Apa itu Blockchain Perusahaan?

Dalam panduan ini, kami akan meninjau rangkaian syarikat. Secara khusus, kami akan melihat:

 • Apakah teknologi blockchain?
 • Ciri-ciri teknologi blockchain yang akan menyelesaikan beberapa masalah utama syarikat.
 • Rangkaian blok awam vs swasta.
 • Contoh rantaian blok perusahaan.

Teknologi blockchain telah menjadi istilah rumah tangga sekarang. Ramai orang salah berfikir bahawa penggunaan teknologi Blockchain hanya terletak pada cryptocurrency. Namun, seperti yang akan kita lihat sebentar lagi, teknologi blockchain jauh lebih serba boleh.

Apa itu Teknologi Blockchain?

Blockchain adalah rantai blok di mana setiap blok mengandungi data nilai tanpa pengawasan pusat. Ia selamat secara kriptografi dan tidak berubah. Blockchain menggunakan dua struktur data penting: Penunjuk dan Daftar Berkaitan.

Petunjuk

Penunjuk adalah pemboleh ubah dalam pengaturcaraan yang menyimpan alamat pemboleh ubah lain. Biasanya pemboleh ubah normal dalam bahasa pengaturcaraan menyimpan data.

Cth. int a = 10, bermaksud bahawa terdapat pemboleh ubah “a” yang menyimpan nilai integer. Dalam kes ini, ia menyimpan nilai integer iaitu 10. Ini adalah pemboleh ubah biasa.

Penunjuk, bagaimanapun, bukannya menyimpan nilai akan menyimpan alamat pemboleh ubah lain. Itulah sebabnya mengapa mereka disebut penunjuk, kerana mereka secara harfiah menunjuk ke arah lokasi pemboleh ubah lain.

Senarai Terpaut

Senarai terpaut adalah salah satu item terpenting dalam struktur data. Seperti senarai senarai yang dipautkan:

Ini adalah urutan blok, masing-masing mengandungi data yang dihubungkan ke blok berikutnya melalui penunjuk. Pemboleh ubah penunjuk, dalam kes ini, mengandungi alamat simpul seterusnya di dalamnya dan oleh itu sambungan dibuat. Node terakhir, seperti yang anda lihat, mempunyai penunjuk nol yang bermaksud bahawa penunjuk tidak mempunyai nilai.

Satu perkara penting yang perlu diperhatikan di sini, penunjuk di dalam setiap blok mengandungi alamat blok seterusnya. Itulah bagaimana penunjuk dicapai. Sekarang anda mungkin bertanya apa maksudnya untuk blok pertama dalam senarai? Di manakah penunjuk blok pertama kekal?

Blok pertama disebut “blok genesis” dan penunjuknya terletak pada sistem itu sendiri. Ia kelihatan seperti ini:

Apa itu blockchain perusahaan?

Gambar ihsan: Coursera

Sekiranya anda tertanya-tanya apa maksud “hash pointer”, itu adalah pointer yang mengandungi hash dari blok sebelumnya.

(Lebih banyak mengenai hash sedikit)

Seperti yang anda sudah dapat meneka sekarang, inilah asas struktur blockchain. Blockchain pada dasarnya adalah senarai terpaut dan kelihatan seperti ini:

Apa itu blockchain perusahaan?

Blockchain adalah senarai terpaut yang mengandungi data dan penunjuk hash yang menunjuk ke blok sebelumnya, sehingga membuat rantai. Apakah penunjuk hash? Penunjuk hash mirip dengan penunjuk, tetapi bukannya hanya mengandungi alamat blok sebelumnya, ia juga mengandungi hash data di dalam blok sebelumnya. Tweak kecil inilah yang menjadikan rantaian block begitu luar biasa dipercayai dan jejak.

Ingatlah perkara ini kerana kita akan membalasnya sebentar lagi.

Jadi, sekarang mari kita cari beberapa ciri teknologi blockchain yang paling diingini yang diinginkan oleh perusahaan.

Ciri-ciri Teknologi Blockchain

Di bahagian ini, kita akan membincangkan semua ciri teknologi blockchain yang ingin disatukan oleh syarikat besar ke dalam sistem mereka.

# 1 Desentralisasi

Ciri paling jelas yang syarikat mahukan dari blockchain adalah desentralisasi. Struktur rangkaian biasa adalah struktur “pelanggan-pelayan”.

Bagaimana ia berfungsi?

Apa itu blockchain perusahaan?

Terdapat pelayan terpusat. Dan setiap orang yang ingin berhubung dengan pelayan boleh menghantar pertanyaan untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan. Ini adalah bagaimana internet berfungsi. Apabila anda ingin sesuatu ke Google, anda menghantar pertanyaan ke pelayan Google, yang kembali dengan hasil yang diperlukan. Jadi, ini adalah sistem pelayan pelanggan. Sekarang, apa masalahnya dengan model ini?

Oleh kerana semuanya bergantung pada pelayan, sangat penting untuk pelayan sentiasa berfungsi agar sistem berfungsi. Ini adalah masalah. Sekarang anggaplah, atas sebab apa pun pelayan utama berhenti berfungsi, semua orang dalam rangkaian akan terjejas. Selain itu, terdapat juga masalah keselamatan. Oleh kerana rangkaian terpusat, pelayan itu sendiri mengendalikan banyak maklumat sensitif mengenai pelanggan. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh menggodam pelayan dan mendapatkan maklumat tersebut. Selain itu, terdapat juga isu penapisan. Bagaimana jika pelayan memutuskan bahawa item tertentu (filem, lagu, buku dll) tidak sesuai dan memutuskan untuk tidak menyebarkannya di rangkaian mereka?

Oleh itu, untuk mengatasi semua masalah ini, pelbagai jenis seni bina rangkaian muncul. Ini adalah rangkaian yang membahagikan seluruh beban kerjanya di antara para peserta, yang semuanya mendapat hak istimewa, yang disebut “rakan sebaya”. Tidak ada lagi satu pelayan pusat, kini terdapat beberapa rakan sebaya yang diedarkan dan terdesentralisasi. Ini adalah rangkaian peer-to-peer.

Apa itu blockchain perusahaan?

Kesopanan Gambar: InfoZones

Mengapa orang menggunakan rangkaian peer-to-peer?

Salah satu kegunaan utama rangkaian peer-to-peer adalah perkongsian fail, juga disebut torrenting. Sekiranya anda menggunakan model pelayan pelanggan untuk memuat turun, maka biasanya sangat lambat dan bergantung sepenuhnya pada kesihatan pelayan. Selain itu, seperti yang kami katakan, rentan terhadap penapisan.

Namun, dalam sistem peer-to-peer, tidak ada otoritas pusat, dan oleh itu jika salah satu rakan sebaya dalam rangkaian keluar dari perlumbaan, anda masih mempunyai lebih banyak rakan sebaya untuk diunduh. Selain itu, ia tidak tunduk pada standard idealistik sistem pusat, oleh itu tidak rentan terhadap penapisan.

Sekiranya kita membandingkan kedua-duanya:

Apa itu blockchain perusahaan?

Gambar ihsan: Quora

Ringkasnya, ini adalah bagaimana teknologi blockchain memperoleh sifatnya yang terdesentralisasi.

# 2 Kebolehubahan untuk mengurangkan penipuan / rasuah

Apa itu kebolehubahan?

Kebolehubahan, dalam konteks blockchain, bermaksud bahawa setelah sesuatu dimasukkan ke dalam blockchain, ia tidak dapat dirusak.

Bolehkah anda bayangkan betapa berharganya ini bagi perusahaan?

Bayangkan berapa banyak kes penggelapan yang dapat diselesaikan jika orang tahu bahawa mereka tidak dapat “mengerjakan buku” dan bermain-main dengan akaun syarikat.

Sebab mengapa blockchain mendapat harta ini adalah fungsi hash kriptografi.

Secara sederhana, hashing bermaksud mengambil rentetan input dengan panjang apa pun dan memberikan output dengan panjang tetap. Dalam konteks cryptocurrency seperti bitcoin, transaksi diambil sebagai input dan dijalankan melalui algoritma hashing (bitcoin menggunakan SHA-256) yang memberikan output dengan panjang tetap.

Mari lihat bagaimana proses hashing berfungsi. Kami akan memasukkan input tertentu. Untuk latihan ini, kita akan menggunakan SHA-256 (Secure Hashing Algorithm 256).

Apa itu blockchain perusahaan?

Seperti yang anda lihat, untuk SHA-256, tidak kira seberapa besar atau kecil input anda, output akan selalu mempunyai panjang 256-bit yang tetap. Ini menjadi kritikal apabila anda berurusan dengan sejumlah besar data dan transaksi. Jadi pada asasnya, daripada mengingat data input yang mungkin besar, anda hanya dapat mengingat hash dan mengesannya.

Fungsi hash kriptografi adalah kelas khas fungsi hash yang mempunyai pelbagai sifat menjadikannya sesuai untuk kriptografi. Terdapat sifat-sifat tertentu yang perlu dimiliki fungsi hash kriptografi agar dapat dianggap selamat. Anda boleh membaca secara terperinci dalam panduan kami mengenai hashing.

Hanya ada satu peluang yang ingin kami fokuskan hari ini. Ini disebut “Kesan Avalanche.”

Apa maksudnya?

Walaupun anda membuat sedikit perubahan pada input anda, perubahan yang akan ditunjukkan dalam hash akan sangat besar. Mari kita uji dengan menggunakan SHA-256:

Apa itu blockchain perusahaan?

Anda nampak itu? Walaupun anda baru sahaja menukar huruf abjad pertama input, lihat berapa banyak yang mempengaruhi hash output. Sekarang, mari kembali ke titik sebelumnya ketika kita melihat seni bina blockchain. Apa yang kami katakan adalah:

Blockchain adalah senarai terpaut yang mengandungi data dan penunjuk hash yang menunjuk ke blok sebelumnya, sehingga membuat rantai. Apakah penunjuk hash? Pointer hash mirip dengan penunjuk, tetapi bukannya hanya mengandungi alamat blok sebelumnya, ia juga mengandungi hash data di dalam blok sebelumnya.

Tweak kecil inilah yang menjadikan rantaian block begitu luar biasa dipercayai dan jejak.

Bayangkan ini sebentar, penggodam menyerang blok 3 dan cuba mengubah data. Kerana sifat fungsi hash, sedikit perubahan data akan mengubah hash secara drastik. Ini bermaksud bahawa apa-apa perubahan kecil yang dibuat di blok 3, akan mengubah hash yang disimpan di blok 2, sekarang yang seterusnya akan mengubah data dan hash blok 2 yang akan mengakibatkan perubahan pada blok 1 dan seterusnya dan seterusnya . Ini akan mengubah rantai sepenuhnya, yang mustahil. Inilah cara bagaimana blockchain mencapai kebolehubahan.

# 3 Ketelusan untuk Meningkatkan Kebertanggungjawaban

Salah satu konsep yang paling menarik dan disalahpahami dalam teknologi blockchain adalah “ketelusan.” Sebilangan orang mengatakan bahawa blockchain memberi anda privasi sementara ada yang mengatakan bahawa ia telus. Mengapa anda fikir perkara itu berlaku?

Baiklah … identiti seseorang disembunyikan melalui kriptografi kompleks dan hanya diwakili oleh alamat awam mereka. Oleh itu, jika anda melihat sejarah transaksi seseorang, anda tidak akan melihat “Bob menghantar 1 BTC” sebaliknya anda akan melihat “1MF1bhsFLkBzzz9vpFYEmvwT2TbyCt7NZJ menghantar 1 BTC “.

Ringkasan transaksi ethereum berikut akan menunjukkan maksud kami:

Apa itu blockchain perusahaan?

Oleh itu, walaupun identiti sebenar orang itu selamat, anda masih akan melihat semua transaksi yang dilakukan oleh alamat awam mereka. Tahap ketelusan ini belum pernah ada sebelumnya dalam sistem kewangan. Ia menambah tahap kebertanggungjawaban tambahan dan sangat diperlukan yang diperlukan oleh beberapa institusi terbesar ini.

Bercakap semata-mata dari sudut pandangan mata wang kripto, jika anda mengetahui alamat awam salah satu syarikat besar ini, anda hanya boleh memasukkannya ke dalam penjelajah dan melihat semua transaksi yang mereka lakukan. Ini memaksa mereka untuk bersikap jujur, sesuatu yang tidak pernah mereka hadapi sebelum ini.

Namun, itu bukan kes penggunaan terbaik. Kami yakin bahawa kebanyakan syarikat ini tidak akan melakukan transaksi menggunakan cryptocurrency, dan walaupun mereka melakukannya, mereka tidak akan melakukan SEMUA transaksi mereka menggunakan cryptocurrency. Namun, bagaimana jika teknologi blockchain diintegrasikan … katakan dalam rantaian bekalan mereka?

Contoh yang baik ialah industri makanan. Sekiranya pernah ada industri yang memerlukan ketelusan, maka itu adalah industri makanan. Salah satu soalan paling mendasar yang harus kita tanyakan setiap kali kita menggunakan produk makanan adalah: “Dari mana makanan saya berasal?”

Semakin banyak orang menjadi tidak peduli dengan sumber makanan mereka dan ini menyebabkan banyak masalah bukan hanya kepada pengguna tetapi juga pembekal

Dengan menggunakan blockchain, seseorang dapat mengawasi dari mana asalnya makanan dan siapa semua orang tengah yang menjaga makanan kita. Dengan cara ini, jika sekumpulan tanaman tertentu dijangkiti atau merosakkan, akan lebih mudah dan cepat untuk mencari dan menentukan sumber jangkitan.

# 4 Blockchain lebih murah

Untuk memahami perkara ini, mari kita lihat industri Perbankan. Kajian Perniagaan Harvard berkata bahawa. “Blockchain Akan Melakukan kepada Sistem Kewangan Apa yang dilakukan oleh Internet kepada Media.”

Tetapi mengapa demikian? Mari kita lihat salah satu tempat terbesar di mana Bank kehilangan banyak wang, peraturan Ketahui Pelanggan Anda (KYC). Berikut adalah beberapa statistik yang sangat mengejutkan yang kami dapat dari artikel ini.

 • Bank rata-rata membelanjakan £ 40 juta setahun untuk KYC Compliance. Sebilangan bank mungkin membelanjakan sehingga £ 300 juta
 • JP Morgan dilaporkan telah membelanjakan hingga 1,6 miliar pound untuk jabatan pematuhan mereka dan menggaji lebih dari 13,000 orang untuk mengawasi perubahan peraturan
 • 70% daripada 722 koresponden korporat, yang mengambil bahagian dalam tinjauan oleh Reuters, mengatakan bahawa pelanggan dalam perjalanan boleh memakan masa hingga 2 bulan sementara 10% mendakwa ia bahkan dapat melebihi empat bulan.

Kedua-dua pelakunya adalah:

 • Dasar peraturan yang sentiasa berubah.
 • Kaedah jahat yang masih diikuti oleh bank-bank tertentu. Sebilangan bank masih melakukan proses pematuhan mereka menggunakan kertas.

Jadi, bagaimana teknologi blockchain akan mengubah ruang ini? Ada dua cara ia boleh berfungsi.

Pertama, terdapat konsep identiti berdaulat diri. Kedaulatan diri adalah idea bahawa adalah hak moral individu untuk memiliki hak atas badan dan kehidupan mereka sendiri. Self-Sovereign Identity (SSI) sangat penting sekarang, lebih dari sebelumnya, kerana setiap syarikat dan entiti mempunyai kehadiran dalam talian. Mempunyai begitu banyak identiti tanpa izin akan meningkatkan kemungkinan penipuan dalam talian atau salah urus identiti.

Dengan memuat naik identiti anda ke blockchain, anda mempunyai kawalan penuh dan sepenuhnya terhadap diri anda. Jadi, bagaimana ia dapat membantu KYC? Sekiranya anda harus pergi dan membuka akaun di bank, bank hanya akan meminta anda untuk memberikan akses kepada identiti anda dan bukannya pihak ketiga yang berpusat.

Kedua, bank boleh menjadi sebahagian daripada rangkaian blockchain peribadi dan izin mereka sendiri (lebih lanjut mengenai ini kemudian). Sekarang andaikan Alice telah melengkapkan peraturan KYC dengan Bank A, mereka kemudian boleh memuat naik butiran di blockchain. Oleh kerana blockchain tidak dimiliki oleh repositori pusat, sesiapa sahaja, yang merupakan sebahagian daripada rangkaian dapat memuat naik maklumat dan membagikannya dengan orang lain.

Katakan Alice ingin membuka akaun di bank B. Daripada memulakan keseluruhan proses pematuhan dari awal, mereka hanya boleh mengakses blockchain dan mendapatkan data KYC yang diperlukan.

Protokol KYC blockchain dapat membantu fungsi intra-bank dan antara bank:

 • Intra-Bank: KYC yang telah dilakukan oleh bank boleh digunakan oleh cawangan lain dari bank yang sama. Ini membawa kepada pertukaran perkhidmatan yang lancar.
 • InterBank: KYC yang dilakukan oleh satu bank dapat digunakan dengan mudah oleh bank lain.

Menurut laporan yang ditulis bersama oleh Santander, dianggarkan bahawa teknologi blockchain dapat mengurangkan kos infrastruktur bank sahaja hingga $ 20 bilion setahun.

# 5 Blockchain lebih pantas

Nota: Pasti kita memahami bahawa skalabiliti dan throughput adalah masalah besar dengan blockchain dan cryptocurrency, dan kita akan menanganinya kemudian mengapa perkara itu tidak menjadi masalah dengan blockchain perusahaan.

Charley Cooper, pengarah urusan konsortium R3, percaya bahawa perdagangan perdagangan adalah sektor yang ideal yang boleh terganggu oleh blockchain. Dia berkata:

“Pembiayaan perdagangan adalah bidang yang jelas untuk teknologi blockchain. Ia begitu lama dilakukan dengan mesin faks dan anda memerlukan cap fizikal pada sehelai kertas. “

Sebenarnya, ada PoC yang berfungsi bagaimana teknologi blockchain dapat mengurangkan masa transaksi di kawasan ini secara eksponensial.

SAP baru-baru ini bekerjasama dengan ATB Financial dan startup fintech Ripple untuk menghantar pembayaran blockchain antarabangsa pertama dari Alberta, Kanada ke ReiseBank di Jerman. Bank menggunakan SAP Cloud HANA Platform dan aplikasi SAP Payment Engine untuk memanfaatkan rangkaian blockchain perintis Ripple.

Pembayaran blockchain CAD $ 1000 (€ 667 EUR), yang biasanya memerlukan dua hingga enam hari bekerja untuk diproses selesai dalam masa 20 saat. Bukti konsep telah dipertingkatkan, dan kami dapat menyelesaikan transaksi hanya dalam 10 saat.

Dari 2-6 hari bekerja hingga 10 saat. Sekarang, itu adalah gangguan!

Rangkaian Blok Awam vs Swasta

Oleh itu, setelah anda mengetahui mengapa syarikat harus mengintegrasikan blockchain, kita perlu melihat jenis blockchain yang harus mereka integrasikan. Terdapat dua jenis rantaian di luar sana:

 • Rangkaian Sekatan Awam
 • Rantaian Blok Peribadi

Sebelum kita masuk ke dalam definisi individu dan melihat apa yang membezakannya, mari masuk ke dalam persamaan. Jadi, apakah persamaan antara rantaian awam dan swasta:

 • Oleh kerana mereka berdua adalah rangkaian peer-to-peer, kedua-duanya menawarkan ekosistem yang terdesentralisasi.
 • Setiap simpul yang mengambil bahagian mesti memuat turun salinan blockchain.
 • Blockchain sentiasa dikemas kini melalui protokol konsensus.
 • Kedua-dua rantaian blok menjamin kebolehubahan.

Rantai Awam

Semua blockchain yang kita kenal adalah blockchain awam. bitcoin dan ether telah banyak memperjuangkan penyebab blockchain awam. Anda pasti sudah dapat menebak mengapa mereka dipanggil blockchain awam.

Mereka adalah ekosistem terbuka sepenuhnya di mana sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian dalam ekosistem. Jaringan ini juga mempunyai mekanisme insentif terpadu yang memberi ganjaran kepada peserta kerana dapat mengambil bahagian dalam sistem secara lebih menyeluruh.

Baiklah, sehingga sekarang kedengarannya cukup bagus. Namun, ternyata rantaian blok awam sangat tidak praktikal untuk tujuan perusahaan. Biarkan kami memberitahu anda mengapa.

 • Pertama, seperti yang telah didokumentasikan dengan sangat baik, blok bitcoin dan ethereum mempunyai masalah penyimpanan. bitcoin mempunyai ruang lebih dari 1 mb per blok yang tidak cukup untuk menjalankan jenis urus niaga dan menyimpan jenis data yang diperlukan oleh syarikat.
 • Kemudian kita menghadapi masalah throughput yang telah didokumentasikan dengan baik. bitcoin hampir tidak dapat menguruskan 7-8 transaksi sesaat. Masa pengesahan blok adalah 10 minit yang hanya menambah kependaman. Perusahaan besar perlu menangani berjuta-juta transaksi setiap hari dengan latensi hampir 0.
 • Rangkaian blok awam, terutamanya yang mengikuti protokol bukti kerja seperti bitcoin memerlukan banyak kekuatan komputasi untuk menyelesaikan teka-teki yang sukar.
 • Akhirnya, keterbukaan rantai awam itu sendiri merugikan. Fikirkan mengenainya. Sekiranya anda mempunyai syarikat yang menjalankan blockchain yang dapat diakses oleh pelaku dan troll jahat, adakah anda benar-benar ingin mengintegrasikan sistem seperti itu?

Kerana sebab-sebab ini, rantaian blok awam bukan kaedah praktikal untuk maju untuk perusahaan.

Rantai Peribadi

Berbanding dengan blockchain umum, blockchain peribadi tidak dibuka untuk semua orang. Orang yang ingin mengambil bahagian dalam rangkaian peribadi mesti mendapat kebenaran. Inilah sebab mengapa blockchain semacam ini juga disebut sebagai “izin blockchains”.

Oleh kerana itu, terdapat sekatan untuk jenis orang yang benar-benar dapat mengambil bahagian dalam konsensus. Akses untuk peserta baru dapat diberikan dengan cara berikut:

 • Peserta sedia ada yang mengambil bahagian dalam ekosistem.
 • Kuasa yang dikawal selia.
 • Konsortium.

Setelah entiti bergabung dengan ekosistem, mereka dapat memainkan peranan dalam penyelenggaraan rangkaian. Hyperledger Fabric Linux Foundation adalah contoh pelaksanaan rangka kerja blockchain yang dibenarkan dan salah satu projek Hyperledger yang dihoskan oleh The Linux Foundation. Telah dirancang untuk memenuhi keperluan perusahaan ini.

Rantai peribadi ini telah dirancang khusus untuk keperluan perusahaan dan menawarkan banyak ciri.

Ciri-ciri yang diperlukan dari Enterprise Blockchains

Mari kita periksa beberapa ciri perusahaan yang mereka perlukan untuk berfungsi dengan baik.

# 1 Prestasi Tinggi

Seperti yang telah kami katakan, rangkaian awam bahkan tidak mendekati 100 transaksi sesaat. Apabila anda mempertimbangkan hakikat bahawa kebanyakan syarikat seperti pemproses telekomunikasi dan kredit memerlukan 10,000 – 100,000 tps, itu bukan senario yang paling ideal.

Untuk mencapai tahap tps tersebut, blockchain perlu menggunakan pendekatan seni bina yang:

 • Membahagi pelbagai tugas dengan cekap.
 • Menggunakan aliran tak segerak.
 • Menggunakan protokol konsensus yang lebih pantas.
 • Menggunakan selari
 • Melaksanakannya dalam persekitaran yang dioptimumkan.

Hyperledger Fabric, projek Linux Foundation telah melaksanakan beberapa prinsip seni bina ini. Perkakasan yang dipercayai aka SGX juga merupakan jalan lain yang telah dikaji.

Ada satu lagi perkara yang perlu diingat oleh blockchain syarikat. Sebilangan besar PoC perusahaan ini hanya mempunyai belasan peserta semasa ujian dijalankan. Kita mesti ingat bahawa rangkaian yang dibenarkan dengan betul perlu menampung 100 peserta. Oleh itu, ia mesti mempunyai proses onboarding yang cekap.

# 2 Ketahanan Tinggi

Rangkaian blok syarikat mesti dapat kembali dari senario downtime dan potensi kegagalan. Untuk memastikan ketersediaan yang tinggi, mereka mesti dapat mengelakkan masalah yang boleh menyebabkan gangguan besar. Untuk memiliki tahap ketahanan itu, sistem harus menganggap bahawa kegagalan pasti akan terjadi dan harus bersiap sedia untuk memastikan sistem berjalan semasa situasi ini.

Fikirkan bagaimana perisian perusahaan tradisional bertahan daripada kegagalan sistem. Mereka sering menggunakan replikasi dan kelebihan perkhidmatan untuk memastikan bahawa mereka tidak melalui ketersediaan yang rendah. Begitu juga, rantai perusahaan harus menggunakan node rakan sebaya yang berlebihan, perkhidmatan pesanan berkelompok, dan meniru komponen rangkaian blockchain lain yang berfungsi agar dapat berfungsi dengan lancar tanpa gangguan.

# 3 Privasi

Privasi dan keselamatan jelas merupakan keperluan besar bagi blockchain peringkat perusahaan. Oleh kerana ini adalah sekatan kebenaran, semua anggota adalah entiti yang dikenali dan diperiksa dengan teliti sebelum mereka memasuki ekosistem.

Menurut artikel ini oleh Coindesk:

“Tanda tangan digital yang diterapkan ke semua mesej rangkaian membolehkan semua nod dan klien mengesahkan pengirim dan mengesahkan integriti mesej. Ini ditambah dengan keselamatan pengangkutan untuk mengesahkan titik akhir komunikasi dan menyulitkan lalu lintas mesej.

Selanjutnya, menerapkan enkripsi secara automatik untuk data yang disimpan melengkapkan amalan terbaik untuk menyulitkan data dalam perjalanan dan ketika rehat. Apabila asas ini digunakan secara telus dan meluas untuk semua komunikasi yang selamat dan data lejar yang tersimpan, ini merupakan langkah besar untuk menjaga integriti dan keamanan rangkaian blockchain, mencegah kebanyakan serangan peretasan. “

Contoh Syarikat yang Menggunakan Enterprise Blockchains

Mari kita lihat beberapa pemimpin industri yang ingin melaksanakan blockchain perusahaan.

Beberapa institusi kewangan seperti Santander, RBC, JP Morgan, Citibank, BNY Mellon, dan Goldman Sachs telah melakukan pelbagai usaha berkaitan blockchain. Kerana masalah peraturan, pengujian blockchain dilakukan secara terukur.

Bank-bank yang berminat sama ada terlibat dengan konsorsium R3, yang dikhaskan untuk perbankan, sementara beberapa bank juga berada dalam konsorsium Hyperledger dan Ethereum Enterprise Alliance (EEA).

Jadi bagaimana dengan pemproses pembayaran yang anda tanyakan? Ternyata mereka juga hampir dalam pelaksanaan PoC blockchain.

American Express ingin melaksanakan program penghargaan pelanggan yang menggunakan blockchain. Juga pada bulan November 2017 mereka mengumumkan bahawa mereka akan menggunakan Ripple untuk membantu klien mengirim dana dari bank AS ke cawangan Santander UK.

Visa juga telah mengungkapkan niat mereka untuk melaksanakan perkhidmatan pembayaran perniagaan-ke-perniagaan berbasis blockchain yang disebut “B2B Connect.” Mastercard telah memohon paten untuk memproses pembayaran berasaskan blockchain yang lebih cepat untuk pedagang pada bulan Mei 2016.

Tidak ketinggalan, industri automobil juga nampaknya sangat berminat untuk melaksanakan blockchain.

Volkswagen Financial Services dan Renault mengetuai PoC pada tahun 2017 menguji penjejakan telematik kenderaan. Ini adalah kes penggunaan yang sangat menarik kerana ternyata sepertiga dari penjualan kereta terpakai di Jerman telah melakukan manipulasi odometer.

Inilah sebabnya, mereka mengesan data jarak tempuh kenderaan, sejarah penggunaan mesin, sejarah pembaikan dan penyelenggaraan dan meletakkannya di blockchain. Ini, pada dasarnya, memastikan bahawa orang mengetahui sejarah dan aktiviti kenderaan dengan tepat.

Industri penerbangan nampaknya cukup bersemangat dengan blockchain juga. Pada musim bunga 2017, Airbus, bersama dengan Blockchain di Berkeley, melaksanakan PoC untuk pengesanan bahagian pesawat jet.

Kesimpulan: Rangkaian Sekatan Perusahaan

Nampaknya syarikat blockchain ada di sini untuk tinggal. Semakin banyak syarikat dari pelbagai platform ingin melaksanakan PoC yang berfungsi untuk mengganggu ruang masing-masing. Melihat jumlah perubahan positif yang boleh diterima oleh blockchain, mudah untuk mengetahui sebabnya. Setakat ini, ujian yang ketat masih perlu dilakukan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map