Apa itu Proof-Of-Work & Proof-Of-Stake?

Adakah anda HODLing Bitcoin, Ethereum atau cryptocurrency lain?

Sekiranya jawapan anda adalah YA (!!), maka anda mungkin berminat dengan topik perbincangan hari ini.

Oleh itu, jika anda telah cuba memahami bagaimana Bitcoin, Ethereum, atau cryptocurrency lain berfungsi, anda mesti menemui kedua-dua istilah ini berulang kali:

  1. Bukti kerja (POW)
  2. Bukti kepentingan (POS)

Dan saya tahu ramai di antara anda yang berhenti belajar mempelajari istilah ini kerana terlalu teknikal untuk difahami.

Tetapi mereka sebenarnya konsep yang cukup sederhana.

Bukti kerja dan bukti kepentingan adalah dua jenis algoritma komputer yang bertanggungjawab untuk kejayaan mata wang digital hari ini seperti Bitcoin dan Ethereum.

Ringkasnya, cryptocurrency adalah seperti sekarang kerana algoritma ini. Ini adalah bagaimana cryptos mencapai “konsensus yang diedarkan” mereka …

Konsensus yang diedarkan bermaksud kumpulan besar orang yang secara geografis terpisahkan bersetuju dengan sesuatu. Dalam mata wang kripto seperti Bitcoin, ‘sesuatu’ di sini bermaksud bersetuju mengenai transaksi atau blok mana yang sah dan mana yang tidak sah untuk ditambahkan / ditolak ke blockchain.

Memandangkan kepentingan mekanisme konsensus, saya fikir sangat penting bagi pengguna teknikal dan bukan teknikal untuk memahami mekanisme cryptocurrency di sebalik tabir ini.

Oleh itu, tanpa berlengah lagi, mari kita mulakan.

Apa Bukti Kerja (POW)?

Bukti kerja adalah algoritma komputer yang kini digunakan oleh cryptocurrency seperti Bitcoin, Ethereum, Litecoin, dan lain-lain untuk mencapai kesepakatan – atau lebih tepatnya perjanjian terdesentralisasi – sekitar menambah blok tertentu ke blockchain.

Hashcash (SHA-256) adalah bukti fungsi kerja yang digunakan oleh pelombong Bitcoin untuk menyelesaikan masalah matematik yang sukar dikira untuk menambahkan blok ke dalam blockchain. Fungsi hashcash ini menghasilkan jenis data tertentu yang digunakan untuk mengesahkan bahawa sejumlah besar pekerjaan telah dilakukan.

Saya menganggap bukti kerja sebagai usaha yang akhirnya menghasilkan satu data yang sesuai dengan protokol Bitcoin.

Ia memakan masa dan mahal secara komputasi.

Untuk memahaminya dengan lebih mendalam, mari kita lihat aliran kerja yang diikuti oleh pelombong.

Untuk berjaya melombong blok, pelombong perlu mencincang header blok sedemikian rupa sehingga kurang dari atau sama dengan “sasaran“.

Sasarannya, semasa menulis artikel ini, adalah bahawa hash SHA-256 dari tajuk blok mestilah rentetan alfanumerik 256-bit, dan mesti mulakan dengan 18 sifar. Sasaran berubah apabila kesukaran berubah setiap blok tahun 2016.

Penambang tiba di hash (atau sasaran) tertentu dengan mengubah sebahagian kecil dari tajuk blok, yang disebut “bukan” Nonce selalu dimulai dengan “0” dan meningkat setiap saat untuk mendapatkan hash yang diperlukan (atau target).

Oleh kerana variasi nonce adalah hit and miss, kemungkinan mendapatkan hash (atau target) ini, yang bermula dengan banyak nol, sangat rendah. Oleh itu, banyak percubaan mesti dilakukan oleh pelombong dengan mengubah nonce, dan oleh itu, banyak kerja harus dilakukan.

Ini memerlukan sejumlah besar sumber daya perkakasan dan perkakasan sehingga membuktikan bahawa sejumlah besar pekerjaan telah dilakukan sebelum melombong setiap blok individu.

Dan dengan cara ini, mana-mana pelombong yang pertama kali memperoleh Bitcoin Hash yang betul akan memenangi ganjaran perlombongan sebanyak 12.5 BTC (termasuk yuran).

Apakah Bukti Kepentingan (POS)?

Bukti kepentingan adalah alternatif untuk mencapai kesepakatan (atau konsensus yang terdesentralisasi).

Itu dicadangkan oleh a Pengguna forum Bitcointalk pada tahun 2012 kerana POW memerlukan terlalu banyak elektrik dan tenaga, dan pelombong merasakan bahawa melombong satu blok adalah pembaziran sumber.

Juga, beberapa kajian menunjukkan bahawa menjalankan dan mengekalkan rangkaian POW (seperti Bitcoin) sama mahal menggerakkan berjuta-juta rumah di AS.

Sebagai alternatif, POS adalah alternatif yang lebih mesra pengguna (dan mesra alam) berbanding POW.

Dalam model konsensus jenis ini, jumlah syiling yang anda simpan dalam sistem penting. Semakin besar “saham” anda, semakin tinggi kemungkinan anda tidak akan melanggar sistem (kerana anda mempunyai kepentingan besar dalam prestasi optimumnya).

Dalam POS, tidak seperti POW, blok tidak dilombong, tetapi ditempa atau dicetak. Peserta yang mempunyai kepentingan yang signifikan dalam sistem dipilih secara pseudo secara rawak untuk penempaan dan kemudian menambahkan blok ke dalam blockchain.

Pemilihan pseudo-rawak ini berlaku setelah menganalisis beberapa faktor yang berbeza untuk memastikan bahawa bukan sahaja orang yang memiliki kepentingan besar dipilih, tetapi yang lain juga dipilih. Beberapa faktor pemilihan ini adalah pemilihan blok rawak, pemilihan berdasarkan umur duit syiling, masternodes, dan lain-lain.

POS secara amnya digunakan untuk mata wang kripto yang ditambang terlebih dahulu sehingga pengguna mempunyai akses ke koin untuk mendapatkan stok. Ini bermaksud bahawa bekalan kripto POS diperbaiki sejak awal dan memang ada tiada penambangan blok atau penempaan ganjaran seperti POW.

Jadi satu-satunya insentif yang diperoleh POS adalah bayaran transaksi yang dilampirkan pada blok tersebut.

POW vs POS (Bukti Kerja vs Bukti Kepentingan)

POW dan POS kedua-duanya mempunyai kebaikan dan keburukan. Juga, banyak kriptografer dan saintis komputer meneliti untuk mencari penyelesaian yang lebih baik dengan mengembangkan kedua-dua algoritma ini.

Pada pendapat saya, POS menjimatkan kos dan mesra alam, tetapi ia juga mempunyai beberapa kelemahan serius Pelopor seperti Vaitalik sedang berusaha menyelesaikan.

Jadi apa kekurangannya? Baiklah, POS dan POW kedua-duanya mempunyai beberapa kelemahan yang serius …

Tetapi kita akan menyimpan topik perbincangan itu untuk artikel lain … &# 128578;

Sehingga masa itu, selamat membaca, belajar, dan berkongsi dengan Komuniti cryptocurrency CoinSutra!

Sekarang saya ingin mendengar daripada anda: Apa pendapat anda mengenai POS dan POW? Yang mana yang anda fikir lebih berguna? Adakah anda tahu mekanisme konsensus mana yang digunakan oleh cryptocurrency kegemaran anda? Beritahu saya komen, fikiran, dan / atau maklum balas anda di bahagian komen di bawah.

Suka siaran ini? Kongsikan kepada rakan anda!

Bacaan yang Disarankan Lebih Lanjut:

  • Bitcoin terbaik & Syarikat Ethereum IRA [Edisi 2020]
  • Neblio Cryptocurrency: Semua yang Perlu Anda Ketahui
  • Komodo Cryptocurrency: Segala-galanya Yang Perlu Diketahui oleh Pemula
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map