Makluman spoiler: sepertinya.

Petunjuk serius dijatuhkan dalam treler untuk musim keempat di Silicon Valley HBO. Episod pertama, yang dikeluarkan pada hari Ahad lalu, membawanya ke tahap seterusnya. Ia rasmi: pengasas permulaan yang cemerlang tetapi tidak bernasib baik Richard Hendricks sedang membina Internet baru yang terdesentralisasi dengan “komputer jenis Ethereum”.

Silicon Valley Musim 4 adalah mengenai teknologi terdesentralisasi. Alamak! Lihat fasa IV -> “Pengiraan jenis Ethereum”. pic.twitter.com/2ocHQZJ3qB

– Simon de la Rouviere (@simondlr) 29 Mac 2017

Fasa IV: Komputer jenis Ethereum

Apa itu Ethereum?

Ethereum adalah komputer dunia yang terdesentralisasi yang membolehkan transaksi peer-to-peer dan pelaksanaan kontrak pintar. Ini membolehkan orang bertukar dan berkomunikasi tanpa gesekan, tanpa perantara. Dengan kata lain, ethereum adalah generasi Internet seterusnya.

Mengapa ethereum di Silicon Valley?

Walaupun tidak dengan nama, Silicon Valley secara konsisten merujuk blockchain dan cryptocurrency.

Pada musim sebelumnya, Pied Piper sudah meneroka tema desentralisasi. Mereka menyediakan platform video mereka untuk berfungsi seperti BitTorrent atau IPFS di mana penyimpanan terdesentralisasi meningkatkan jumlah ketersediaan artifak dan melokalkan keperluan lebar jalur.

Netflix telah meneroka idea ini, kerana setiap kali sebilangan besar orang ingin menonton program yang sama sekaligus, ia membazirkan lebar jalur Internet. Sekiranya semua orang menonton Stranger Things, mereka semua mengalirkan salinan kandungan yang sama dari pelayan mereka, dari tempat terpusat ke sekumpulan tempat yang terdesentralisasi.

Sekiranya Netflix membenarkan penyimpanan pada peranti, dan muat turun rakan sebaya, lebar jalur Internet dapat digunakan dengan lebih berkesan, yang merupakan penjimatan kos yang besar untuk syarikat.

Idea ini adalah asas aplikasi pemampatan dan streaming video Pied Piper yang dikembangkan pada musim ketiga di Silicon Valley. Bukan itu sahaja, tetapi pasukan membeli sekumpulan perkakasan perlombongan (rantaian dunia blockchain dan cryptocurrency) dan memasangnya di garaj sebagai sebahagian daripada infrastruktur yang mereka gunakan untuk menghasilkan pemampatan.

Boleh dikatakan watak Richard Hendricks sudah meneroka idea-idea desentralisasi pula ketika dia diminta dalam Musim 4 Episode 1 oleh (calon terakhir) bakal pelabur untuk menjelaskan apa yang sebenarnya dia mahu lakukan. Dia cakap:

“Kami dapat membangun versi Internet yang sepenuhnya terdesentralisasi saat ini, tanpa firewall, tanpa tol, tidak ada peraturan pemerintah, tidak ada intipan. Maklumat akan percuma, dalam setiap makna perkataan. “

ethereum plus IPFS adalah salah satu cara untuk merealisasikan matlamat tersebut. Kemudian peta jalan produk Hendricks melukis di papan putih bertuliskan “Ethereum-type compute”.

Mari kita pecahkan.

  1. “Versi Internet semasa kami yang sepenuhnya terdesentralisasi.”

Silicon Valley Musim 4 Episod 1

Tidak ada pusat kawalan ethereum. Namun, ada yang berpendapat bahawa pemerintah A.S. mempunyai “suis membunuh Internet” di Langley, Virginia di mana CIA berada. Bunuh beralih; ada kemungkinan pihak berkuasa mengawal akses Internet atau mematikannya di kawasan geografi tertentu.

Arkitek asal Internet, bagaimanapun, berfikir dengan cara yang agak terdesentralisasi. Sebagai John Gilmore, salah seorang pengasas Yayasan Frontier Elektronik berkata, “Internet menafsirkan penapisan sebagai kerosakan dan laluan di sekitarnya.”

Ini merupakan gambaran bagaimana orang berfikir tentang Internet pada masa awalnya. Itulah sebabnya DNS, misalnya, mempunyai seni bina yang terdesentralisasi. Begitu juga, Border Gateway Protocol, yang membolehkan komputer di Internet bertukar maklumat laluan dan jangkauan, berfungsi dengan cara yang terdesentralisasi.

Pentadbiran di A.S. dan seterusnya telah berusaha untuk memusatkan kawalan, dan jelas, di beberapa negara, mereka berjaya. Sebaliknya, protokol yang menjalankan ethereum tidak tahan terhadap kawalan pusat.

2. “tanpa tembok api, tanpa tol, tanpa peraturan pemerintah, tanpa mata-mata.”

Silicon Valley Musim 4 Episod 1

Kekuatan yang mampu memusatkan kawalan Internet seperti yang ada sekarang tidak akan dapat memusatkan kawalan ethereum.

Mengejutkan, hanya sedikit orang yang tahu sekumpulan kecil orang yang bertemu secara peribadi untuk mengamankan Internet. Fungsi Internet yang berterusan bergantung pada kumpulan terpusat yang terdiri daripada tujuh “pemegang kunci” manusia.

Tidak ada mekanisme seperti itu pada ethereum.

“Tidak ada firewall” dan “tidak ada intipan” terkait. Firewall adalah manifestasi khas pertahanan perimeter, yang bergantung kepada seni bina keselamatan tradisional. Firewall menghalang akses ke aset yang berada di belakang pelayan. Untuk masuk ke Google, anda harus melalui firewall mereka. Tetapi setelah anda melepasi firewall, ada banyak cara untuk mulai menjejaskan akaun dan mendapatkan kawalan sistem di dalamnya.

Dalam kes ethereum, setiap transaksi mesti ditandatangani dengan kunci kriptografi. Secara teori, setiap kunci hanya dimiliki oleh pemiliknya yang sah. Jadi tidak perlu pertahanan perimeter, kerana tidak ada tindakan yang dapat dilakukan yang tidak dibenarkan secara terperinci.

Di dunia di mana orang mempunyai kawalan terhadap kunci kriptografi (seperti yang dilakukan pengguna uPort) dan secara terperinci mengizinkan setiap tindakan dengan tanda tangan kriptografi, apa yang muncul adalah infrastruktur kunci awam yang meluas ke setiap pengguna sistem.

Buat masa ini, infrastruktur kunci awam yang melindungi lalu lintas web terpusat, yang bermaksud bahawa hanya pihak berkuasa sijil root yang dipercayai (seperti VeriSign) yang dapat memberikan pasangan kunci awam-swasta kepada organisasi yang dipercayai (seperti bank anda). Sebahagian besarnya, Individu tidak mempunyai infrastruktur kunci awam yang selalu dapat diakses oleh mereka.

Ini adalah penghalang untuk semua komunikasi dienkripsi, kerana proses menyiapkan saluran yang dienkripsi sukar dilakukan tanpa infrastruktur kunci awam. Oleh itu: jika setiap tindakan tidak hanya terperinci, tetapi setiap tindakan dalam penyebarannya juga disulitkan dengan cara tertentu menggunakan infrastruktur kunci awam, maka pengintipan secara harfiah tidak mungkin.

Di rangkaian Ethereum awam sekarang, anda dapat mengintai perilaku transaksional ketika menyebarkan melalui rangkaian, tetapi dengan penyatuan zk-SNARKs, sebagai contoh, mustahil untuk mengintip sistem Ethereum.

3. “maklumat akan percuma.”

Silicon Valley Musim 4 Episod 1

Struktur Internet hari ini menyekat aliran maklumat secara bebas dengan beberapa cara yang berbeza: silo data, perantara, dan kurangnya insentif untuk menjadikan maklumat itu umum.

Untuk berinteraksi dengan perkhidmatan Internet, kita memerlukan identiti, yang biasanya disediakan oleh Google atau Facebook. Penjual data ini (dan banyak, banyak yang lain) mengumpulkan maklumat peribadi anda, menyimpannya di pelayan peribadi, dan memanfaatkannya dengan beberapa cara, terutamanya dengan menjualnya kepada pengiklan.

Pada Web 3.0 terdesentralisasi yang diaktifkan oleh Ethereum, pengguna akan mempunyai akses kepada identiti berdaulat sendiri dengan platform seperti uPort, membolehkan mereka mengumpulkan set data kaya yang dihubungkan dengan kunci kriptografi peribadi mereka yang mereka sendiri kendalikan.

Pengguna secara selektif dapat mendedahkan, menyembunyikan, atau menjual maklumat ini sebagaimana yang mereka anggap sesuai, secara langsung kepada rakan mereka tanpa adanya perantara apa pun yang berlaku antara rakan niaga yang dapat menyekat aliran bebasnya. Tidak ada pihak berkuasa pusat yang diminta untuk menyetujui pertukaran maklumat.

Platform seperti Gnosis, pasaran ramalan yang dibina di Ethereum, memberi insentif kepada pengguna Web terdesentralisasi untuk berkongsi pengetahuan mereka dengan dunia, dan untuk membantu meramalkan hasil peristiwa. Pasaran ramalan telah terbukti dapat meramalkan hasil diskrit yang lebih baik daripada pakar, tinjauan pendapat, dan unjuran. Gnosis atau platform serupa membuat struktur insentif untuk mengekstrak maklumat berkualiti tinggi dari pengguna dan membuatnya tersedia untuk umum.

Asalnya diterbitkan pada Sedang.

Tweet16Kongsi40Kongsi31WhatsApp

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me