Peluang Crypto arbitrage wujud di mana terdapat perbezaan harga antara dua atau lebih pertukaran.

Arbitrage adalah proses membeli dan menjual beberapa aset yang biasanya berlaku secara serentak. Ia melibatkan mencari dan memperdagangkan aset yang harganya berbeza di pasaran yang berbeza. Dengan arbitrage, anda boleh mendapat keuntungan dari perbezaan harga antara dua atau lebih pasaran, dengan membeli aset di satu pasar dan menjualnya di pasaran lain untuk memperoleh keuntungan dari perbezaan harga.

Mengapa arbitraj crypto?

Matlamat utama crypto arbitrage adalah untuk menjana keuntungan. Terdapat beratus platform pertukaran dengan pengedaran harga yang besar, yang memberi ruang kepada perbezaan harga kerana ketidakseimbangan penawaran dan permintaan. Memandangkan kenyataan bahawa penemuan harga dilakukan secara berasingan untuk setiap pertukaran, anda mempunyai pertukaran besar dengan kecairan yang mendorong harga dan kemudian yang kecil mengikutinya.

Terdapat dua jenis arbitraj crypto utama:

  • Arbitraj Ringkas
  • Arbitraj Segitiga

Dalam konteks arbitrage cryptocurrency, arbitraj sederhana dan arbitraj segitiga adalah perkara biasa dan serupa dengan tahap tertentu. Kedua-dua kaedah tersebut memerlukan rangkaian berkelajuan tinggi, kependaman rendah, dan mereka berdua mempunyai risiko tahap hampir sifar.

Bagaimana arbitraj crypto berfungsi

Untuk peluang crypto arbitrage yang sederhana, pastikan anda telah mendaftar untuk akaun di dua platform pertukaran: Contohnya, pertukaran – 1 (Binance) dan pertukaran – 2 (Kraken).

Kedua-dua bursa mempunyai sepasang aset yang sama – Ripple (XRP) terhadap Bitcoin (BTC).

Setiap pertukaran mempunyai buku pesanannya. Di bahagian atas buku pesanan biasanya harga tawaran tertinggi, yang merupakan harga tertinggi yang sanggup dibayar oleh pedagang untuk membeli XRP. Selain itu, kami memiliki harga permintaan terendah, yaitu harga yang ingin dijual oleh pedagang untuk menjual XRP mereka.

Walau bagaimanapun, harga bid dan ask dalam satu pertukaran tidak boleh sama dengan harga bid dan ask di bursa kedua.

Perbezaan harga bida dan permintaan di dua bursa disebabkan pasaran cryptocurrency tidak likuid. Akibatnya, kami sering melihat harga yang berlainan di bursa yang berbeza, terutamanya ketidakseimbangan harga cryptocurrency antara pertukaran Korea Selatan dan pertukaran asing.

Ketidakcekapan ini tidak kurang dari berkat tersembunyi yang mewujudkan peluang arbitraj crypto.

Pada pertukaran pertama, misalnya, ketika membeli beberapa Ripple dengan harga pasar, kami akan membayar harga permintaan terendah. Berlawanan dengan ini apabila kita menjual Ripple yang sama di bursa kedua, kita harus menjualnya kepada seseorang dengan harga bida tertinggi.

Dalam contoh ini, harga Ripple di bursa kedua meningkat sementara harga Ripple di bursa pertama tetap sama. Yang penting ialah harga tawaran tertinggi di bursa kedua lebih tinggi daripada harga permintaan terendah di bursa pertama.

Perbezaan harga antara kedua-dua bursa ini memberi peluang kepada arbitraj cryptocurrency.

Yang perlu anda lakukan ialah membeli Ripple di bursa pertama di mana anda ingin membayar harga permintaan terendah. Kemudian, anda perlu memindahkan Ripple ini ke bursa kedua di mana anda ingin menjualnya dengan harga tawaran tertinggi.

Perbezaan antara harga tawaran tertinggi dalam satu pertukaran dan harga permintaan terendah dalam pertukaran kedua adalah keuntungan anda, sekurang-kurangnya secara teori. Pada hakikatnya, perbezaan ini akan semakin menurun setelah ditolak kos perdagangan dan pengeluaran.

Arbitraj segitiga Crypto

Arbitraj segitiga melibatkan perdagangan antara tiga dua pasang aset. Sebagai contoh, anda telah membeli 1 BTC pada platform pertukaran utama dan menukarnya menjadi mata wang asing melalui pertukaran yang melayani pasaran tempatan. Kemudian, anda menukar mata wang tempatan kepada dolar AS dengan keuntungan beratus-ratus dolar. Peluang arbitraj segitiga Fiat sering terhad pada perdagangan antara pertukaran yang menargetkan penanda tempatan.

Dalam arbitraj segitiga crypto, anda boleh mendapat keuntungan dari perbezaan harga antara 3 pasang syiling. Perdagangan hanya dapat dilakukan apabila nisbah antara syiling mempunyai harga USD yang berbeza.

Peluang crypto arbitrage

  • Penyenaraian di bursa besar mengepam nilai duit syiling
  • Pertukaran yang lebih kecil mempunyai ketidakseimbangan permintaan dan penawaran

Kekurangan arbitraj crypto

  • Had pengeluaran atau sekatan KYC boleh menimbulkan masalah pertukaran
  • Risiko pelaksanaan kerana turun naik
  • Kecairan rendah
  • Memindahkan risiko
  • Bayaran transaksi
  • Cukai

Perkara yang perlu dipertimbangkan dalam arbitraj

Walaupun Crypto arbitrage menghadkan pendedahan anda, anda dapat mengatur perdagangan anda dan meminimumkan yuran dengan berhati-hati dengan memilih pertukaran dan proses dengan teliti. Pastikan untuk memperhatikan ruang crypto untuk peluang arbitraj.

Kelajuan transaksi memainkan peranan besar dalam kejayaan crypto arbitrage. Sekiranya boleh, pindahkan dengan duit syiling yang lebih pantas, dengan memilih ETH (Ether) berbanding BTC (Bitcoin). Sentiasa gunakan pertukaran yang dipercayai dan gunakan pertukaran yang berbeza untuk duit syiling dan strategi untuk hasil yang baik.

Peluang arbitraj sangat sensitif terhadap masa kerana biasanya hanya berlangsung kurang dari satu minit. Oleh kerana sekatan masa ini, sangat sukar bagi peniaga manusia untuk merebut peluang ini dan melakukan arbitraj.

Anda juga perlu mempertimbangkan masa menunggu persetujuan pengeluaran wang berikutan e-mel, kod laluan 2FA Google Authenticator, dan sebagainya. Kadang kala, faktor-faktor ini mengakibatkan kehilangan peluang sewenang-wenangnya.

Untuk menghilangkan semua kesulitan ini, arbitraj crypto biasanya dilakukan oleh bot perdagangan.

Bot arbitraj Crypto

Ketika menggunakan peluang arbitraj crypto untuk keuntungan anda, rintangan emosi daripada menonton pasar crypto setiap hari mungkin bukan cara yang paling berkesan atau produktif untuk berdagang. Di sinilah bot perdagangan kripto dapat berguna.

Bot dapat membantu peniaga meningkatkan keuntungan, meminimumkan risiko, dan menghadkan kerugian di beberapa bursa. Mereka juga membolehkan peniaga menerima pendapatan pasif dari perdagangan automatik sepenuhnya secara berkala. Beberapa platform menyokong perdagangan algoritma, tetapi di bawah adalah beberapa bot kegemaran kami yang berfungsi.

Beberapa bot perdagangan crypto percuma adalah Blackbird Bitcoin Arbitrage, Catalyst Enigma, ZenBot, dan lain-lain. Walaupun bot perdagangan crypto yang berlainan mempunyai tujuan yang berbeza, objektif utamanya adalah untuk memanfaatkan peluang arbitraj dengan mencari jurang harga antara bursa dan memanfaatkan ketidakseimbangan tersebut.

Beberapa bot perdagangan crypto berbayar termasuk Shrimpy, Hassbot, 3Commas, dan Cryptohopper. ‘

Adakah crypto arbitrage bernilai masa dan usaha anda?

Pasti, memanfaatkan perbezaan harga antara dua bursa seperti idea yang patut diterokai, terutamanya jika anda mencari pengalaman langsung dengan membeli dan menjual crypto. Selain itu, pelaburan masa, wang, dan usaha dalam kripto tidak boleh dilakukan tanpa kajian yang tepat.

Sekiranya objektif anda adalah mengaut keuntungan dari perbezaan harga, anda mesti mempunyai banyak pengalaman membeli dan menjual crypto di pasaran. Pengalaman anda melipatgandakan potensi untuk berjaya dalam arbitraj crypto. Selalu tanyakan pada diri anda soalan ini: Adakah usaha menyelesaikan transaksi akan bermanfaat bagi saya??

Anda juga mesti mempertimbangkan masalah undang-undang, teknikal, dan kewangan yang mungkin timbul. Kesimpulannya, menjana keuntungan melalui crypto arbitrage tidak mungkin dilakukan tanpa bot perdagangan. Oleh itu, kami juga mengesyorkan anda untuk membuat penyelidikan dan melihat sendiri apakah crypto arbitrage benar-benar membantu anda mencapai matlamat kewangan anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me