Adakah anda memiliki bitcoin? Adakah anda pasti bitcoin anda selamat dari penggodam?

Di manakah anda menyimpan bitcoin yang anda beli?

Sekiranya jawapan anda adalah “di laman web tempat saya membelinya” atau “di pertukaran Bitcoin”, anda membahayakan keselamatan bitcoin anda.

Apabila anda menyimpan bitcoin anda di bursa dalam talian atau laman web dari tempat anda membelinya, (cth: Coinbase, Cex), anda tidak memiliki bitcoin anda. Sekiranya laman web ini diretas, atau mereka memutuskan untuk menghentikan operasi, anda akan kehilangan bitcoin anda.

Anda mungkin berkata:

“Hey! Harsh, itu tidak sering berlaku! “

Ya, kamu betul!

Namun, perkara seperti itu pernah berlaku pada masa lalu.

Sekiranya anda tidak mahu kehilangan bitcoin anda kerana salah satu skandal ini (atau keadaan malang lain), anda harus menyimpan bitcoin anda di dalam dompet yang anda miliki.

Terdapat banyak jenis dompet Bitcoin:

 • Dompet perkakasan seperti Dompet Ledger (saya menggunakan jenis ini)
 • Dompet berasaskan desktop seperti Guarda
 • Dompet berasaskan mudah alih (Untuk Android atau iOS)
 • Dompet luar talian

Dalam beberapa hari akan datang, saya akan berkongsi lebih banyak mengenai pelbagai jenis dompet cryptocurrency, tetapi untuk hari ini, saya berkongsi beberapa yang terbaik & dompet Bitcoin berasaskan OS Android yang paling dipercayai.

Dua perkara yang biasa berlaku di antara dompet yang disenaraikan di bawah:

Anda memiliki kunci benih & tidak ada yang dapat menghabiskan bitcoin ini tanpa PIN.

Semasa anda menyiapkan dompet anda untuk pertama kalinya, ia akan memaparkan 12 kata, dan anda harus mencatatnya di atas sehelai kertas & simpan di tempat yang selamat.

Ingat:

 • Sekiranya anda tidak memiliki kunci peribadi anda, anda tidak memiliki bitcoin.

Perkhidmatan seperti Coinbase dan CoinMama memiliki kunci peribadi anda. Sekiranya anda ingin menyimpan bitcoin dalam jangka masa panjang, anda harus menggunakan a kaedah penyimpanan sejuk. (Saya akan membincangkan penyimpanan sejuk secara terperinci dalam artikel lain.)

Walaupun anda kehilangan telefon pada masa akan datang, anda boleh mendapatkan semula bitcoin anda dengan menggunakan kata benih anda.

Oleh itu, tanpa berlengah lagi, mari kita lihat dompet Bitcoin teratas untuk OS Android.

Dompet Bitcoin Android Terbaik: 2021

Saya akan memperluas senarai ini kerana dompet baru mula mendapat daya tarikan, dan membuang mana-mana yang tidak terus dikemas kini.

Peringatan:

 • Tanggungjawab anda untuk memastikan peranti Android anda bebas daripada perisian hasad. Pastikan anda belum memasang aplikasi cetak rompak atau jenis aplikasi skema cepat kaya dari pembangun yang tidak dipercayai.
 • Juga, terdapat banyak dompet penipuan di gedung Google Play & juga di kedai iOS. Oleh itu, jangan pasangkan dompet baru tanpa membacanya dari sumber yang dipercayai.

Saya secara peribadi menggunakan dompet ini untuk sejumlah masa sebelum menyenaraikannya di sini.

Ingat juga: Semasa anda memuat turun aplikasi, pastikan halaman aplikasi selamat (https).

Jadi, tanpa basa-basi lagi, berikut adalah senarai:

 1. Coinomi
 2. SamouraiWallet
 3. Dompet Guarda Moxi
 4. Hujung
 5. Elektrrum
 6. Miselium
 7. Jaxx
 8. Copay.io

1. Coinomi (Dompet Mudah Alih)

Coinomi adalah dompet HD pelbagai syiling ringan yang popular untuk Bitcoin dan altcoin lain. Ia membolehkan anda mengawal kunci peribadi anda dan menyokong jumlah maksimum cryptocurrency sekarang di pasaran. Mereka mempunyai sokongan untuk 86 koin kripto yang disokong dan 214 token sehingga sekarang yang selalu meningkat seiring berjalannya waktu. Kemas kini: Ia menyokong 507 aset crypto sekarang dan hampir beribu-ribu token ERC20.

Beberapa ciri dompet ini adalah:-

 • Cadangan dan pulihkan frasa benih.
 • Perlindungan kod PIN
 • Ciri sapu dompet kertas.
 • Sokongan kod QR

Juga merupakan salah satu daripada beberapa dompet yang menyokong Bitcoin, Bitcoin Cash, dan Bitcoin Gold. Bukan hanya ini tetapi mereka juga paling cepat menyokong mata wang bercabang ini

Ini hanya tersedia untuk Android seperti sekarang, tetapi sokongan iOS juga akan segera hadir.

Muat turun Coinomi

2. Edge Wallet (Dompet Mudah Alih)

Hujung

Edge Wallet adalah satu lagi dompet Bitcoin oleh syarikat Airbitz.

AirBitz adalah salah satu dompet crypto dan Bitcoin perintis yang pecah pada tahun 2014.

Tetapi dompet ini tidak memberikan kata-kata awal anda tetapi tidak bermaksud bahawa mereka adalah dompet penjaga. Sebagai gantinya, mereka memberikan kata laluan jenis pemecahan yang anda buat di latar belakang.

Edge juga menyokong BCH, ETH, LTC, DASH, dll dan merupakan dompet berkemampuan segwit yang menjadikannya pilihan yang baik untuk pengguna Android.

Muat turun Edge iOS Wallet | Muat turun Edge Android Wallet

3. Electrum (Dompet Mudah Alih)

Elektrrum

Electrum adalah dompet Bitcoin ringan yang dikembangkan oleh komuniti Bitcoin pada awal tahun 2011. Ini adalah salah satu dompet tertua dan paling dipercayai di ruang Bitcoin. Ini adalah projek sumber terbuka yang dikeluarkan di bawah lesen MIT.

Ini juga merupakan dompet aktif untuk melakukan transaksi yang diaktifkan segwit untuk penggunanya. Selain itu, anda mendapat benih dan PIN untuk menjaga dana anda.

Selain itu, kedua-duanya – desktop dan dompet mudah alih – yang membolehkan penggunanya menyesuaikan kos transaksi Bitcoin baik dalam versi dompet desktop dan mudah alih.

Muat turun Electrum Wallet

4. Jaxx

Sekiranya anda mencari dompet Android yang menyokong pelbagai cryptocurrency, Jaxx adalah pilihan yang ideal. Pada masa menulis senarai dompet eksklusif ini, Jaxx menyokong mata wang berikut:

 • BTC- Bitcoin
 • ETH- Ethereum
 • DAO- DAO
 • DASH- Dash
 • ETC – Ethereum Classic
 • REP- Augur
 • LTC- Litecoin
 • ZEC- ZCash

Kemas kini: Jaxx kini menyokong lebih daripada 65 mata wang yang merangkumi cryptocurrency & Token ERC20.

Alat Jaxx

Jaxx

Muat turun aplikasi Jaxx dari Google Play

5. Miselium

Sebelum Mycelium, saya pernah menyimpan bitcoin saya di bursa. Saya selalu berfikir bahawa saya akan membuat dompet kertas untuk penyimpanan sejuk, tetapi memerlukan terlalu banyak masa & Saya menunda-nunda.

Sebaik sahaja saya mengetahui mengenai Mycelium dari Reddit, saya mula menggunakannya & terus menggunakannya selama lebih kurang enam bulan. Ini adalah salah satu dompet Bitcoin Android yang paling popular di mana anda memiliki kunci pilihan. Ia juga berfungsi dengan dompet perkakasan.

Apabila anda memasangnya untuk pertama kalinya, anda diberi pilihan untuk memulihkan dompet anda dari kunci benih atau membuat dompet baru. Pilih “Buat dompet baru” & catat kunci benih (12 patah perkataan) pada sehelai kertas. Simpan di tempat yang selamat.

Selalu ingat: Sekiranya anda kehilangan 12 perkataan itu, anda akan kehilangan bitcoin anda.

Mycelium juga menyokong penambahan kod PIN untuk mengamankan dompet anda sekiranya seseorang mendapat akses fizikal ke peranti anda. Aplikasi ini juga menyokong buku alamat, sehingga Anda dapat menyimpan beberapa kenalan untuk mengeluarkan transaksi cepat.

Menghantar & menerima bitcoin adalah mudah, dan secara keseluruhan, ini adalah salah satu dompet Bitcoin terbaik yang boleh anda gunakan pada telefon pintar Android anda. Sekiranya anda menggunakan dompet perkakasan seperti Ledger, Keep Key atau Trezor, Mycelium juga akan menyokong ini.

Muat turun aplikasi Mycelium dari Google Play

Senarai ini akan dikemas kini semasa saya meneroka & uji lebih banyak dompet pada peranti Android saya. Buat masa ini, jika anda ingin mencadangkan lebih banyak dompet, beritahu saya di bahagian komen di bawah.

Mencari lebih banyak pilihan untuk dompet Bitcoin Android? Berikut adalah beberapa sumber lain:

Berikut adalah beberapa lagi panduan yang harus anda baca:

 • Pertukaran Bitcoin Terbaik Di Dunia Untuk Membeli / Menjual Bitcoin
 • Cara Berdagang Kad Hadiah Amazon untuk Bitcoin – Sekejap
 • Cara Membeli Bitcoin dengan PayPal [Kaedah Terbaik]

Beritahu kami kaedah apa yang anda gunakan untuk menyimpan bitcoin untuk jangka masa panjang. Berharap untuk mendengar pendapat anda dalam komen!

Dan jangan lupa untuk berkongsi siaran ini!

Bacaan yang Disarankan Lebih Lanjut:

 • Inilah Cara Anda Boleh Menggunakan Kad Hadiah iTunes Untuk Membeli Bitcoin
 • Dompet Bitcoin Tanpa Nama Terbaik tahun 2021: Pilihan Teratas Oleh CoinSutra

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me