Tässä älykkäiden sopimusalustojen vertailun syvässä sukellusoppaassa aiomme vertailla neljää lupaavinta älykkäitä sopimusalustaa – Ethereum, EOS, Cardano ja RSK. Joten ennen kuin ryhdymme vertailemaan näitä alustoja, tutustutaan nopeasti älykkäisiin sopimuksiin. 

Älykkäistä sopimuksista voi tulla lopulta yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä keksinnöistä. Nykyään on tuhansia käyttöönotettuja sopimuksia useilla älykkäiden sopimusten alustoilla. 

Mitä ovat älykkäät sopimukset?

Älykäs sopimus on kuin normaali laillinen sopimus, mutta se on kirjoitettu virallisella kielellä ja sitä valvotaan tietokoneilla. Normaalissa sopimuksessa vaaditaan oikeusjärjestelmää ja lainvalvontaa viimeisenä resurssina sopimuksen laukaisemien toimien toteuttamiseksi, mutta älykäs sopimus voi laukaista suoraan toimialaa digitaalisella alueella, kuten maksun suorittamisen tai digitaalisen omaisuuden omistajuuden siirtämisen.

Lisäksi joissakin laillisissa sopimuksissa edunvalvoja (joskus asianajaja tai asianajotoimisto) vaatii kolmannen osapuolen, joka suorittaa tiettyjä toimia tiettyinä aikoina, yleensä kun sopimukseen sisältyy samanaikainen tavaroiden vaihto. Älykkäät sopimukset voivat jäljitellä edunvalvojan roolia ja korvata sen tietokoneohjelmalla. Siksi niin kauan kuin kaikki ohjelmatulot ja -lähdöt ovat digitaalisessa valtakunnassa, älykäs sopimus voidaan täysin automatisoida ja itse suorittaa. 

Älykkäiden sopimusalustojen vertailu: RSK vs Ethereum vs EOS vs Cardano

Älykkäiden sopimusalustojen vertailu

# 1 Ethereum

Vuonna 2013 nuori venäläinen ja kanadalainen ohjelmoija Vitalik Buterin julkaisi Ethereumin valkoisen kirjan ja esitteli maailmalle älykkäät sopimusalustat. Siitä lähtien Ethereum on kasvanut voimasta vahvuuteen ja on kokoontunut rakentamaan yhden terveellisimmistä kehittäjäyhteisöistä salaustilassa.

Luomisen syy

Vaikka Buterin kiinnostui Bitcoinista ja sen mahdollisesta hyödyllisyydestä, hän tunsi, että lohkoketjulla oli paljon muuta tarjottavaa kuin vain maksujärjestelmä. Hän kuvitteli tulevaisuuden, jossa kehittäjät voisivat luoda sovelluksensa blockchainiin. Ethereumista oli tarkoitus tulla hajautettu globaali supertietokone, joka vuokraa laskentatehoa tai “kaasua” kehittäjille hajautettujen sovellustensa tai dApps-ohjelmiensa luomiseksi..

Ethereumin asianmukainen kehittäminen alkoi vuoden 2014 alussa sveitsiläisen Ethereum Switzerland GmbH: n (EthSuisse) kautta. Ethereum piti alkuperäisen kolikoiden tarjouksensa 20. heinäkuuta – 2. syyskuuta 2014 ja keräsi ~ 18,4 miljoonaa dollaria.

Konsensusalgoritmit

Ethereum käyttää Nakamoton konsensuksen muunnosta, joka perustuu työn todistamiseen, ja siksi sitä kutsutaan yleensä sotavankien konsensukseksi. Tältä osin Ethereum on suhteellisen samanlainen kuin Bitcoin. Viimeisessä vaiheessa se päivitetään kuitenkin uuteen yksimielisyyteen perustuvaan Casper FFG -protokollaan, jota kutsutaan yleensä osuustodistukseksi tai POS: ksi..

POW: ssa meillä on tiettyjä solmijoita, joita kutsutaan kaivostyöläisiksi ja jotka omistavat erikoistuneita laitteita. Tämäntyyppiset laitteet (ASIC: t ja GPU: t) käyttävät tosielämän laskentatehoa ja kilpailevat ratkaistakseen salauksellisesti vaikeita pulmia. Jos ratkaiset pulman ennen muita, voitat kilpailun. Sitten sinun on lisättävä lohkosi blockchainiin ja sinut palkitaan vastaavasti.

Ethereum aikoo siirtyä POS-protokollaan, koska se on skaalautuva ja vähemmän tuhlaavainen. 

POS-järjestelmä tekee koko kaivosprosessista virtuaalisen. POS-järjestelmässä kaivostyöläiset (alias validatorit) lukitsevat osan kolikoistaan ​​panoksena järjestelmään. Kaivostyöläisen hajautusvoima on suoraan verrannollinen heidän panoksensa kokoon. Tämän jälkeen validoijat lyövät vetoa tietystä lohkosta. Jos veto onnistuu, he saavat lohkopalkinnon, joka on verrannollinen kokonaispanokseensa.

Ethereum ottaa POS: n käyttöön Casper-protokollan kautta. Tässä protokollassa pahantahtoinen todentaja rangaistaan ​​leikkaamalla heidän osuutensa.

Katso tarkempi selitys Casperista, tarkista oppaamme.

Kehittäminen Ethereumilla

Ymmärtääksemme kuinka älykkäät sopimukset toimivat Ethereumin päällä, meidän on ymmärrettävä kaasun käsite.

Älykkäät sopimukset Ethereumissa on koodattu Solidity-ohjelmointikielellä. Vakavuus on melko samanlainen kuin JavaScript ja on Turingin täydellinen. Turing Complete -kieli on teoreettinen ratkaisu kaikkiin ongelmiin edellyttäen, että sillä on tarpeeksi aikaa ja resursseja. Siksi on kriittistä integroida pysäytysmekanismi järjestelmään, joka lopettaa älykkään sopimuksen tarvittaessa. Ethereum käyttää “resurssimittari” -tyyppistä pysäytyslaitetta nimeltä “kaasumaksut”. Kaasu on yksikkö, joka mittaa tietyn toiminnan suorittamiseen tarvittavan laskennallisen työn määrän. Yksinkertaisesti sanottuna sopimuksen jokainen vaihe maksaa kaasua ja kun kaasukustannukset ylittävät ennakkomaksun, sopimus lopetetaan.

Ymmärrämme paremmin, miten kaasu toimii Ethereumissa, käyttämällä analogiaa. Oletetaan, että olet matkalla. Ennen kuin teet niin, käy läpi nämä vaiheet:

 • Menet huoltoasemalle ja määrität, kuinka paljon polttoainetta haluat täyttää autossasi.
 • Saat sen polttoaineen autoon.
 • Maksat huoltoasemalle määrän rahaa, jonka olet heille velkaa kaasusta.

Piirretään nyt rinnakkaisuuksia Ethereumin kanssa.

Auto on toiminto, jonka haluat suorittaa, kuten kaasu tai älykäs sopimus.

Kaasu on hyvin … kaasu.

Huoltoasema on kaivosmiehesi.

Rahat, jotka olet maksanut heille, ovat kaivostyöntekijöiden palkkiot.

Kaikkien operaatioiden, jotka käyttäjät haluavat suorittaa ethereumissa, on tarjottava kaasua seuraaviin tarkoituksiin:

 • Tietojen kattamiseksi eli sisäinen kaasu.
 • Koko sen laskennan kattamiseksi.

Hallinto

RSK

Seuraava vuokaavio on otettu Poista esto pitäisi antaa sinulle käsityksen siitä, miten koko hallintoprosessin kulku toimii.

Vaikka Ethereumilla on jonkin verran ketjun hallintoa konsensuspöytäkirjansa vuoksi, se tekee suurimman osan hallinnoinnistaan ​​ketjun ulkopuolella ketjujen kautta Ethereumin parannusehdotusten (EIP) kautta. EIP: t ovat yleensä yksityiskohtaisia ​​suunnitteluasiakirjoja, jotka tarjoavat ehdotuksia Ethereum-lohkoketjun parantamiseksi. Näitä prosesseja ei esitetä, tallenneta, siirretä eikä äänestetä itse lohkoketjussa.

Ethereumin ohjeiden mukaan seuraavat on pidettävä mielessä EIP: iden osalta:

 • EIP: ien on oltava teknisen tietämyksen ja eritelmien tukena.
 • EIP: n kirjoittajalla on oltava vaikutusvaltaa tai kerättävä tarpeeksi tukea saadakseen EIP: n läpäisemättömäksi yhteisössä.
 • Tärkein osa prosessia on, että vaaditaan kaikkien näkemysten kuulemista ja huomioon ottamista.
 • Voit nähdä EIP-dokumentaation ja kaikki sitä ympäröivät keskustelut nähdäksesi edistymisen kattavasti.

EIP: t voivat olla peräisin myös Ethereumin kommentointipyynnöstä (ERC). Tällöin noudatetaan myös samaa menettelyä.

Mitä ovat ERC: t?

ERC: t ovat ehdotuksia parannusehdotuksiksi, jotka toimitetaan vertaisarviointiin Ethereumin kautta. ERC-20-merkkistandardi syntyi ERC: n tuloksena. Kun ERC osoittaa riittävän lupauksen Ethereumin ekosysteemin parantamiseksi, niistä keskustellaan edelleen yhteisössä ja muutetaan myöhemmin EIP: ksi.

EIP-keskusteluvaihe

Tässä vaiheessa Ethereumin parissa työskentelevät kehittäjät käyvät tyhjentäviä keskusteluja ja kokouksia siitä, onko kyseinen EIP riittävän vakaa reaalimaailman toteuttamiseen. Nämä kehittäjät ovat vahvasti mukana Ethereumin kehityksessä. GitHubilla on koko huone, joka on omistettu Ethereumin hallinnolle ja kehittämiselle GitHubissa, jossa he käyvät reaaliaikaista keskustelua. Jos kehittäjät kokevat, että koodin päivityksellä on positiivinen vaikutus ekosysteemiin, koodi otetaan käyttöön vasta sitten.

Sittemmin keskusteluvaihe on usein kuolemanräjähdys useimmille EIP: lle. Kehittäjät ovat haluttomia toteuttamaan muutoksia, jotka saattavat olla hieman liian äärimmäisiä, jotta vältetään Ethereum Classic -haarukan kaltaiset häiriöt.

Tällä prosessilla on sekä haittoja että etuja. Suurin este on tietysti se, että tämä prosessi kestää kauan. Suurin etu on, että jokaista EIP: tä tutkitaan niin perusteellisesti, että usein läpäisevä EIP tuo positiivisen muutoksen ekosysteemiin.

# 2 Älykkäät sopimusalustat – EOS

Älykkäiden sopimusalustojen vertailu: RSK vs Ethereum vs EOS vs Cardano

EOS perustuu block.one: n rakentamaan EOSIO-ohjelmistoon. Block.onen johtajia ovat Brendan Blumer ja Dan Larimer. Jos olet ollut mukana salaustilassa, tiedät kuka Larimer on. Hän on delegoitujen panosnäyttöjen ja hajautettujen autonomisten organisaatioiden, alias DAO: n, luoja. Hän on myös mies BitSharesin ja Steemin takana.

Luomisen syy

Vaikka Ethereum tasoitti tietä älykkäille sopimusalustoille, tosiasia on, että se on hyvin hidas alusta. Suunnittelunsa ansiosta se voi hallita vain 15-20 tapahtumaa sekunnissa. Alusta, jolla on niin suuri viive, ei voi tukea moderneja dapp-sovelluksia. Se on kuin pelaisi modernia peliä, kuten GTA 5, Windows 98 -tietokoneellasi.

Eos pyrkii tukemaan teollisuuden mittakaavassa hajautettuja sovelluksia. Tapa, jolla he aikovat tehdä, on lähestyä älykkäitä sopimuksia eri näkökulmasta kuin Ethereumin. Hajautetun supertietokoneen sijasta Eos aikoo olla hajautettu käyttöjärjestelmä. Eosin käyttäjät omistavat resursseja vastineeksi osuudestaan. Joten, jos omistat 1/1000: n osuuden EOS: sta, omistat 1/1000: n osuuden EOS: n kaikista laskentatehoista ja resursseista.

Konsensusalgoritmit

EOS delegoi lohkoketjun validoinnin 21 konsensuskomitean jäsenelle delegoidun panoksen todistamisen (DPOS) konsensusmekanismin puitteissa.. 

DPOS-järjestelmässä kuka tahansa, jolla on merkkejä EOS-ohjelmistoon integroidulla lohkoketjulla, voi valita lohkotuottajat jatkuvan hyväksyntääänestysjärjestelmän kautta. Kuka tahansa voi osallistua tuottajaryhmävaaleihin ja heille annetaan mahdollisuus tuottaa lohkoja suhteessa saamiinsa ääniin suhteessa kaikkiin muihin tuottajiin.

Kuinka se toimii?

 • Lohkot valmistetaan kierroksella 21.
 • Jokaisen kierroksen alussa valitaan 21 lohkotuottajaa. Top 20 valitaan automaattisesti, kun taas 21. valitaan suhteessa heidän äänensä määrään suhteessa muihin tuottajiin. Tuottajia sekoitetaan sitten käyttämällä lohkoaikasta johdettua näennäissatunnaislukua. Näin varmistetaan, että tasapainoinen yhteys kaikkiin muihin tuottajiin säilyy. Säännöllisen lohkotuotannon ylläpitämisen ja lohkoajan pitämisen 3 sekunnissa varmistamiseksi tuottajia rangaistaan ​​osallistumattomuudesta poistamalla ne harkinnasta. Tuottajan on tuotettava vähintään yksi lohko 24 tunnin välein huomioon otettavaksi.

EOS: n kehitys

Kuten jo mainittiin, EOS käyttää hallintomallia. Aina kun panoksesi EOS-tunnuksillesi, sinulla on oikeus omistaa resursseja, kuten RAM, verkon kaistanleveys ja suorittimen kaistanleveys. Tämän jälkeen nämä resurssit ovat hyvin niukkoja, ja siksi voit pitää kiinni EOS-tunnuksista vain niitä käyttämättä 3 vuoden ajan. Omistajille, jotka eivät käytä tunnuksiaan, tilinsä lopetetaan.

EOS käyttää WebAssembly (WASM) -sovellusta älykkäiden sopimusten kehittämiseen. Vaikka WASM ei ole ohjelmointikieli, se antaa kehittäjien koodata valitsemallaan kielellä ja koota tavukoodiksi, joka voi toimia tuetulla selaimella.

Syyt, miksi EOS valitsi WASM: n, ovat seuraavat:

 • Joustavuus: Kehittäjät voivat koodata valitsemallasi kielellä.
 • Nopeus ja tehokkuus: WebAssembly suorittaa natiivinopeudella hyödyntämällä yleisiä laitteisto-ominaisuuksia, jotka ovat käytettävissä monilla alustoilla.
 • Avoin ja virheenkorjaus: Se on suunniteltu kauniisti tulostettavaksi tekstimuodossa ohjelmien virheenkorjausta, testausta, kokeilua, optimointia, oppimista, opettamista ja käsin kirjoittamista varten.
 • Turvallinen: WebAssembly kuvaa muistiturvallisen, hiekkalaatikkoon perustuvan suoritusympäristön, joka voidaan jopa toteuttaa olemassa olevien JavaScript-virtuaalikoneiden sisällä.

Hallinto

EOS: ssa hallintotapaa ylläpidetään asettamalla toimivalta ja lainvalinta yhdessä muiden molemminpuolisesti hyväksyttyjen sääntöjen kanssa. Tämä tapahtuu yleensä oikeudellisesti sitovan perustuslain kautta. Jokaisessa EOS-tapahtumassa on oltava allekirjoituksessaan perustuslain hajautus. Tämä sitoo käyttäjät perustuslakiin.

Perustuslakia ja pöytäkirjaa voidaan muuttaa seuraavalla prosessilla:

 • Muutosta ehdottaa lohkotuottaja, joka saa 17/21-hyväksyntämäärän
 • 17/21-hyväksyntä on pidettävä voimassa 30 peräkkäistä päivää.
 • Kaikkien käyttäjien on allekirjoitettava tapahtumansa uuden perustuslain hashilla.
 • Lohkotuottajat hyväksyvät muutokset lähdekoodiin, jotta heijastavat perustuslain muutosta, ja ehdottavat sitä lohkoketjulle käyttämällä git-sitoumuksen tiivistettä.
 • Lohkotuottajien on jälleen säilytettävä 17/21-hyväksyntä 30 peräkkäisenä päivänä.
 • Sen jälkeen täysi solmuille annetaan yksi koko viikko sopeutua uusiin muutoksiin.
 • Kaikki solmut, jotka eivät noudata uutta protokollaa, suljetaan automaattisesti.

Tämä prosessi voi nopeutua hätätilanteessa.

# 3 Älykkäät sopimusalustat – Cardano

Älykkäiden sopimusalustojen vertailu

Cardano on yksi salaustilan eniten puhutuista projekteista, ja se tarjoaa skaalautuvuutta ja turvallisuutta kerrostetun arkkitehtuurin kautta. Sen käsitteli yksi Ethereumin perustajista, Charles Hoskinson. Aiemmin kolme organisaatiota työskenteli kokopäiväisesti huolehtiakseen Cardanon ylläpidosta.

 • Cardano-säätiö.
 • IOHK.
 • Emurgo.

Lokakuussa 2018 IOHK ja Emurgo erosivat Cardano-säätiön kanssa säätiön suorituskyvyn puutteen vuoksi.

Luomisen syy

Cardanon lähestymistapa on ainutlaatuinen itse avaruudessa, koska se perustuu tieteelliseen filosofiaan ja vertaisarvioituun akateemiseen tutkimukseen.

Cardanon tiimi haluaa noudattaa joukkoa periaatteita ja filosofioita. He eivät asettaneet asianmukaista tiekartta tai valkoista paperia. Sen sijaan he keskittyivät omaksumaan “kokoelman suunnitteluperiaatteita, suunnittelun parhaita käytäntöjä ja etsintätapoja.

Seuraavat ovat näitä periaatteita, ja ne on otettu suoraan Cardanon verkkosivustolta.

 • Kirjanpidon ja laskennan erottaminen eri tasoille.
 • Ydinkomponenttien toteutus erittäin modulaarisessa toiminnallisessa koodissa.
 • Pienet tutkijoiden ja kehittäjien ryhmät kilpailevat vertaisarvioidun tutkimuksen kanssa.
 • Monitieteisten ryhmien runsas käyttö, mukaan lukien InfoSec-asiantuntijoiden varhainen käyttö
 • Nopea iterointi julkaisujen, toteutuksen ja uuden tutkimuksen välillä tarvitaan tarkastelun aikana havaittujen ongelmien korjaamiseksi.
 • Rakennetaan kykyä päivittää käyttöönoton jälkeisiä järjestelmiä tuhoamatta verkkoa
 • Hajautetun rahoitusmekanismin kehittäminen tulevaa työtä varten
 • Pitkän aikavälin näkemys kryptovaluuttojen suunnittelun parantamisesta, jotta ne voivat työskennellä mobiililaitteilla, joilla on kohtuullinen ja turvallinen käyttökokemus
 • Tuo sidosryhmät lähemmäksi kryptovaluuttansa toimintaa ja ylläpitoa
 • Tunnustetaan tarve laskea useita omaisuuseriä samaan pääkirjaan
 • Tapahtumien tiivistäminen sisällyttämällä valinnaiset metatiedot vastaamaan paremmin vanhojen järjestelmien tarpeita
 • Oppiminen lähes 1000 altcoiinista omaksumalla järkeviä ominaisuuksia
 • Ota käyttöön Internet-suunnittelutyöryhmän innoittama standardipohjainen prosessi käyttämällä erillistä säätiötä lopullisen protokollan suunnittelun lukitsemiseksi
 • Tutustu kaupankäynnin sosiaalisiin elementteihin
 • Löydä terveellinen keskitie sääntelyviranomaisille vuorovaikutuksessa kaupan kanssa vaarantamatta joitain Bitcoinista perittyjä perusperiaatteita.

Konsensusalgoritmi

Ouroborous on ensimmäinen vertaisarvioitu konsensusalgoritmi salaustilassa. Ouroboros tarkastelee tunnusten jakautumista ekosysteemissä ja satunnaislukujen lähteestä se jakaa maailman aikakausiin. Jokainen aikakausi on jaettu paikkoihin ja kestää ~ 20 sekuntia.

RSK vs Ethereum vs EOS vs Cardano

Jokainen lähtö saa sitten oman lähtöjohtajansa, joka valitaan satunnaisesti.

RSK vs Ethereum vs EOS vs Cardano

Kolikkopelin johtaja toimii kuten kaivostyöläiset POW-protokollassa siinä mielessä, että he valitsevat lohkot, jotka lisätään lohkoketjuun. He voivat kuitenkin lisätä vain yhden lohkon.

Älykkäiden sopimusalustojen vertailu

Jos kolikkopelien johtaja jotenkin menettää mahdollisuutensa ja ei valitse estoa, hän menettää tilaisuutensa ja joutuu odottamaan, kunnes hänestä tulee jälleen kolikkopelien johtaja. On ok, jos yksi tai useampi paikka jää tyhjäksi (ilman generoituja lohkoja), mutta suurin osa lohkoista (vähintään 50% + 1) on luotava aikakauden aikana.

Kuten näette, lähtö- ja saapumisaikojen johtajilla on tärkeä rooli ekosysteemissä. Jotta hänellä olisi pätevyys, hänen on omistettava 2 prosentin omistusosuus Cardanosta. Näitä sidosryhmiä kutsutaan valitsijoiksi, ja he valitsevat lähtöpaikkojen johtajat seuraavalle aikakaudelle nykyisen aikakauden aikana. Mitä enemmän sidosryhmillä on järjestelmässä, sitä enemmän mahdollisuuksia heidät valitaan kolikkopelien johtajiksi.

Cardanon kehitys

Cardano on valinnut Haskellin ja Plutusin valituiksi kieliksi. Haskellia käytetään Cardanon koodaamiseen, kun taas Plutusta käytetään älykkään sopimuksen luomiseen. Molemmat ovat toiminnallisia kieliä.

Ohjelmointikielissä on kaksi perhettä:

 • Pakollinen.
 • Toimiva.

Pakolliset ohjelmointikielet

Pakollisessa lähestymistavassa kooderin on asetettava peräkkäin kaikki vaiheet, jotka tietokoneen on tehtävä tavoitteen saavuttamiseksi. Kaikki perinteiset ohjelmointikielemme, kuten C ++, Java ja jopa Solidity, ovat välttämättömiä ohjelmointikieliä. Tällaista ohjelmointitapaa kutsutaan myös algoritmiseksi ohjelmoinniksi.

Otetaan esimerkki siitä, mitä tarkoitamme tällä. Katsotaanpa C ++. Oletetaan, että haluamme lisätä 5 ja 3.

int a = 5;

int b = 3;

Int c = a + b;

Joten, kuten näette, lisäysprosessi vie useita vaiheita ja jokainen vaihe muuttaa jatkuvasti ohjelman tilaa, koska ne kaikki suoritetaan vuorotellen erikseen.

Lisäysprosessi toteutti neljä vaihetta, ja vaiheet ovat:

 • Ilmoitetaan kokonaisluku a ja annetaan sille arvo 5.
 • Ilmoitetaan kokonaisluku b ja annetaan sille arvo 3.
 • Ilmoitetaan kokonaisluku c, lisätään arvot ja b ja tallennetaan ne c: hen.

Toiminnalliset ohjelmointikielet

Tämä ohjelmointityyli luotiin rakentamaan toiminnallinen lähestymistapa ongelmanratkaisuun, ja sitä kutsutaan myös deklaratiiviseksi ohjelmoinniksi.

Joten miten toiminnallinen ohjelmointi toimii?

Oletetaan, että on funktio f (x), jota haluamme käyttää funktion g (x) laskemiseen, ja sitten haluamme käyttää sitä toimimaan funktion h (x) kanssa. Sen sijaan, että ratkaisemme kaikki ne peräkkäin, voimme yksinkertaisesti kerätä ne kaikki yhteen yhdeksi toiminnoksi näin:

h (g (f (x)))

Tämä helpottaa toiminnallista lähestymistapaa matemaattisesti. Siksi toiminnallisten ohjelmien oletetaan olevan turvallisempi lähestymistapa älykkäiden sopimusten luomiseen. Tämä auttaa myös yksinkertaisemmassa muodollisessa todentamisessa, mikä tarkoittaa melkein sitä, että on helpompaa todistaa matemaattisesti, mitä ohjelma tekee ja miten se toimii. Tämä antaa Cardanolle sen “High Assurance Code” -omaisuuden.

Juuri siksi toiminnallinen lähestymistapa on niin toivottava, ja juuri Cardano käyttää Haskellia koodaamaan ekosysteeminsä ja Plutus älykkäisiin sopimuksiinsa. 

Hallinto

Kuten olemme sanoneet aiemmin, Cardanon hallinnosta huolehtivat instituutiot, kuten IOHK ja Emurgo. Sen lisäksi, että varmistetaan, että protokollaa kehitetään jatkuvasti ajan myötä, Cardanolla on äänestyskeskus päivityksiä varten. Ehdotukset ohjelmiston ja protokollan päivittämiseksi toimitetaan äänestykseen. Käyttäjän äänen paino on suoraan verrannollinen osuuteen, jonka hän on lukinnut järjestelmään. Käyttäjät voivat myös siirtää äänioikeutensa luotetulle osakesarjalle.

# 4 Älykkäät sopimusalustat – RSK

RSK vs Ethereum vs EOS vs Cardano

Rootstock (RSK) on älykäs sopimusalusta joka on kytketty Bitcoin-lohkoketjuun sivuketjutekniikan avulla. Rootstock syntyi yhteensopivaksi Ethereumin sovellusten (web3 / EVM / Solidity-malli) kanssa, mutta käyttäen bitcoinia salausvaluuttana. RSK: n perustamisen idea oli antaa Bitcoin blockchain -yritykselle älykkäät sopimustoiminnot. Ytimessä juuristo on yhdistelmä:

 • Turingin täydellinen resurssilaskettu deterministinen virtuaalikone (älykkäille sopimuksille) on yhteensopiva Ethereumin EVM: n kanssa.
 • Kaksisuuntainen sidottu Bitcoin-sivuketju (BTC-nimiseen kauppaan), joka perustuu vahvaan federaatioon.
 • SHA256D-yhdistämis-kaivos-konsensusprotokolla (Bitcoinin kaivostyöläisiin luottavaan konsensussuojaukseen) 30 sekunnin estovälillä. (nopeaa maksua varten).

Luomisen syyt

Bitcoin-lohkoketjulla on useita etuja. Se on pitkäaikainen ja todistettu turvallisuus, laaja jakelu ja tietoisuus. Lisäksi sillä on myös terve yhteisö, jolla on vahva hajautusvoima. RSK haluaa, että sen käyttäjät nauttivat Bitcoinin eduista arvon säilyttämisenä ja tarjoavat samalla älykkään sopimuksen toiminnallisuuden ja paremman skaalautuvuuden.

Sivuketju

Joten miten Rootstock on vuorovaikutuksessa Bitcoinin kanssa? Sivuketjumekanismien kautta. Rootstock-ketju on kytketty Bitcoin-lohkoketjuun kaksisuuntaisen tapin kautta. Käyttäjät lukitsevat BTC: nsä ja saavat vastaavan määrän RBTC: tä sivuketjuun. Näitä kolikoita voidaan käyttää älykkäiden sopimusten ja dApps: n käyttöönottoon tai vuorovaikutukseen Rootstock-lohkoketjussa. RSK: n federaatio varmistaa RSK: n kaksisuuntaisen kiinnityksen ja lohkon yksimielisyys varmistetaan yhdistämis-louhinnalla. 

RSK: n sivuketjussa on 15 aktiivista funktionaalia, ja se tarvitsee kahdeksan allekirjoituksia BTC: n julkaisemiseksi. Sivuketju käyttää mukautettuja laitteistosuojausmoduuleja (HSM) yksityisten avainten tallentamiseen, ja RSK-federaation funktionaarien sallitaan tarkastaa sekä HSM: n laiteohjelmistot että laitteistot.

RSK-sivuketjun natiivikoodi on RBTC. RBTC: tä ei voida kaivaa, lyödä eikä kolikoilla ole inflaatiota RSK: lla. Tämä Bitcoin-lohkoketjun ja RSK-lohkoketjun välinen kaksisuuntainen tappi varmistaa kiinteän muunnoksen BTC: n ja RBTC: n välillä. (1 RBTC = 1 BTC). BTC: n siirtäminen RSK: lle on seuraava:

 • Lähettäjän on varmistettava, että siirrettävät bitcoinit on lukittu P2PKH-osoitteeseen. Jos ei, niin ne on siirrettävä P2PKH-osoitteeseen tapahtumassa Tx1.
 • Bitkoiinit siirretään P2PKH-osoitteesta federaation multisig-osoitteeseen tapahtumassa Tx2.
 • Kun federaatio on vahvistanut tämän tapahtuman, lohkoketju avaa välittömästi vastaavan määrän RBTC: tä osoitteeseen, jota lähettäjä ohjaa.

Konsensusalgoritmi

Bitcoin käyttää POW-konsensusmekanismia, josta on jo keskusteltu edellä. Vaikka protokollalla on tiettyjä asioita, se on tällä hetkellä ainoa, joka suojaa luotettavasti lohkoketjua uudelleenjärjestelyiltä ja kaksinkertaisilta menoilta saavuttamalla todennäköisyysperusteinen lopullisuus termodynaamisella takuulla.

Lopullisuus tarkoittaa hyvin löyhästi sanottuna sitä, että kun tietty toimenpide on tehty, se kaiverretaan ikuisesti historiaan, eikä mikään voi palauttaa tätä operaatiota. Tämä on erityisen tärkeää finanssialalla. Kuvittele, että Alice omistaa tietyn määrän omaisuutta yrityksessä. Anna vain jonkinlainen häiriö yrityksen prosesseissa, hänen ei pitäisi joutua palauttamaan kyseisen omaisuuden omistajuutta.

Joten miten sotavanki antaa lopullisuuden? Tarkista seuraava kaavio.

RSK vs Ethereum vs EOS vs Cardano

Katsotaan siis, mitä täällä tapahtuu. Sininen ketju on tärkein lohkoketju. Punainen ketju on joukko haitallisia kaivostyöläisiä, jotka haluavat ohittaa pääketjun ja ottaa järjestelmän haltuunsa. POW: ssa tämä on erittäin epäkäytännöllistä yhdestä syystä – kustannuksista. POW on kallis prosessi. Kaivostyöläisiä ei siis kannusteta taloudellisesti kannattamaan järjestelmän vastustamista, koska se voi olla kallista.

Rootstock käyttää tekniikkaa nimeltäyhdistää kaivostoiminta”Käyttää samaa kaivos hashratia kuin tärkein Bitcoin-lohkoketju, ja itse asiassa se ylläpitää tällä hetkellä noin 30% Bitcoinin hajautusvoimasta, mikä tekee RSK: sta turvallisimman älykkään sopimusalustan. Saamme yleiskuvan siitä, miten yhdistää kaivostoiminta toimii:

 • Kaivosprosessin aikana toissijaisen lohkoketjun (RSK) äskettäin kaivetun lohkon kryptografinen hajautus upotetaan ensisijaiseen lohkoketjuun (Bitcoin).
 • Toissijaisen lohkon hajautusmerkki on etuliitteellä yhdistämisen ja louhinnan “tagilla”. Tämä tunniste on lyhyt kuvaava teksti eli “taikatavut”.
 • Lohko pää Bitcoin-lohkoketjusta voidaan liittää enintään yhteen lohkoon RSK-lohkoketjusta. Tämä varmistaa, ettei tunnisteiden sijainnissa ole sekaannusta.
 • Yhdistämisen louhinnan tärkein turvallisuusvaatimus on, että on oltava vaikeampaa luoda ensisijaisen lohkoketjun lohko, joka voidaan liittää kahteen lohkoon samasta toissijaisesta lohkoketjusta kuin kaivaa kahta erilaista päälohkoketjulohkoa.

Siellä on yksi erityinen osa yhdistäminen-louhinta RSK: n verkkosivuilla selittää kaivostyöntekijöiden kannustimet.

RSK: n kehitys

Älykkäät sopimukset RSK: ssa toteutetaan RSK-virtuaalikoneen (RVM) sisällä. RVM: n pääpiirteet ovat seuraavat:

 • Op-kooditasolla RVM on yhteensopiva EVM: n kanssa, mikä tarkoittaa, että se voi RSK: n toteuttaa Ethereum-sopimukset.
 • Käyttäjät voivat käyttää Ethereum DApps -sovellusta Bitcoin-lohkoketjun suojauksella. Nautitaan olennaisesti molempien maailmojen parhaista puolista.
 • RSK-yhteisö ehdottaa jatkuvasti suorituskyvyn parantamista, joka on dokumentoitu lukuisissa RSKIP: issä (RSK: n parannusehdotukset).

Tämä on nerokas lähestymistapa, jonka RSK on omaksunut. Sen sijaan, että luodaan oma kieli ja pakotetaan kehittäjiä työskentelemään tietyllä tavalla, ne antavat heille mahdollisuuden käyttää suosituinta älykästä sopimuskieltä (Solidity) dApps: n luomiseen.

Hallinto

Vaikka Rootstock käyttää tällä hetkellä yhteisölähtöistä parannusehdotusjärjestelmää (RSKIPs), RKS: n alkuperäinen valkoinen kirja ehdottaa pitkän aikavälin hallintomallia, jonka tavoitteena on edustaa kaikkia yhteisön toimijoita ja joka tarjoaa hallintoneuvoston, joka koostuu viidestä paikasta:

 • Kaivostyöläiset voivat äänestää hajautusvoimalla (1 ääni)
 • Bitcoinin ja Rootstockin käyttäjät äänestävät panoksella (1 ääni)
 • Vaihdot ja verkkolompakot äänestävät osallistumalla federaatioon (1 ääni)
 • Rootstock- ja Bitcoin Core -kehittäjillä on erityinen kynnysäänestysjärjestelmä (1 ääni)
 • Viimeinen ääni voidaan tarjota voittoa tavoittelemattomalle Bitcoin-laitokselle, joka voi edustaa suurinta ekosysteemiä. Organisaatiolle voidaan tarjota myös institutionaalinen äänestys, jonka tarkoituksena on standardoida EVM / Solidity / Web3-työkaluketju. 

Älykkäiden sopimusalustojen vertailu – johtopäätös

Tällä hetkellä on typerä tehtävä valita “paras älykäs sopimusalusta” näiden neljän joukosta. Kaikilla heillä on omat etunsa ja haittansa. Tärkeää pitää mielessä on valita sinulle parhaiten soveltuva alusta. 

 • Jos haluat alustan, jolla on vahva kehittäjäyhteisö, siirry Ethereumiin. 
 • Jos haluat alustan, joka korostaa nopeutta eikä välitä hajauttamisesta, EOS on sinulle sopiva. 
 • Jos haluat tieteellisesti ja akateemisesti tutkitun alustan, valitset Cardano. 
 • Lopuksi, jos uskot Bitcoinin olevan arvovarasto, hallitsee DeFi: tä pitkällä aikavälillä ja haluat alustan, jonka avulla voit hyödyntää Ethereumin älykkäitä sopimuksia samalla kun nautit Bitcoinin turvallisuudesta, RSK on ihanteellinen alustasi.

Tehdään lopullinen vertailu neljästä alustasta:

RSK vs Ethereum vs EOS vs Cardano

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me