Vlagatelji so vedno navdušeni, saj pričakujejo, da bo BTC črpal, ko se zgodijo nekatere stvari, ki bi lahko sprožile val posvojitve: PayPal potencialno raziskuje Bitcoin, prepolovitev dogodkov, javne osebe izražajo podporo. Drug primer je ustvarjanje Bitcoin ETF-jev. Bila je nerodna pot s finančnimi regulatorji, ki pogosto ustavijo uvedbo ETF-jev BTC, vendar jih trenutno nekaj trguje.

ETF dajejo vlagateljem izpostavljenost do sredstva, ne da bi morali imeti sredstvo v lasti. Zdi se popolnoma nerazumljivo prvotnim motivom za ustvarjanje Bitcoina, ki posameznikom daje lastništvo nad lastnimi sredstvi brez posredovanja centraliziranih organov, kot so banke in vlade. Zakaj je torej okoli BTC ETF toliko hrupa? Najprej si oglejmo, kaj je ETF in kako deluje.

Pojasnjeni ETF

ETF pomeni sklad, s katerim se trguje na borzi. Kot že ime pove, gre za sklad, s katerim se lahko na borzi trguje kot z delnico. ETF ima košarico vrednostnih papirjev, kot so delnice, obveznice, surovine, kar vlagateljem omogoča izpostavljenost do teh sredstev z eno samo transakcijo. To je eden najlažjih načinov za takojšnjo diverzifikacijo portfelja, vendar ko vlagate v ETF, niste lastnik osnovnega premoženja.

ETF ustvari ponudnik sklada, ta subjekt pa ima v lasti osnovno premoženje in oblikuje sklad, ki spremlja uspešnost teh sredstev. Delnice tega sklada se vlagateljem prodajo na borzi. Čeprav vlagatelji nimajo košarice vrednostnih papirjev, ki jih ima ETF, običajno dobijo dividende za delnice, ki sestavljajo indeks.

Obstaja veliko različnih vrst ETF, z različnimi strategijami, osredotočenostjo na panogo, geografsko razširjenostjo, tveganjem, številom deležev, razmerjem stroškov itd. Na primer obstaja ETF za naložbe v igralniško industrijo (ESPO), sektor čiste energije (QCLN), posebna gospodarstva, kot je nigerijsko (NGE), ali ETF, ki je v celoti namenjen enemu premoženju, kot je zlato (GLD)..

ETF trgujejo po tržno določenih cenah, ki se razlikujejo od premoženja, ki mu sledi – cena delnice GLD ni enaka ceni zlata, vendar naj bi bila njihova gibanja enaka.

Bitcoin ETF so novi v igri. Že leta finančni regulatorji blokirajo zahteve za BTC ETF, danes pa nekaj podobnih izdelkov aktivno trguje na trgih.

Grayscale Investments je ustanovil Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), ki sledi osnovni vrednosti Bitcoina. Podjetje ARK Investment Management s sedežem v New Yorku s sivimi črtami drži GBTC z 2-odstotni delež v svojem ARK Next Generation Internet (ARKW) ETF.

Kanadski upravljavec premoženja 3iQ je ustanovil Bitcoin Fund (QBTC), a sklad, vezan na BTC na borzi v Torontu s čimer je postalo prvo podjetje, ki je uspešno ponudilo takšno ponudbo v komercialne namene na kanadski borzi.

Kaj je smisel?

Glede na to, da posedovanje delnic BTC ETF ne pomeni, da ste dejansko lastnik BTC, se lahko vprašate, v čem je smisel. Zakaj bi plačevali posredniku, da po nakupu kupi nekaj, česar niste v lasti? No, obstaja več razlogov, zakaj bi bili ljudje bolj zainteresirani za nakup BTC ETF in ne BTC neposredno.

  • Vlagatelji bi bili morda zainteresirani za pridobitev izpostavljenosti BTC, da bi ustvarili dobiček zaradi nestanovitnosti, vendar je pravni okvir v njihovi pristojnosti lahko previsok.
  • Novincem v Bitcoinu bi bilo bolj prijetno trgovati na znanih borzah, ne pa trgovati z novim sredstvom na novi platformi.
  • Tem istim novincem se tudi ne bi bilo treba naučiti osnov varovanja računa, shranjevanja zasebnih ključev, razumevanja denarnic. Preprosto kupujejo in prodajajo BTC ETF s svojo obstoječo aplikacijo za trgovanje na drobno.
  • Zaradi neurejenega statusa Bitcoina nekatere večje finančne institucije še vedno ne morejo sodelovati na kripto trgih, vendar bi to lahko storile prek naložbenega sredstva, kot je ETF.
  • Za nekatere ljudi lahko nakup Bitcoina prek ETF nudi nekatere davčne ugodnosti. Na primer, Kanadčani lahko kupijo delnice QBTC na posredniškem varčevalnem računu za posredovanje, kar pomeni, da jim ni treba plačati davka na kapitalski dobiček, medtem ko bi morali, če bi BTC kupili neposredno na borzi..

Crypto Twitter in kripto mediji že dolgo trdijo, da bo obljubila BTC, ko bomo končno dobili Bitcoin ETF. Zaenkrat se to še ni zgodilo. Skozi čas možnih odobritev vlog za ETF smo opazili skoke cen, vendar pritisk ni nikoli zdržal.

Bolj zanimivo bi bilo videti, kako se to izkaže za sprejetje Bitcoinov. Ko ga maloprodajni vlagatelji bolj sprejemajo, se Bitcoin prebije v redni trgovinski svet in se vgradi v portfelj vseh – tudi če je prek ETF.

Trgujte z AAX

AAX je prva borza digitalnih premoženja na svetu, ki jo poganja tehnologija LSEG skupine London Stock Exchange. Ponuja OTC, spot in terminske pogodbe ter zagotavlja zelo varno, globoko likvidno in ultra nizko zakasnitveno trgovsko okolje; in stičišče med kripto in globalnimi financami. 

Odprite račun z AAX in izkusite kripto izmenjavo naslednje generacije.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me