Cara Menjaga Benih Pemulihan Anda dengan Selamat dan Selamat

Adakah anda ingin kehilangan bitcoin anda hanya kerana kesalahan yang bodoh?

Sekiranya jawapan anda adalah “Tidak, pasti tidak”, kemudian baca terus…

Panduan ini adalah sebahagian daripada siri dompet Bitcoin kami. Sekiranya anda adalah seseorang yang baru saja membeli Bitcoin dari pertukaran Bitcoin seperti Binance, CoinMama, Kraken, CEX, WazirX, atau yang lain, pertama-tama baca panduan penting berikut:

 • Dompet Bitcoin Terbaik
 • Apa itu Dompet HD? (Dompet Deterministik)
 • Kunci Peribadi Bitcoin: Semua yang Perlu Anda Ketahui

Fakta terkenal bahawa anda tidak boleh menyimpan Bitcoin anda di bursa. Sebaliknya, anda harus menyediakan dompet yang selamat seperti dompet perkakasan Ledger atau Trezor, atau dompet mudah alih Atom.

Semasa anda menyiapkan dompet anda, anda diminta untuk mencatat butiran pemulihan. Ini biasanya 12 atau 18 atau 24 kata rawak.

Nota: Ia juga disebut kunci benih, kunci pemulihan, frasa biji, dan lain-lain. Mereka semua bermaksud perkara yang sama.

Benih pemulihan ini adalah perkara paling penting untuk keselamatan bitcoin anda. (Catatan: Saya menganggap anda menggunakan salah satu dompet di mana anda adalah pemilik sebenar kunci peribadi anda. Sekiranya anda tidak memiliki kunci peribadi anda, anda perlu berpindah ke dompet di mana anda melakukannya. Lihat siaran ini.)

Sekiranya anda kehilangan dompet perkakasan atau telefon bimbit anda, hanya dengan menggunakan pemulihan ini, anda akan dapat memulihkan bitcoin anda. Banyak pengguna membuat kesilapan mengabaikan langkah ini semasa menyiapkan dompet Bitcoin, dan dengan itu, mereka akhirnya kehilangan akses ke bitcoin mereka dalam jangka masa panjang.

Sekiranya anda belum mengambil cadangan frasa pemulihan dompet anda, anda harus melakukannya sekarang.

Sekarang, anda mungkin bertanya:

Di mana saya harus menyimpan benih pemulihan ini?

Petua: Simpan frasa pemulihan Bitcoin anda di luar talian.

Di mana untuk menyimpan benih pemulihan ini?

Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah mengambil pen dan sehelai kertas dan menuliskannya secara fizikal. (Dompet perkakasan seperti Ledger Nano X, Cobo Vault biasanya dilengkapi dengan “lembaran pemulihan” untuk menuliskan kunci pilihan anda.)

Anda tidak boleh menyimpan benih pemulihan dompet Bitcoin anda di aplikasi pengambilan nota seperti Evernote, iOS Notes, atau peranti lain yang mudah digodam dan hilang. Ini termasuk tempat penyimpanan awan seperti Dropbox.

Juga, bukan idea yang buruk untuk meletakkan kunci anda pada pemacu USB baru yang tidak digunakan untuk perkara lain. Tetapi lakukan ini hanya setelah anda menuliskannya dengan pen dan kertas. Pemacu USB gagal sepanjang masa. Jangan bergantung pada teknologi untuk perkara yang sangat penting ini.

Sekiranya anda mencari tempat untuk menyimpan bitcoin anda dalam jangka masa yang panjang (bulan dan tahun akan datang), ikuti panduan ini dan simpan kunci anda dengan selamat.

Petua Terbaik Untuk Menyimpan Benih Pemulihan Bitcoin Anda dengan Selamat

Berikut adalah beberapa perkara penting yang harus anda lakukan:

 • Jangan berfikir terlalu keras; ambil sebatang pen dan kertas dan tuliskan frasa pemulihan anda. Jangan memandang rendah kekuatan pen dan kertas. Selama bertahun-tahun, makalah ini terbukti menjadi salah satu kaedah paling selamat dalam menangani data penting. Ahli arkeologi masih menemui kepingan kertas yang berusia ratusan ribu tahun. Berbeza dengan komputer yang mungkin akan rosak dalam masa 10 tahun.
 • Buat lebih daripada 1 salinan frasa pemulihan anda dan simpan semuanya di tempat yang berbeza (tetapi tersembunyi). Sekiranya berlaku bencana alam (kebakaran, banjir, dll.), Anda masih boleh mengakses salinan lain.
 • Jangan mengambil tangkapan skrin atau gambar mudah alih frasa pemulihan anda kerana seseorang boleh meretas komputer / telefon bimbit anda dan menyalinnya.
 • Jangan sekali-kali membuat salinan digital frasa pemulihan anda; jangan sekali-kali menyimpannya di e-mel atau perkhidmatan awan.
 • Sekiranya anda HODLing sejumlah besar Bitcoin, simpan lembaran frasa pemulihan anda di dalam peti besi tahan api dan kalis air.
 • Bahagikan frasa pemulihan anda menjadi 2-3 bahagian; letakkan 4 perkataan pertama pada sehelai kertas, 4 perkataan lain pada sehelai kertas, dan seterusnya. Jangan lupa nombor kepingan kertas kerana jika anda mengubah urutannya, anda tidak akan dapat mengakses duit syiling anda.
 • Gunakan ciri “frasa pemulihan lanjutan” yang membolehkan anda menambahkan frasa laluan tersuai pada frasa pemulihan anda. Dengan melakukan ini, anda akan mendapatkan benih pemulihan anda lebih lama, kerana walaupun seseorang mencapai tahap pemulihan anda, anda masih menyimpan frasa laluan tersuai anda, sehingga tidak mungkin penyerang dapat mengakses duit anda. Dompet Trezor menyokong ciri ini.
 • Menghafal frasa pemulihan menggunakan teknik mengikat mnemonik. (Lihat dompet otak.)

Teknik pengilangan mnemonik

 • Sekiranya anda terlalu paranoid dan benar-benar bimbang tentang dana Bitcoin anda, maka anda harus menyimpan kunci anda pada pilihan penyimpanan sejuk seperti Cryptosteel. Ini akan memastikan kunci anda terukir pada plat keluli.
 • Masukkan kunci pemulihan Bitcoin anda ke dalam kehendak anda, atau beritahu anda, ahli keluarga yang paling dipercayai, bagaimana mencari kunci sekiranya anda mati. Saya mengatakan ini kerana terdapat kes seperti di mana seseorang mati dan pewarisnya tidak tahu bagaimana membuka kunci dana Bitcoin yang baru sahaja mereka warisi. Ini adalah wilayah yang berbahaya, kerana jika anda memiliki sejumlah besar pegangan, beberapa orang (bahkan beberapa anggota keluarga yang dipercayai) mungkin ingin membunuh anda untuk mendapatkan wang itu. Lihat siaran ini.

Cara Melindungi Bitcoin Anda Selama Beratus-ratus (Dan Ribuan) Tahun

Saya tidak boleh menekankan lebih banyak daripada kunci benih anda semuanya bila ini adalah untuk memastikan keselamatan Bitcoin anda.

Untuk memastikan bitcoin anda bertahan lama, anda perlu bijak dan ikuti petua ini.

Sekiranya anda entah bagaimana menghadapi masalah untuk mengikuti petua ini untuk memastikan benih pemulihan Bitcoin selamat, maka anda telah melakukan sesuatu yang salah. Sentiasa pastikan bahawa anda pintar dan tidak meletakkan diri anda dalam kedudukan yang rentan.

Sekiranya anda tidak memahami apa yang saya katakan dalam siaran ini, tanyakan kepada seseorang yang melakukannya sebelum anda melakukan apa-apa. Ikuti nasihat ini dengan risiko anda sendiri. Pada akhirnya, anda adalah satu-satunya yang bertanggungjawab untuk pemegangan Bitcoin anda.

Oleh itu, saya harap pandangan ini dapat membantu anda dalam melindungi cryptos anda selama bertahun-tahun!

Teknik atau alat apa yang anda gunakan untuk memastikan cryptocurrency anda selamat? Apa petua lain yang boleh anda tambahkan ke senarai ini? Izinkan saya mendengar pendapat anda dalam komen di bawah!

Sekiranya anda menyukai siaran ini, jangan lupa untuk membagikannya di Twitter dan Facebook!

Berikut adalah beberapa artikel pilihan untuk anda baca seterusnya:

 • Dompet Bitcoin Terbaik Untuk OS Android [Edisi Terkini]
 • Dompet Perkakasan Terbaik Untuk Bitcoin (+ Altcoins Disokong)
 • Meneroka 7 Dompet Desktop Bitcoin Teratas
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map