Apa itu Siacoin? Panduan Pakar Lengkap – Blockgeeks

Sia adalah platform cloud berasaskan blockchain yang bertujuan untuk memberikan penyelesaian untuk penyimpanan terdesentralisasi. Rakan sebaya di rangkaian Sia dapat menyewa ruang cakera keras antara satu sama lain, untuk tujuan penyimpanan dan bukannya menyewa dari penyedia terpusat. Pendekatan yang terdesentralisasi ini bukan sahaja menjadikan Sia lebih selamat, tetapi secara drastik juga mengurangkan kos keseluruhan. Ringkasnya, jika anda mempunyai ruang yang tidak terpakai pada cakera keras anda, anda akan dapat menyewanya di Sia dan memperoleh wang daripadanya, dalam bentuk Siacoins (SC).

Apa itu Siacoin?

Logo Siacoin

Sejarah Sia: Siacoin dan Siafunds

Dua token – Siacoin dan Siafund

Sia menggunakan sistem dual token – Siacoin dan Siafunds. Siacoin adalah token utiliti utama. Berikut adalah gambaran terkini Siacoins:

Carta Sistem Tia Siacoin

Tidak ada had untuk jumlah bekalan Siacoins dan semuanya mesti dilombong. Ganjaran untuk blok pertama yang dilombong adalah 300,000 Siacoins, yang akan berkurang seiring waktu hingga mencapai 30,000 SC per blok.

Token kedua dalam ekosistem adalah Siafunds (SF). Terdapat 10,000 SF yang ada dan semuanya telah disiapkan. Wang syiling tersebut telah diedarkan seperti:

 • Syarikat induk Sia, Nebulous Inc., memegang 8835 daripada Siafund ini.
 • Baki Siafund dijual dalam crowdfund yang membantu membiayai pembangunan awal Sia. Semasa kempen crowdfunding mereka, Sia mengumpulkan wang dengan menjual “Sianotes” di platform NXT, yang kemudian ditukar dengan Siafunds. Selepas crowdfunding, Sia mengumpulkan $ 1.65 juta lagi melalui dana dan geran kapitalis teroka. VC terkenal yang telah melabur adalah – Procyon Ventures, Fenbushi Capital, angel angel Xiaolai Li, dan syarikat pelaburan James Pallota, Raptor Group.

Matlamat utama Siafunds adalah menyediakan cara untuk membiayai pembangunan Sia, tanpa harus bergantung pada sumbangan luar atau premis. 

Apabila kontrak penyimpanan secara rasmi selesai antara penyewa dan tuan rumah di Sia, transaksi akan dimuktamadkan. Node Sia sekarang akan mengira berapa banyak wang dalam kontrak itu milik tuan rumah dan berapa banyak wang itu milik penyewa. 3.9% daripada jumlah wang dalam kontrak akan dibahagikan kepada semua 10,000 Siafund di blockchain. 

Cth. jika kontrak mempunyai 500 SC dari penyewa dan 500 SC dari tuan rumah, maka 3.9% dari jumlah keseluruhan (39 SC) akan diperuntukkan kepada semua Siafunds. Jadi dalam kes ini, untuk 1 SF diadakan, 0,0039 SC akan diberi ganjaran.

Sejarah Siacoin

Kekuatan kreatif di belakang Sia adalah David Vorick dan Luke Champine dari Nebulous Inc, sebuah syarikat permulaan yang dibiayai oleh VC di Boston. Benih idea asal Sia ditanam di HackMIT 2013. Ideanya mudah – apa yang akan berlaku jika anda dapat membebaskan ruang penyimpanan yang tidak digunakan dalam cakera keras di seluruh dunia, dan menyatukannya ke platform penyimpanan awan global yang terdesentralisasi? Konsep ini mendapat banyak maklum balas positif dan Vorick dan Champine memilih untuk meneruskan projek ini sepenuh masa.

Sebelum kita melihat bagaimana platform sedemikian berfungsi, mari kita lihat masalah penyimpanan awan tradisional dan terpusat.

Masalah penyimpanan awan terpusat

Mari kita jelaskan terlebih dahulu. Syarikat seperti Dropbox, Apple, dan Google telah merevolusikan operasi syarikat berkat perkhidmatan penyimpanan awan mereka. Penyimpanan awan pihak ketiga bukan sahaja memenuhi permintaan penyimpanan yang semakin meningkat, tetapi mereka berjaya menjimatkan perniagaan IT pelaburan beribu-ribu dolar. Sayangnya, walaupun terdapat utiliti yang jelas, mereka mengalami banyak masalah.

# 1 Mengawal kawalan data

Masalah terbesar perkhidmatan penyimpanan awan pihak ketiga ialah syarikat menyerahkan data mereka kepada pihak ketiga untuk menyimpan perkhidmatan. Oleh kerana data berada di luar kawalan syarikat, tetapan privasi data juga berada di luar kawalan mereka. Oleh kerana pengguna biasanya membuat sandaran data mereka dalam masa nyata, mereka mungkin secara tidak sengaja melepaskan kawalan data yang tidak mereka maksudkan.

# 2 Risiko penggodaman

Oleh kerana semua data disimpan di dalam pelayan terpusat pihak ketiga, mereka rentan terhadap serangan hack. Ini bukan hanya anggapan rawak, pelayan pihak ketiga telah berulang kali diretas untuk mendapatkan maklumat sensitif dan peribadi. Mari kita lihat dua kes penggodaman data yang paling terkenal.

 • Pada bulan September 2017, lebih daripada 145 juta orang Amerika memiliki data peribadi mereka, termasuk keselamatan sosial dan nombor lesen memandu, dicuri kerana peretasan. Sasarannya adalah syarikat pelaporan kredit Equifax. Skala Amerika yang terjejas sangat mengejutkan. Sebilangan besar orang yang terjejas bahkan belum mendaftar dengan perkhidmatan pemantauan kredit.
 • ICloud Apple digodam pada 21 Ogos 2014, yang secara tidak sengaja disebut “The Fappening.” Semasa penggodaman, beberapa selebriti, kebanyakannya wanita, gambar peribadi mereka digodam. Sebilangan besar gambar itu mengandungi ketelanjangan dan disiarkan di 4Chan, Imgur, dan Reddit. Penyiasat kemudian mengetahui bahawa akses ke foto diperoleh melalui serangan spear-phishing.

Walaupun salah untuk menuduh sentralisasi serangan ini, hakikatnya serangan ini hanya berlaku kerana semua data disimpan di satu lokasi pusat. Lokasi yang satu ini tidak berubah menjadi satu titik kegagalan (SPOF). Apabila SPOF dilanggar, ia menimbulkan kesan seperti riak yang menjejaskan seluruh sistem.

# 3 Penyelewengan Data

Kemerosotan Cambridge Analytica Facebook adalah contoh terbaik pihak ketiga yang salah menguruskan data pelanggan mereka. Aleksandr Kogan, seorang saintis data di Cambridge University, mengembangkan sebuah aplikasi bernama “This is Your Digital Life” dan kemudian memberikannya kepada Cambridge Analytica. Mereka, pada gilirannya, menggunakannya untuk meninjau pengguna Facebook untuk tujuan penyelidikan akademik. Walau bagaimanapun, reka bentuk Facebook membolehkan aplikasi itu bukan sahaja mengumpulkan maklumat peribadi pengguna tetapi semua hubungan mereka juga. Oleh kerana itu, Cambridge Analytica dapat memperoleh data peribadi 87 juta pengguna Facebook yang mengejutkan, di mana 70.6 juta dari Amerika Syarikat.

Menurut Facebook, maklumat yang dicuri termasuk “profil awam, suka halaman, hari jadi, dan bandar semasa.” Beberapa pengguna bahkan memberi mereka izin untuk mengakses Umpan Berita, garis masa, dan mesej mereka. Data yang akhirnya mereka perolehi begitu terperinci sehingga mereka dapat:

 • Buat profil psikografi subjek data.
 • Profil yang dibuat cukup terperinci untuk menunjukkan jenis iklan apa yang paling berguna untuk meyakinkan orang tertentu di lokasi tertentu untuk beberapa acara politik.

Ahli politik membayar Cambridge Analytica dengan senang hati untuk menggunakan maklumat dari pelanggaran data untuk mempengaruhi pelbagai peristiwa politik.

Dalam kes lain yang terkenal, syarikat analisis media “Deep Roots Analytics,” menggunakan pelayan awan Amazon untuk menyimpan maklumat sebanyak 61% penduduk AS tanpa perlindungan kata laluan selama hampir dua minggu. Maklumat ini merangkumi nama, alamat e-mel dan rumah, nombor telefon, ID pemilih, dll.

# 4 Bawa Peranti Anda Sendiri

Masalah lain yang nyata dengan penyimpanan awan adalah masalah BYOD aka Membawa Peranti Anda Sendiri. Banyak syarikat kini mendorong pekerja agar alat mereka sendiri berfungsi. Sebab mengapa mereka membenarkan ini adalah:

 • Pekerja lebih gemar menggunakan peranti yang biasa mereka gunakan.
 • Spesifikasi komputer riba pekerja biasanya lebih baik daripada yang diberikan oleh syarikat.
 • Ini menjimatkan banyak wang pekerja yang harus mereka habiskan untuk membeli peralatan IT.

Seperti yang sudah anda duga, BYOD mempunyai risiko keselamatan yang ketara. Majikan boleh kehilangan atau menyalahgunakan peranti mereka yang sekali lagi akan menjejaskan privasi pelanggan. Sekiranya pelanggaran data berlaku, agak sukar untuk mengesan semua alat pekerja dan menemui titik kegagalan.

Sia Blockchain

Sia bertujuan untuk membawa desentralisasi ke ruang penyimpanan awan dengan memanfaatkan teknologi blockchain. Visi Sia adalah membuat pelayan storan yang tidak akan dijalankan oleh pihak berkuasa berpusat dan, sebagai hasilnya, tidak akan mengalami satu titik kegagalan. Seiring dengan desentralisasi kawalan, Sia juga berencana untuk membuat platform di mana mustahil penyalahgunaan data di dalam awan.

Sebelum kita melihat lebih mendalam, mari kita lihat apa itu blockchain.

Apa itu Blockchain?

Apa itu Siacoin? Panduan Pakar Lengkap - Blockgeeks

Kredit Gambar: Kerugian

Blockchain adalah, dalam istilah yang paling sederhana, satu siri catatan data yang tidak berubah yang dikendalikan oleh sekumpulan komputer yang tidak dimiliki oleh satu entiti. Setiap blok data ini (iaitu blok) diamankan dan diikat satu sama lain menggunakan prinsip kriptografi (iaitu rantai). Berikut adalah tiga sifat utama blockchain:

 • Kebolehubahan: Kebolehubahan bermaksud tidak boleh diubah. Segala data yang anda masukkan ke dalam blockchain tidak dapat diubah. Ini berlaku kerana pelaksanaan fungsi hash kriptografi.
 • Ketelusan: Segala data yang anda masukkan ke dalam blockchain akan dapat dilihat oleh semua orang yang merupakan sebahagian daripada rangkaiannya.
 • Desentralisasi: Idea desentralisasi adalah teras teknologi blockchain. Maksudnya adalah bahawa setiap data yang disimpan di dalam blockchain tidak dimiliki oleh satu entiti terpusat tetapi dikongsi oleh semua orang yang merupakan sebahagian daripada rangkaian blockchain tersebut. Blockchain dihoskan oleh rangkaian peer-to-peer di mana setiap nod mempunyai kekuatan dan kepentingan yang sama dengan yang lain. Node ini menyimpan salinan blockchain, yang terus dikemas kini. Ini memastikan bahawa semua nod mengawal data di dalam blockchain, menjadikannya tidak terdesentralisasi.

Bagaimana Sia Blockchain memanfaatkan desentralisasi

# 1 Keselamatan

Platform Sia akan memecah fail pengguna dan menyebarkannya di beberapa nod di rangkaian mereka. Oleh kerana data dienkripsi dan hanya dapat diakses oleh kunci peribadi yang dimiliki pengguna, simpul rawak akan dapat mengakses salah satu daripadanya. Namun, jika entah bagaimana berjaya mengetahui kunci peribadi, mereka akan dapat mengakses hanya sebahagian daripada fail, yang tidak akan berguna.

Seperti yang telah dinyatakan sebelumnya, pengedaran fail di antara beberapa node juga akan mengurangkan kerentanan kerana tidak akan ada satu titik kegagalan lagi.

# 2 Pemprosesan Lebih Cepat

Masalah lain dengan mempunyai pelayan terpusat atau sumber maklumat terpusat ialah lokasi geografi pelanggan sangat mempengaruhi kelajuan pemprosesannya. Apabila anda, sebagai pengguna, ingin menghantar pertanyaan ke pelayan, paket maklumat anda akan melakukan ricochet dan menghantar melalui pelbagai ISP ini sebelum sampai ke pelayan, dan sebaliknya.

Apa itu Siacoin? Panduan Pakar Lengkap - Blockgeeks

Kredit Gambar: Youtube

Seperti yang anda bayangkan, paket maklumat yang anda hantarkan tidak akan menggunakan laluan yang paling optimum. Bukan hanya ini sangat memakan masa, tetapi jika salah satu ISP tidak berfungsi, untuk apa jua alasan, ia boleh menyebabkan salah letak paket data anda juga.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sistem desentralisasi yang tersebar secara geografi ke seluruh dunia, maka penyampaian kandungan dan penjelasan pertanyaan akan lebih cepat.

Apa itu Siacoin? Panduan Pakar Lengkap - Blockgeeks

Kredit Gambar: Wikipedia

# 3 Alternatif Lebih Murah

Isu lain yang melanda sistem storan terpusat adalah kos. Kemudahan ini memerlukan penyelenggaraan kelas tinggi dan kakitangan sepenuh masa, yang cenderung menaikkan harganya. Dalam sistem yang terdesentralisasi, tidak ada yang diperlukan kerana node mengurus diri mereka sendiri. Ini sahaja menjadikan mereka alternatif yang lebih murah.

Bagaimanakah penyimpanan Sia P2P berfungsi?

Terdapat dua komponen utama dalam ekosistem Sia – penyewa dan tuan rumah. Penyewa boleh membayar tuan rumah di Siacoin untuk menyewa kapasiti penyimpanan. Mereka juga bebas menentukan bayaran simpanan secara langsung dari tuan rumah.

Oleh kerana tuan rumah memainkan peranan penting dalam jaringan, mereka mempunyai kebebasan untuk:

 • Promosikan sumber simpanan mereka dan kualiti perkhidmatan yang mereka berikan.
 • Mempunyai hak untuk menolak penyimpanan sewa kepada pelanggan tertentu jika mereka merasakan bahawa data terlalu sensitif, tidak dapat diterima secara etnik, atau menyalahi undang-undang.

Penyewa, dari pihak mereka, berhak untuk:

 • Lindungi lalat dengan membelahnya dan menyalinnya di antara pelbagai host. Ini akan membantu memastikan keselamatan fail.
 • Bayar tuan rumah lebih banyak daripada bayaran yang diminta untuk memastikan perlakuan istimewa, seperti kelajuan muat naik yang lebih cepat dan permintaan permintaan penyimpanan.

Baiklah, jadi sekarang mari kita lihat bagaimana prosedur penyimpanan sebenarnya berfungsi, dengan memahami kontrak Fail.

Apa itu Kontrak Fail?

Inti fungsi Sia, terdapat Fail Kontrak, yang merupakan versi kontrak pintar Sia. Kontrak ini membolehkan penyewa dan tuan rumah untuk berhubung secara langsung antara satu sama lain, dalam batasan beberapa peraturan yang telah ditentukan dan ditentukan dengan baik. Semua kontrak pintar berfungsi menggunakan logik IF-THEN, yang bermaksud, bahawa pernyataan hanya dapat dilaksanakan, jika pernyataan sebelum itu dilaksanakan hingga selesai.

Pembentukan Kontrak Fail

 • Penyewa menetapkan elaun, yang merupakan jumlah Siacoins pra-bayar yang akan membiayai tuntutan penyimpanan dan lebar jalur sepanjang tempoh kontrak. Tempoh lalai kontrak adalah 13 minggu.
 • Elaun itu kemudian akan terkunci di dalam dompet dan perisian pelanggan akan segera mengambil 50 host yang optimum untuk penyewa mengikut skor mereka.
 • Tuan rumah mengunci beberapa Siacoins sebagai jaminan niat baik. Ukuran cagaran disediakan oleh tuan rumah secara manual. Cagaran yang lebih tinggi memastikan skor yang lebih tinggi semasa proses pemilihan tuan rumah.
 • Kontrak fail ditandatangani oleh penyewa dan 50 hos dan diserahkan kepada blockchain.
 • Seperti yang dijelaskan sebelumnya, 3.9% daripada jumlah wang yang terkunci dalam kontrak dibayar sebagai bayaran kepada pemegang Siafunds.

Memuat naik dan memuat turun fail

Selagi dana masih ada dalam peruntukan, penyewa boleh memuat naik dan memuat turun fail mereka seberapa banyak yang mereka mahukan. Kontrak semasa tidak akan terjejas sekiranya tuan rumah memutuskan untuk menukar harga pada pertengahan operasi. Mengenai pemindahan data:

 • Dilakukan oleh hubungan langsung antara penyewa dan tuan rumah.
 • Data disulitkan oleh algoritma Twofish dan disimpan dengan algoritma redundansi Reed-Solomon di antara host. 

Bukti Penyimpanan

Untuk melindungi penyewa dari hos yang berniat jahat, Sia menggunakan bukti penyimpanan. Untuk menerima pembayaran mereka, tuan rumah mesti menunjukkan sejumlah bukti ke rangkaian, dalam jangka masa tertentu yang telah ditentukan. Sekiranya tuan rumah gagal memberikan bukti ini dalam jangka masa tertentu, pembayaran yang betul akan dihantar ke alamat bukti yang tidak dijawab sehingga bukti dikemukakan. Tuan rumah mesti terus menghantar bukti untuk menunjukkan bahawa:

 • Mereka berada dalam talian.
 • Mereka menyimpan semua data dengan betul.

Tuan rumah akan menerima penalti sekiranya mereka cuai dan kontrak mungkin akan ditamatkan sepenuhnya sekiranya mereka terlepas terlalu banyak jangka masa. Sebaliknya, jika tuan rumah berjaya memberikan bukti penyimpanan, kontrak akan memberikan pembayaran ke alamat bukti yang sah.

Penamatan Kontrak Fail

Kontrak fail mungkin ditamatkan kerana pelbagai sebab:

 • Penyewa gagal memuat naik fail mereka: Dalam kes ini, penyewa mendapat elaun mereka kembali tetapi membayar yuran untuk kedua-dua elaun dan jaminan. Tuan rumah mendapat jaminan penuh.
 • Fail dimuat naik dan tuan rumah mencapai sasaran masa yang diperlukan: Penyewa akan menerima bahagian elaunnya yang tidak digunakan dan membayar yuran yang sepadan dengan elaun dan jaminan. Tuan rumah akan menerima pembayaran untuk perkhidmatan mereka, jaminan penuh mereka dan tidak perlu membayar sebarang bayaran.
 • Penyewa memuat naik fail tetapi tuan rumah tidak mencapai sasaran waktu operasi: Tuan rumah akan kehilangan jaminan dan tidak akan menerima pembayaran untuk perkhidmatan mereka. Mereka juga perlu membayar yuran yang sesuai dengan cagaran mereka.
 • Penyewa gagal memperbaharui secara automatik: Jika penyewa telah mengaktifkan pembaharuan kontrak secara automatik, penyewa akan diperbaharui beberapa lama sebelum tamat. Walau bagaimanapun, penyewa perlu membuat online terlebih dahulu untuk memperbaharui kontrak.

Perlombongan Siacoin

Siacoin menggunakan mekanisme konsensus bukti kerja, yang bermaksud mereka mempunyai pelombong menggunakan ASIC untuk melombong duit syiling. Pada pertengahan 2017, pengasas bersama dan pemaju utama David Vorick mengumumkan bahawa syarikat di belakang Sia, Nebulous, akan melancarkan anak syarikat bernama Obelisk untuk mengeluarkan ASIC khusus untuk Sia. Anggota komuniti membuat pesanan awal kepada pelombong dan menyumbang berjuta-juta dolar untuk membiayai usaha tersebut.

Namun, pada masa yang sama, syarikat pembuatan ASIC Bitmain dan Innosilicon juga mula mengembangkan Sia ASICs. Ini tidak sesuai dengan komuniti Sia dengan banyak menuntut garpu keras untuk mencegah monopoli perlombongan oleh Bitmain. Walaupun banyak yang menentang garpu keras, pemaju teras Sia akhirnya memutuskan untuk terus menggunakan garpu keras.

Garpu keras itu dirancang untuk 31 Oktober 2018, dengan tujuan untuk menjerumuskan penambang Innosilicon dan Bitmain. Hanya peralatan Obelisk yang akan dibenarkan berjalan pada protokol, yang memberi mereka monopoli ASIC. Menurut Vorick, sebab utama di sebalik garpu keras adalah:

 • Pesimisme dalam masyarakat terhadap Bitmain
 • Penguasaan Innosilicon, yang menguasai 37.5% kadar hash perlombongan Sia.

Walaupun banyak di kalangan masyarakat gembira dengan hasilnya, ada beberapa suara yang tidak setuju, terutama mereka yang banyak melabur di Innosilicon. Mereka memutuskan untuk terus menggunakan rantai Sia lama, menyebutnya SiaClassic. Mengenai ini, Vorick berkata:

“[SiaClassic] mempunyai sokongan masyarakat yang sangat rendah. Mereka mengatakan bahawa mereka percaya pada visi itu, dan bahawa mereka ingin mempunyai hubungan kerjasama dengan rantai utama. Sekiranya SiaClassic mendapat sokongan, kami dengan senang hati melibatkan mereka secara kolaboratif. Tetapi setakat ini kami melihat sedikit bukti sokongan sebenar di luar pekerja SiaClassic. “

Yayasan SiaClassic memberitahu CoinDesk: 

“Kami sangat menghormati prinsip-prinsip pendirian Siacoin, dan orang-orang yang telah menyokongnya sejak awal. Kami fokus pada masa depan. Kami sangat gembira dengan pasukan yang kami bina, dan kami berharap dapat bekerjasama dengan komuniti SiaClassic untuk membawa projek ini ke tahap seterusnya. “

Secara keseluruhan, Vorick merasakan bahawa garpu itu berjaya, menganggarkan bahawa 87% kuasa pengkomputeran rangkaian dipertanggungjawabkan oleh anggota masyarakat, “The hashrate jauh lebih terdesentralisasi daripada sebelum garpu.” 

Siacoin: Kesimpulannya

Sia menyelesaikan masalah yang sangat nyata yang sangat memerlukan penyelesaian desentralisasi. Sekarang, dengan semua drama garpu keras di belakangnya, pasukan Sia dapat memberi tumpuan sepenuhnya kepada inovasi dan penyempurnaan produk mereka. Projek ini dibina berdasarkan tokenomik dan prinsip yang kukuh dan mempunyai masa depan yang cerah di hadapannya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map