Kita semua cryptocurrency HODL, bukan?

Tetapi adakah anda pernah mencuba membelanjakannya untuk barang dan perkhidmatan tanpa berfikir panjang? Sangkaan saya tidak.

Ini kerana cryptocurrency sangat tidak menentu yang boleh menyusut atau menghargai 20-30% dalam beberapa jam.

Dan ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kerugian yang telah terjadi atau disebabkan oleh prospek kenaikan nilainya.

Bukan itu sahaja.

Pelabur juga tidak mempunyai jalan keluar ketika pasaran mula jatuh bebas kerana fiat on tanjakan memerlukan masa dan tidak cepat.

Oleh itu, dalam kes sedemikian, anda memerlukan sesuatu yang stabil. Bercakap tentang stabil, apa yang boleh menjadi lebih baik daripada Stabilcoins!

Apa itu Stablecoins?

Stabilcoins

Stablecoins adalah jenis cryptocurrency yang menarik yang stabil dan disambungkan (atau dihubungkan) ke aset dunia nyata seperti fiat seperti (USD, EUR, CNY atau JPY) dan kadang-kadang bahkan emas atau minyak, sehingga nilai mereka tetap stabil tidak seperti harga BTC atau ETH yang sentiasa berbeza-beza dalam USD setiap masa.

Mata wang kripto lain sering mengembalikan koin stabil, tetapi itu tidak selalu berlaku.

Keliru?

Sama seperti cryptos lain, stablecoin juga berkembang pada blockchain mereka, atau kadang-kadang sebagai token kriptografi yang terbuka untuk dilihat oleh semua orang di blockchain. Tetapi tidak seperti cryptos lain, mereka tidak stabil.

Sebaliknya, anda tahu cryptos tidak pernah stabil dan sebenarnya tidak disokong oleh aset fizikal apa pun, tetapi mereka mempunyai blockchain sendiri.

Menjadi stablecoin tidak bermaksud mereka dihubungkan dengan bank pusat atau negara bangsa. Sebagai gantinya, mereka bergantung pada kriptografi dan audit yang ketat untuk memastikan aset yang mendasarinya memang ada dan berada di mana ia perlu.

Stablecoins juga dapat diakses di seluruh dunia dan tidak dikawal oleh bidang kuasa. Tetapi untuk jalan masuk dan di luar landasan stabil, kebanyakannya perlu melakukan KYC mereka yang boleh menjadikannya secara tidak langsung tidak menyokong di beberapa bidang kuasa. (Akan membincangkannya secara terperinci dalam artikel).

Kepentingan Stablecoins Dalam Cryptosphere

Stablecoins, seperti yang saya kongsi sebelumnya, agak stabil dan bertindak seperti fiat.

Pengimejan, anda adalah peniaga kopi, dan anda telah menerima crypto sebagai balasan untuk perkhidmatan anda dan telah menerima $ 50 untuknya. Tetapi katakanlah crypto menyusut 20% esok dan sekarang nilai crypto anda $ 50 kini $ 40.

Bukankah ini memilukan??

Senario terbalik, anda adalah pelanggan yang membayar dalam crypto dan kedua transaksi anda kepada peniaga disahkan, harga crypto meningkat 20%. Sekarang, anda pasti merasakan bahawa anda boleh membayar pedagang sedikit lebih sedikit daripada crypto anda jika anda telah menunggu sebentar.

Perkara yang saya ingin sampaikan di sini bukanlah bahawa kripto lain seperti BTC atau ETH atau LTC tidak sesuai untuk perdagangan. Sebagai gantinya, mereka tidak memberi anda pengalaman riang semasa berbelanja atau menerima.

Oleh itu, mempunyai cryptocurrency stabil atau stabil yang bertindak seperti fiat memberi mereka ketenangan mental untuk menghabiskan dan menerima cryptocurrency.

Tetapi ini adalah bahagian yang berkilat. Terdapat juga sisi stablecoin yang rumit yang akan kita bincangkan lebih lanjut dalam artikel ini setelah membincangkan jenisnya.

Sedia? Leo pergi.

Jenis Stablecoins

Jenis Stablecoins

Terdapat tiga jenis stablecoin, dan saya telah mencuba memberikan intinya di intro tetapi berikut adalah perkara lengkap:

 • Fiat-Cagaran Stablecoins

Fiat cagaran yang dijaminkan adalah koin stabil yang disokong oleh rizab fiat seperti USD, EUR, dll.

 • Stabilcoins Crypto-Collateralized

Crypto-collateralized Stablecoins yang disokong oleh rizab cryptocurrency lain. Ini hanya bermaksud sekumpulan mata wang kripto menjelaskan kestabilan harga yang dicapai oleh stablecoin tertentu. Tetapi kaedah ini sangat berbahaya dan hanya berfungsi dalam keadaan gembira-bertuah. Selain itu, ia belum sepenuhnya diuji oleh pasaran.

 • Stablecoins Tanpa Cagaran

Tidak dijamin, seperti namanya, adalah koin stabil yang tidak disokong oleh apa-apa, tetapi bekalannya diatur secara algoritma oleh kontrak pintarnya yang terus berkembang atau berkontrak untuk menjaga harga tetap stabil.

Kelebihan & Kekurangan Stablecoins

Tetapi ada lebih banyak lagi:

Stablecoins mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri. Dan pada pendapat saya, keburukannya mengalahkan pro tetapi tetap saja, saya akan menyenaraikannya dan adakah anda memutuskannya sendiri.

 • Kelebihan

1. Kestabilan semasa perdagangan

2. Ketenangan mental semasa bertransaksi

3. Pembubaran mudah bagi peniaga & pelabur dalam keadaan kejatuhan pasaran

4. Penebat dari turun naik liar

 • Keburukan

1. Manipulasi bekalan Stablecoin dan manipulasi pasaran crypto seperti USDT

2. Mereka boleh menghadapi masalah tidak disokong oleh aset sama sekali

3. cenderung lebih berpusat kerana satu syarikat mengendalikannya.

4. Mereka juga secara historis merosot atau naik hingga (+/-) 10%

5. Ketiga-tiga jenis mengalami masalah oracle blockchain yang tidak dapat diselesaikan sehingga sekarang.

Pemikiran Akhir: Memenuhi Projek Stablecoin

Pada pendapat saya, stablecoin hanya berguna apabila ia stabil dan dilaksanakan dengan audit yang ketat.

Audit ini harus didesentralisasi walau bagaimana pun jika kita tidak mahu membuat kekacauan seperti apa yang dimiliki USDT.

Juga, saya percaya jika anda membuat salah satu daripada ketiga-tiga jenis stablecoin ini, maka anda memerlukan mekanisme pemerintahan yang mantap atau harus menyelesaikan masalah oracle terlebih dahulu. Jika tidak, mereka tidak masuk akal.

Terakhir, berikut adalah beberapa projek stablecoin terbaik yang berfungsi untuk menyediakan stablecoin yang selamat dan stabil untuk kami:

 • Tether (USTD)
 • BenarUSD (TUSD)
 • PembuatDAO (MKR)
 • Asas
 • Havven (HVN)

Kini tiba masanya untuk mendengar daripada anda: Apa pendapat anda mengenai stablecoin? Adakah anda pernah menggunakan koin stabil ini sebelum ini? Adakah anda tahu lagi stablecoin yang saya terlepas di sini? Beritahu saya dalam komen di bawah &# 128578;

Kongsi siaran ini dengan rakan kripto anda yang belum mengetahui wang syiling yang stabil!!

Berikut adalah beberapa artikel terpilih yang harus anda baca seterusnya:

 • Menjelaskan Apa Arti Volatiliti Dalam Bitcoin & Dunia Cryptocurrency
 • 6 Alat Setiap Pelabur Cryptocurrency Mesti Miliki Dari Hari Pertama
 • Apa Itu Masternode Dan Bagaimana Ia Berguna Untuk Pelabur Cryptocoin
 • Melabur Dalam Cryptocurrency 101: Panduan Pemula
 • Kaedah Terbaik Menukar Bitcoin kepada Wang Tunai [Fiat]

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me