Apa itu Bitcoin Cash? [Panduan Pemula Yang Paling Dikemas kini]

Dalam panduan ini, kami akan memberitahu anda mengenai semua insiden yang berlaku sehingga terciptanya Bitcoin Cash. Ini hanya untuk tujuan pendidikan.

TL; DR

 1. Bitcoin Cash adalah garpu keras Bitcoin.
 2. Garpu itu berlaku pada bulan Ogos 2017, setelah sekumpulan anggota Bitcoin ingin membuat protokol baru dengan ukuran blok yang lebih besar.
 3. Blok Bitcoin Cash yang asal mempunyai had ukuran blok atas 8 MB.

Sekiranya anda ingin membeli Bitcoin Cash dengan cepat.

Dikemas kini – 26 Februari 2019

Apa itu Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) adalah cryptocurrency yang dibuat pada 1 Ogos 2017, ketika bahagian komuniti Bitcoin memutuskan untuk menjauhkan diri dari protokol utama. Bitcoin telah diliputi dengan banyak masalah skalabilitas dan menurut anggota komuniti ini, masalah itu dapat diselesaikan dengan hanya meningkatkan ukuran blok. Setelah lama berhenti, mereka akhirnya memutuskan untuk membuat cryptocurrency mereka sendiri dengan ukuran blok yang mempunyai had atas 8 MB berbanding 1 MB yang asal. Menurut mereka, peningkatan ukuran blok akan memungkinkan lebih banyak transaksi diproses.

Kami tidak akan memberitahu anda mana yang benar dan mana yang salah, yang sepenuhnya bergantung kepada anda. Dalam panduan ini, kami akan memberitahu anda mengenai semua insiden yang berlaku sehingga terciptanya Bitcoin Cash. Ini hanya untuk tujuan pendidikan.

Bagaimana urus niaga bitcoin berfungsi?

Bitcoin diperkenalkan oleh lelaki / wanita / kumpulan yang tidak dikenali dengan nama samaran, Satoshi Nakamoto dalam makalah penyelidikan mereka yang kini legenda, “Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer”. Apa yang diberikan bitcoin adalah sistem mata wang digital yang terdesentralisasi peer-to-peer. Keseluruhan sistem bitcoin berfungsi kerana kerja yang dilakukan oleh sekumpulan orang yang disebut “penambang”.

Jadi apa yang dilakukan oleh pelombong ini? Dua aktiviti terbesar yang mereka lakukan adalah:

 • Perlombongan untuk blok.
 • Menambah urus niaga ke blok.

Perlombongan untuk blok

Semua pelombong menggunakan kekuatan pengkomputeran mereka untuk mencari blok baru untuk ditambahkan ke blockchain. Prosesnya mengikuti protokol “bukti kerja” dan setelah blok baru ditemui, pelombong yang bertanggungjawab untuk penemuan itu mendapat ganjaran, yang kini ditetapkan pada 12,5 bitcoin (ia dibelah dua setiap 210,000 blok), namun, ini tidak satu-satunya insentif yang dimiliki oleh pelombong.

Menambah urus niaga ke blok

Apabila sekumpulan pelombong menemui dan melombong blok baru yang baru, mereka menjadi diktator sementara blok itu. Sekiranya Alice harus menghantar 5 bitcoin kepada Bob, dia tidak secara fizikal mengirim wang kepadanya, para pelombong harus benar-benar menambahkan transaksi ini ke blok rantai dan hanya selepas itu transaksi ini dianggap selesai. Untuk menambahkan transaksi ini ke blok, pelombong boleh mengenakan bayaran. Sekiranya anda mahu urus niaga anda ditambahkan dengan cepat ke blok-blok ini, maka anda boleh memberi para pelombong bayaran yang lebih tinggi untuk “memotong sebaris” sehingga dapat dikatakan.

Agar transaksi menjadi sah, transaksi mesti ditambahkan ke blok rantai. Namun, ini adalah ketika masalah muncul, blok dalam rantai mempunyai had ukuran 1 mb dan hanya ada begitu banyak transaksi yang dapat dilakukan sekaligus. Ini dapat dikendalikan sebelum ini, tetapi kemudian berlaku sesuatu yang menjadikannya masalah besar, bitcoin menjadi terkenal!

Masalah kebolehskalaan bitcoin juga penting?

Ya, bitcoin menjadi popular dan dengan itu terdapat beberapa siri masalahnya sendiri. Dalam grafik ini, anda dapat melihat jumlah transaksi yang berlaku setiap bulan:

Apa itu Bitcoin Cash? Panduan Pemula Asas

Sumber gambar: Wikipedia

Seperti yang anda lihat, jumlah transaksi bulanan hanya meningkat dan dengan had saiz blok 1mb semasa, bitcoin hanya dapat menangani 4.4 transaksi sesaat. Semasa bitcoin pertama kali dibuat, para pemaju meletakkan had ukuran 1 mb mengikut reka bentuk kerana mereka ingin mengurangkan transaksi spam yang mungkin menyumbat seluruh rangkaian bitcoin.

Namun, apabila jumlah urus niaga meningkat dengan pesat, kadar di mana blok diisi juga meningkat. Lebih sering daripada tidak, orang sebenarnya harus menunggu sehingga blok baru dibuat sehingga transaksi mereka dapat dilakukan. Ini membuat tunggakan transaksi, sebenarnya satu-satunya cara untuk memprioritaskan transaksi anda adalah dengan membayar yuran transaksi yang cukup tinggi untuk menarik dan memberi insentif kepada para penambang untuk mengutamakan transaksi anda.

Ini memperkenalkan sistem “penggantian dengan bayaran”. Pada asasnya, inilah cara ia berfungsi. Andaikan Alice mengirimkan 5 bitcoin kepada Bob, tetapi transaksi itu tidak dapat dilakukan kerana berlaku tunggakan. Dia tidak dapat “menghapus” transaksi kerana bitcoin yang pernah dibelanjakan tidak akan dapat kembali. Namun, dia dapat melakukan transaksi lain sebanyak 5 bitcoin dengan Bob tetapi kali ini dengan bayaran transaksi yang cukup tinggi untuk memberi insentif kepada para penambang. Oleh kerana pelombong meletakkan transaksi di blok, ia juga akan menimpa transaksi sebelumnya dan menjadikannya batal.

Walaupun sistem “penggantian dengan bayaran” menguntungkan bagi para pelombong, ini sangat menyusahkan bagi pengguna yang mungkin tidak begitu baik. Sebenarnya, inilah grafik masa menunggu yang harus dilalui oleh pengguna sekiranya mereka membayar yuran transaksi minimum yang mungkin:

Apa itu Bitcoin Cash? Panduan Pemula Asas

Gambar ihsan: Business Insider.

Sekiranya anda membayar yuran transaksi serendah mungkin, maka anda perlu menunggu waktu rata-rata 13 minit untuk transaksi anda.

Untuk memperbaiki kesulitan ini, disarankan agar ukuran blok harus ditingkatkan dari 1mb menjadi 2mb. Semudah cadangan itu terdengar, tidak mudah dilaksanakan, dan ini telah menimbulkan banyak perdebatan dan konflik dengan pasukan 1mb dan pasukan 2mb yang siap untuk saling bertanding dengan pitchforks. Seperti yang telah disebutkan, kami ingin mengambil sikap netral dalam keseluruhan perbahasan ini dan kami ingin mengemukakan hujah-hujah yang dibuat oleh kedua-dua belah pihak.

Hujah terhadap peningkatan saiz blok

 • Penambang akan kehilangan insentif kerana yuran transaksi akan menurun: Oleh kerana saiz blok akan meningkat transaksi akan dimasukkan dengan mudah, yang akan menurunkan biaya transaksi dengan ketara. Terdapat ketakutan bahawa ini mungkin akan mematikan penambang dan mereka mungkin beralih ke padang rumput yang lebih hijau. Sekiranya bilangan pelombong berkurang maka ini akan mengurangkan keseluruhan hasrat bitcoin.
 • Bitcoin tidak boleh digunakan untuk tujuan sehari-hari: Sebilangan anggota komuniti tidak mahu bitcoin digunakan untuk transaksi harian biasa. Orang-orang ini merasakan bahawa bitcoin mempunyai tujuan yang lebih tinggi daripada sekadar mata wang harian biasa.
 • Ini akan memecah belah komuniti: Peningkatan ukuran blok pasti akan menyebabkan garpu dalam sistem yang akan membuat dua bitcoin selari dan dengan itu memecah belah komuniti dalam prosesnya. Ini boleh merosakkan keharmonian dalam komuniti.
 • Ini akan menyebabkan peningkatan pemusatan: Oleh kerana saiz rangkaian akan meningkat, jumlah daya pemprosesan yang diperlukan untuk penambangan juga akan meningkat. Ini akan mengambil semua kolam perlombongan kecil dan memberikan kuasa perlombongan secara eksklusif ke kolam skala besar. Ini seterusnya akan meningkatkan pemusatan yang bertentangan dengan intipati bitcoin.

Hujah untuk peningkatan saiz blok

 • Peningkatan saiz blok benar-benar berfungsi untuk keuntungan penambang: Peningkatan saiz blok akan bermaksud meningkatkan transaksi per blok yang seterusnya akan meningkatkan jumlah yuran transaksi yang mungkin dibuat oleh pelombong dari penambangan blok.
 • Bitcoin perlu berkembang lebih banyak dan lebih mudah diakses oleh “orang biasa”. Sekiranya ukuran blok tidak berubah maka ada kemungkinan yang sangat nyata bahawa yuran transaksi akan meningkat dan lebih tinggi. Apabila itu berlaku, orang biasa tidak akan pernah dapat menggunakannya dan ia akan digunakan secara eksklusif hanya oleh syarikat kaya dan besar. Itu tidak pernah menjadi tujuan bitcoin.
 • Perubahan tidak akan berlaku sekaligus, secara beransur-ansur akan berlaku dari masa ke masa. Ketakutan terbesar yang dimiliki orang ketika datang ke perubahan ukuran blok adalah terlalu banyak perkara yang akan terjejas pada masa yang sama dan yang akan menyebabkan gangguan besar. Namun, orang-orang yang “peningkatan ukuran blok pro” berpendapat bahawa itu adalah ketakutan yang tidak berasas kerana kebanyakan perubahan akan ditangani dalam jangka waktu tertentu.
 • Sudah ada banyak sokongan untuk peningkatan ukuran blok dan orang yang tidak mendapat masa mungkin ketinggalan.

Untuk menyelesaikan masalah skalabiliti terdapat dua cadangan yang dibuat:

 • Garpu lembut.
 • Garpu keras.

Sebelum kita membahasnya, mari kita fahami perbezaan asas antara garpu lembut dan garpu keras. Garpu adalah keadaan di mana keadaan blockchain menyimpang ke rantai di mana bahagian rangkaian mempunyai perspektif yang berbeza mengenai sejarah urus niaga daripada bahagian rangkaian yang berbeza. Itulah asasnya garpu, ia adalah perbezaan dalam perspektif keadaan blockchain.

Apa Itu Garpu Lembut?

Setiap kali rangkaian perlu diperbaharui ada dua cara untuk melakukannya: garpu lembut atau garpu keras. Fikirkan fork lembut sebagai kemas kini dalam perisian yang serasi ke belakang. Apa maksudnya? Andaikan anda menjalankan MS Excel 2005 di komputer riba dan anda ingin membuka hamparan yang dibina dalam MS Excel 2015, anda masih boleh membukanya kerana MS Excel 2015 serasi ke belakang.

TETAPI, setelah mengatakan bahawa ada perbezaan. Semua kemas kini yang dapat anda nikmati dalam versi yang lebih baru tidak akan dapat dilihat oleh anda pada versi yang lebih lama. Kembali ke analogi MS excel kami lagi, andaikan ada ciri yang membolehkan memasukkan GIF dalam hamparan pada versi 2015, anda tidak akan melihat GIF tersebut dalam versi 2005. Jadi pada dasarnya, anda akan melihat semua teks tetapi tidak akan melihat GIF.

Apa Itu Garpu Keras?

Perbezaan utama antara garpu lembut dan garpu keras ialah ia tidak serasi ke belakang. Setelah digunakan, sama sekali tidak akan kembali. Sekiranya anda tidak menyertai versi blockchain yang ditingkatkan maka anda tidak akan mendapat akses ke mana-mana kemas kini baru atau berinteraksi dengan pengguna sistem baru. Fikirkan Playstation 3 dan Playstation 4. Anda tidak boleh bermain permainan PS3 di PS4 dan anda tidak boleh bermain permainan PS4 di PS3.

Apa itu Bitcoin Cash?

Andreas Antonopoulos menerangkan perbezaan antara garpu keras dan lembut seperti ini: Jika restoran vegetarian memilih untuk menambahkan daging babi ke menu mereka, itu akan dianggap sebagai garpu keras. jika mereka memutuskan untuk menambah hidangan vegan, setiap orang yang masih vegetarian masih boleh makan vegan, anda tidak perlu menjadi vegan untuk makan di sana, anda masih boleh menjadi vegetarian untuk makan di sana dan pemakan daging juga boleh makan di sana sehingga garpu lembut.

Walau bagaimanapun, untuk sebarang perubahan besar yang berlaku dalam bitcoin, sistem ini perlu disepakati. Oleh itu, bagaimana ekonomi yang terdesentralisasi dapat mencapai kesepakatan mengenai sesuatu? Kini, dua cara terbesar yang dicapai ialah:

 • Miner Diaktifkan: Pada dasarnya perubahan yang diundi oleh pelombong.
 • Pengguna Diaktifkan: Perubahan yang diundi oleh orang yang mempunyai nod aktif.

Sebelum kita melangkah lebih jauh, kita perlu memahami apa itu Segwit.

Apa itu segwit?

Kami tidak akan mengetahui dengan mendalam apa itu segwit tetapi untuk mengetahui mengapa wang tunai bitcoin berlaku, adalah penting untuk mempunyai idea tentang apa itu. Sekadar mengulangi apa yang telah kami sebutkan sebelumnya, kami tidak akan mengambil bahagian dalam perbahasan ini, kami hanya akan mendidik anda mengenainya.

Apabila anda memerhatikan blok, seperti inilah:

gambarajah blok

Gambar Kesopanan: Riaz Faride

Terdapat header blok yang mempunyai 6 elemen di dalamnya, iaitu:

 • Versi.
 • Hash hash sebelumnya.
 • Transaksi merkle root.
 • Setem masa epoch.
 • Sasaran kesukaran.
 • Bukan.

Dan bersama dengan header blok terdapat badan, dan isi penuh dengan perincian transaksi. Oleh itu, apakah urus niaga bitcoin? Sebarang transaksi terdiri daripada 3 elemen:

 • Maklumat pengirim yang merupakan input.
 • Penerima memperincikan keluarannya.
 • Tandatangan digital.

Tanda tangan digital sangat penting kerana inilah yang mengesahkan sama ada pengirim benar-benar mempunyai jumlah dana yang diperlukan untuk menyelesaikan transaksi atau tidak. Seperti yang anda lihat dalam rajah di atas, ini adalah sebahagian daripada data input. Sekarang, walaupun ini semua data yang sangat penting, ada masalah besar dengannya. Ia memerlukan terlalu banyak ruang. Ruang yang ada dalam ketersediaan terhad berkat ukuran blok 1 mb. Sebenarnya, tandatangan menyumbang hampir 65% ruang yang diambil oleh transaksi!

Dr. Peter Wuille telah menemukan solusi untuk ini, dia menyebutnya sebagai Segregated Witness alias Segwit. Inilah yang akan berlaku setelah segwit diaktifkan, semua perincian pengirim dan penerima akan masuk ke dalam blok utama, namun tandatangan akan masuk ke blok baru yang disebut “Extended Block”.

Blok Luas

Jadi apa yang akan dilakukan ini ialah ia akan mewujudkan lebih banyak ruang di blok untuk lebih banyak transaksi. Sekarang setelah anda memahami asas segwit, mari kita lihat kebaikan dan keburukannya.

Apa kebaikan dan keburukan segwit?

Kelebihan segwit:

 • Meningkatkan jumlah transaksi yang dapat dilakukan oleh blok.
 • Mengurangkan yuran transaksi.
 • Mengurangkan ukuran setiap transaksi individu.
 • Transaksi kini dapat disahkan lebih cepat kerana masa menunggu akan berkurang.
 • Membantu dalam skala bitcoin.
 • Oleh kerana jumlah urus niaga di setiap blok akan meningkat, ia dapat meningkatkan jumlah keseluruhan yuran yang dapat dikumpulkan oleh pelombong.

Kekurangan segwit:

 • Penambang kini akan mendapat bayaran transaksi yang lebih rendah untuk setiap transaksi individu.
 • Pelaksanaannya rumit dan semua dompet perlu melaksanakan segwit sendiri. Ada kemungkinan besar mereka tidak dapat melakukannya dengan betul pada kali pertama.
 • Ini akan meningkatkan penggunaan sumber dengan ketara kerana kapasiti, urus niaga, lebar jalur semuanya akan meningkat.

Semasa pembangun membina SegWit mereka menambahkan klausa khas padanya. Ia hanya dapat diaktifkan apabila mendapat persetujuan 95% dari pelombong. Bagaimanapun, ini adalah perubahan besar dalam sistem dan mereka menganggap bahawa mendapatkan majoriti super adalah cara yang tepat. Namun, ini menyebabkan gangguan pada sistem. Sebilangan besar pelombong tidak mahu segwit diaktifkan. Mereka takut bahawa kerana ruang blok yang ada akan bertambah, secara drastik akan mengurangkan yuran transaksi yang mereka dapat. Akibatnya, mereka menghentikan segwit yang pada gilirannya membuat marah pengguna dan perniagaan yang sangat ingin segwit diaktifkan.

Akhirnya, mereka muncul dengan idea untuk UASF aka User Activated Soft Fork yang disebut BIP 148.

Apa itu BIP?

BIP atau Bitcoin Improvement Proposal adalah dokumen reka bentuk yang memperkenalkan pelbagai reka bentuk dan penambahbaikan pada rangkaian bitcoin. Terdapat tiga jenis BIP:

 • BIP Track Standards: Perubahan pada protokol rangkaian, transaksi dan blok.
 • BIP Maklumat: Berurusan dengan masalah reka bentuk dan garis panduan umum.
 • Proses BIP: Perubahan pada proses.

Jadi apa itu BIP 148?

BIP 148 adalah garpu lembut yang diaktifkan pengguna iaitu garpu lembut yang telah diaktifkan oleh pengguna. Apa yang dinyatakannya adalah bahawa semua nod penuh dalam rangkaian bitcoin akan menolak semua dan semua blok yang sedang dibuat tanpa segwit tertanam di dalamnya. Ideanya adalah untuk memotivasi para penambang untuk memasukkan aktivasi segwit di blok yang mereka miliki agar ia menjadi sebahagian daripada sistem.

Diharapkan dengan mendorong semakin banyak penambang datang ke sisi BIP 148, akhirnya had ambang 95% akan dilintasi dan segwit akan diaktifkan. Terdapat ketakutan yang sah mengenai perpecahan rantai yang berlaku tetapi perkara itu dapat dielakkan dengan mudah sekiranya hanya 51% pelombong datang ke bahagian BIP 148. Mempunyai lebih daripada separuh pelombong ke seberang akan mengurangkan kadar hash rantai warisan iaitu rantai asal.

Mengikut teori permainan koordinasi, pelombong akan dipaksa untuk datang ke seberang dengan majoriti. Ini bagaimanapun menimbulkan kebimbangan serius. Bagaimana jika pertukaran tidak berlaku dengan lancar dan bagaimana jika perubahan itu menyebabkan perpecahan rantai yang sah? Ini boleh menimbulkan bencana dan ini adalah masalah tepat yang dibangkitkan oleh syarikat perlombongan Bitmain. Oleh itu, sebagai rancangan luar jangkaan untuk BIP 148, Bitmain mencadangkan UAHF aka User Activated Hard Fork.

Apa itu UAHF?

Fork Keras Diaktifkan Pengguna adalah cadangan oleh Bitmain yang akan membolehkan pembinaan bentuk bitcoin dan blok baru dengan saiz yang lebih besar. Oleh kerana ini adalah garpu keras, rantai ini tidak akan serasi dengan blokchain bitcoin yang lain . Sebab terbesar mengapa ini kelihatan sangat menarik adalah kerana garpu keras tidak memerlukan sebahagian besar kekuatan hash untuk ditegakkan. Semua nod yang menerima perubahan set peraturan ini secara automatik akan mengikuti blockchain ini tanpa mengira sokongan yang diperolehnya. Pada masa yang sama, banyak orang tidak senang dengan idea tandatangan disimpan terpisah dari data transaksi yang lain, mereka menganggapnya sebagai peretasan.

Bitmain memvisualisasikan ini sebagai pelarian sukarela bagi semua orang yang tidak berminat untuk mengikuti cadangan BIP 148. Sekiranya anda tidak menyukainya, lompatlah kapal dan anda boleh menjadi sebahagian daripada rangkaian baru ini. Pada persidangan “Masa Depan Bitcoin”, seorang pemaju bernama Amaury Séchet mendedahkan projek Bitcoin ABC (Adjustable Blocksize Cap) dan mengumumkan hardfork yang akan datang. Berikutan pengumuman itu, dan setelah peluncuran pelanggan pertama Bitcoin ABC, projek “Bitcoin Cash” (BCC) diumumkan yang mula berkuatkuasa pada 1 Ogos.

Apa itu Bitcoin Cash?

Logo Tunai Bitcoin

Ini adalah bagaimana laman web projek Bitcoin Cash menentukan dirinya sendiri: “Bitcoin Cash adalah tunai elektronik peer-to-peer untuk Internet. Ia terdesentralisasi sepenuhnya, tanpa bank pusat dan tidak memerlukan pihak ketiga yang dipercayai untuk beroperasi. ” Adakah anda perhatikan penekanan pada kata-kata “wang elektronik peer-to-peer”? Ia dilakukan dengan reka bentuk kerana motivasi utama kewujudan tunai bitcoin hanya bergantung pada melakukan lebih banyak transaksi seperti yang ditunjukkan oleh Jimmy Song dalam artikel Mediumnya.

Bitcoin Cash (BCH) serupa dengan Bitcoin tetapi mempunyai beberapa perbezaan yang sangat ketara:

 • Ukuran blok adalah 8 mb.
 • Tidak akan ada segwit.
 • Tidak akan mempunyai ciri “ganti dengan bayaran”.
 • Ia akan mempunyai perlindungan ulangan dan penghapusan.
 • Ia menawarkan cara untuk menyesuaikan kesukaran bukti kerja dengan lebih cepat daripada selang penyesuaian kesukaran blok 2016 biasa yang terdapat di Bitcoin.

Oleh kerana BCH adalah hasil kerja keras, sesiapa yang memiliki BTC mendapat jumlah syiling yang sama dalam BCH DISEDIAKAN bahawa mereka tidak mempunyai BTC mereka sebagai pertukaran dan memiliki kunci peribadi mereka pada masa pekerja keras. Jadi sekarang mari kita lihat beberapa ciri menarik Bitcoin Cash.

Bagaimana Bitcoin Cash menghalang serangan ulangan?

Salah satu ciri terbaik Bitcoin Cash adalah bagaimana ia mengelilingi salah satu masalah terbesar yang boleh dihadapi oleh cryptocurrency mana-mana, serangan ulangan.

Apa itu serangan ulangan?

Serangan ulangan adalah penghantaran data yang berulang-ulang atau ditangguhkan secara berniat jahat. Dalam konteks blockchain, ia melakukan transaksi yang berlaku dalam satu blockchain dan mengulangnya secara jahat di blockchain yang lain. Cth. Alice mengirim 5 BTC kepada Bob, di bawah serangan ulangan dia akan mengirimkannya 5 BCH juga, walaupun dia tidak pernah bermaksud melakukan itu.

Jadi, bagaimana wang tunai bitcoin mencegah serangan ulangan? (data diambil dari jawapan Andre Chow dalam pertukaran timbunan)

 • Menggunakan algoritma sighash yang ditakrifkan semula. Algoritma sighash ini hanya digunakan apabila bendera sighash mempunyai bit 6 set. Urus niaga ini tidak sah di rantai bukan UAHF kerana algoritma sighashing yang berbeza akan menghasilkan transaksi yang tidak sah.
 • Menggunakan output OP_RETURN yang mempunyai rentetan “Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer” sebagai data. Segala urus niaga yang mengandungi rentetan ini akan dianggap tidak sah oleh node tunai bitcoin hingga blok ke-530,000. Pada asasnya, sebelum sekatan itu anda boleh membahagikan duit syiling anda dengan melakukan urus niaga pada rantai bukan UAHF terlebih dahulu dengan output OP_RETURN, dan kemudian bertransaksi pada rantai UAHF kedua.

Bagaimana Bitcoin Cash menarik pelombong?

Sebarang cryptocurrency sangat bergantung kepada pelombongnya untuk berjalan lancar. Akhir-akhir ini, wang tunai bitcoin telah menarik banyak pelombong yang telah meningkatkan kadar hashnya. Inilah cara mereka melakukannya. Untuk ini, kami akan mengambil pertolongan Jimmy Song yang cemerlang sekali lagi.

Wang tunai Bitcoin mempunyai peraturan yang pasti untuk mengurangkan kesukarannya. Sebelum kita melihat peraturannya, penting untuk memahami apa itu Median Time Past (MTP). Ini adalah median dari 11 blok terakhir yang dilombong dalam blockchain. Pada asasnya, susun 11 blok terakhir satu demi satu dan masa di mana blok tengah ditambang adalah masa median masa lalu dari set. MTP membantu kami menentukan masa di mana blok masa depan dapat ditambang juga. Berikut adalah carta MTP pelbagai blok:

Gambar ihsan: Artikel Jimmy Song Medium.

Oleh itu, ini adalah peraturan untuk penyesuaian kesukaran dalam tunai bitcoin: Sekiranya Masa Median Masa Lalu dari blok semasa dan Masa Laluan Median dari 6 blok sebelumnya lebih besar dari 12 jam maka kesukaran itu berkurang sebanyak 20% iaitu menjadi 20% lebih mudah untuk pelombong untuk mencari blok yang lebih baru. Ini memberi tenaga pelombong untuk menyesuaikan kesukaran, misalnya. lihat jurang 13 jam antara blok 478570 dan 478571. Pelombong mungkin hanya melakukan ini untuk membuat blok lebih mudah dilombong.

Perkara lain yang menarik untuk diperhatikan ialah bagaimana dan kapan kadar kesukaran dapat disesuaikan dalam cryptocurrency. Ini adalah grafik yang mengesan kadar kesukaran BCH:

Gambar ihsan: Bitinfocharts.com

Kadar kesukaran disesuaikan mengikut jumlah pelombong dalam sistem. Sekiranya terdapat lebih sedikit pelombong, maka kadar kesukaran akan turun kerana keseluruhan kekuatan hash sistem akan turun. Ketika wang tunai bitcoin pertama kali bermula, ia sedikit sukar untuk mendapatkan penambang, akibatnya kesukarannya menurun secara drastik. Ini seterusnya menarik banyak pelombong yang berpeluang menjadi sangat menguntungkan. Ini menyebabkan pengeluaran pelombong dari BTC begitu banyak sehingga kekuatan hash BTC berkurang, mengurangkan masa transaksi dan meningkatkan yuran. Laporan di media sosial menyatakan bahawa transaksi BTC memakan masa berjam-jam dan bahkan beberapa hari untuk diselesaikan. Berikut adalah grafik yang menunjukkan penurunan kadar hash BTC:

Apa itu Bitcoin Cash? [Panduan Pemula Yang Paling Dikemas kini]

Gambar ihsan: Investopedia

Apa itu Perang Hash?

Pada masa ini, terdapat perang yang berlaku di dalam komuniti Bitcoin Cash. Perang ini telah dijuluki “Perang Hash” dan mungkin secara sendirian menjunam seluruh pasar.

Perang hash pada dasarnya adalah perang saudara antara dua puak saingan dalam komuniti Bitcoin Cash:

 • Bitcoin ABC: Bitcoin Adjustable Blocksize Cap adalah kem yang dipimpin oleh Roger Ver dan CEO Bitmain Jihan Wu
 • Bitcoin SV: Bitcoin Satoshi’s Vision diketuai oleh Craig Wright (yang mengaku sebagai Satoshi Nakamoto) dan jutawan Calvin Ayre, pemilik kolam BCH terbesar, CoinGeek.

Pada bulan November 2018, Bitcoin Cash melalui garpu keras dan berpecah menjadi Bitcoin Cash ABC dan Bitcoin Cash SV.

Kedua-dua rantai ini menggunakan kekuatan hash untuk melombong rantai terpanjang. Sesiapa yang mempunyai rantaian terpanjang dan lebih cekap, menjadi rantaian Bitcoin Cash yang dominan.

Jadi, ini membawa kita kepada persoalan yang jelas.

Mengapa perang hash berlaku? Mengapa Roger Ver dan Craig Wright saling bertengkar?

Ada dua sebab:

 • Ukuran blok (kejutan mengejutkan!)
 • Perubahan pada Skrip Bitcoin

Saiz Blok

Bitcoin ABC mahukan had blok 32 mb sementara Bitcoin SV mahukan had blok 128 mb, iaitu hampir 4 kali dari ukuran blok Bitcoin ABC yang ditingkatkan.

Perubahan pada Skrip

Seperti yang anda sudah ketahui, transaksi Bitcoin dikodkan dengan menggunakan “Skrip” Kami mempunyai panduan dua bahagian terperinci yang akan membantu anda memahami bagaimana skrip berfungsi.

Satu perkara yang perlu anda ingat di sini, skrip adalah bahasa yang mudah dan tidak serba boleh. Ia bukan bahasa yang sangat berfungsi, Turing-Complete seperti keserasian yang digunakan untuk membuat kontrak pintar. Satu-satunya tujuan skrip adalah memberi bentuk transaksi Bitcoin.

Pada bulan Ogos 2018, Bitcoin ABC memperkenalkan dua opkod baru dalam skrip Bitcoin Cash, dengan hardfork. Opkod tersebut ialah:

 • OP_CHECKDATASIG
 • OP_CHECKDATASIGVERIFY

Opkod ini pada dasarnya membawa fungsi “seperti kontrak pintar” ke dalam Bitcoin Cash dengan membenarkan transaksi untuk memeriksa dan mengesahkan tandatangan pada mesej luaran, yang berasal dari sumber data luaran yang dipercayai atau oracle.

Perubahan ini tidak dapat diterima oleh pembersih Bitcoin.

Menurut mereka, opkod dan fungsi ini tidak pernah menjadi sebahagian daripada visi asal Satoshi Nakamoto. Mereka mahukan Bitcoin Cash yang hampir dengan cetak biru asal mungkin. Oleh itu, Bitcoin SV dilahirkan.

Bitcoin SV tidak akan menggunakan opkod baru ini. Sebenarnya, ia akan menggunakan dua daripada kod Satoshi asli (OP_LSHIFT dan OP_RSHIFT) yang telah dinyahaktifkan dalam versi baru Bitcoin Cash.

Bahagian Jahat Perang Hash

Kita akan berusaha untuk menjaga sikap yang sangat netral di sini, tetapi kita perlu melaporkan betapa buruknya perang ini. Lebih daripada Bitcoin ABC vs Bitcoin SV, ini telah menjadi Roger “The Bitcoin Jesus” Ver vs Craig “Saya Satoshi” Wright.

Terdapat sebutan terang dan negatif dari kedua-dua belah pihak. Sebenarnya, beberapa hujah tidak berbeza dengan gaya gaya pro-gusti yang terbaik. Yang paling utama:

Dan ada juga e-mel yang Wright hantar Ver, yang tidak dapat kami hantar di sini kerana kandungannya yang kuat. Awak boleh baca di sini.

Ver, di pihaknya, mengatakan ini mengenai Wright, “Satoshi atau tidak, perkara yang dikatakan oleh Craig Wright adalah perkara yang menyebabkan saya mula-mula mendaftar untuk Bitcoin.”

Siapa yang Memenangi Perang?

Mari kita lihat kedua-dua kubu dan lihat siapa yang memenangi Perang Hash. Semua grafik diambil dari duit syiling.dance.

# 1 Hashrate

Oleh kerana pertempuran ini adalah mengenai hasrat maka kita juga boleh memeriksa siapa yang melakukan yang terbaik dalam hal ini:

Sepertinya Bitcoin ABC mempunyai hasrat lebih tinggi daripada Bitcoin SV pada awalnya. Terdapat beberapa keadaan ketika Bitcoin SV dapat mengatasi Bitcoin ABC, tetapi sebahagian besarnya, Bitcoin ABC telah lebih baik dari segi hasrat …. hingga 3 Disember 2018.

Selepas itu, nampaknya Bitcoin ABC mengalami penurunan besar dalam hashratenya sementara Bitcoin SV nampaknya mendapat sedikit kelebihan.

# 2 Panjang Rantai

Satu hari selepas garpu, 16 November 2018, Wang tunai Bitcoin ABC mengungguli 50 blok. ABC nampaknya mempunyai kekuatan POW keseluruhan yang lebih baik daripada SV.

# 3 ABC vs SV Nodes

Apa itu Bitcoin Cash? [Panduan Pemula Yang Paling Dikemas kini]

Mari kita lihat berapa banyak nod dalam Bitcoin Cash ABC berbanding dengan Bitcoin Cash SV.

Bitcoin ABC mempunyai 1028 nod sekarang. Bilangan nod telah menurun setelah melihat puncak pada 16 Ogos 2018.

Sekarang, mari kita lihat nod SV Bitcoin.

Apa itu Bitcoin Cash? [Panduan Pemula Yang Paling Dikemas kini]

Bitcoin SV mempunyai sejumlah 542 nod. Jumlah nod meningkat secara mendadak sejak 15 November 2018, iaitu tarikh garpu keras Bitcoin Cash / Bitcoin SV. Setelah mencapai kemuncaknya, bilangan nod telah cukup konsisten.

# 4 Kelulusan Komuniti

Mari lihat projek mana yang mendapat lebih banyak kelulusan dari syarikat dan komuniti.

Menurut coin.dance, 71.8% komuniti menyokong Bitcoin ABC sementara Bitcoin SV mempunyai 44.9% sokongan.

BTC Hashrate vs ABC + SV

Keluar dari perang saudara ini, mari kita lihat gambaran besar dan lihat bagaimana hasrat BTC dibandingkan dengan gabungan ABC dan SV.

Apa itu Bitcoin Cash? [Panduan Pemula Yang Paling Dikemas kini]

Seperti yang anda lihat, BTC jauh melebihi gabungan keduanya.

Apakah masa depan Bitcoin Cash?

Pendek kata, kita tidak tahu. Kami tidak tahu bagaimana wang tunai bitcoin akan berubah pada masa akan datang dan kami juga tidak mengetahui kesan jangka panjang yang akan berlaku pada BTC. Apa yang kami tahu adalah bahawa ini adalah pertama kalinya ada yang berjaya melakukan pertukaran wang dari BTC sambil menyimpan rekod transaksi yang ada.

Apa yang kita ada di sini adalah eksperimen yang sangat menarik yang akan memberi kita banyak pelajaran untuk terus maju. Pada masa yang sama, ukuran blok 8 mb pastinya merupakan aspek yang sangat memikat dan masih harus dilihat bagaimana ini mempengaruhi pelombong dalam jangka panjang.

Namun, Perang Hash telah membuka keadaan yang sangat menarik. Dengan banyaknya garpu Bitcoin di luar sana, ia boleh mencairkan nilai Bitcoin dengan lebih banyak lagi. Kejatuhan pasaran semasa sebahagian besarnya disebabkan oleh perang ini. Bahagian yang menyedihkan adalah bahawa perang hash telah menjadi sangat buruk. Mari kita berharap kita keluar dari ini tanpa cedera.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map