Alamat Blockchain adalah konsep penting dalam cryptocurrency dan blockchain.

Dalam panduan kami, kami menerangkan. Apa alamatnya, bagaimana alamat dibuat dan apa perbezaan antara jenis alamat yang berbeza pada rangkaian blok yang berbeza.

Apakah Alamat di Blockchains? Alamat Blockchain 101

Apakah Alamat di Blockchains? Alamat Blockchain 101

Pada hari-hari awal Bitcoin, ada kemungkinan untuk menghantar pembayaran ke alamat IP seperti 104.25.248.32 (yang merupakan blockgeeks.com). Ini dirancang untuk menjadi kaedah yang mudah untuk menggunakan Bitcoin tanpa berurusan dengan kunci dan alamat awam yang tidak berguna. Namun, setelah pengembang Bitcoin menyedari bahawa cara mengirim duit syiling ini boleh menjadi sasaran serangan man-in-the-middle yang serius, pilihan tersebut dilumpuhkan dan tidak pernah kembali.

Anekdot awal Bitcoin nampaknya mempunyai nilai bersejarah. Tetapi ini menunjukkan apa alamatnya: Ini bukan sesuatu yang istimewa atau sesuatu yang dilekatkan. Ia hanya placeholder untuk menerima dan menghantar transaksi blockchain. Seperti alamat IBAN atau SWIFT.

Alamat itu sendiri tidak penting, dan juga formatnya. Yang penting ialah alamat itu memenuhi tujuannya – untuk membolehkan pembayaran kepada entiti yang mempunyai maklumat unik. Biasanya, kunci peribadi, untuk mengakses dana secara eksklusif. Alamatnya hanyalah pengecam selamat.

Walau bagaimanapun, sementara nombor SWIFT atau IBAN diberikan oleh pihak berkuasa pusat seperti bank, alamat blockchain ada. Setiap alamat blockchain mungkin sudah ada, lama sebelum dompet menjumpainya. Sebabnya ialah alamat blockchain adalah hasil operasi matematik.

Mulakan Percubaan Percuma Anda Hari Ini

Cubaan percuma

Kunci Awam: Di mana Penjanaan Alamat Blockchain bermula

Setelah Bayaran ke IP ditinggalkan dalam Bitcoin, P2PKH menjadi format standard baru untuk alamat bitcoin. Anda mungkin mengetahuinya; kelihatan seperti ini:

1K31KZXjcochXpRhjH9g5MxFFTHPi2zEXb

Alamat P2PKH standard mempunyai tanda seperti 34 dan bermula dengan 1. P2PKH adalah singkatan dari “Pay To Public Key Hash.” Ini bermaksud bahawa anda Membayar hash kunci awam. Bagi pemula, ini mungkin kelihatan menakutkan, jadi mari kita tunggu proses membina alamat sedemikian untuk belajar apa itu.

Setiap perisian dompet yang anda gunakan dapat membuat alamat P2PKH dengan mudah, atau, lebih tepat: cari seberapa banyak yang anda mahukan. Ini bukan sains roket, tetapi gabungan beberapa operasi kriptografi yang tidak luar biasa.

Pertama, dompet anda mengumpulkan entropi dan menggunakannya untuk menghasilkan kunci peribadi ECDSA. ECDSA adalah algoritma kriptografi dalam inti alamat bitcoin. Ini adalah algoritma tandatangan asimetri, yang bermaksud bahawa anda boleh menandatangani mesej dengan kunci SWASTA dan mengesahkan tandatangan dengan kunci PUBLIC. Dengan ECDSA, anda dapat memberikan maklumat kepada dunia dengan mudah untuk membuktikan bahawa anda – dan hanya anda – adalah pengarang mesej dengan menandatanganinya. Ia sangat serupa dengan menandatangani surat secara fizikal.

Oleh itu, setelah membuat kunci peribadi dengan entropi, dompet itu memperoleh kunci awam daripadanya. Ia berlaku dengan memilih beberapa koordinat rawak pada lengkung elips tertentu dan melakukan beberapa pengiraan. Perincian tidak penting. Apa yang penting, kunci awam ini adalah apa yang anda perlukan untuk menghantar dan mengumpulkan pembayaran. Pada masa-masa awal, kunci awam digunakan untuk menerima dana.

Tetapi tidak lama kemudian konsep itu dilanjutkan. Kunci awam bukan sahaja sangat panjang dan tidak senang – sekitar 65 aksara – tetapi juga boleh berlaku kesalahan menaip. Selanjutnya, memaparkannya juga dapat memberi risiko kepada anda jika ECDSA pernah rosak, misalnya dengan pengkomputeran kuantum. Inilah sebabnya mengapa pembangun bitcoin membuat kaedah untuk mendapatkan alamat dari kunci awam.

Membuat alamat Bitcoin Blockchain

Untuk membuat alamat, dompet anda menekan kunci awam melalui rangkaian algoritma kriptografi. Secara kasar inilah yang berlaku:

Perisian mencuci kunci awam dengan SHA 256 dan hasilnya dengan RIPEMD-160. Kemudian ia menambahkan bait 00 sebagai awalan pada awal rentetan yang dihasilkan – inilah sebab mengapa alamat P2PKH dimulakan dengan “1” – dan empat byk checksum pada akhir. Empat bait checksum dihasilkan dengan mencantumkan hasilnya dua kali dengan SHA 256 dan mengambil empat bait pertama. Kemudian dompet anda menukar hasilnya menjadi rentetan base58. Dan voilá: kami mempunyai alamat bitcoin yang kami tahu dan kami gemari.

Anda tidak perlu memahami perincian kriptografi. Yang penting ialah alamat mewakili kunci awam dengan cara yang lebih mudah dibaca dan menambahkan tanda cek yang menghalang anda daripada menjadi mangsa kesalahan menaip. Setiap kali anda menampal alamat di dompet bitcoin anda, ia akan memeriksa awalan dan mengira checksum. Sekiranya tidak sesuai, ia akan menolak alamatnya. Ini menjadikan mustahil untuk mengirim dana ke alamat yang salah kerana kesalahan menaip.

Sekiranya anda mempunyai kunci peribadi untuk alamat, hanya anda yang boleh menandatangani transaksi dengan token cryptocurrency yang diberikan ke alamat ini – sementara semua orang yang mengetahui alamat anda dapat mengesahkan kesahihan tandatangan anda. Proses mudah ini – menandatangani transaksi, mengesahkan tandatangan – adalah lebih kurang semua yang dilakukan oleh transaksi cryptocurrency.

Tetapi bitcoin mempunyai alamat yang lebih maju: yang disebut Alamat P2SH. Singkatan ini adalah singkatan dari “Bayar ke Skrip Hash”. Ini bermaksud bahawa anda tidak membayar hash kunci awam, tetapi untuk hash skrip. Untuk menandatangani transaksi, anda tidak perlu memberikan tandatangan yang sepadan dengan kunci awam tertentu, tetapi skrip yang sepadan dengan hash tertentu. Alamat seperti ini membolehkan kaedah yang lebih fleksibel untuk mengesahkan diri anda, misalnya, alamat yang digunakan dalam alamat multisig, di mana dua pihak memberikan maklumat yang merangkumi skrip yang diperlukan. Alamat-alamat ini menggunakan awalan 05, itulah sebab mengapa mereka bermula dengan “3”.

Namun, ia memerlukan panduan lain untuk menerangkan sepenuhnya keajaiban alamat P2SH. Di sini kami memberi tumpuan kepada alamat itu sendiri dan membiarkan bitcoin melihat-lihat, bagaimana cryptocurrency lain membuat alamat.

Apakah Alamat di Blockchains? Alamat Blockchain 101

Alamat di Cryptocoin lain

Banyak cryptocurrency menggunakan format alamat yang hampir sama dengan bitcoin. Contohnya, Litecoin, Dash, dan Dogecoin menggunakan prosedur kriptografi yang sama untuk menghasilkan alamat: ECDSA, SHA 256 dan RIPEMD 160.

Satu-satunya perbezaan adalah awalan hash RIPEMD-160. Walaupun awalan Bitcoin 00 menghasilkan alamat yang dimulai dengan “1”, Altcoins seperti Dash, Litecoin atau Dogecoin menggunakan awalan lain sehingga alamatnya dimulai dengan “L” (Litecoin), “X” (Dash) atau “D” (Dogecoin).

Oleh kerana duit syiling ini menggunakan algoritma kriptografi yang sama, anda boleh menggunakan kunci peribadi dan awam yang sama untuk menyimpan syiling dalam semua cryptocurrency ini. Sebahagiannya anda bahkan boleh menyimpannya di alamat yang sama. Sebagai contoh, Litecoin dan bitcoin menggunakan awalan yang sama untuk alamat P2SH – 05 – sehingga mungkin untuk simpan kedua-dua Bitcoin sebagai Litecoin di alamat yang sama.

Cryptocurrency lain, bagaimanapun, menggunakan skema lain untuk menghasilkan alamat. Sebagai contoh, Monero berdasarkan pada Algoritma Cryptonote. Algoritma ini menggunakan algoritma tandatangan kriptografi yang lain untuk menghasilkan kunci awam, EdDSA. Mata wang Cryptonote mempunyai tanda tangan cincin yang disebut, yang memberikan lebih banyak privasi, kerana anda tidak dapat menentukan kunci mana transaksi ditandatangani. Atas sebab ini, alamat Cryptonote mesti mengandungi dua kunci awam, pandangan dan kunci perbelanjaan.

Seperti alamat bitcoin, Cryptonote menambah bait awalan dan mencantumkan hasilnya. Namun, ia menggunakan Keccak-256 dan bukannya SHA 256 berganda untuk menghasilkan empat byte checksum, yang ditambahkan pada akhir rentetan. Setelah menukar hasilnya ke base58, anda mendapat alamat akhir, yang lebih panjang daripada bitcoin. Ia kelihatan seperti ini:

43ZZViHQKd42X7cajEtc6NUoxG4AvyMu3ZqpGTBP85uhEfYoPVAuGHxJcomMHEPp3NWiKJRUMnuAJ7dfBrPTcfjYMPJzz2a

Berbagai alamat ini menunjukkan, sekali lagi, bahawa alamat hanya bermaksud menerima pembayaran yang diberikan kepada kunci awam tertentu. Untuk fungsi asas ini, tidak kira apa yang anda lakukan dengan kunci awam, algoritma kriptografi apa yang anda gunakan untuk menukarnya menjadi alamat, dan bagaimana alamatnya kelihatan.

Prosedur pembinaan alamat, bagaimanapun, dapat memberi implikasi penting terhadap keselamatan, privasi, dan kegunaan. Tanpa integrasi checksum, alamat bitcoin dapat disalah taip, dan tanpa penyatuan kunci pandangan dalam alamat tersebut, Monero tidak akan bersifat peribadi seperti sekarang. Melihat alamat Ethereum membuktikan lagi wawasan ini.

Alamat Ethereum

Seperti banyak perkara dalam cryptocurrency, topik alamat mula menjadi sangat menarik ketika datang ke Ethereum. Banyak orang yang memulakan dengan Bitcoin dan kemudian mencuba Ethereum bingung dengan format alamat, yang merupakan rentetan heksadesimal panjang bermula dengan 0x, misalnya, “0x0eb81892540747ec60f1389ec734a2c0e5f9f735”.

Secara teknikal, penjanaan alamat Ethereum serupa dengan Bitcoin, tetapi tidak berlaku sepenuhnya. Anda bermula dengan kunci peribadi dan menggunakan ECDSA untuk menghasilkan kunci awam 64-bait. Seperti yang kita tahu dari bitcoin. Kemudian anda mencantumkan kunci ini dengan Keccak-256. Hasilnya adalah rentetan 32-bait. 12 bait pertama dijatuhkan, bait 20 baki adalah alamat 40 aksara, yang biasanya awalan 0x ditambahkan. Itu sahaja. Selain bitcoin atau Cryptonote, Ethereum tidak mengubah alamat menjadi base58, jadi dalam heksadesimal (0-F).

Perbezaan lain antara ethereum dan cryptocurrency lain ialah alamat Ethereum tidak mempunyai checksum. Sebarang rentetan aksara 40 heksadesimal boleh berupa alamat ethereum, itulah sebab mengapa pembangun ethereum sangat menyusahkan pengguna untuk mengetik alamat sedemikian secara manual, kerana kesalahan menaip tunggal boleh mengakibatkan kehilangan dana.

Berbanding dengan alamat cryptocurrency lain, alamat ethereum nampaknya belum selesai, kasar dan melulu berbahaya bagi pengguna. Untuk cryptocurrency yang mempunyai nilai pasaran kedua terbesar dan dipromosikan sebagai cryptocurrency paling inovatif sama sekali, ini nampaknya tahap yang mengejutkan rendah.

Sebab awal untuk ini adalah bahawa, ketika versi pertama Ethereum, Frontier, dibebaskan, tidak ada yang benar-benar peduli. Apa yang kita gunakan sekarang sebagai alamat tidak pernah dimaksudkan untuk digunakan secara kekal seperti itu. Sejak awal, pemaju Ethereum bertujuan untuk membina sebuah daftar nama berdasarkan kontrak pintar, dengan mana pembayaran dapat dihantar dengan mudah ke nama atau domain dan sebagainya. Dalam jangka masa panjang, dengan ethereum, cryptocurrency dapat menutup bulatan dan kembali kepada pembayaran yang mudah digunakan Satoshi yang dimaksudkan ketika melaksanakan Pay to IP.

Walau bagaimanapun, sebagai Jeff Coleman menunjukkan, ada satu lagi alasan yang mungkin lebih penting bahawa Ethereum tidak menggunakan alamat yang dibuat seperti bitcoin: Para pemaju berpendapat ia dapat dilakukan dengan lebih baik. Ingat, alamat hanyalah kaedah kriptografi untuk mewakili maklumat yang diperlukan untuk memberikan dana kepada kunci peribadi. Ini dapat dilakukan dengan kontrak yang memberikan maklumat ini kepada nama, tetapi ini juga dapat dilakukan dengan format alamat yang lebih canggih daripada penggunaan bitcoin.

Format kegemaran untuk pembangun Ethereum adalah ICAP format, yang kelihatan seperti ini:

E7338O073KYGTWWZN0F2WZ0R8PX5ZPPZS

Seperti alamat bitcoin, ia menggunakan watak base58 dan termasuk checksum.

“Tetapi itu bukan semua, kawan! Untuk satu perkara, ICAP adalah sah sepenuhnya Nombor Akaun Bank Antarabangsa (atau IBAN), “Coleman menjelaskan,” Itu bermaksud bahawa perisian bank yang ada dapat memahaminya dan berinteraksi dengannya. ” IBAN adalah pengecam antarabangsa bagi akaun pelanggan dalam industri perbankan. Ini terdiri daripada 32 huruf alfanumerik yang tidak peka huruf besar kecil, yang mengandungi kod negara, checksum, nombor bank dan juga nombor akaun. ICAP menggunakan XE sebagai pengecam negara dan rentetan 16 hingga 30 watak alfanumerik yang merangkumi maklumat seperti akaun, aset, checksum atau institusi.

Colemen meneruskan: “Untuk yang lain, ICAP tidak perlu menggunakan alamat heksadesimal. Sebaliknya, setelah kita beralih ke menggunakan kontrak nama, ia hanya boleh menggunakan rentetan yang boleh dibaca oleh manusia anda yang sebenarnya untuk mendapatkan sesuatu seperti “XE81ETHXREGJEFFCOLEMAN”, yang masih sesuai dengan format bank tetapi mungkin sebenarnya boleh diingat! Dalam jangka panjang, alamat Ethereum dapat menjadi tidak dapat dilupakan dan sesuai dengan sistem perbankan yang ada.

Sokongan untuk alamat ICAP kini semakin meningkat. Pelanggan biasa sudah membolehkan penghasilan alamat ICAP, tetapi tetap menggunakan alamat lama sebagai standard. Untuk menjadikannya lebih selamat, Vitalik Buterin membuat sedikit peningkatan untuk menambahkan checksum dalam bentuk huruf besar. Dengan EIP55 menghasilkan alamat, kes atas berfungsi sebagai checksum. Oleh itu, jika alamat mempunyai sekurang-kurangnya satu huruf besar, alamatnya tidak sah, jika anda melakukan kesalahan menaip.

STEEM – di mana nama pengguna anda adalah alamat anda

Mata wang kripto LANGKAH sudah melaksanakan sistem yang serupa dengan apa yang ingin dicapai oleh Ethereum. Di STEEM nama pengguna anda adalah alamat dompet anda.

STEEM adalah cryptocurrency berdasarkan konsep BitShares. Ia saling berkaitan dengan platform sosial Steemit, di mana pengguna dapat “menambang” Steem-coins dengan mengumpulkan suara positif untuk jawatan. “Bukti kerja subjektif” ini adalah gabungan pintar Bukti Kepentingan dan Bukti Kerja. Sistem secara keseluruhan relatif rumit, karena berisi “delegasi”, yang dipilih untuk melakukan pembuktian, dan tiga bentuk token, STEEM, STEEM power dan STEEM Dollar; juga sukar untuk menilai apakah STEEM terdesentralisasi seperti bitcoin dan Ethereum, kerana sebahagian besarnya didasarkan pada platform Steemit yang dihoskan secara peribadi, yang merupakan pelanggan utama Steem. Nampaknya tidak ada dompet lain yang tersedia.

Walau bagaimanapun, konsep alamat sangat menarik. Dengan cara yang lebih terpusat, STEEM melaksanakan apa yang ingin dibuat oleh ethereum dengan pendaftar nama kontrak pintar: Para pengguna mendapat kunci peribadi, yang dapat dia gunakan untuk menandatangani urus niaganya, seperti dengan cryptocurrency lain. Walau bagaimanapun, alamat bukanlah penjelasan kriptografi dari kunci peribadi, tetapi hanya nama pengguna di Steemit. Mungkin nama pengguna ini disambungkan ke kunci awam dalam pangkalan data awam di Steemit, jadi, sekurang-kurangnya, setiap pengguna dapat mengesahkan transaksi. Tetapi masih, bahagian yang paling penting dari pengesahan – hubungan antara kunci awam dan alamat – tidak berdasarkan matematik, tetapi pada kepercayaan kepada platform Steemit.

Skema alamat berdasarkan nama pengguna STEEM menarik kerana memberikan kebolehgunaan yang ideal. Tetapi sifatnya yang terpusat dan dipercayai menjadikannya tidak mencukupi untuk kebanyakan kes penggunaan blockchain, yang bertujuan untuk mendesentralisasi pengesahan dan menggantikan kepercayaan dengan matematik. Paling tidak, sistem ini kurang telus.

Pendaftar nama berdasarkan kontrak pintar, seperti Ethereum, bertujuan untuk membangun di atas blockchainnya, bagaimanapun, dapat menggabungkan yang terbaik dari kedua-dua dunia: sifat bitcoin yang terdesentralisasi dan tidak boleh dipercayai – dan kemudahan penggunaan alamat berdasarkan nama STEEM.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me