Maker, razvijalec podjetja Santa Cruz iz Kalifornije decentralizirana avtonomna organizacija, imenovan MakerDAO, je pomagal ustvariti največji posojilni ekosistem s sedežem v Ethereumu. Kot sestavni del trga decentraliziranih financ (DeFi) želi Maker, protokol posojanja, ki temelji na blockchainu, zmanjšati nestanovitnost cen stabilnega valuta, znanega kot Dai, ki se uporablja za upravljanje izdajanja posojil..

Kot prvi decentralizirani stabilcoin na svetu je Dai podprt z Ether (ETH), domačim žetonom blokovne verige Ethereum – namesto USD ali drugih glavnih fiat-valut (na primer drugih stabilcoinov, kot sta USDT ali USDC).

Tretje osebe, ki niso potrebne za upravljanje Daijevih rezerv

Po mnenju njegovih razvijalcev je Dai morda bolj zanesljiva naložba stabilne valute, saj se pri vzdrževanju svojih rezerv zanaša na tretje osebe. Vodstvo Dai-jevega postopka izdaje prav tako ne zahteva, da neodvisna revizijska podjetja preverijo, ali je v rezervah dovolj sredstev, da lahko ustrezno podprejo število stabilkovanci v obtoku.

Kot razloženo avtor Kerman Kohli, ustanovitelj 8x protokola, ki temelji na stablecoinu, protokol MakerDAO upravlja kroženje Dai. Predvsem je za Dai bolj zahtevno, da s USD obdrži klin 1 proti 1, ker ga podpira Ether, ki je zelo hlapljiv kriptoasset.

Ustvarjanje sistema brez dovoljenj za posojanje na osnovi stabilnih valut

Ustanovljeno leta 2014 podjetje Maker ni izvedlo začetne ponudbe kovancev (ICO) za zbiranje sredstev za projekt MakerDAO. Ustanovitelji podjetja so kapital za pobudo pridobili z zasebno prodajo kovancev MKR in kriptovaluto Dai lansirali v začetku leta 2018.

Zaradi zelo nestanovitne narave kriptovalut si razvijalci Dai prizadevajo ustvariti sistem brez dovoljenj, ki bi imetnikom stabilkoinov omogočil, da svoje imetje kriptovalut unovčijo za protivrednost v fiat valuti ali drugem premoženju. Drugi stabilkovanci, kot je Tetherjev USDT, morda ne bodo mogli vzdrževati ustreznih rezerv, da bi lahko uporabniki vedno unovčili svoje kripto za druga sredstva.

V Dai je bilo izdanih več kot 77 milijonov dolarjev posojil 

Kot ena najpomembnejših platform za posojanje kripto posojil, razvitih na Ethereumu, ima ekosistem DAI v obtoku približno 2% vseh ETH (od marca 2019) – kar se ohranja z izdajo pametne pogodbe. 

Sistem posojil na podlagi pametnih pogodb je izdal več kot 77 milijonov dolarjev dolga (z uporabo Dai-ja). Zaradi večje uporabe posojilnega protokola naj bi Maker iz meseca v mesec dosegel približno 20-odstotno rast. Uporaba posojilne platforme P2P se je povečala, ker večina, ali 71% posojilojemalcev Dai, takoj po pridobitvi potroši stabilcoin..

Pametne pogodbe izdajo Dai v „Izmenjava za zavarovanje“

Če želite uporabiti sistem decentraliziranega posojanja, morajo uporabniki najprej nakazati Ether na pametno pogodbo Makerja. S pošiljanjem pogodbe ETH lahko uporabniki vstopijo v zavarovani dolžniški položaj (CDP).

Kot je bilo pojasnjeno, CDP podjetja MakerDAO se upravlja prek pametne pogodbe, ki temelji na blok-verigi Ethereum, ki ustvarja Dai v “zamenjavo za zavarovanje”. To je po navedbah MakerDAO’s Spletna stran, ki ugotavlja, da je zavarovanje s premoženjem odprto, dokler posojilojemalci ne vrnejo posojila v Dai.

Neporavnana ali krožna ponudba Dai se spreminja prek CDP-jev, da se v skladu z dokumentacijo MakerDAO izda več Dai, ko se “vzamejo nova sredstva”. CDP-ji spremenijo tudi dobavo Dai z uničenjem določene količine stabilnega valuta, ko se ta “povrne na položaj”. 

Kot so opozorili njegovi razvijalci, celotno ponudbo Dai upravljamo s pametno pogodbo, ki nadzoruje cikel ustvarjanja in kurjenja stablecoina – glede na to, kdaj so posojila izdana in vrnjena. 

Vrednost zavarovanja s premoženjem v CDP je “vedno” bistveno večja od izdanega dolga (v Dai), kar zagotavlja, da je 1 Dai ves čas približno enak 1 USD “osnovnega” premoženja. 

Zavarovana posojila, ki jih upravljajo strogi pogoji, določeni v pametnih pogodbah

Na primer, deponiranje 1 etra (približno 300 USD po trenutnih cenah) bo posojilojemalcem omogočilo, da dobijo posojilo do 40 Dai. Znesek posojila temelji na 150-odstotni stopnji zavarovanja (300 USD / 1,50 USD), izdani proti 300 USD v ETH.  

Če cena etra pade pod mejo 300 dolarjev, bo treba CDP posojilojemalca zapreti. Da bi to preprečili, morajo uporabniki bodisi položiti dodatna sredstva v ETH bodisi si ne bi smeli sposoditi toliko Dai (ko so prvič najeli posojilo). Pametne pogodbe, ki upravljajo postopek izdaje Dai, so bile ustvarjene predvsem za zagotovitev, da so vedno na razpolago ustrezna sredstva glede na znesek izdanih posojil Dai.

Izposojena sredstva je treba vrniti, da dobite nazaj ETH polog

Posojilojemalci morajo vrniti znesek, ki so ga najeli kot posojilo, in plačati tudi majhno pristojbino za storitev, da dobijo nazaj svoj eter, ki ga hranijo kot zavarovanje.

Uporabnik lahko na primer najame posojilo Dai z deponiranjem 1 ETH, ki je trenutno ocenjena na približno 300 USD. Če si uporabnik izposodi 50 dai, bo njegov CDP zavarovan 600%. V tem primeru mora biti položaj posojilojemalca varen – pod pogojem, da cena etra ne pade pod mejo 150 USD (50 x 300%). 

Po enoletnem obdobju lahko posojilojemalec vrne posojilo v višini 50 Dai in nato vrne ETH, zaklenjen v njihovo pogodbo. Ko je uporabnikov položaj zaprt, mu bodo zaračunali dajatev za stabilnost Dai – kar je trenutno nastavljena 16,5% članov skupnosti MakerDAO (prek sistema glasovanja).

Kovanci MKR kupljeni za plačilo provizije za stabilnost

Z uporabo kovancev MKR lahko uporabniki glasujejo o zadevah, povezanih z upravljanjem MakerDAO, kar vključuje oddajo glasov za določitev letne provizije za izposojo Dai, ki se običajno imenuje provizija za stabilnost. Imetniki kovancev MKR lahko sodelujejo tudi pri odločitvah, ki vključujejo razmerje zavarovanja – ki določa količino zavarovanja, ki bo uporabljeno za zavarovanje CDP.

Zlasti vsakič, ko morajo uporabniki plačati pristojbino za stabilnost, na trgu pridobijo ekvivalent (v dolarjih) kovancev MKR. Ta sredstva se nato uporabijo za kritje provizije za stabilnost. Ta vrsta postopka plačila zagotavlja, da MKR ostaja deflacijski kriptoasset. 

Kreditni sklad s sedežem v Ethereumu

Na podoben način kot tradicionalni kreditni sistem MakerDAO sistem posojil omogoča uporabnikom, da najemajo posojila in določajo obrestne mere (zaračunavajo se kot provizija za stabilnost). Nižje obrestne mere ali provizija za stabilnost lahko uporabnike spodbudijo, da položijo več ETH kot zavarovanje za najem posojil v Dai.

Višje obrestne mere bi pomenile, da bi bili visoki tudi stroški pridobivanja kapitala, kar bi lahko odvrnilo uporabnike, ki si želijo izposojati denar. Po navedbah DeFiPulse, trenutno je v pogodbah Makerja zaklenjenih 445,4 milijona dolarjev.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me