Apa itu Hyperledger? [Panduan Langkah-demi-Langkah Paling Komprehensif!]

Salah satu projek yang pasti akan anda hadapi ketika anda mengunjungi persidangan blockchain dan mengikuti berita blockchain adalah Hyperledger dari Linux Foundation

Tetapi walaupun agak mudah untuk memahami apa cryptocurrency seperti Bitcoin dan juga Ethereum, adalah lebih sukar untuk mengetahui mengenai inisiatif Hyperledger. Tetapi jika anda melakukannya, anda akan menemui beberapa projek menarik untuk aplikasi blockchain industri bukan mata wang.

Apa itu Hyperledger? Tutorial Hyperledger Ringkas

Mari kita mulakan dengan apa yang bukan Hyperledger: Bukan syarikat. Bukan cryptocurrency. Bukan blockchain. Bukan duit syiling blockchain IBM. Hyperledger agak seperti pusat pengembangan blockchain industri terbuka. Di laman webnya Hyperledger menerangkan:

“Hyperledger adalah usaha kolaborasi sumber terbuka yang dibuat untuk memajukan teknologi blockchain lintas industri. Ini adalah kolaborasi global, yang diselenggarakan oleh The Linux Foundation, termasuk pemimpin dalam bidang kewangan, perbankan, Internet of Things, rantai bekalan, pembuatan, dan Teknologi. “

Hyperledger tidak menyokong Bitcoin atau cryptocurrency lain. Tetapi platform ini gembira dengan teknologi blockchain. Tidak semenjak Web itu sendiri, laman web mengatakan, “mempunyai teknologi yang dijanjikan revolusi yang lebih luas dan lebih mendasar daripada teknologi blockchain.” Blockchains berpotensi untuk “membangun generasi baru aplikasi transaksional yang membangun kepercayaan, pertanggungjawaban, dan ketelusan pada intinya sambil melancarkan proses perniagaan dan batasan undang-undang.”

Apa itu Hyperledger? Bagaimana Linux Foundation membina platform terbuka di sekitar projek blockchain Intel dan IBM

Oleh itu, kami mempunyai banyak janji – dan kami mempunyai Hyperledger. Dengan itu, Linux Foundation bertujuan untuk mewujudkan persekitaran di mana komuniti pembangun perisian dan syarikat bertemu dan berkoordinasi untuk membangun kerangka blockchain. Linux Foundation mengasaskan platform ini pada bulan Disember 2015. Pada Februari 2016 ia mengumumkan ahli pengasas pertama, pada bulan Mac 2016 sepuluh anggota lagi bergabung.

Hari ini Hyperledger mempunyai senarai lebih daripada 100 ahli. Senarai ini merangkumi pelbagai peneraju industri terkenal. Ia merangkumi syarikat teknologi gergasi seperti Airbus dan Daimler, syarikat IT seperti IBM, Fujitsu, SAP, Huawei, Nokia, Intel dan Samsung, institusi kewangan seperti Deutsche Börse, American Express, JP Morgan, BBVA, BNP Paribas dan Well Fargo, juga sebagai permulaan Blockchain seperti Blockstream, Netki, Lykke, Factom, bloq dan Consensys. Banyak syarikat terbesar di dunia dalam bidang Teknologi dan Kewangan bertemu di Hyperledger dengan beberapa permulaan blockchain terhangat.

Sesuatu seperti pemerintahan eksekutif Hyperledger adalah jawatankuasa pemimpin. Ia terdiri daripada lebih daripada 10 eksekutif, kebanyakan dengan pengalaman berpuluh-puluh tahun dalam Open Source dan hubungan rapat dengan beberapa industri. Anda akan menemui pemimpin Yayasan Apache dan Konsortium W3C serta jurutera dari IBM dan banyak lagi. Beberapa ahli Hyperledgers, seperti Richard Brown dan Tamas Blumer, sudah bertahun-tahun bekerja dengan Blockchain. Bagi anggotanya, Hyperledger tidak hanya menyediakan pengetahuan teknikal dan kerangka perisian tetapi juga pelbagai kenalan kepada industri dan pemaju.

Pada awal sejarah Hyperledger, projek ini harus membuat keputusan penting. Pengarah Eksekutif Brian Behlendorf ditanya apakah akan ada “Hyperledger Coin”, sebuah unit kewangan yang berjalan di blockchain Hyperledger. Behlendorf menjawab bahawa Projek Hyperledger itu sendiri tidak akan membina cryptocurrency sendiri.

“Anda tidak akan pernah melihat koin Hyperledger,” katanya, “Dengan tidak mendorong mata wang, kami mengelakkan begitu banyak cabaran politik kerana harus mengekalkan mata wang yang konsisten secara global.”

Keputusan ini sangat membentuk tujuan strategik Hyperledger untuk membina aplikasi industri teknologi blockchain dan secara jelas memisahkannya dari skema kaya yang biasanya berkembang dari blockchain berdasarkan mata wang. Ini mungkin lebih membosankan, tetapi juga lebih mudah kepada teknologi.

model kain hyperledger

Selanjutnya, “piagam” menggariskan tujuan Hyperledger, seperti panduan misi. Menurutnya, platform ini bertujuan untuk “membuat kerangka kerja dan pangkalan kod sumber terbuka yang bertaraf perusahaan” dan membuat, mempromosikan dan memelihara infrastruktur terbuka.

Ini entah bagaimana memberitahu, tetapi entah bagaimana samar-samar. Ini menggariskan beberapa jenis program, tetapi tidak menjawab soalan besar dan penting: Apa yang semua syarikat dan pemimpin terkemuka di dunia lakukan di Hyperledger? Projek apa yang mereka maju? Yang mengambil bahagian?

Projek Hyperledger

“Strategi payung” Hyperledger menginkubasi dan mempromosikan rangkaian teknologi, kerangka kerja, perpustakaan, antara muka, dan aplikasi blockchain perniagaan. Pada masa ini, Hyperledger adalah tuan rumah bagi projek berikut:

Hyperledger Sawtooth:

Ini adalah rangkaian blockchain modular yang dikembangkan oleh Intel, yang menggunakan algoritma konsensus baru yang disebut Proof of Elapsed Time (PoeT).

Hyperledger Iroha:

Iroha adalah projek beberapa syarikat Jepun untuk membuat rangka kerja yang mudah untuk menggabungkan blockchain.

Fabrik Hyperledger (Hyperledger IBM):

Projek ini diterajui oleh IBM. Fabric adalah plug and play pelaksanaan teknologi blockchain yang dirancang sebagai asas untuk mengembangkan aplikasi blockchain berskala tinggi dengan tahap keizinan yang fleksibel.

Hyperledger Burrow:

Projek ini membangunkan mesin kontrak pintar yang dibenarkan mengikut spesifikasi Ethereum.

Penyusun Hyperledger

Alat untuk membina rangkaian perniagaan blockchain.

Penjelajah Hyperledger

Hyperledger Explorer adalah modul blockchain dan salah satu projek Hyperledger yang dihoskan oleh The Linux Foundation. Direka untuk membuat aplikasi Web yang mesra pengguna, Hyperledger Explorer dapat melihat, memanggil, menggunakan atau menyoal blok, transaksi dan data yang berkaitan, maklumat rangkaian (nama, status, senarai node), kod rantai dan keluarga transaksi, serta yang lain maklumat relevan yang disimpan di lejar.

Hyperledger Indy

Hyperledger Indy adalah koleksi alat, perpustakaan dan komponen selanjutnya untuk identiti digital yang berakar pada blockchain.

Hyperledger Cello

Model penyebaran blockchain sebagai perkhidmatan.

perkhidmatan hyperledger

Selain projek rangka ini, Hyperledger mempunyai beberapa projek alat yang bertujuan untuk membuat akses dan pengembangan blockchain lebih mudah dan berkesan.

Hyperledger jelas terlibat dalam pelbagai projek blockchain bukan wang. Tetapi pandangan kasar mengenai projek-projek ini mesti tetap tidak memuaskan, kerana penerangan ringkas tidak melebihi kata kunci. Oleh itu, kita melihat lebih dekat dua projek yang paling terkenal: Sawtooth dan Fabric. Kedua-dua projek ini dibuat oleh syarikat besar – Intel dan IBM – dan diberikan kepada Hyperledger sebagai kod sumber terbuka. Dengan Hyperledger syarikat terus mendorong projek blockchain mereka ke hadapan, sementara yang lain dijemput untuk menyumbang.

Hyperledger Sawtooth (Intel)

Sawtooth Lake adalah suite blockchain modular Intel. Ia ditulis dalam Python dan direka untuk kes penggunaan dalam banyak bidang dari IoT hingga Financials. Ciri-ciri dominan dari Tasik Sawtooth adakah ia menyokong aplikasi dan penerapan tanpa izin dan tanpa izin dan ia menggunakan algoritma konsensus yang baru dikembangkan yang disebut Proof of Elapsed Time (PoET).

Apa itu Hyperledger? Bagaimana Linux Foundation membina platform terbuka di sekitar projek blockchain Intel dan IBM

PoET menggunakan arahan CPU selamat baru, yang semakin banyak terdapat dalam pemproses baru seperti Intel. Dengan arahan ini, PoET memastikan pemilihan “pemimpin” yang selamat dan rawak. Ini dapat dibandingkan dengan perlombongan bitcoin, di mana pelombong bersaing untuk mendapatkan akses satu kali untuk menulis blockchain. Selain algoritma bukti Bitcoin, PoET tidak memerlukan perkakasan perlombongan khusus.

Untuk menjadi pemimpin, setiap “validator” – yang sama dengan simpul atau penambang – perlu menggunakan arahan CPU yang selamat untuk meminta waktu menunggu. Pengesah dengan masa menunggu terpendek akan dipilih sebagai pemimpin. Seperti setiap perlombongan yang baik, algoritma PoET berfungsi seperti loteri dengan harga untuk mendapatkan akses menulis ke blockchain.

Selain dengan cryptocurrency, tidak ada ganjaran untuk pemimpin. Ini hanyalah sebahagian daripada menjalankan perisian. Oleh itu, tidak akan ada persaingan pembakar tenaga seperti dalam cryptocurrency. Setiap simpul hanya boleh menggunakan CPUnya – selagi ia adalah model baru dan, mungkin, dari Intel – untuk mengambil bahagian dalam pemilihan pemimpin tanpa sebarang kos. Apa itu perlombongan dalam Bitcoin, hanyalah bahagian perisian yang tidak mengganggu di Sawtooth Lake.

Inovasi lain dari Sawtooth Lake adalah pembangunan dan penyebaran transaksi. Pelanggan membina transaksi dan menyerahkannya kepada pengesah. Ini membungkus urus niaga yang mereka masuki dalam satu kumpulan dan mengikatnya ke seluruh negara. Ini adalah proses yang serupa, tetapi tidak sama seperti ketika penambang cryptocurrency membungkus transaksi ke blok. Dengan pengumpulan ini, Sawtooth menyelesaikan masalah mengesahkan transaksi yang saling bergantung antara satu sama lain.

Sehingga kini, Sawtooth diuji dalam beberapa aplikasi. Ia diuji untuk merekam perjalanan makanan laut dari lautan ke meja, menggunakan sensor IoT, dan mengesan pemilikan, pemilikan, dan parameter melalui seluruh rantaian bekalan, dari nelayan ke pasar raya. Pembeli boleh mengakses rekod lengkap dan tidak boleh dipercayai keseluruhan rantai makanan laut. Kes penggunaan ini dalam rantaian bekalan dan sejarah produk semakin banyak dibincangkan untuk Blockchains.

Sawtooth juga diuji untuk melancarkan proses pemindahan bon. Pembangun membuat antara muka pengguna untuk mengesan dan memindahkan bon. Dengan ini pengguna dapat menguruskan keseluruhan portfolio bon di blockchain. Kes penggunaan Sawtooth yang kini diuji adalah aset digital. Para pemaju membina platform untuk menguruskan pemilikan aset digital di blockchain Sawtooth, yang dapat menguruskan skop aset digital yang luas. Titik penghubung antara aplikasi Sawtooth ini seolah-olah menjadi pasaran untuk aset digital dalam bentuk apa pun yang dibina dalam blockchain dan sudah mempunyai antara muka grafik untuk pengguna.

Walaupun ujian ini sedang dijalankan dan Sawtooths menikmati minat industri yang luas, projek ini nampaknya kurang menarik berbanding sumbangan IBM untuk Hyperledger.

Fabrik Hyperledger

Mungkin projek yang paling menarik dalam keluarga Hyperledger adalah Fabrik IBM. Daripada satu blockchain Fabric adalah asas untuk pengembangan penyelesaian berasaskan blockchain dengan seni bina modular. Fabrik komponen Blockchains yang berbeza, seperti konsensus dan perkhidmatan keahlian boleh menjadi plug-and-play. Fabric direka untuk menyediakan kerangka kerja yang dapat digunakan oleh perusahaan untuk mengumpulkan jaringan blockchain individu mereka sendiri yang dapat dengan cepat mencapai lebih dari 1,000 transaksi sesaat.

Apa itu Hyperledger? Bagaimana Linux Foundation membina platform terbuka di sekitar projek blockchain Intel dan IBM

Apa itu Fabrik dan bagaimana ia berfungsi? Rangka kerja dilaksanakan di Go. Ia dibuat untuk membolehkan rangkaian blok konsortium dengan tahap kebenaran yang berbeza. Fabrik sangat bergantung pada sistem kontrak pintar yang disebut Chaincode, yang mana setiap rakan rangkaian berjalan dalam kontena Docker. Gambaran keseluruhan teknologi Fabric boleh didapati di manualnya.

Walaupun tidak diizinkan sepenuhnya dan secara umum, Fabric membolehkan perusahaan membuat bahagian dari blockchain, jika tidak semuanya, diizinkan. Peserta biasanya perlu mendaftar untuk mendapatkan kebenaran untuk menyertai dan mengeluarkan transaksi di blockchain berasaskan Fabric. Untuk menggunakan sumber dengan lebih cekap, Fabric mempunyai node yang lebih sedikit daripada rangkaian awam dan mengira data secara besar-besaran secara selari, yang menjadikan skala Fabric jauh lebih baik daripada blockchain awam. Juga, seni bina asasnya menyokong data sulit, memberikan privasi kepada ahlinya seperti yang mereka dapati di blockchain awam.

Mungkin yang paling penting adalah pemisahan antara apa yang disebut “Pengendali” dan “Nota Konsensus”. Sekiranya anda biasa dengan cryptocurrency seperti bitcoin, anda akan menyedari pemisahan antara pelombong dan nod. Pendukung mempunyai keadaan, dan membangun, mengesahkan dan menyebarkan transaksi dan kod rantai, sementara Nota Konsensus memerintahkan transaksi yang sudah disahkan. Walaupun pemisahan ini bukan merupakan konsep konsep blockchain pertama Satoshi Nakamoto, tetapi menjadi kenyataan yang tidak diingini dalam kebanyakan cryptocurrency, Fabric adalah salah satu yang pertama menjadikan pemisahan ini sebagai prinsip reka bentuk. Ini memungkinkan Fabric, misalnya, untuk melaksanakan pembagian kerja yang lebih baik, sehingga tidak setiap rekan jaringan harus melakukan setiap pekerjaan.

Walaupun tidak mempunyai mata wang asli, Fabric membolehkan pengguna menentukan aset dari sisi pelanggan dan menggunakannya dengan Fabric Composer. Rangka kerja Kontrak Pintar Reka Bentuk Fabric mirip dengan Ethereum: Chaincode menentukan logik perniagaan aset, peraturan untuk membaca dan mengubah keadaan aset yang disebut. Seperti Ethereum Fabric, bukan satu set output yang belum habis, seperti yang dikekalkan oleh bitcoin, tetapi keadaan blockchain yang tidak terhad kepada data transaksi.

Selain daripada rantaian cryptocurrency awam, Fabric membenarkan peserta membina saluran yang terpisah untuk aset mereka dan dengan itu mengasingkan dan memisahkan transaksi dan lejar. Dengan kaedah ini, kod rantai yang diperlukan untuk membaca dan mengubah keadaan aset hanya akan dipasang pada rakan sebaya yang terlibat dalam kes perniagaan tertentu ini. Seperti dalam program sembang yang baik, rantai blok Fabric membolehkan pengguna berpartisipasi dalam interaksi terbuka dan peribadi.

Di luar ini IBM mencadangkan reka bentuk alternatif untuk rantaian awam dan tanpa izin. Fabric menggunakan infrastruktur kunci awam untuk menghasilkan sijil kriptografi yang terikat dengan organisasi dan pengguna. Oleh itu, mungkin untuk menyekat akses data dan saluran kepada pelaku tertentu.

Kekuatan kain nampaknya merupakan tahap fleksibiliti yang tinggi dalam kebenaran dan privasi sambil memungkinkan skalabilitas yang tinggi melalui pembahagian pekerja peserta rangkaian yang lebih maju.

Untuk IBM Fabric berfungsi sebagai projek utama untuk pengembangan blockchain. Raksasa IT menggunakan Fabric untuk pelbagai projeknya sendiri dan untuk bekerjasama dengan beberapa rakan perniagaan.

Pada bulan Mac 2017 IBM melancarkan IBM Blockchain, perkhidmatan yang membolehkan para pembangun untuk “membangun dan menjadi tuan rumah rangkaian blockchain pengeluaran yang kaya dengan keselamatan di IBM Cloud dengan cepat.” Dengan langkah ini, IBM mengejar Microsoft, yang telah lama menyatukan blockchain di Azure Cloudnya.

Walau bagaimanapun, sementara Microsoft hanyalah host awan untuk beberapa rantaian blok luaran, IBM banyak mempromosikan kerangka blockchain sendiri, Fabric, untuk banyak kes penggunaan. Contohnya, pada akhir bulan Mac, Natixis dan Trafigure bekerjasama dengan IBM untuk menggunakan blockchain berdasarkan Fabric untuk pembiayaan perdagangan komoditi untuk transaksi minyak mentah AS. Semua langkah utama dalam transaksi minyak mentah didigitalkan pada blockchain, meningkatkan ketelusan, kecekapan, dan keselamatan secara besar-besaran.

Pada bulan April IBM mengumumkan beberapa projek blockchain baru berdasarkan Fabric: Syarikat itu bekerjasama dengan Sichuan Heijia untuk membina platform rantaian bekalan berasaskan blockchain untuk pembelian farmaseutikal. Pada bulan yang sama, IBM mula bekerjasama dengan Mizuho Financial Group dari Jepun dan Mizuho Bank untuk membuat platform berasaskan blockchain untuk pembiayaan perdagangan. Projek ini bertujuan untuk menyelaraskan operasi perdagangan dan meningkatkan kecekapan rantaian bekalan.

Dalam projek lain yang didedahkan pada April 2017 IBM bekerjasama dengan Universiti Nasional Singapura untuk membangunkan modul teknologi kewangan untuk meningkatkan pendidikan pelajar di bidang ini. Akhirnya, pada bulan Mei 2017, IBM dipilih sebagai rakan kongsi TenneT, Sonnen dan Vandebron untuk mengembangkan blockchain untuk menguruskan grid elektrik di Belanda dan Jerman.

Tunjang teknologi blockchain industri bukan kewangan,?

Walaupun terdapat banyak maklumat mengenai Sawtooth dan Fabric, namun kurang diketahui mengenai projek lain. Mungkin projek-projek ini pertama kali mesti berkembang dan matang untuk dijadikan tajuk siaran media, ujian dan aplikasi dunia nyata. Tetapi projek yang terkenal, Sawtooth dan Fabric, menarik dan nampaknya disokong oleh syarikat IT yang kuat. Akan menarik untuk melihat apakah Hyperledger berjaya menghubungkan rantai block ini, misalnya dengan mengembangkan alat yang dapat digunakan dengan semua kerangka blockchain Hyperledger.

Hyperledger: Kesimpulan

Walaupun kebanyakan projek blockchain lain menumpukan pada cryptocurrency dan token, projek di sekitar Hyperledger menunjukkan potensi yang kuat untuk membina tulang belakang aplikasi industri teknologi blockchain bukan monetari dan berskala tinggi. Dengan konsep dan pemimpin yang menarik dalam teknologi di belakang, Hyperledge tidak mempunyai peluang terburuk untuk memenangi hadiah ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map