Suatu hari saya memutuskan untuk memulakan perdagangan cryptocurrency. Dalam pencarian itu, saya menyertai ruang sembang perdagangan di Telegram.

Di sana, saya terkejut melihat bahawa saya tidak dapat memahami sebarang perbualan mereka. Orang-orang di dalam sembang ini menggunakan istilah dan istilah yang tidak pernah saya dengar di tempat lain dalam hidup saya.

Saya melihat kamus Oxford saya dan tidak dapat menemui perkataan ini! Kemudian saya bertanya kepada rakan baik saya Google…

Dari situ, saya belajar mengenai semua istilah ini, dan akhirnya saya dapat memahami perbualan dalam kumpulan Telegram.

Tetapi jika anda juga baru menggunakan Bitcoin dan ruang cryptocurrency, anda mungkin tidak tahu apa maksud perkara ini.

Adakah saya betul?

Walaupun pada untaian Reddit cryptocurrency, kumpulan Telegram, mesej WhatsApp dan saluran Slack, anda pasti menyedari orang salah ejaan “HOLD” sebagai “HODL” walaupun mempunyai ciri pembetulan automatik pada telefon atau komputer mereka.

Dalam komuniti crypto ini, di luar talian atau dalam talian, dengan peningkatan cryptocurrency, generasi baru juga telah berkembang. Sekiranya anda menyertai perbualan crypto tanpa mengetahui jargon ini, anda mungkin merasa ketinggalan dan lebih bingung.

Jadi hari ini, saya akan membincangkan beberapa jargon popular di ruang cryptocurrency ini.

  • Satoshi Nakamoto: 9 Fakta Menarik yang Perlu Anda Ketahui

Apa itu “HODL”?

Istilah pertama kalinya HODL muncul di Forum perbincangan Bitcoin adalah pada tahun 2013 dan berasal dari ahli yang bernama PermainanKyuubi di bawah utas “SAYA HODLING”.

Dari paparan jawatan itu, dia mabuk dan ingin menyampaikan fakta bahawa dia memegang BTC walaupun mengalami kejatuhan serius yang baru saja berlaku.

Sejak itu, istilah yang salah eja ini menjadi sangat popular di dunia Bitcoin dan cryptocurrency. Setiap kali seseorang mengatakan dalam perbualan bahawa dia mengelak atau menyarankan untuk mengelak, itu bermaksud bahawa mereka percaya bahawa duit syiling mereka akan menguntungkan suatu hari, jika tidak hari ini.

Oleh itu, pada dasarnya, “HODL” pada mulanya adalah kesalahan ketik yang kini telah mendapat status humor backronym:

  • “HODL” – “Bertahanlah untuk hidup yang dikasihi”

Sekiranya anda baru menggunakan ruang cryptocurrency, anda mungkin pernah melihat beberapa istilah lain yang tidak anda ketahui. Berikut adalah kamus rujukan ringkas untuk sebilangan istilah kripto biasa:

Syarat Popular setiap peniaga hari cryptocurrency mesti tahu:

1. FOMO

FOMO

Takut hilang. Ini bermaksud ketakutan kehilangan keuntungan yang mungkin timbul daripada pelaburan atau keputusan.

Definisi Wiki – Kekhawatiran yang meluas bahawa orang lain mungkin mengalami pengalaman yang menggembirakan yang tidak ada.

2. ATH

Sepanjang masa. Ini bermaksud bahawa harga cryptocurrency atau coin tertentu telah memecahkan semua rekod masa lalu dan berdagang pada harga tertinggi yang pernah dicapai.

3. Beruang

Ini adalah istilah yang dipinjam dari orang Wall Street. Ini bermaksud peniaga / pelabur yang yakin harga cryptocurrency atau pasaran tertentu akan jatuh dan ingin mendapat keuntungan dari kejatuhan tersebut.

4. PAPAN 

Ini adalah istilah yang dipinjam dari orang berjudi. Ini bermaksud peniaga yang mempunyai akaun gemuk, biasanya orang yang bullish (yang berpendapat pasaran akan naik) pada harga cryptocurrency tertentu. Orang-orang ini juga disebut sebagai ikan paus bullish.

5. BEARWHALE

Ini bermaksud peniaga dengan akaun gemuk yang menurun pada harga cryptocurrency.

6. BAGHODLER

Ini adalah pelabur atau peniaga yang telah lama (atau mengelak) terlalu lama menggunakan cryptocurrency tertentu dan kini harus menghadapi akibat dari keputusan itu.

7. REKT

REKT

Ini adalah salah ejaan “hancur”. Istilah ini merujuk kepada peniaga atau pelabur yang benar-benar hancur dan musnah dengan kerugian dari kejatuhan harga semasa.

8. KE BULAN 

Ini merujuk kepada momentum kenaikan kripto ketika harga terus naik, seperti dalam, “Harga koin ini suatu hari akan naik ke bulan!”

9. TAMBAH

Ini merujuk kepada alamat awam cryptocurrency (atau kunci). Contohnya: “Beritahu saya TAMBAHAN anda.”

10. FUD

Ketakutan, ketidakpastian, dan keraguan. Istilah ini biasanya merujuk kepada pelabur yang tidak yakin dengan potensi situasi.

11. CHOYNA

CHOYNA

Kaedah merujuk kepada China yang sengaja diputarbelitkan. Oleh kerana China adalah sebuah negara yang sangat berpengaruh dalam ruang Bitcoin, ia telah banyak menguasai aktiviti perlombongan dan perdagangan.

12. JUGA = Apa-apa cryptocurrency selain bitcoin.

13. DITANGGUHKAN = Keadaan di mana anda kehilangan semua wang anda.

14. BTFD = Beli The Fucking Dip (petunjuk untuk membeli duit syiling apabila ia telah habis begitu sukar)

15. DILDO = Lilin hijau atau merah panjang

16. DUMP = Menjual duit syiling

17. DUMPING = Pergerakan harga ke bawah

18. DYOR = Lakukan Penyelidikan Sendiri

19. FA = Analisis Fundamental

20. JOMO = Sukacita Kehilangan

21. PANJANG = Kedudukan bull margin

22. MCAP = Permodalan Pasaran

23. OTC = Di Kaunter

24. PUMP = Pergerakan harga menaik

25. SHITCOIN = Duit syiling tanpa nilai atau kegunaan berpotensi

26. PENDEK = Kedudukan bear margin

27. SWING = Pergerakan harga zig zag (Ke atas dan ke bawah)

28. TA = Analisis Teknikal

29. INDIKATOR TERBalik = Seseorang yang selalu salah meramal pergerakan harga.

Penafian: Istilah ini semua digunakan untuk keseronokan dan kelucuan. Saya telah mengumpulkannya dari internet dan ruang sembang melalui pelbagai sumber. Lebih-lebih lagi, kerana ia adalah istilah subjektif, saya tidak bertanggungjawab untuk kebenaran makna yang tepat.

Tahu beberapa jargon crypto yang lebih biasa yang boleh saya tambahkan ke senarai ini? Beritahu saya mengenai mereka dalam komen di bawah!

Suka siaran ini? Jangan lupa untuk berkongsi dengan rakan anda di Facebook dan Twitter!

Untuk bacaan selanjutnya:

  • Beli Bitcoin dengan kad Debit / Kredit dengan serta-merta (Laman Web Teratas)
  • Kajian Changelly: Adakah Ia Selamat & sah?
  • VPN Terbaik Tanpa Log & Menawarkan Privasi yang Dipertingkatkan 
  • 9 Fakta Bitcoin Menarik Setiap Pemilik Bitcoin Perlu Tahu

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me