Duit Syiling vs Token: Ketahui Perbezaannya [Asas Crypto]

Mana-mana orang yang telah menjejakkan kaki di kriptosfera, walaupun untuk sehari, mesti menemui istilah tertentu seperti duit syiling, token, koin kripto, cryptocurrency, altcoin dll..

Kami melihat sekilas dan beralih ke maklumat yang lebih kompleks. Tetapi adakah kita benar-benar tahu apa maksud istilah ini? Adakah mereka sama atau mempunyai makna yang berbeza? Adakah duit syiling sama dengan token? Adakah istilah ini sinonim?

Tidak, tetapi sering digunakan dengan cara ini yang tidak tepat. Tetapi sekali lagi, siapa yang harus dipersalahkan kerana maklumat yang tidak tepat?

Tidak ada yang sebenarnya, kerana ini adalah bidang yang sangat baru dan istilah yang sering berbeza dianggap tidak wajar dan digunakan secara tidak tepat kerana kita masih mempelajarinya.

Dan dalam kurva pembelajaran ini, kita sering kehilangan garis tipis yang sebenarnya membuat istilah seperti duit syiling dan token berbeza.

Itulah sebabnya, saya memikirkan sebuah artikel untuk menyoroti perbezaan antara duit syiling dan token dalam cryptosfer.

Apa Itu Syiling?

Duit syiling seperti Bitcoin, dibuat dengan membuat variasi dalam kod Bitcoin asli seperti Litecoin, Namecoin dll boleh disebut sebagai duit syiling. Ini juga disebut sebagai ‘altcoin’ kerana mereka adalah alternatif untuk Bitcoin dengan tujuan untuk memiliki penggunaan yang serupa dengan Bitcoin.

Oleh itu, sifat syiling tersebut juga serupa dengan Bitcoin:

  • Fungible: Satu unit setara dengan yang lain
  • Boleh dibahagi: Boleh dibahagikan kepada unit nilai yang lebih kecil
  • Boleh diterima: Diterima secara meluas sebagai medium pertukaran
  • Bekalan Terhad: Bekalan terhad dan berterusan (dikompromikan dalam beberapa syiling)
  • Pakaian seragam: Semua versi denominasi yang sama mempunyai nilai yang sama
  • Mudah alih: Boleh dibawa bersama dan ditukar
  • Tahan lama: Boleh digunakan beberapa kali tanpa merendahkan

Juga, terdapat beberapa cryptocurrency seperti Monero (XMR) yang tidak dibuat pada asas kod Bitcoin tetapi juga disebut sebagai duit syiling kerana mereka mempunyai blockchain mereka sendiri dan juga menunjukkan sifat-sifat yang disebutkan di atas.

Duit syiling ini kadang-kadang disebut sebagai cryptocoin atau cryptocurrency tetapi apabila anda secara asasnya mengetahui konsep token, anda akan memahami bahawa tidak semua syiling yang disenaraikan di CoinMarketCap sebenarnya duit syiling.

Duit Syiling dalam Cryptocurrency

Untuk menjadikannya lebih mudah, cryptocurrency boleh dianggap sebagai kategori ibu bapa. Di bawah itu, anda mempunyai syiling / altcoin / cryptcoins sebagai satu subkategori dan token sebagai subkategori lain.

Walau bagaimanapun, rantai blok seperti Ethereum, Ripple, Next dan lain-lain juga harus berada di bawah kategori syiling kerana mereka menunjukkan beberapa sifat mata wang tetapi pada masa yang sama tidak berfungsi semata-mata untuk penggunaan wang. Itulah sebabnya ia menjadi perdebatan dan membingungkan.

Tetapi dalam artikel ini, saya akan mempermudahnya dan menyimpannya dalam kategori syiling kerana mereka mempunyai blockchain mereka sendiri dengan pelbagai jenis penggunaan seperti wang dan utiliti lain.

Sebaliknya, sangat mudah untuk membezakan token dari duit syiling atau kriptoins.

Apa Itu Token?

Token adalah sejenis cryptocurrency (tanpa penggunaan mata wang), yang biasanya dikeluarkan di atas blockchain lain. Umumnya, dalam mana-mana usecase, token mewakili utiliti atau aset, atau kadang-kadang keduanya.

Sebagai contoh, pertimbangkan projek Golem yang mempunyai token GNT. Token Golem atau GNT dihoskan di blockchain Ethereum dan Ether (ETH) adalah mata wang utama (atau bahan bakar) untuk keseluruhan blockchain Ethereum.

Juga, jika anda ingin menggunakan Golem DApp, token GNT adalah must-have kerana tanpa token tersebut seseorang tidak akan dapat menggunakan Golem DApp.

Token-dalam-cryptocurrency

Oleh itu, token adalah aset sekunder untuk aplikasi tertentu pada ekosistem blockchain yang juga mempunyai nilai pasaran tetapi bukan mata wang sehala Bitcoin atau Litecoin.

Juga, syiling seperti Ethereum yang boleh wujud secara bebas, tetapi token seperti GNT tidak boleh wujud tanpa infrastruktur Ethereum.

Contoh lain yang boleh anda ambil adalah token CIVIC yang juga terdapat di atas blockchain Ethereum. Saya rasa kedua-dua contoh ini akan membantu anda membezakan walaupun garis pembezaannya kabur.

Kesimpulan: Coin Vs Token

Syiling Token
Bitcoin Riak
Peercoin Golem
Monero Logam
Litecoin Tron
Dogecoin Garam

Pembezaan antara syiling dan token menjadi lebih kompleks dengan pelancaran ceruk projek crypto seperti Walton atau Vechain.

Namun, yang positif di sini ialah negara-negara seperti Jepun dan AS merumuskan peraturan mengenai pelbagai jenis cryptocurrency yang semestinya menjadikan gambaran lebih jelas bagi kita untuk membezakan antara pelbagai projek crypto.

Itu sahaja dari pihak kami dalam artikel ini. Kami ingin mendengar pendapat anda mengenai duit syiling berbanding token. Jangan ragu untuk menyatakan pandangan anda di bahagian komen di bawah.

Suka siaran ini? Jangan lupa untuk berkongsi!

Berikut adalah beberapa artikel pilihan lain yang mesti anda baca untuk meningkatkan pengetahuan anda mengenai cryptocurrency:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map