Dompet Ethereum Terbaik yang Menyokong Kontrak Pintar

Tidak lama dahulu, kami bercakap mengenai cryptocurrency yang dipanggil Ethereum dalam artikel: Ethereum Cryptocurrency: Segala-galanya Yang Perlu Diketahui oleh Pemula.

Sejak itu, Ethereum terus meningkatkan tahap baru setiap hari. Dalam artikel kami yang lalu, kami melihat bagaimana Ethereum bukan sekadar cryptocurrency, tetapi platform pengurusan pintar.

Platform Ethereum menggunakan Ether – token cryptocurrency untuk melakukan operasi Ethereum. Ether digunakan sebagai bahan bakar untuk menjalankan aplikasi Ethereum yang terdesentralisasi dan kontrak pintar, seperti bagaimana kita menggunakan petrol untuk mengisi kereta kita.

Namun, jika dibandingkan dengan Bitcoin, Ethereum masih sangat baru dan muda. Tidak banyak dompet yang tersedia untuk berinteraksi dengan kontrak pintar kerana teknologinya masih begitu segar.

Nasib baik, terdapat beberapa dompet Ethereum khas yang membolehkan kami berinteraksi sepenuhnya dengan platform Ethereum.

Apa itu Dompet Kontrak Pintar Ethereum?

Dompet Kontrak Pintar Ethereum

Dompet yang dapat menyimpan / memperdagangkan Ether dan juga memungkinkan pengguna menulis, memelihara, menggunakan, dan menggunakan kontrak pintar disebut “Dompet kontrak pintar Ethereum”.

Kontrak pintar adalah kod komputer yang mengesahkan, menguatkuasakan dan memudahkan terma perjanjian atau kontrak. Kontrak pintar ini dilaksanakan di blockchain Ethereum dengan alamat awam. Oleh itu, untuk mengakses alamat tersebut, anda memerlukan dompet Ethereum khas yang dapat berinteraksi dengan kod kontrak pintar.

  • Mesti baca: Apakah Kontrak Pintar Berkaitan Dengan Ethereum?

Hanya ada beberapa dompet hubungan pintar yang tersedia kerana teknologinya masih segar.

Dompet Kontrak Pintar Ethereum yang popular

1. MyEtherWallet

MyEtherWallet

MyEtherWallet itu dompet berasaskan web. Ia ditulis dalam Javascript dan bersifat sumber terbuka. Ini adalah aplikasi yang mesra pengguna untuk mengamankan Ether dan berinteraksi dengan kontrak pintar.

Ia mendakwa sebagai dompet luar talian kerana menggunakan penyemak imbas mesin untuk menghasilkan data yang diperlukan, dan tidak ada yang pernah disimpan di pelayan MyEtherWallet.

Pelayan MyEtherWallet

Pada antara muka penyemak imbas webnya, anda bahkan boleh menggunakan Ether yang tersimpan di Trezor atau Ledger Nano S. Dengan cara ini, dompet perkakasan ini juga dapat membuat, menyebarkan, dan berinteraksi dengan kontrak pintar.

MyEtherWallet berfungsi seperti dompet lain di mana anda boleh membuat kunci awam / peribadi untuk membeli / menjual / memperdagangkan Ethereum.

MyEtherWallet juga mempunyai Sambungan Chrome ada.

Sertailah MyEtherwallet

2. Jaxx

Jaxx

Jaxx adalah dompet mudah alih berbilang cryptocurrency yang menyokong interaksi dengan kontrak pintar Ethereum.

Di bawah bahagian “Kirim” ETH di Jaxx, anda boleh memasukkan alamat ETH anda. Di bawah itu, anda dapat menentukan “nilai gas” dan melihat “nilai gas” yang disyorkan untuk kontrak tersebut. Beberapa data atau rentetan khusus juga dapat ditambahkan ke kontrak jika anda mengetahui alamat tertentu.

Jaxx boleh didapati di telefon bimbit / tablet iOS, Chrome & Sambungan Firefox, dan versi desktop MAC / Linux. Anda boleh memuat turun Jaxx untuk mana-mana platform dari di sini.

Muat turun aplikasi Jaxx dari Google Play

3. Dompet Mist Ethereum

Dompet Mist Ethereum

Mist adalah dompet desktop rasmi untuk Ethereum. Dengan Shapeshift diaktifkan di Mist, anda boleh menyimpan, berdagang, atau menukar ETH dengan BTC (dan sebaliknya).

Dompet desktop untuk Ethereum

Konfigurasi dompet Mist memerlukan sedikit masa, kerana ia harus berinteraksi dengan semua nod Ethereum untuk penyegerakan. Setelah penyegerakan selesai, anda boleh menulis, menyebarkan, dan menggunakan kontrak pintar Ethereum dengan menentukan “nilai gas”.

Mist kini tersedia pada Linux 32/64 bit, Windows 32/64 bit, dan Mac OS.

Muat turun Mist untuk pelbagai platform

4. Geth, Eth, dan Pyethapp

Geth, Eth, dan Pyethapp adalah tiga dompet rasmi untuk Ethereum yang dilaksanakan dalam bahasa yang berbeza. Untuk mengakses dompet ini, anda perlu mempunyai pengetahuan pengaturcaraan.

Dompet ini biasanya digunakan untuk menambang Ether, membuat kontrak, dan mengirim transaksi.

  • Geth – Dompet Geth Ethereum dilaksanakan di Pergi pengaturcaraan bahasa C.
  • Eth – Dompet Eth Ethereum dilaksanakan di Bahasa pengaturcaraan C ++.
  • Pyethapp – Dompet Pyethapp Ethereum dilaksanakan di Bahasa pengaturcaraan Python.

Dompet ini boleh didapati di Windows, Linux, dan Mac.

Memasang dan menjalankan dompet ini membolehkan anda:

  • Tambang Ether
  • Pindahkan dana
  • Buat kontrak pintar dan hantar transaksi
  • Terokai sejarah blok

Muat turun dan pasang Geth / Eth / Pyethapp

Dompet Terbaik Untuk Kontrak Pintar Ethereum

Ethereum menjanjikan teknologi dengan banyak lagi inovasi yang akan datang. Dompet ini hanyalah beberapa pilihan yang terdapat di ekosistem Ethereum yang membolehkan anda berinteraksi dengan kontrak pintar dan membeli / menjual / berdagang / menambang Ether. Tetapi berdasarkan pengalaman saya, dan berdasarkan ulasan, dompet yang disebutkan di atas adalah yang terbaik.

Cubalah dan beritahu saya pengalaman anda di bahagian komen!

Sekiranya anda menyukai artikel ini, kongsikannya dengan rangkaian anda!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map