Tidak lama dahulu di CoinSutra, kami membincangkan secara terperinci mengenai dompet Bitcoin dalam artikel kami – Dompet Bitcoin Terbaik. Di sini saya telah memberitahu anda mengenai pelbagai jenis dompet Bitcoin seperti dompet mudah alih, dompet sejuk, dompet web, dompet kertas, dll..

Dan dompet ini tersedia untuk semua cryptocurrency, bukan hanya Bitcoin.

Walau bagaimanapun, terdapat satu lagi jenis dompet Bitcoin / cryptocurrency yang dipanggil bdompet hujan yang saya terlepas untuk membuat liputan dalam artikel saya sebelumnya.

Apa itu Dompet Otak?

Apa itu Dompet Otak

Dompet otak, seperti yang kelihatan dari namanya, adalah sejenis dompet di mana pengguna menghafal frasa pemulihan mnemonik cryptocurrency mereka di otak mereka.

Frasa pemulihan mnemonik ini digunakan untuk memperoleh kunci peribadi cryptocurrency. Biasanya sukar untuk mengingat atau menghafal kunci peribadi secara langsung kerana mereka adalah rentetan panjang nombor alfanumerik.

Dompet otak adalah tempat pengguna mengingat frasa mnemonik / kunci peribadi mereka dan tidak pernah menulisnya. Dan dalam beberapa kes, jika pengguna melupakan frasa mnemonik atau mati tanpa memberitahu sesiapa atau mengalami koma, maka bitcoin atau kripto-koin yang berkaitan akan hilang selamanya.

Bagaimana Dompet Otak Berfungsi?

Untuk menjelaskan cara kerja dompet otak, saya sekali lagi akan menggunakan contoh Bitcoin untuk kesederhanaan.

Biasanya, mana-mana penjana dompet otak Bitcoin membolehkan penggunanya memasukkan kata-kata secara rawak (iaitu panjang 4,6,8,12, atau 24 perkataan) yang disebut frasa laluan. Frasa laluan ini, bergantung pada jenis penjana yang anda gunakan, dicantumkan dengan SHA-256 atau algoritma Scrypt untuk menghasilkan kunci peribadi Bitcoin dan kemudian kunci awam Bitcoin.

Hash frasa laluan ini tidak mungkin dikira semula. Itulah sebabnya jika anda memilih frasa laluan yang sukar ditebak, mustahil bagi penyerang untuk mencuri dana anda. Lihat panduan kami mengenai “Apa itu Bitcoin Hash?”

Oleh itu, setiap kali anda memasukkan frasa laluan pada penjana dompet otak, ia akan menggunakan algoritma seperti SHA-256 atau Scrypt dan memberikan anda kunci peribadi Bitcoin / pasangan kunci awam Bitcoin.

Sekarang, setelah anda mempunyai alamat awam / peribadi, anda boleh menyimpan dana anda pada bila-bila masa tanpa perlu risau. Ini kerana sekarang kunci peribadi anda hanya akan dihasilkan melalui “otak dompet” (yang ada di kepala anda).

Cara Membuat Dompet Otak Bitcoin?

Untuk membuat dompet otak, anda hanya memerlukan frasa laluan (iaitu frasa mnemonik dengan panjang 4, 6, 8, 12, atau 24 perkataan).

Oleh itu, keselamatan dana anda bergantung kepada kekuatan / kerumitan / kesukaran frasa laluan yang anda pilih. Kerana jika seseorang dapat meneka frasa laluan anda, anda akan kehilangan semua dana anda dalam sekelip mata.

Oleh itu, pengguna dinasihatkan oleh semua penjana dompet otak untuk memilih frasa laluan yang sukar ditebak, walaupun oleh teknik serangan brute-force.

Biasanya, dompet otak dipilih dalam 1 daripada 4 cara:

  1. Anda boleh memilih dan memasukkan frasa laluan rawak 4,6,8,12, atau 24 perkataan yang anda boleh ingat atau ingat.
  2. Anda boleh menggunakan perisian dompet Bitcoin seperti Electrum, Armory, dan Mycelium untuk menghasilkan frasa laluan dan menghafalnya.
  3. Anda boleh menggunakan perisian dompet Bitcoin untuk menghasilkan frasa laluan dan menambahkan “garam” padanya untuk menjadikan frasa laluan terakhir anda lebih rumit dan lebih sukar untuk diteka
  4. Anda dapat menggunakan file teks, file excel, file doc, atau file gambar dan menambahkan “salt” ke dalamnya untuk menghasilkan frasa laluan. Dalam kes ini, anda perlu menyimpan fail asal dengan sangat selamat.

Oleh itu, kaedah pertama memasukkan kata-kata secara rawak terbukti rentan kerana manusia dapat diramal. Manusia secara amnya memilih ayat atau perkataan yang mudah diteka atau dapat dikira dengan sangat canggih teknik serangan brute-force. Salah satu contoh di mana pengguna menyimpan frasa laluan yang menurutnya sukar hilang 4 BTC. Tengok ini Benang Reddit untuk keterangan lebih lanjut.

Oleh itu, untuk mengelakkan situasi seperti itu, beberapa penjana dompet otak mencadangkan frasa laluan entropi yang mencukupi. Sebaiknya gunakan ini sekiranya anda tidak mempunyai kumpulan kata rawak yang rumit yang siap digunakan sebagai frasa laluan.

Membuat Dompet Otak Bitcoin anda dari BitAddress

BitAddress

Membuat Dompet Otak Bitcoin anda dari brainwallet.io

Dompet Otak Bitcoin

Cara melindungi Dompet Otak anda?

# 1. Jangan gunakan frasa laluan atau dompet otak yang dihasilkan oleh manusia kerana ia boleh diramalkan.

# 2. Gunakan Perisian dompet Bitcoin seperti Electrum, Armory, dan Mycelium untuk menghasilkan frasa laluan dan menghafalnya.

# 3. Menghafal frasa laluan atau mnemonik menggunakan teknik mengikat mnemonik.

teknik mengikat mnemonik

# 4. Gunakan penjana BIP32 untuk dompet otak anda kerana menggunakan hash lambat yang jauh lebih sukar untuk retak.

# 5. Gunakan benih pemulihan dompet perkakasan anda (Ledger Nano X) atau mnemonic sebagai dompet otak. Anda boleh melakukannya dengan menghafal frasa pemulihan panjang 12 atau 24 perkataan (atau benih pemulihan) dan bukannya mencatatnya. Dengan cara ini anda tidak perlu risau untuk menukar alamat anda, dan pada masa yang sama anda dapat mengawal banyak alamat awam sekaligus.

Kelebihan & Kekurangan Dompet Otak

Menggunakan dompet otak mempunyai kebaikan dan keburukannya…

Kelebihan Kekurangan
Hanya anda yang mengetahui mnemonik di otak anda, jadi anda hanya perlu mempercayai ingatan anda. Sekiranya anda mengalami keadaan perubatan seperti amnesia atau demensia, anda akan kehilangan kunci duit syiling dengan anda.
Tidak ada rekod bertulis atau kemungkinan penggodaman dalam talian. Oleh kerana tidak ada cadangan bertulis, jika anda lupa frasa mnemonik anda, maka dana anda akan hilang selamanya.
Dompet otak anda sentiasa selamat dari penggodaman. Sekiranya seseorang mengetahui bahawa anda mempunyai banyak wang di dompet kertas anda, mereka boleh mencurinya. Tetapi jika seseorang mengetahui bahawa anda mempunyai banyak wang di dompet otak anda, anda boleh diculik.

Penjana Dompet Otak Untuk Cryptocurrency Popular yang berbeza

Berikut adalah beberapa pautan untuk cryptocurrency popular yang membolehkan anda menghasilkan mnemonik untuk anda menghafal dan menggunakan dompet otak.

Cryptocurrency Penjana Mnemonik Dompet Otak
Bitcoin https://brainwallet.io/
Ethereum https://www.myetherwallet.com
Litecoin https://liteaddress.org/
Sengkang https://paper.dash.org/
Monero https://mymonero.com

Penafian: Anda harus menggunakan dompet otak dengan risiko anda sendiri. Ia sangat berisiko dan berbahaya kerana jika anda tidak menggunakan frasa laluan yang cukup kuat, anda berisiko diserang. Lebih-lebih lagi, terdapat 365 x 24 x 7 program yang berjalan yang menggunakan kata-kata, nama umum, dan kombinasi yang sering digunakan untuk mengetahui frasa.

Kini tiba masanya untuk mendengar daripada anda: Apa pendapat anda mengenai dompet otak? Adakah anda menggunakan dompet otak? Izinkan saya mendengar pengalaman anda dalam komen di bawah!

Dan jika anda menyukai siaran ini, jangan lupa untuk berkongsi di Reddit dan Telegram!

Berikut adalah artikel terpilih untuk anda baca seterusnya:

  • 5 Dompet Bitcoin Terbaik yang Perlu Anda Gunakan Untuk Menyimpan BTC
  • Apa itu Dompet HD? (Dompet Deterministik)
  • 8 Dompet Litecoin Terbaik Untuk Akses Mudah & Keselamatan
  • Dompet Bitcoin Terbaik Untuk OS Android [Edisi Awal]

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me