada tahun 2019, terdapat banyak cara untuk membeli bitcoin.

Setiap kaedah mempunyai faedahnya – dan pertukaran antara kemudahan, ketersediaan, dan privasi. Kami akan membawa anda melalui semua pilihan terbaik dalam panduan ini.

Secara peribadi

Di satu hujung spektrum pembelian bitcoin adalah kaedah yang sangat mudah, dan mungkin kaedah terbaik: Beli dari rakan yang dipercayai. Tidak ada yang melibatkan kerumitan dan lebih bersifat peribadi – tetapi anda mesti mempunyai rakan istimewa itu terlebih dahulu.

Sekiranya gagal, masih ada cara untuk membeli bitcoin dan cryptoasset lain secara langsung. Terdapat ATM bitcoin yang terdapat hampir di mana-mana sahaja di dunia, walaupun ketersediaannya sedikit berbeza. Sumber yang baik untuk mencari ATM crypto di kawasan anda adalah CoinATMRadar.com, memaparkan peta dunia yang jelas dan semua lokasi ATM. Walaupun laman web ini sebahagian besarnya melapor diri dan tidak lengkap, ini adalah tempat yang bagus untuk memulakan.

Sebutan terhormat untuk membeli bitcoin secara peribadi adalah “Rumah Nakamoto,”Pakaian yang unik dengan dua lokasi runcit, satu di Amsterdam dan satu di Vienna. Nampaknya aneh untuk membeli wang internet dengan cara yang tidak betul, tetapi sebenarnya cara yang mudah untuk melakukannya.

Kelebihan:

 • Kesederhanaan: Membeli secara peribadi, terutama dari orang yang anda kenal dan percayai, jauh lebih mudah daripada kaedah lain. Pilihan membeli orang lain boleh menjadi kurang mudah, tetapi masih sangat cepat, dan bagus jika mempunyai pilihan segera.
 • Privasi: Walaupun orang yang anda beli mungkin sudah dikenali melalui analisis blockchain (Bitcoin tidak terlalu peribadi secara keseluruhan, dan identiti dapat dilihat melalui analisis), dana yang dipindahkan kepada anda untuk wang tunai akan menjadi tanda tanya besar sehingga anda entah bagaimana mengaitkannya diri anda dengan bitcoin atau crypto anda yang lain.

Keburukan:

 • Yuran Tinggi: ATM sering mempunyai bayaran yang tinggi, kadang-kadang hingga 20%, yang lebih tinggi daripada pilihan lain. Kemudahan membeli segera dengan wang tunai berharga.

Pertukaran Besar

Pada akhir yang bertentangan dengan pembelian bitcoin – sekurang-kurangnya untuk pembeli kecil atau “pelabur runcit,” kemungkinan besar jenis orang yang membaca panduan ini – mendaftar untuk pertukaran mudah tunai yang tinggi yang diatur oleh kerajaan. Platform seperti ini, mungkin contoh terbaik adalah laman web seperti Coinbase, memerlukan semua langkah Tahu-Pelanggan-Anda dan Anti-Pengubahan Wang Haram (KYC / AML) yang dilakukan oleh bank.

Ini bermaksud bahawa pengguna ketika mendaftar untuk pertukaran tersebut, mesti mengemukakan dokumen pengenalan yang dikeluarkan oleh pemerintah, dan sering kali merupakan bukti alamat dan gambar utama. Biasanya ada masa menunggu yang terlibat, kerana pertukaran memeriksa barang yang dihantar. Dan tentu saja, syarikat swasta menyimpan semua maklumat anda secara terpusat – di mana ia boleh digodam dan dicuri.

Kelebihan kaedah ini adalah bahawa, setelah diluluskan, adalah mungkin untuk membeli dan menjual bitcoin dan cryptoasset lain pada kadar yang tidak terhad, berdasarkan permintaan – dan hampir dengan kadar pasaran semasa. Ada juga yang menawarkan bantuan untuk mengira cukai crypto – yang pasti anda perlu bayar setelah menggunakan pertukaran fiat-ke-crypto yang besar. (“Fiat” bermaksud wang yang dikeluarkan oleh pemerintah dan tidak disokong emas – wang biasa dan moden.)

Kelebihan:

 • Kuasa: Sebab untuk mendapatkan pertukaran besar adalah, dengan kata lain, kekuatan. Setelah didaftarkan dan diluluskan, anda boleh membeli dan menjual sekerap yang anda mahukan, seberapa banyak yang anda mahukan, selalunya dengan alat perdagangan yang canggih. Terdapat juga sokongan pelanggan, sekiranya ada masalah.
 • Harga: Harga juga biasanya cukup baik, bergantung pada pertukaran. Dan di bursa dengan antara muka perdagangan sebenar, seseorang dapat membeli dan menjual kripto dengan harga pasaran sebenar – sebenarnya, ini mungkin satu-satunya cara untuk memperoleh kripto dengan harga semasa yang sebenarnya.

Keburukan:

 • Identiti: Semua maklumat identiti dan perbankan tradisional anda adalah milik pertukaran yang anda daftarkan. Itu bermaksud mereka berada di lokasi pusat, tempat mereka dapat diretas dan dicuri. Pertukaran besar juga berkongsi maklumat anda dengan pemerintah.
 • “Bukan crypto anda”: Dan jika anda meninggalkan bitcoin anda di bursa, seperti yang dilakukan banyak orang, anda sebenarnya tidak memiliki crypto anda dalam erti kata sebenarnya – sebuah syarikat mengatakan bahawa anda memilikinya. Pemusatan semacam itu mempersoalkan falsafah pusat yang membantu menghasilkan cryptocurrency.

Rakan sebaya

Berbual antara urus niaga secara langsung dan pertukaran besar adalah hampir semua perkara, yang merupakan pilihan Peer-to-Peer (atau P2P). Pilihan P2P sangat berbeza tetapi semuanya adalah pasaran pada dasarnya sangat sederhana yang terdiri daripada individu yang membuat tawaran – sebagai pertukaran untuk pelbagai pilihan pembayaran yang memusingkan.

LocalBitcoins.com adalah pertukaran P2P yang menawarkan pelbagai pilihan jual beli, mulai dari perjumpaan secara peribadi hingga transfer wayar atau paypal ke kad hadiah amazon, dan banyak lagi. Tetapi walaupun alat yang dipercayai untuk beberapa waktu, LocalBitcoins baru-baru ini mengasingkan beberapa pengguna yang menghargai privasi dengan memperkenalkan langkah-langkah KYC / AML sendiri.

Seperti kebanyakan pertukaran P2P yang disenaraikan di bawah, LocalBitcoins menggunakan sistem reputasi untuk menghasilkan transaksi yang boleh dipercayai dan bersih. Bukan pertukaran besi seperti pertukaran besar, seperti bank, tetapi ia berjaya. Akan tetapi, dalam arti lambat, seseorang harus terlebih dahulu membina reputasi di laman web ini sebelum transaksi dapat dilakukan dengan mudah. Juga, terdapat beberapa laporan mimpi buruk dalam beberapa tahun kebelakangan dari pelbagai entiti penguatkuasaan undang-undang memerangkap pembeli bitcoin melalui LocalBitcoins.

Sama dengan LocalBitcoins tetapi komited untuk transaksi tanpa nama dan peribadi adalah Bisq dan Hodlhodl Pertukaran P2P

Hodlhodl, separa desentralisasi, menawarkan pelbagai kaedah yang serupa dengan LocalBitcoins, dan berasaskan web.

Bisq, sebaliknya, memerlukan memuat turun aplikasi proprietari, mempunyai pilihan transfer bank yang lebih sederhana, dan keluk pembelajaran yang sedikit lebih tinggi. Tetapi ia terdesentralisasi, yang bermaksud dana pengguna atau cryptocurrency tidak pernah dipegang oleh bursa.

Satu pertukaran yang membolehkan pengguna membeli bitcoin secara eksklusif melalui pembelian Amazon – paling berguna untuk memunggah kad hadiah Amazon yang tidak diingini sebagai pertukaran untuk bitcoin – adalah Dompet pertukaran.

Juga pertukaran P2P, pengguna dapat, dengan sedikit keluk pembelajaran, memperoleh bitcoin dengan membeli produk Amazon pengguna lain – atau membeli produk Amazon dari pengguna lain yang menggunakan bitcoin. Laman web mempunyai panduan visual yang sangat jelas dan bermanfaat untuk membuat pengguna melalui transaksi pertama mereka, setelah itu prosesnya menjadi intuitif. Walau bagaimanapun, harga boleh menyakitkan dengan pilihan ini, jadi harapkan untuk membayar premium yang tinggi antara lima hingga dua puluh peratus – atau diskaun yang tinggi jika anda membayar dengan bitcoin untuk produk Amazon.

Naik dan akan datang Menyenangkan mungkin merupakan pertukaran P2P yang paling komprehensif, yang menawarkan pelbagai pilihan untuk bertransaksi ke dan dari bitcoin.

Dalam gaya LocalBitcoins berasaskan web, terdapat terlalu banyak pilihan untuk disenaraikan di sini (berjumlah lebih dari 300). Mereka mempunyai kehadiran tertentu di Afrika, menghubungkan ke kedua-dua akaun bank Nigeria, dan ke M-Pesa yang banyak digunakan. Hanya pengesahan e-mel dan telefon yang diminta pada mulanya, tetapi pilihan KYC / AML penuh akhirnya diperlukan untuk beberapa jenis tawaran. Terdapat segalanya di sini.

Kelebihan:

 • Pilihan: Terdapat begitu banyak pilihan dengan kaedah P2P, dan jika anda kelihatan cukup panjang dan sukar, anda akan mencari jalan untuk membeli atau menjual bitcoin dan cryptos lain. Ini sangat berguna bagi orang yang hidup tanpa akses ke perbankan yang ketat (atau perbankan apa pun), yang tidak dapat melakukan pertukaran besar. Tidak kira apa yang anda perlukan untuk memperdagangkan bitcoin, sama ada kredit telefon bimbit, rubel Rusia, atau kerang laut, anda mungkin dapat mencari jalan untuk menghilangkannya sebagai pertukaran bitcoin.
 • Privasi: Di samping itu, beberapa pilihan P2P agak peribadi, dan ada juga yang terdesentralisasi – meminimumkan risiko rakan niaga.

Keburukan:

 • Perlahan: Pilihan P2P perlahan. Ia memerlukan masa untuk belajar menavigasi dan mengendalikan pertukaran P2P; masa untuk memutuskan antara semua pilihan; masa untuk membina reputasi; masa untuk mencari pembeli dan penjual. Masa, usaha, dan penyelidikan menjadikan P2P lebih berdaya maju dan lebih pantas, tetapi keluk pembelajaran adalah signifikan.

Aplikasi “Fintech”

Akses bitcoin dan kripto kategori baru yang berkembang pesat adalah mengikut arah “Fintech” (atau, teknologi kewangan) umum. Beberapa syarikat baru telah berjaya menggabungkan sejumlah kemampuan kewangan menjadi satu paket, dan boleh menjadi kekuatan yang mengganggu bagi perbankan tradisional.

Contoh utama ini adalah perkhidmatan seperti Uphold dan Revolut, yang pada asasnya menggabungkan perkhidmatan bank tradisional, pasaran forex yang dipermudahkan, dan pasaran cryptocurrency-fiat, semuanya menawarkan diskaun yang mendalam. Pengguna boleh menghantar dan menerima pindahan kawat, membeli, menjual dan memindahkan bitcoin dan cryptocurrency lain, dan berdagang dengan pelbagai mata wang fiat global dan bahkan logam berharga. Revolut malah mempunyai kad debit.

Mereka berdua memerlukan KYC / AML, dan Uphold tersedia secara meluas, sementara Revolut hanya tersedia untuk penduduk EU.

Berpusat di AS Tunai.App adalah produk baru dan kategori ini, yang menawarkan perkhidmatan seperti perbankan dari telefon selain akses bitcoin. Terdapat beberapa KYC / AML sederhana yang terlibat di sini, dan hanya terdapat di (sebahagian besar) AS

Robin Hood bermula sebagai perkhidmatan perdagangan saham percuma milenium, sepenuhnya dikendalikan dari aplikasi mudah alih. Perkhidmatan itu menambah pilihan membeli crypto tahun lalu.

Kelebihan:

 • Kemudahan dan Kelenturan: Sekiranya anda tinggal di bidang kuasa yang membenarkan pilihan ini, itu adalah pilihan yang baik. Aplikasi Fintech pada dasarnya menggabungkan fungsi bank dan pertukaran crypto. Mereka menawarkan kemudahan, fungsi, dan fleksibiliti. Bank tradisional mula merasakan ancaman pilihan ini dengan alasan yang baik.

Keburukan:

 • Kekosongan terhad: Selain daripada keperluan KYC / AML seperti bank, ketersediaan yang agak terhad untuk kebanyakan negara maju nampaknya menjadi jalan utama ketika ini. Dalam pengertian ini, keburukan di sini sangat serupa dengan pertukaran besar.

Kesimpulannya

Pilihan di atas hanyalah permulaan perjalanan bitcoin anda, dengan tujuan utama untuk menggambarkan kompromi antara kemudahan penggunaan, kecairan dan kuasa beli, dan privasi.

Untuk kepentingan untuk menjadi lebih komprehensif, senarai pilihan yang lebih besar boleh didapati di bawah – namun, senarai ini sama sekali tidak lengkap, dengan pilihan baru keluar setiap hari.

Pada nota terakhir, panduan ini telah memperincikan cara membeli bitcoin – bukan cara menyimpannya dengan selamat! Ini adalah subjek yang sama sekali berbeza dan anda boleh membaca cara melakukannya dalam panduan kami di sini.

Pertukaran yang kuat dengan KYC / AML tinggi:

Pertukaran P2P, jumlah berubah KYC / AML

P2P peribadi

Aplikasi gaya Fintech, gabungan fiat dan crypto, KYC / AML tinggi

Senarai lain mengikut negara boleh didapati di sini: https://bitcoin.org/en/exchanges

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me