Pasaran crypto sudah tentu berkembang lebih cepat dari sebelumnya. Walaupun di satu pihak, banyak negara menyatakan penerimaan mereka terhadap cryptocurrency dan ICO, di sisi lain, syarikat besar seperti Google dan Microsoft juga melarang iklan crypto.

Simimulatneouly, banyak yang positif mengenai penggunaan teknologi ‘blockchain’ tetapi mereka hampir tidak memahami kes penggunaannya.

Salah satu contohnya ialah cryptocurrency kebangsaan iaitu negara bangsa yang mengeluarkan atau merancang penerbitan cryptocurrency mereka sendiri.

Tertanya-tanya mengapa kita memerlukan cryptos nasional?

Oleh kerana, pemerintah di seluruh dunia tidak mahu mempunyai mata wang yang terdesentralisasi yang berada di luar kawalan mereka. Selain itu, negara-negara seperti China melihatnya sebagai ancaman terhadap mata wang negara mereka.

Itulah sebabnya mereka mahu mengeluarkan cryptocurrency yang disokong oleh negara mereka sendiri yang tidak lain adalah bentuk wang fiat digital. Juga, beberapa negara membuat kesimpulan bahawa menggunakan cryptocurrency nasional akan membantu mereka dalam perakaunan yang lebih baik dan menjimatkan banyak kos percetakan.

Banyak negara memilih melancarkan cryptocurrency nasional mereka sendiri atau sekurang-kurangnya mula berfikir ke arah itu.

Berikut adalah senarai lengkap negara-negara tersebut:

Negara Dengan Cryptocurrency Nasional

1. Dubai (UAE)

Cryptocurrency Dubai

 • Nama Cryptocurrency: Emcash

Dubai melancarkan cryptocurrency yang disokong negara pertama di dunia pada tahun 2017 yang dikenali sebagai Emcash. Token Emcash dijalankan di blockchain asli mereka sendiri dan dapat digunakan untuk pelbagai perkhidmatan pemerintah dan bukan kerajaan, seperti kopi harian, yuran sekolah anak-anak, caj utiliti, dan pemindahan wang.

Dengan langkah ini, Dubai siap untuk menjadi pemerintah yang bertenaga blockchain pertama di dunia pada tahun 2020.

2. Venezuela

Cryptocurrency Venezuela

 • Nama Cryptocurrency: Petro

Venezuela adalah negara kedua yang melancarkan cryptocurrency kebangsaannya sendiri bernama Petro. Petro dilancarkan pada Februari 2018 setelah pengumumannya pada bulan Disember 2017. Ia didakwa disokong oleh cadangan minyak dan mineral negara itu dan bertujuan untuk melengkapi penurunan mata wang Bolivar Venezuela..

Kerajaan Venezuela juga berhasrat untuk menggunakan cryptocurrency nasional sebagai kaedah untuk mengelakkan sekatan AS dan mengakses pembiayaan antarabangsa.

3. Estonia

Cryptocurrency Estonia

 • Nama Cryptocurrency: Estcoin

Estonia, sebuah negara di Eropah Utara yang sangat mengalu-alukan cryptocurrency pada umumnya, telah mengumumkan pada bulan Ogos 2017 mengenai rancangannya untuk melancarkan cryptocurrency yang disokong oleh negara di Ethereum.

Tetapi ia belum dilancarkan dan tetap menjadi cryptocurrency yang dicadangkan dengan nama ‘Estcoin’ yang akan dilancarkan melalui ICO atau penjualan token.

Vitalik Buterin cukup menyokong idea ini dan berkata, “ICO dalam ekosistem e-residensi akan mewujudkan penyelarasan insentif yang kuat antara e-penduduk dan dana ini, dan di luar aspek ekonomi membuat e-penduduk merasa lebih seperti komuniti kerana ada banyak perkara yang dapat mereka lakukan bersama ”.

Estonia tidak lama lagi boleh menjadi negara ketiga di dunia selepas UAE & Venezuela untuk melancarkan cryptocurrency nasionalnya sendiri.

4. Rusia

Cryptocurrency Rusia

 • Nama Cryptocurrency: Crypytoruble

Baru-baru ini, Rusia sangat berminat untuk melancarkan cryptocurrency sendiri untuk mengelakkan sekatan AS. Lebih-lebih lagi, apabila minat datang langsung dari Presiden mereka Vladimir Putin, anda harus memandang serius, kerana pada bulan Oktober 2017 Putin memerintahkan penciptaan Cryptocurrency nasional Rusia sebahagian besar disebut sebagai Cryptoruble.

Namun, sebaliknya, bank Pusat Rusia belum menunjukkan minat untuk melancarkan Cryptoruble. Dalam proses bolak-balik ini, ada kemungkinan Cryptoruble mungkin wujud pada pertengahan 2019.

5. Sweden

Cryptocurrency Sweden

 • Nama Cryptocurrency: E-Krona

Sementara itu, negara Eropah yang lain Sweden sedang mempertimbangkan cryptocurrency yang disokong oleh negara dan nampaknya mereka hampir dengan tarikh pelancaran mereka.

Cryptocurrency Sweden yang baru akan dikenali sebagai E-Kroan yang mana Sweden bertujuan untuk tanpa tunai. Oleh itu, bank pusat Sweden, Riksbank, ingin melancarkan bentuk tunai digital yang setara dan akan melancarkannya pada 2018 melalui blockchain IOTA.

IOTA adalah cryptocurrency yang popular di pasaran terdesentralisasi sumber terbuka yang berfungsi pada ‘Tangle’, struktur data berdasarkan grafik asiklik langsung yang tidak mempunyai blok, tanpa rantai, dan tidak ada pelombong.

6. Jepun

Cryptocurrency Jepun

 • Nama Cryptocurrency: J-Syiling

Jepun, salah satu negara yang paling dialu-alukan untuk cryptocurrency di rantau Asia juga telah mempertimbangkan cryptocurrency yang disokong pemerintah sejak 2017.

Apa yang mereka sebut J-Syiling, dijangka dilancarkan menjelang Sukan Olimpik Tokyo pada tahun 2020. J-Coin akan melengkapkan Yen (JPY) dan akan disatukan ke JPY dengan cara 1: 1 di mana warganegara akan dapat membeli barang dan perkhidmatan.

Negara-negara Lain Yang Ke Arah Ini

Nama Negara Nama Cryptocurrency
Dubai (UAE) Emcash
Venezuela Petro
Estonia Estcoin
Rusia Crypytoruble
Sweden E-Krona
Jepun J-Syiling

Terdapat banyak negara lain, yang maju dan berkembang, yang memikirkan arah ini. Ini kerana cryptocurrency yang disokong oleh pemerintah digital dapat membantu mereka menghindari sekatan, meringankan perakaunan dan mengurangkan kos untuk negara-negara.

Kelemahannya, ia juga akan membantu melonjakkan mata wang nasional dengan hampir tanpa kos melalui cryptocurrency yang disokong oleh negara, yang boleh menjadi sedikit masalah dalam jangka masa panjang.

Beberapa negara lagi adalah:

 • India
 • China
 • KAMI
 • UK
 • Ecuador
 • Kanada
 • Israel

Itu sahaja dari pihak saya dalam artikel ini. Saya akan kembali dengan beberapa maklumat yang lebih menarik dan berguna tidak lama lagi. Sehingga itu, terus menikmati revolusi crypto dengan CoinSutra.

Juga, beritahu kami pendapat anda mengenai konsep cryptocurrency nasional di bahagian komen di bawah.

Suka siaran ini? Jangan lupa untuk berkongsi!

Berikut adalah beberapa artikel pilihan lain yang mesti anda baca untuk meningkatkan pengetahuan anda mengenai Cryptocurrencies:

 • 3 Kaedah Teratas Untuk Memperoleh Pendapatan Pasif Pintar Dari Cryptocurrencies
 • Apakah Pengurusan Rantaian Bekalan Pada Blockchain?
 • Ingin Membeli Monero / XMR? Inilah 5 Laman Teratas Untuk Anda
 • Bursa Kripto Desentralisasi vs Pertukaran Berpusat
 • Airdrops Dalam Cryptocurrencies: Segala-galanya Seorang Pemula Perlu Tahu

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me