DigixDAO & Digix Gold: Panduan Permulaan Untuk Emas Tokenized

DigixDAO & amp; Digix Gold

CoinMarketCap hari ini menyenaraikan lebih daripada 1500 cryptocurrency dan nampaknya ia tidak mempunyai rancangan untuk berhenti dalam masa terdekat.

Sebilangan besar daripada anda mungkin berfikir bahawa semakin banyak yang lebih senang. Tetapi itu tidak berlaku. Sebenarnya sangat sukar untuk mencari satu unicorn daripada begitu banyak pilihan. Tetapi orang berjaya mengetahui unicorn mereka dan menyokongnya.

Mahu mengetahui rahsia untuk melakukannya?

Saya akan memberitahu anda bagaimana untuk melakukannya melalui contoh analisis asas duit syiling hari ini dan memberi anda gambaran mengenai soalan dan jawapan yang harus anda dapatkan semasa meneliti.

Syiling yang dibincangkan hari ini adalah DigixDAO.

Dalam analisis asas ini, kita akan meneroka Digix menggunakan soalan berikut:

 • Apa itu DigixDAO?
 • Apa itu Digix Gold Token (DGX)?
 • Apa itu DigixDAO Token (DGD)?
 • Bagaimanakah ia berfungsi?
 • Pasukan Digix
 • DigixDAO ICO
 • Jumlah Bekalan DGD & DGX
 • Tempat Membeli DGD & DGX
 • DGD & Dompet Token DGX
 • Masa Depan Digix

Apa itu DigixDAO?

DigixDAO dibentuk untuk membuat dan mengurus cryptocurrency baru yang akan disokong oleh emas fizikal sebenar yang disimpan di peti besi. (Ia dipanggil token DGX, yang akan kita bincangkan lebih lanjut).

DigixDAO adalah organisasi autonomi yang terdesentralisasi yang dicadangkan dan dibuat oleh Syarikat Digix Global.

Buku putih Digix Global menyatakan bahawa mereka melakukannya melalui protokol yang telah mereka buat – PoA (Proof of Asset) atau PoP (Proof of provance) – dan aset pertama yang akan mereka token adalah emas.

Protokol dan model DAO dapat diperluas ke logam berharga lain dan aset fizikal juga, tetapi buat masa ini, itu di luar ruang lingkup.

Untuk ini, Digix Global telah membuat dua jenis token Ethereum iaitu DGD dan DGX (maklumat lebih lanjut mengenainya kemudian). Ringkasnya:

Tujuan DigixDAO adalah untuk mengembangkan Ekosistem Digix melalui konsensus yang terdesentralisasi di antara pemegang token DigixDAO (DGD). Hanya pemegang token DGD yang diberi akses platform dalam ekosistem Digix untuk turut serta dalam membuat keputusan pengurusan aktif terhadap sebarang cadangan yang dikemukakan kepada DigixDAO. Sebagai ganjaran untuk kerja ini yang dilakukan melalui penyertaan aktif dalam cadangan, akan ada ganjaran dengan token DGX kerana membuat keputusan seperti itu dengan token DGD untuk kepentingan keseluruhan Ekosistem Digix. (Sumber: Soalan Lazim)

Ini akan memastikan kecairan emas yang tinggi dan juga memberi pilihan kepada pelabur untuk memanfaatkan turun naik emas yang agak kurang sambil menikmati faedah dunia cryptocurrency secara serentak.

Apa itu Digix Gold Token (DGX)?

Digix Gold Token (DGX) adalah token sebenar yang akan disokong oleh emas fizikal bersamaan 1 DGX bersamaan dengan 1 gram emas yang boleh ditebus sebenar.

Emas sebenar akan disimpan dengan selamat di bilik simpanan di Rumah Selamat Singapura.

Lebih-lebih lagi, DGX akan dibuat hanya apabila seseorang ingin membeli emas melalui pasaran emas Digix. Dengan cara ini para pelabur akan mendapat DGX setara dengan emas yang mereka beli melalui Digix sebagai pertukaran, yang mana mereka dapat menebus emas setara pada bila-bila masa.

Token Emas Digix

Ringkasnya, ia adalah cryptocurrency sandaran emas yang diuruskan sepenuhnya oleh DigixDAO.

Jangan salah anggap DGD untuk DGX kerana kedua-duanya adalah perkara yang sama sekali berbeza.

Token Digix Gold (DGX) belum dilancarkan tetapi akan dilancarkan tidak lama lagi memandangkan perkembangan dan persiapan hampir selesai.

Apa itu DigixDAO Token (DGD)?

Memikirkan apa yang dimaksudkan oleh DGD?

Pada mulanya, saya juga bingung mengapa kita mempunyai dua token, tetapi setelah membaca buku putih itu, saya tidak dapat menahan diri daripada menghargai konsep.

DGD adalah token pemerintahan DigixDAO.

Orang yang memegang token DGD akan mempunyai hak suara dan hak pengurusan lain untuk menentukan arah bagaimana keseluruhan ekosistem Digix harus maju.

Apa itu DigixDAO Token

Sebagai balasan atas kerja dan sumbangan mereka, pemegang DGD juga berhak mendapat ganjaran dalam bentuk DGX yang akan datang dari yuran transaksi dan yuran pengurusan aset yang dikenakan dari pelabur emas. Anda boleh menyemak maklumat ganjaran khusus di sini.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Digix Global

Digix Global adalah syarikat yang telah mencadangkan model DigixDAO dan Digix Gold.

Mereka juga telah mengembangkan protokol PoA (Proof of Asset) atau PoP (Proof of provance).

Protokol ini mengesan aset dari pembekal ke bilik simpanan dengan cara yang telus dan selamat. Ia melakukannya dengan kunci peribadi dan dokumentasi yang dimuat naik ke IPFS dan blockchain, baik yang terdesentralisasi, kekal, dan tidak berubah.

Protokol menghasilkan kad aset PoA berdasarkan banyak proses on-chain dan off-chain seperti yang disenaraikan di bawah:

 • Cap Masa pembuatan kad
 • SKU bar emas dari Digix Marketplace (nombor produk unik ID)
 • Nombor siri bar
 • Tanda tangan digital Chain of Custody (Vendor, Custodian, Auditor)
 • Resit Pembelian
 • Dokumentasi Audit
 • Resit Depositori
 • Bayaran simpanan perlu dibayar

Catatan: Kad Aset PoA disimpan di Dompet Ethereum.

Semua proses ini dilakukan untuk akhirnya menghasilkan kad Proof Of Asset yang kemudian diserahkan kepada kontrak pintar Digix Gold untuk menghasilkan DGX sebagai gantinya dalam nisbah 1 gram: 1 DGX.

Sebagai contoh:

Sekiranya kad PoA 100g dihantar ke kontrak pintar maka 100 DGX dihasilkan untuk pengguna.

Begitu juga, sebaliknya juga berlaku di mana seseorang dapat memberikan 100 DGX yang akan berubah menjadi kad PoA 100g untuk disusun semula menjadi 100g emas sebenar di peti besi. Anda juga boleh menerima emas sebenar bergantung kepada negara tempat anda tinggal.

Bagaimana Digix Berfungsi

Lebih banyak maklumat boleh didapati di kertas putih Digix di atasnya laman web utama.

Pasukan Digix

Sejak dibentuk di Singapura pada tahun 2014, Digix Global telah mengumpulkan pasukan pakar perniagaan, perundangan dan teknologi elit untuk menjadi salah satu pasukan paling pintar di ruang blockchain.

DigixDAO ICO

Digix wujud pada tahun 2014 di Singapura, Kemudian pada tahun 2016, mereka menjalankan ICO mereka pada bulan Mac 2016, yang dijual dalam 12 jam.

Mereka dengan mudah mencapai kad keras mereka sebanyak $ 5.5 juta dengan menjual 1.7 juta token DGD, token pemerintahan model DigixDAO.

Mereka telah menempah 300,000 token untuk pasukan Digix dan ini menjadikan jumlah keseluruhan DGD menjadi 2 juta token.

Jumlah Bekalan & Cap pasaran DGD & DGX

Jumlah penawaran DGD adalah 2 juta token dan jumlah penawaran DGX tidak tetap kerana bergantung kepada jumlah pelabur yang ingin melabur dalam emas melalui DigixDAO.

Walau bagaimanapun, memandangkan DGX belum disiarkan, mari kita bincangkan mengenai DGD.

Menurut CoinMarketCap, jumlah bekalan DGD yang beredar adalah 2,000,000 DGD dan harga semasa setiap unit adalah $ 38. Itu menghargai had pasarannya sekitar $ 77 juta (pada masa artikel ini).

Tempat Membeli DGD & DGX

Membeli token ini sama sekali tidak menjadi masalah kerana mereka adalah token berasaskan Ethereum dengan kecairan yang mencukupi.

DGD boleh didapati di bursa berikut:

 • Binance: Pasangan yang disokong adalah DGD / BTC, DGD / ETH
 • Huobi: Pasangan yang disokong adalah DGD / BTC, DGD / ETH
 • Gate.io: Pasangan yang disokong adalah DGD / BTC, DGD / ETH
 • Livecoin: Pasangan yang disokong adalah DGD / BTC, DGD / USD, DGD / ETH
 • IDEX: Pasangan yang disokong adalah DGD / ETH

DGX boleh didapati di bursa berikut:

 • Ethfinex: Pasangan yang disokong adalah DGX / USD, DGX / ETH
 • Rangkaian Kyber: Pasangan yang disokong adalah DGX / ETH

Catatan: Membeli DGD dalam mata wang fiat seperti USD, EUR, atau GBP saat ini sukar.

DGD & Dompet Token DGX

DGD & Token DGX adalah token ERC20 jadi anda mempunyai banyak pilihan untuk menyimpan token ini dengan selamat. Beberapa pilihan ini telah disenaraikan di bawah dan akan membantu anda mengekalkan DGD & Token DGX selamat.

Masa Depan Digix

DigixDAO telah meroket dari $ 3 hingga $ 200 dalam masa 18 bulan, jumlah yang sukar untuk diabaikan. Pada masa ini ia berjumlah $ 38.

Lebih-lebih lagi, pasukan kelihatan cukup hebat untuk menunaikan janji mereka.

Sekiranya anda melihat lebih dalam, anda juga akan melihat bahawa rancangan masa depan mereka juga sangat menarik. Beberapa di antaranya termasuk:

 • Sistem Warisan Kekayaan
 • Penyelesaian escrow
 • Pengumpulan dana secara besar-besaran
 • Pembangunan kripto emas kembali
 • Pengurusan kekayaan melalui lindung nilai
 • P2P pinjaman dan Pembiayaan Mikro dll …

Juga, sejak AS turun dari piawaian emas pada abad ke-20, kita masih berada di udara, disandarkan ke USD yang pada dasarnya berisiko.

Itulah sebabnya projek seperti Digix akan membuka jalan untuk mata wang digital yang disokong oleh aset sebenar iaitu emas.

Saya sangat positif mengenai projek itu tetapi jika projek tersebut gagal menjaga ketelusan dan kesahihannya dalam pelbagai proses yang dikendalikan oleh manusia, ia akan kehilangan daya tarikannya.

Terakhir, jika mereka dapat membuat proses protokol lebih automatik dan diuruskan sendiri oleh peranti IoT, mereka akan mempunyai lebih banyak alasan untuk berjaya kerana ia akan membuka jalan untuk tokenisasi logam dan komoditi yang lebih berharga di blockchain.

Kemas kini: Peta jalan mereka disiarkan secara langsung dan kelihatan baik. Dan yang mengejutkan saya, mereka memenuhi jangkaan tepat pada waktunya dan juga telah mula mengaudit simpanan mereka. Inilah yang terbaru mereka laporan audit.

Beritahu saya pendapat anda di bahagian komen di bawah dan beritahu kami jika anda mahu kami merangkumi cryptocurrency tertentu.

Sumber Digix Rasmi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map