oracle blockchain adalah perkhidmatan pihak ketiga yang menyediakan kontrak pintar dengan maklumat luaran. Mereka berfungsi sebagai jambatan antara rantaian blok dan dunia luar.

Skalabiliti dan interoperabiliti sering dianggap sebagai dua grail suci ruang crypto. Interoperabiliti didefinisikan sebagai kemampuan perisian yang berbeza untuk berkomunikasi dan bertukar maklumat antara satu sama lain dengan berkesan. Oracle adalah alat yang kuat yang dapat memberikan interoperabilitas antara rantai blok yang berbeza dan berkomunikasi dengan sumber data luaran.

Mengapa kebolehoperasian itu penting

 • Terdapat beberapa titik kegagalan berpusat yang berada dalam ruang yang terdesentralisasi. Cth. Pertukaran bertindak sebagai portal antara ruang terpusat dan desentralisasi. Namun, kerana mereka sangat rentan, mereka selalu diserang oleh penggodam.
 • Agar blockchain berjaya, mereka mesti dapat berinteraksi dengan sistem warisan seperti institusi kewangan, dan lain-lain. Adalah mustahak untuk mengekalkan titik hubungan yang kuat antara kedua-duanya.
 • Pada mulanya, masyarakat berpendapat bahawa ekosistem kontrak pintar akan diatur oleh rantai maksimalisme, iaitu satu rantai dominan yang menjadi tuan rumah banyak kontrak pintar. Namun, kita sudah tahu bahawa terdapat banyak platform kontrak pintar di luar sana. Untuk mencapai fungsi maksimum, sangat penting bagi platform ini untuk mengetahui cara “bercakap” antara satu sama lain.

Mengelaskan oracle

Terdapat dua jenis interoperabiliti yang boleh digunakan oleh projek blockchain:

 • Di rantai
 • Luar rantai

Kerentanan Dalam Rangkaian

Kaedah ini menggunakan blockchain ketiga sebagai jambatan antara dua blockchain yang berbeza. Projek seperti AION, Wanchain dan ICON menggunakan kaedah ini. Tiga berikut adalah pendekatan yang paling biasa untuk interoperabiliti rantai:

 • Hub dan Spoke: Dikenal popular oleh AION, dalam kaedah ini, blockchain penghubung bertindak sebagai Hub pusat yang dihubungkan dengan blockchain rantai alias lain.
 • Pertukaran Desentralisasi: Kerentanan antara dua projek berasingan dapat dibuat dengan membina pertukaran yang terdesentralisasi.
 • Bridges: Dalam kaedah ini, blockchain bertindak sebagai jambatan tujuan umum antara komunikasi dan pesanan untuk membantu.

Kerentanan Luar Rangkaian

Kaedah ini menggunakan sistem off-chain atau middleware untuk memudahkan interoperabiliti.

 • Pertukaran Atom: Pertukaran atom adalah kaedah terdesentralisasi yang digunakan untuk menukar dua aset tanpa perlu melalui pertukaran terpusat. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Pertukaran Atom maka baca ini.
 • Saluran Negeri: Pelaksanaan lapisan-2 seperti saluran keadaan dapat memungkinkan interaksi di luar rantai dan pertukaran atom.
 • Sistem Operasi: Sistem operasi blockchain membolehkan pemesejan rantai silang dan pertukaran atom dengan berjalan di atas blok block yang mengambil bahagian.
 • Oracles: Oracles juga boleh membenarkan komunikasi silang peringkat luas di seluruh rangkaian blok dan sistem perusahaan.

Selain daripada ini, kita juga dapat mengkategorikan oracle menjadi oracle perisian dan perkakasan:

 • Perisian Oracle: Maklumat yang disampaikan dalam perisian Oracle berasal dari sumber dalam talian seperti laman web, API backend, atau bahkan kontrak pintar lain. Jenis maklumat yang disertakan di sini boleh terdiri dari harga saham hingga data acara sukan.
 • Hardware Oracle: Oracle perkakasan menggunakan peranti IoT untuk mengesan dan mengesahkan data dunia nyata sebelum menghantarnya ke kontrak pintar.

Mengapa kita memerlukan Blockchain Oracles?

Kontrak pintar telah dirancang untuk melaksanakan operasi yang tidak dapat dipulihkan. Inilah sebabnya mengapa maklumat yang dimasukkan ke dalam kontrak mesti berasal dari sumber yang agak dipercayai. Inilah sebabnya mengapa, apabila data berasal dari sumber luaran, ini dapat menjadi sedikit dilema. Namun, di sisi lain, ia meningkatkan jumlah kes penggunaan secara eksponen.

Oracle menandakan tuntutan mengenai keadaan dunia dan memuat naiknya ke blockchain. Rantai blok nampaknya hidup dalam realiti terpencil mereka, terlepas sepenuhnya dari dunia lain. Oracle dapat menghubungkan blockchain ke dunia nyata dengan memberikannya maklumat yang relevan. Maklumat tersebut boleh diambil atau digabungkan dari satu atau beberapa sumber yang dipercayai oleh satu atau beberapa oracle. Mari kita ambil contoh mudah untuk melihat cara kerja oracle.

 • Alice dan Bob bertaruh pada siapa yang akan memenangi final NBA.
 • Alice percaya bahawa LA Lakers akan menang, sementara Bob bertaruh pada Milwaukee Bucks.
 • Setelah bersetuju dengan pembayaran, mereka menandatangani perjanjian dengan mengunci dana mereka dalam kontrak pintar. Kontrak pintar melepaskan dana kepada pemenang berdasarkan hasilnya.
 • Sekarang, bagaimana sebenarnya kontrak dapat mengetahui siapa pemenang pertandingan itu? Itu bergantung pada oracle untuk memberinya maklumat yang relevan.
 • Oracle meminta API yang dipercayai untuk mengetahui pasukan mana yang menang menyampaikan maklumat ini ke kontrak pintar. Kontrak kemudian menghantar dana kepada Alice atau Bob, bergantung pada hasilnya.
 • Tanpa oracle menjalankan tugasnya, kontrak pintar tidak akan dapat mengetahui siapa pemenang pertandingan itu.

Kes penggunaan blockchain

# 1 Pasaran ramalan

Pasar ramalan yang terdesentralisasi seperti Augur dan Gnosis memanfaatkan “pengetahuan orang ramai” untuk meramalkan keadaan pasaran masa depan. Pasaran ini mesti menangkap pengetahuan melalui pelbagai oracle atau penyelesaian acara di luar rantai.

# 2 Defi

Gabungan kontrak pintar dan kewangan telah memasuki era Kewangan Terdesentralisasi (DeFi). Produk ini memerlukan akses ke suapan data tanpa kepercayaan, yang dapat disediakan oleh oracle.

# 3 Insurans

Ada kemungkinan untuk membeli produk insurans melalui blockchain melalui oracle. Oleh kerana masalah terbesar dalam insurans adalah penipuan, desentralisasi blockchain dan kebolehpercayaan oracle adalah kombo sempurna untuk menyelesaikan masalah ini.

# 4 Penghantaran

Oracle dapat menggantikan sistem GPS terpusat yang ada untuk menyediakan pemetaan lokasi yang boleh dipercayai untuk dApps untuk mengesan penghantaran.

# 5 Menempatkan stabil di “stablecoin”

MakerDAO’s Dai stablecoin menggunakan rangkaian pelbagai Oracle untuk melaporkan harga Ether secara berterusan. Mereka perlu sentiasa mengetahui harga sehingga mereka dapat mengetahui apakah mereka perlu menggabungkan atau membubarkan cagaran mereka untuk memastikan harga Dai stabil.

Cara mengekalkan kebolehpercayaan Blockchain Oracle?

Terdapat empat teknik yang dapat digunakan oleh oracle untuk mengekalkan kebolehpercayaannya:

 • Pelbagai sumber data.
 • Pelbagai Oracle.
 • Mekanisme insentif.
 • Persekitaran pelaksanaan yang dipercayai.

Pelbagai sumber data

Sekiranya oracle anda mengumpulkan maklumat dari pelbagai sumber data, kemungkinan ia menerima maklumat yang salah adalah rendah. Walau bagaimanapun, oracle itu sendiri boleh bertindak sebagai titik kegagalan.

Pelbagai oracle

Pendekatan lain adalah menggunakan banyak oracle untuk mengumpulkan maklumat yang meniadakan masalah “satu titik kegagalan”. Walau bagaimanapun, risikonya di sini adalah kemungkinan ada sebilangan besar oracle ini telah menjejaskan sumber maklumat.

Mekanisme insentif

Oracles dapat mengeluarkan halaman dari protokol Casper dan menyertakan mekanisme “pemotongan saham” untuk memastikan bahawa pelaku yang terlibat diberi insentif untuk bertindak jujur. Kuncinya di sini adalah memasukkan bentuk tokenomik yang memaksa nod di rangkaian oracle untuk melakukan kerja yang jujur ​​dan berkelakuan baik. Sekiranya mereka menunjukkan prestasi yang baik, mereka mendapat hadiah, jika tidak, maka mereka dapat dihukum melalui mekanisme pemotongan.

Persekitaran pelaksanaan yang dipercayai (TEE)

TEE memungkinkan aplikasi dijalankan di lingkungan terpencil yang disebut “enclave” yang menyediakannya dengan perlindungan perkakasan. Enklave:

 • Menjamin integriti projek.
 • Menjaga kerahsiaan operasi.
 • Ia membolehkan aplikasi membaca dan menulis memori di luar kawasan. Dengan kata lain, ia dapat membuktikan kejujuran dan integriti kerjanya tanpa harus menumpahkan apa yang mereka lakukan.

Menjanjikan projek blockchain oracle

Terdapat tiga projek oracle yang akan kita letakkan di bawah mikroskop. Mereka adalah:

 • Pautan Rantai.
 • Augur.
 • Gerbang RIF

Pautan Rantai

Blockchain Oracles- Kunci Untuk Skalabiliti dan Koperatif

ChainLink adalah rangkaian oracle yang terdesentralisasi yang dibina berdasarkan ethereum. Ini bertujuan untuk menjadi perisian tengah blockchain yang selamat yang berhasrat untuk menghubungkan kontrak pintar yang berbeza di seluruh blok block. Rangkaian ini disiarkan secara langsung pada 30 Mei 2019. Syarikat di sebalik ini disebut “SmartContract.” Kembali pada bulan September 2017, ChainLink mengumpulkan $ 32 juta dalam ICOnya.

ChainLink merancang untuk membuat kontrak pintar untuk berinteraksi dengan selamat dengan sumber yang berada di luar blockchain, seperti suapan data yang selamat secara kriptografi, serta memfasilitasi interoperabiliti di antara blockchain. ChainLink kini difokuskan untuk membuat rangkaian oracle yang terdesentralisasi yang serasi dengan blockchain Bitcoin, Ethereum, dan Hyperledger.

Rangkaian ChainLink: On-Chain dan Off-Chain

Protokol ChainLink menggunakan komponen on-chain dan off-chain.

Komponen Dalam Rantaian

 • Menapis oracle berdasarkan metrik yang diminta oleh pihak yang mempunyai kontrak pintar.
 • Mengumpulkan oracle yang sesuai dengan pertanyaan SLA dan menyusunnya menggunakan model reputasi dan agregasi.
 • Memberikan hasil kolektif akhir berdasarkan pertanyaan.

Komponen Luar Rantai

 • Komponen ini terdiri daripada node oracle yang disambungkan ke rangkaian Ethereum. Node ini secara bebas bertindak balas terhadap permintaan luar rantai yang sesuai.
 • Nod di luar rantai yang memenuhi syarat tertentu, yang telah ditentukan, mengumpulkan maklumat yang diminta oleh kontrak ini.
 • ChainLink bertindak sebagai orang tengah kos rendah untuk mengubah arah dan memperuntukkan data.
 • Nod di luar rangkaian diberi token LINK asli untuk perkhidmatan mereka.

Augur

Blockchain Oracles- Kunci Untuk Skalabiliti dan Koperatif

Augur adalah platform pasaran ramalan yang tidak boleh dipercayai, terdesentralisasi, dan ramalan. Ini memanfaatkan kebijaksanaan orang ramai untuk membuat spekulasi dan melaporkan hasil objektif dari setiap peristiwa.

Pasaran ramalan adalah pasaran spekulatif yang membolehkan pengguna membeli dan menjual saham dalam hasil peristiwa. Andaikan anda mempunyai pengetahuan khusus dalam bidang tertentu. Cth. Pertandingan bola keranjang. Dengan mempertimbangkan pelbagai faktor, anda bertaruh pada hasil yang baik.

Bagaimana Augur berfungsi?

Blockchain Oracles- Kunci Untuk Skalabiliti dan Koperatif

Terdapat tiga jenis orang yang menggunakan augur:

 • The Reporters aka Oracles: Mereka melaporkan hasil dari bidang pilihan mereka. Apabila acara hampir matang, mereka melaporkan hasilnya. Sekiranya mereka melaporkan dengan salah atau mereka tidak melaporkan sama sekali, mereka berisiko kehilangan 20% REP mereka (token Augur asli). Nilai augur berkadar langsung dengan kualiti wartawan. Kenapa? Kerana jika banyak wartawan tidak jujur, maka tidak ada yang ingin menggunakan augur, yang akan menurunkan permintaan secara signifikan. Ini memaksa semua wartawan untuk tetap jujur.
 • The Wagerers: Mereka bertaruh pada masa depan pasaran berdasarkan laporan oleh wartawan.
 • Pencipta Pasaran: Mereka akan membuat pasar bagi para wartawan untuk melaporkan dan memperoleh biaya pasar sebagai hasilnya.

Tempoh Pelaporan

Pelaporan dilakukan dalam dua fasa. Dalam bulan pertama acara selesai, para wartawan menyerahkan laporan mereka ke jaringan, yang dijaga dengan ketat dan dijauhkan dari orang ramai. Sebulan kemudian, fasa kedua berlaku di mana laporan ditunjukkan dalam buku besar terbuka, yang percuma untuk dilihat oleh semua. Apabila ia selesai, kita mencapai kata sepakat.

Selepas Konsensus

 • Taruhan mendapat ganjaran yang sewajarnya untuk meletakkan taruhan mereka.
 • Para wartawan yang melaporkan dengan jujur ​​mendapat bayaran dari para wagerers.
 • Para wartawan yang tidak melaporkan dengan betul mendapat 20% daripada REP mereka yang ditolak dan, pada gilirannya, pergi kepada wartawan yang melaporkan dengan jujur ​​dan tepat.

Gerbang RIF

Rootstock (RSK) adalah platform kontrak pintar yang disambungkan ke blockchain Bitcoin melalui teknologi sidechain. Rootstock membolehkan anda membuat aplikasi yang serasi dengan ethereum (model web3 / EVM / Solidity) sambil tetap menikmati keselamatan yang disediakan oleh blockchain Bitcoin. Pada dasarnya, Rootstock adalah gabungan dari:

 • Mesin maya deterministik yang dikira sumber daya lengkap (untuk kontrak pintar) serasi dengan EVM Ethereum.
 • Rantai sampingan bitcoin dua arah (untuk perdagangan denominasi BTC) berdasarkan persekutuan yang kuat.
 • Protokol konsensus gabungan SHA256D (untuk keselamatan konsensus yang bergantung pada pelombong Bitcoin) dengan selang blok 30 saat. (untuk pembayaran pantas).

Rootstock juga akan menggunakan timbunan teknologinya – Rootstock Infrastructure Framework Open Standard (RIFOS) untuk membantu membina sistem ekonomi yang sihat di atas Bitcoin, seperti AWS yang terdesentralisasi. Ini akan memudahkan penggunaan teknologi blockchain dengan menjadikannya sesederhana mungkin untuk semua orang. Perlu diingat ciri-ciri berikut mengenai RIFOS:

 • Selagi produk bersesuaian dengan protokol yang mendasarinya, pembangun dapat menggabungkannya dengan lancar dalam ekosistem RIFOS.
 • Semua komponen individu RIFOS telah dirancang untuk memaksimumkan potensi keuntungan bagi mereka yang ingin menawarkan perkhidmatan infrastruktur mereka dalam ekosistem protokol.
 • Semua komponen dilindungi oleh keselamatan yang diberikan oleh Rangkaian bitcoin.
 • Protokolnya akan merangkumi mekanisme untuk mencetuskan kesan rangkaian dan skala ekonomi.
 • Sebilangan besar perkhidmatan yang berjalan di RIFOS akan digunakan menggunakan satu token (RIF).

Gambaran keseluruhan ringkas RIF Gateways

RIF Gateways menyediakan rangkaian oracle untuk membolehkan interaksi yang selamat dan tidak selamat dengan dunia luar. Ini mencadangkan lapisan antara muka yang menyatukan akses ke perkhidmatan oracle dan integrasi rentas rantai, menyediakan blockchain dengan protokol agnostik pelaksanaan untuk penggunaan data dalaman dan luaran. Berikut adalah beberapa perkara mengenai RIF Gateways yang perlu diingat:

 • Membina jambatan antara rantaian blok.
 • Ini membolehkan penyedia data dan pengguna terlibat dalam pemindahan data yang selamat dan standard.
 • Menyokong pelbagai penggunaan data, langganan, dan model pembayaran.

RIF Gateways menyediakan tiga perkhidmatan oracle yang berbeza:

 • Perkhidmatan data: Untuk menggunakan data luaran dari blockchain.
 • Perkhidmatan pencetus: Menggunakan data luaran dari dalam blockchain.
 • Perkhidmatan penjadual: Minta pelaksanaan transaksi blockchain di masa hadapan.

Perkhidmatan Data # 1

Perkhidmatan data menyediakan jenis data luaran-dunia tertentu. Data luaran boleh datang dari satu sumber data atau rangkaian pelbagai sumber data. Inilah cara ia berfungsi:

 • Pencipta dan penyedia perkhidmatan data disebut “Penyedia Perkhidmatan Data.”
 • Pengguna boleh memilih antara pelbagai jenis perkhidmatan data dan kemudian berinteraksi dengan kontrak pintar Penyedia Perkhidmatan Data yang sesuai untuk mendapatkan data luaran.
 • Penyedia Perkhidmatan mesti melaksanakan antara muka Perkhidmatan Data dalam kontrak pintar mereka.
 • Penyedia mesti mengemas kini data mereka secara berkala kerana pengguna mereka mungkin memerlukan data yang terbaru atau yang diterbitkan sedikit masa lalu.

Bagaimana interaksi antara Penyedia dan Pengguna berfungsi?

Terdapat dua kaedah yang boleh digunakan pengguna untuk menggunakan data Penyedia – model tarikan langsung atau perkhidmatan langganan.

Tarik model

Pengguna membayar data berdasarkan permintaan. Data yang diminta diambil terus dari penyedia. Ini adalah model yang lebih mahal dan lebih perlahan.

Model langganan

Seorang pengguna membayar harga tetap untuk akses. Melayan satu data kepada beberapa pelanggan membolehkan Penyedia Perkhidmatan membagi kos pengambilan data dunia luar di antara semua pelanggan. RIF menyediakan dua model langganan:

 • Atas permintaan: Pengguna meminta penyedia untuk nilai berdasarkan keperluan, selama langganan itu berlaku.
 • Push: Penyedia mendorong data baru kepada pelanggan secara berkala.

# 2 Perkhidmatan Pencetus

Perkhidmatan pencetus membolehkan Penyedia memperoleh maklumat dari dalam blockchain dan memberikannya kepada pengguna dengan harga. Pengguna boleh membina penyelesaian pemberitahuan mereka sendiri di API yang disediakan oleh Penyedia. Ciri-ciri perkhidmatan Trigger adalah seperti berikut.

 • Setiap Penyedia Pencetus harus dikaitkan dengan nama domain yang unik. Ini memastikan kemudahan akses pengguna.
 • Penyedia mesti mematuhi antara muka yang telah ditentukan yang telah dirancang untuk digunakan oleh aplikasi pihak ketiga.
 • Pengguna mempunyai kebebasan untuk memilih antara Penyedia tunggal atau melanggan satu set Penyedia.

Pencetus yang telah ditentukan sebelumnya

Penyedia boleh menawarkan perkhidmatan pemberitahuan mengenai kontrak pintar atau peristiwa tertentu dalam blockchain. Dia melakukannya dengan memberitahu sekumpulan peristiwa tetap yang dipancarkan oleh kontrak yang sedang diperhatikan.

Pencetus tersuai

Pengguna juga dapat membina pemicu khusus untuk keperluan mereka sendiri. Mereka mesti menyatakan kepada Penyedia sumber peristiwa yang ingin mereka diberitahu, misalnya. alamat kontrak pintar.

 • Malah pengguna bukan teknikal untuk membuat perkhidmatan pemberitahuan mereka sendiri.
 • Untuk mencetuskan beberapa tindakan, Penyedia membolehkan pengguna menentukan tindakan yang akan dilakukan setelah peristiwa yang sesuai diterima.
 • Pengguna mempunyai kebebasan untuk menetapkan senarai acara yang akan diberitahu oleh Trigger Provider.

Bagaimana interaksi antara Penyedia dan Pengguna berfungsi?

Perkhidmatan pencetus menawarkan model tarikan dan langganan

Tarik model

Pengguna secara khusus meminta pemberitahuan mengenai satu peristiwa tertentu.

Model langganan

Seperti Perkhidmatan Data, pengguna membayar harga yang telah ditentukan untuk perkhidmatan tersebut. Walau bagaimanapun, pencetus hanya mempunyai model langganan push.

# 3 Perkhidmatan penjadualan transaksi

Perkhidmatan penjadualan urus niaga adalah penyelesaian terdesentralisasi yang membolehkan pelanggan memprogram pelaksanaan transaksi dalam talian di masa hadapan. Seperti Perkhidmatan Data dan Perkhidmatan Pencetus, penyedia perkhidmatan penjadwalan baru dapat bergabung dengan mendaftar layanan penjadwalan baru yang akan ditemukan melalui RIF Marketplace. Pengguna mungkin dalaman / rantai atau luaran / luar rantai.

Bagaimana interaksi antara Penyedia dan Pengguna berfungsi?

Perkhidmatan penjadual juga dapat menawarkan model tarikan dan langganan.

Tarik model

Pengguna membayar jumlah yang diperlukan setelah dia meminta satu jadual transaksi untuk pelaksanaan yang didelegasikan. Eksekusi dapat dijadwalkan untuk waktu tertentu dan “jendela pelaksanaan” tertentu.

Model langganan

Pengguna dapat berlangganan untuk mewakilkan pelaksanaan fungsi tertentu secara berulang. Pengguna membayar harga yang dirundingkan untuk melaksanakan fungsi secara berulang. Protokol RIF Penjadual Perkhidmatan mencadangkan hanya mempunyai mod langganan push untuk mewakilkan pelaksanaan berulang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me