Ramai peminat crypto di luar sana berjuang untuk menyimpan cryptocurrency yang berbeza. Terdapat banyak dompet individu untuk mata wang kripto tertentu, tetapi itu tidak mencukupi bagi orang yang berurusan dengan banyak syiling.

Masukkan dompet berbilang mata wang.

Seperti yang dapat dilihat dari namanya, dompet berbilang mata wang adalah dompet di mana anda boleh menyimpan banyak cryptocurrency pada satu masa di satu tempat.

Ini mungkin berlaku kerana konsep yang disebut dompet HD di mana beberapa dompet dapat dibuat dengan menggunakan satu biji atau frasa mnemonik.

Salah satu dompet berbilang mata wang yang telah lama melayani peminat kripto adalah Dompet Jaxx.

CoinSutra juga telah menggunakan dompet ini dan membincangkannya dalam catatan (5 Dompet Bitcoin Terbaik yang Harus Anda Gunakan). Oleh itu, hari ini, kita akan membincangkan kebaikannya & keburukan.

Dalam ulasan ini, kami akan menyentuh aspek dompet berikut secara ringkas:

 • Apa itu Jaxx?
 • ciri-ciri
 • Mata Wang yang Disokong
 • Platform yang Disokong
 • Kelebihan Dompet Jaxx
 • Kekurangan Jaxx Wallet
 • Pemikiran Akhir

Apa itu Jaxx?

Apa itu Jaxx

Dibangunkan oleh Decentral Inc. dan beroperasi sejak 2014, perisian dompet Jaxx adalah syarikat blockchain terkemuka di Kanada.

Ini adalah dompet HD pelbagai mata wang seperti yang saya nyatakan sebelumnya, dan pasukan pengembangannya juga cukup aktif. Dengan Jaxx, seseorang dapat menyimpan lebih dari 60 syiling dan token semuanya di satu tempat. Plus, ini adalah dompet yang dihoskan sendiri di mana anda mengawal benih anda & PIN.

Lelaki di belakang dompet Jaxx adalah salah seorang kaya kripto yang terlibat dalam cryptocurrency sejak awal. Dia juga merupakan pengasas bersama Ethereum.

Dia menjangkakan perubahan seperti Netscape berlaku kerana cryptos dan dengan itu menyusun idea mengenai dompet Jaxx.

Ciri-ciri Jaxx

 • Pelbagai Mata Wang

Jaxx kini menyokong lebih daripada 65 mata wang yang merangkumi cryptocurrency & Token ERC20.

Bayangkan menguruskan dompet berasingan untuk setiap jenis duit syiling yang anda ada! Kedengaran mengecewakan, bukan?

Oleh itu, dompet multicurrency Jaxx adalah kebaikan bagi orang yang sering berurusan dalam pelbagai mata wang, tanpa mengira sama ada mereka berniaga atau HODLing.

Beberapa mata wang popular yang kini disokong oleh Jaxx adalah: 

 1. BTC – Bitcoin
 2. BCH – Tunai Bitcoin
 3. BNT – Bancor
 4. CVC – Sivik
 5. DGD – DigixDAO
 6. DSH – Sengkang
 7. EDG – Tanpa Edg
 8. EOS – Subuh
 9. ETC – Ethereum Classic
 10. ETH – Ethereum
 11. GNO – Gnosis
 12. GNT – Golem
 13. LTC – Litecoin
 14. PLY – Polymath
 15. QTUM – Kuantum
 16. SNM – SONM
 17. STX – Stox
 18. SWM – kawanan
 19. VIB – Bergetar
 20. ZEC – Zcash
 21. BAT – Token Perhatian Asas
 • UI intuitif

Jaxx UI

UI Jaxx sangat intuitif. Anda dapat mengetahui bahawa banyak kerja telah dirancang untuk hanya dengan melihat UInya. UI terbukti sangat membantu bagi mereka yang menggunakan dompet crypto untuk pertama kalinya dan tidak begitu teknikal.

 • Pertukaran terbina dalam

Pertukaran Jaxx

Jaxx adalah salah satu dompet berbilang mata wang pertama yang mula mengintegrasikan perkhidmatan seperti shapeshift ke dalamnya, yang membantu pengguna menukar satu duit syiling ke koin dalam aplikasi itu sendiri. Ini memberi banyak pilihan kepada pelabur dan memberi mereka kebebasan untuk mengambil tindakan tegas dalam aplikasi itu sendiri.

 • Bayaran Tersuai

Bayaran Khas Jaxx

Jaxx menyediakan tiga pilihan yuran tersuai – dari bayaran lambat hingga tinggi untuk transaksi yang lebih pantas. Namun, tidak digalakkan menggunakan bayaran yang lambat kerana mungkin memerlukan masa beberapa hari untuk transaksi itu ditambang. Sebagai gantinya, anda harus menggunakan pilihan purata atau bayaran cepat untuk pengesahan transaksi anda dengan mudah.

 • Pengimbas QR

Pengimbas QR telah menjadi standard dalam dompet mudah alih dan desktop. Itu kerana mereka jauh lebih selamat daripada menyalin alamat anda dengan mengingat kesalahan manusia.

 • Kunci Import / Eksport & Benih

Kekunci Eksport Import Jaxx & amp; Benih

Mampu mengimport kunci peribadi adalah mustahak dalam dompet perisian. Tidak perlu dikatakan, Jaxx memilikinya. Dengan menggunakan Jaxx, seseorang dapat mengimport kunci untuk duit syiling yang popular dan mengimport / menyapu dompet kertas mereka dengan berkesan.

Fungsi eksport mereka juga cukup baik di mana anda boleh mengeksport kunci peribadi anda atau melihat semula benih anda apabila diperlukan.

Platform yang Disokong

Dompet Jaxx bermula sebagai dompet mudah alih, tetapi kini berfungsi di beberapa platform yang memberikan pilihan serta banyak fleksibiliti kepada pengguna Jaxx. Platform ini adalah:

Android Mudah alih & Tablet
iOS Mudah alih & Tablet
OS X Desktop
Chrome Sambungan Penyemak Imbas
Tingkap Desktop (x64) / (x86)
Linux Desktop (x64)  |  Desktop (x86)

$ 400,000 Hack Dari Jaxx Wallet

Bagi anda yang tidak tahu, Jaxx adalah dompet panas.

Hot wallet bermaksud wallet yang selalu disambungkan ke internet kerana telefon bimbit atau desktop anda. Oleh itu, tidak disarankan menyimpan sejumlah besar cryptocurrency.

Walaupun ada amaran berulang kali, sebilangan orang melakukannya dan dengan demikian menderita.

Pada bulan Jun 2017, pengguna Jaxx hilang $ 400,000 dalam Ethereum & Zcash dari dompet Jaxx kerana kerentanan dalam perisian Jaxx.

Dan ya, ada bug dalam perisian seperti yang diterima oleh pasukan Jaxx kemudian tetapi reaksi pertama saya ialah siapa yang menyimpan begitu banyak duit syiling dalam dompet panas?

Dan kedua, saya mendapat tahu bahawa kerentanan di Jaxx diketahui oleh pasukan Jaxx yang tidak mereka atasi lebih awal.

Kerentanan, seperti dijumpai oleh makmal VX, membolehkan penyerang mengeluarkan biji 12 perkataan anda.

Masalahnya adalah “Jaxx” mengenkripsi “biji dompet, tetapi dengan kunci yang dikodkan dengan mudah dan mudah diekstrak, yang bermaksud ini bukan penyulitan tetapi penyamaran, yang tidak jauh lebih baik daripada tanpa penyulitan.”

Dan yang mengejutkan adalah pengakuan dan pernyataan berikut mengenai CTO Jaxx Reddit:

Jaxx CTO Reddit

Kenyataan seperti itu dari syarikat dompet terkenal agak tidak bertanggungjawab. Pengguna yang menyimpan begitu banyak wang di dompet panas juga salah, tetapi syarikat itu dapat menangani masalah ini dengan cara yang lebih baik.

Juga, dengan melihat masalahnya, nampaknya kerentanan sebenarnya tidak dapat diperbaiki pada waktu yang tepat yang dapat menjimatkan wang pengguna.

Kelebihan Dompet Jaxx

Mengingat ciri dan aksesibilitas ini, dompet Jaxx mempunyai kelebihan dan kekurangan berikut:

 • Dompet universal dengan pelbagai mata wang.
 • Dompet yang baik untuk pemula dan pengguna perantaraan.
 • Pertukaran terbina dalam untuk penukaran pantas
 • Kebolehcapaian tinggi. Disokong di pelbagai platform dan peranti.

Kekurangan Jaxx Wallet

 • Kerentanan pengekstrakan biji dompet Jaxx
 • Cara CTO mereka bertindak balas
 • Belum diketahui sama ada kerentanan itu diperbaiki atau tidak

Pada pendapat saya, walaupun ini adalah kesalahan pertama dari mereka, mereka dapat mengatasi dengan lebih baik. Ini menunjukkan sejauh mana pasukan mereka tidak begitu komited. Dan sebagai pengulas yang tidak berat sebelah, saya mesti menonjolkan sisi dompet ini juga.

Pemikiran Akhir – Adakah Selamat Menggunakan Jaxx Wallet

Sudah tentu, dengan memberikan beberapa kekurangan dari dompet Jaxx, saya tidak bermaksud menghalang anda daripada menggunakan dompet Jaxx. Lebih-lebih lagi, saya rasa mereka pegawai keselamatan telah berubah, dan mereka menjadi lebih serius untuk mendapatkan dana pengguna.

Perkara lain yang perlu difahami semasa menggunakan dompet mana pun, terutama dompet mudah alih atau desktop, adalah keselamatan bukan hanya tanggungjawab syarikat, tetapi juga milik anda. Anda perlu menggunakan akal fikiran anda dan mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa menggunakan cryptocurrency & internet.

Jaxx juga telah melancarkan Jaxx Liberty, dompet baru mereka, yang mempunyai UI yang lebih baik & keselamatan, tetapi dalam fasa beta.

Akhir sekali, saya akan memberi anda beberapa cadangan keselamatan oleh pasukan Jaxx:

 • Hati-hati. Fahami pendedahan anda dan bersikap wajar terhadap toleransi risiko anda.
 • Kemas kini. Kami akan terus berusaha untuk meningkatkan Jaxx. Anda harus selalu menggunakan versi dompet Jaxx yang paling terkini.
 • Selamatkan peranti anda. Telefon, desktop, penyemak imbas: selamatkan peranti yang anda akses Jaxx melalui kod laluan. Ingat, jika peranti anda telah disusupi (seperti jangkitan malware) pengguna yang berniat jahat boleh mencuri dana anda. Gunakan kod laluan!
 • Panas vs Sejuk. Fahami perbezaan antara dompet panas dan penyimpanan sejuk.
 • Fahami: tidak ada keselamatan “mutlak”. Sistem perisian / perkakasan komputer sangat kompleks dan cara penggodaman baru keluar setiap hari. Sebagai contoh, kerentanan baru ada dalam berita semalam.

Itu sahaja dari pihak saya dalam artikel ini. Saya harap ia dapat membantu anda dalam membuat keputusan yang tepat. Jangan lupa untuk berkongsi keputusan anda dengan kami dalam komen di bawah &# 128578;

Suka siaran ini? Kongsi dengan rakan anda di Facebook & Twitter!!

Bacaan lebih lanjut mengenai CoinSutra:

 • Risiko Keselamatan Mudah Alih, Web & Dompet Bitcoin Desktop [Mesti Tahu]
 • Bilakah Menggunakan Dompet Mudah Alih Bitcoin / Altcoin?
 • Inilah Cara Anda Boleh Memindahkan Ethereum Ke Leher Nano S
 • Ulasan Coinmama: Menganalisis Sekiranya Ia Selamat dan Boleh Dipercayai
 • 5 Pelbagai Jenis Dompet Crypto Yang Perlu Anda Ketahui

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me