Dokaz o delu (PoW) v primerjavi z dokazom o vložku (PoS)

Platforme za kriptovalute, ki temeljijo na blokchainu, so še vedno v začetni fazi razvoja. Začenši z Bitcoinom, ki podpira blockchain (BTC), ki naj bi delovalo kot “elektronski gotovinski sistem” (P2P), je zdaj uvedenih na tisoče digitalnih sredstev. Mnoge od teh kriptovalut druge in tretje generacije so bile razvite na verigah blokov ali kakšni drugi tehnologiji porazdeljene knjige (DLT).

Dr. Stuart Haber je zaslužen za izum podatkovne strukture blokov v zgodnjih devetdesetih letih, vendar je bila šele konec leta 2008 predlagana prva večja uporaba tehnologije veriženja blokov Bitcoin beli papir. Satoshi Nakamoto, psevdonim avtor Bitcoin-ove knjige in protokola, je prvič navedel, kako dokaz o delu Za rešitev problema dvojne porabe bi lahko uporabili algoritem soglasja na osnovi (PoW).  

Kaj je dokaz o delu (PoW)?

Doseganje porazdeljenega konsenza s pomočjo PoW in potrjevanje blokov transakcij izvajajo rudarji. Rudar v Bitcoin omrežju ali kateri koli drugi platformi, ki temelji na verigi blokov, ki uporablja PoW kot svoj soglasni protokol, mora rešiti zapletene matematične probleme – da bi imel priložnost (ali postal upravičen) za obdelavo naslednjega bloka (ali paketa) transakcij.  

Te računsko težke matematične uganke rešujejo operaterji s polnimi vozlišči ali drugi rudarji v kripto omrežjih, ki temeljijo na PoW, kot sta Bitcoin in Litecoin. Rudarji s svojo računalniško močjo ustvarjajo (ali zgoščajo) dolge nize, sestavljene iz številskih znakov. Ta proces z intenzivnim procesorjem je del protokola, ki ga imenujemo PoW, in deluje tako, da v heš funkcijo vnese določen nabor podatkov (SHA-256 za Bitcoin), ki nato vedno ustvari dokazljivo edinstveno zgoščeno vrednost.

Prvi rudar, ki je našel edinstveno zgoščeno vrednost in potrdil blok transakcij v omrežju, ki temelji na PoW, se kompenzira z novo kovano kriptovaluto in provizijami za transakcije. Ker omrežja PoW porabljajo velike količine električne energije in imajo težave z vzdrževanjem omrežne varnosti (po mnenju mnogih razvijalcev verig blokov), je vse večje število platform za kriptovalute začelo raziskovati druge načine za doseganje soglasja in obdelavo transakcij.

2013: Kripto omrežja začnejo uporabljati dokaz o stavi (PoS)

Začenši s platformo Nxt (leta 2013) in nekaj drugimi kripto omrežji druge generacije, kot je Peercoin, so razvijalci distribuiranih sistemov začeli eksperimentirati z dokaz o vložku Konsenz na osnovi (PoS) kot način za zaščito in preverjanje transakcij na verigah blokov. Kot že ime pove, morajo udeleženci omrežja, ki želijo preveriti in ustvariti bloke v omrežjih PoS, najprej vložiti določeno količino svojih sredstev.

Na primer, VeChain (VET), poldecentralizirana rešitev za upravljanje dobavne verige, zahteva, da imajo potrjevalniki blokov (imenovani Masternodes) delež v platformi VeChain.

Najnižji znesek vložka je 25 milijonov poklicnega izobraževanja in usposabljanja (približno 116.000 USD) – da lahko postanete kandidat za Masternode na VeChain. Uporabniki lahko vložijo tudi nižje zneske, kot je 15 milijonov poklicnega izobraževanja in usposabljanja, in še vedno lahko opravljajo nekatere naloge upravljanja omrežja. Vozlišča, ki stavijo na najmanj 15 milijonov poklicnega izobraževanja in usposabljanja, lahko pričakujejo, da bodo kot donosnost naložbe zaslužila fiksnih 5,81% v žetonih PIU.

V večini omrežij PoS je treba vložnik za preverjanje transakcij zakleniti, tako da upravitelje omrežij odvračajo od nepoštenega vedenja. Če bi preizkuševalnik poskušal uvesti goljufive transakcije v omrežju PoS, bi poleg drugih privilegijev tvegal izgubiti svoj vloženi znesek. Zagovorniki konsenza na osnovi PoS trdijo, da je to učinkovitejši način upravljanja decentraliziranih kriptovalutnih platform.

Najpogostejše težave s dokazom o delu (PoW)

Eden glavnih argumentov proti PoW je, da za vzdrževanje kripto omrežij, ki uporabljajo energetsko intenziven mehanizem soglasja, potrebujejo prevelike količine električne energije. The količina električne energije potrebna za delovanje Bitcoin omrežja je primerljiva s skupno energijo, ki jo potrebujejo celotne države, kot je Irska. Medtem ko zagovorniki PoW trdijo, da Bitcoin in druge blockchain platforme, ki temeljijo na PoW, kot je Ethereum (za zdaj), morda uporabljajo obnovljivo energijo, je bilo veliko težav, povezanih z varnostjo, ki so negativno vplivale na omrežja kriptovalut, ki temeljijo na PoW.. 

51% napadov, med katerimi slabi igralci pridobijo nadzor nad večino zgoščevalne moči kripto omrežja, je v porastu. V letu 2018 so bile prizadete razmeroma manjše kriptovalute na osnovi PoW, kot je Bitcoin Gold (BTG) večkratnih 51% napadov. Hekerji, ki jim je uspelo napasti ta omrežja, so to lahko storili, ker je na te platforme primerljivo enostavno ciljati kot na veliko večja omrežja, kot sta Bitcoin ali Litecoin.

Ker Bitcoin Gold ni zavarovano s toliko rudarji kot toliko večje kriptovalute, zlonamerni subjekti lažje začnejo 51-odstotne napade na ta omrežja. Medtem ko je napadalec, ki lahko pridobi večinski (51% ali več) nadzor nad zgoščevalno močjo kriptovalute, potencialno zmožen le dvakrat porabiti lastne kovance ali sredstva, pa vseeno predstavlja pomembne varnostne grožnje in uporabnike lahko odvrne od uporabe kripto platforme..

Izguba zaupanja in slabo za ugled

Tako je bila na primer prizadeta vsaj platforma Verge (XVG), vodilna v zasebnost usmerjena kriptovaluta trije različni 51-odstotni napadi v letu 2018. Zaradi te in drugih težav, povezanih z varnostjo omrežja, je vodstvo podjetja Verge izgubilo dragocene stranke, pri katerih se je uspelo prijaviti – vključno z MindGeek, enim največjih svetovnih ponudnikov zabave za odrasle.

V zadnjem času so bile še razmeroma večje kriptovalute na osnovi PoW, kot je Ethereum Classic (ETC) tarča 51% napadov. Po mnenju raziskovalcev pri Parallel Industries je Ethereum Classic dosledno uvrščen med 20 kriptoslov po tržni kapitalizaciji. Podjetje za kripto raziskave je objavilo a poročilo lani, v katerem je ugotovil, da “upada spodbudo za ekonomsko spodbudo rudarjem, da zaščitijo … manjšinska omrežja” ali tistim z manj uporabniki, ki pomagajo varovati omrežje.

Medtem ko je poročilo Parallel Industries posebej primerjalo varnost Bitcoin omrežja z varnostjo Bitcoin Cash (BCH), lahko trdimo, da so manjše verige, ki temeljijo na PoW, bistveno večje tveganje, da bodo ogrožene zaradi večje spodbude rudarjev, da si velika kripto platforma – pod pogojem, da obe mreži uporabljata isti algoritem rudarjenja..

V primerjavi z omrežji PoW so zagovorniki verig PoS, kot so razvijalci Lisk (LSK) verjamejo, da so blockchain omrežja, ki zahtevajo vložke sredstev, bolj varna. Ko je denar potrjevalca transakcij zaklenjen, ga bodo spodbudili, da bo deloval pošteno in deloval produktivno. To je glavni argument v podporo uporabi konsenza na osnovi PoS, poleg tega pa je tudi okolju bolj prijazna metoda upravljanja kripto platforme, ki temelji na blockchain.

Trenutni soglasni protokoli, ki temeljijo na dokazilih o vlogi (PoS), imajo svoje težave

Čeprav je uvajanje obsežnih omrežij PoS še vedno v zgodnji fazi, se je v zadnjem času pojavilo že nekaj vprašanj, povezanih z varnostjo, zaradi nepravilnega upravljanja teh novejših platform. Septembra 2018 je bil a ušel dokument iz Maple Leaf Capital, investitorja EOS, je pokazal, da je operater kripto izmenjave Huobi morda sodeloval v medsebojnem glasovanju kot eden od 21 proizvajalcev blokov EOS.

Zdi se, da so te informacije tudi nakazovale, da je Huobi dal napotke drugim BP, ki so glasovali, naj nadaljujejo kot BP ali potrjevalnik transakcij na EOS. Block.one, podjetje za razvoj programske opreme, registrirano na Kajmanskih otokih, ki je sprva razvilo EOS, priznana da je domnevno nepošteno vedenje dela BP-jev EOS-a “postavilo pod vprašaj zanesljivost transakcij blokovne verige EOS”.

Blockchain konsenzni protokoli, ki so še v fazi predhodnega razvoja

Kot smo že pojasnili, omrežja, ki temeljijo na PoW in PoS, ter njihove naprednejše različice – kot je zapoznelo dokazovanje dela (ali DPoW, ki ga uporablja Komodo), in delegirano dokazovanje deleža (DPoS), ki ga uporabljata EOS in Tron, sta še v začetni fazi razvoja. Kljub trenutnim težavam, povezanim s protokoli konsenzov blockchain, se zdi, da razvijalci v kripto industriji delajo na videz inovativne in izboljšane različice soglasnih algoritmov kripto omrežja..

Na primer, razvijalci NEO so nedavno povedali CryptoCompare, da so razvija kar je po njihovem mnenju najboljši algoritem konsenznega bloka, imenovan delegirani protokol soglasja za bizantinsko prenašanje napak (dBFT). Kot je opozorila razvojna skupina NEO, je ta protokol podoben osnovnemu mehanizmu soglasja o dokazovanju vlog (PoS). Ustvarjalci dBFT pa so v prizadevanjih za izboljšanje zgodnjih različic PoS naredili več sprememb. V nekem trenutku v letu 2020 bo NEO začel izvajati NEO 3.0, ki bo uporabil novo razviti dBFT protokol in v svoje omrežje uvedel druge spremembe kode.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map