Dalam Panduan Perbandingan Ethereum VS EOS ini, kita akan melihat perbezaan dan persamaan antara projek-projek ini.

Ethereum dan EOS kini merupakan dua platform kontrak pintar terbesar di dunia. Mereka juga mempunyai beberapa pangkalan peminat paling berdedikasi di seluruh ruang crypto. Kedua-dua platform ini sangat penting untuk ruang kripto kerana jumlah pengembangan DApp yang banyak berlaku pada kedua-duanya.

Sekiranya anda ingin membeli Ether dengan hanya menggunakan kad kredit anda tekan di sini.

Sekilas Ethereum

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

Sorotan Utama

 • November 2013: Vitalik Buterin menerbitkan buku putih Ethereum.
 • Januari 2014: Pembangunan platform Ethereum diumumkan secara terbuka. Pasukan pengembangan Ethereum yang asal terdiri daripada Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, dan Charles Hoskinson.
 • Ogos 2014: Ethereum mengakhiri ICO mereka dan mengumpulkan $ 18.4 juta.
 • Mei 2015: “Olimpik” dilancarkan testet Ethereum.
 • 30 Julai 2015: Tahap pertama pengembangan Ethereum, “Frontier” dilancarkan.
 • 14 Mac 2016: Homestead, pelepasan Ethereum “stabil” pertama, dikeluarkan di blok 1,150,000.
 • Jun 2016: Peretasan DAO berlaku dan Ether bernilai $ 50 juta, yang merupakan 15% daripada jumlah Ether yang beredar pada masa itu.
 • 25 Oktober 2016: Ethereum Classic menjauhkan diri daripada protokol Ethereum yang asal.
 • 16 Oktober 2017: Kemas kini garpu keras Metropolis Byzantium berlaku.
 • 28 Februari 2019: Kemas kini garpu keras Metropolis Constantinople berlaku.

Sepintas lalu EOS

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

Sorotan Utama

 • 2017: Whitepaper diterbitkan
 • 3 September 2017: Testnet asal Dawn 1.0 dikeluarkan.
 • 4 Disember 2017: Dawn 2.0 dikeluarkan.
 • 25 Januari 2018: Dawn 3.0 dikeluarkan.
 • 1 Jun 2018: EOSIO Dawn 1.0 dilancarkan di EOSIO mainnet.
 • 30 Mei 2019: EOS disenaraikan di Coinbase.
 • 1 Jun 2019: Block.One melancarkan “Suara” platform media sosial berasaskan EOS.

Ethereum vs EOS: Perbandingan

Sebelum kita melihat perbezaannya, mari kita lihat persamaannya. Mereka berdua adalah platform kontrak pintar.

Asdas.

Sekarang, mari kita bincangkan perbezaan antara keduanya. Kami akan memfokuskan pada kategori berikut:

 • Falsafah Kerja.
 • Kos Membangunkan
 • Mekanisme Konsensus.
 • Statistik DApp.

Ethereum vs EOS: Falsafah Kerja

Walaupun Ethereum dan EOS merupakan platform kontrak pintar, kedua-duanya menjalankan tugas dengan cara yang sama sekali berbeza. Walaupun Ethereum mempunyai model sewa, EOS menggunakan model pemilikan untuk pembangunnya.

Model sewa Ethereum

Bitcoin benar-benar mengganggu sebagai sistem kewangan P2P yang terdesentralisasi, bagaimanapun, orang bertanya-tanya adakah teknologi blockchain mempunyai lebih banyak simpanan. Vitalik Buterin menjawab dengan membuat platform kontrak pintar pertama di Ethereum. Idea Ethereum adalah untuk membina komputer super di seluruh dunia yang memberikan kuasa komputasi kepada pemaju di seluruh dunia. “Daya komputasi” ini disebut gas dan setiap langkah pelaksanaan kontrak pintar memerlukan sejumlah gas yang harus dibelanjakan.

Ini adalah perkara paling kritikal untuk difahami jika anda ingin mendapatkan pengetahuan yang lebih mendalam mengenai falsafah kerja di sebalik Ethereum.

Untuk mempermudah sesuatu, mari gunakan analogi. Katakan anda akan melakukan perjalanan darat. Sebelum melakukannya, ikuti langkah berikut:

 • Anda pergi ke stesen minyak dan tentukan berapa banyak petrol yang ingin anda isi di dalam kereta anda.
 • Anda akan mengisi minyak di dalam kereta anda.
 • Anda membayar stesen minyak jumlah wang yang anda bayar untuk gas tersebut.

Sekarang, mari kita sama dengan Ethereum.

Kereta adalah operasi yang ingin anda laksanakan, seperti gas atau kontrak pintar.

Gasnya baik… .gas.

Stesen minyak adalah pelombong anda.

Wang yang anda bayar adalah yuran penambang.

Semua operasi yang ingin dilakukan pengguna dalam ethereum mesti menyediakan gas untuk perkara berikut:

 • Untuk merangkumi datanya sebagai gas intrinsik.
 • Untuk merangkumi keseluruhan pengiraannya.

Setelah kita membahas asas-asas yang kosong, anda mungkin akan mengemukakan soalan berikut.

Mengapa kita mempunyai sistem Gas ini?

Jawapannya mudah… insentif.

Seperti mana-mana sistem peer-to-peer bukti kerja, Ethereum sangat bergantung pada hasrat penambang mereka. Lebih banyak pelombong, lebih banyak hashrate, lebih selamat dan pantas sistem.

Untuk menarik lebih banyak pelombong ke dalam sistem, mereka perlu menjadikan sistem itu menguntungkan dan memikat mungkin bagi para pelombong. Di Ethereum, terdapat dua cara pelombong memperoleh wang:

 • Dengan melombong blok dan mendapat ganjaran blok.
 • Dengan menjadi diktator sementara dari blok lombong mereka.

Mari kita teliti perkara kedua.

Pelombong bertanggungjawab untuk memasukkan transaksi ke dalam blok mereka. Untuk melakukannya, mereka mesti menggunakan kekuatan komputasi mereka untuk mengesahkan kontrak pintar. Sistem gas membolehkan mereka mengenakan bayaran tertentu untuk melakukannya.

Bayaran ini dikenali sebagai bayaran pelombong dan membantu memberi insentif kepada mereka untuk mengambil bahagian secara aktif dalam ekosistem.

Jadi, berapa banyak yuran yang boleh mereka kenakan? Sebelum kita dapat mengira, mari kita fahami bagaimana kita mengukur gas.

Unit pengukuran gas terkecil adalah wei. Jadi, jika kita menghabiskan 1 unit gas selama operasi, kita menyebutnya 1 wei.

Unit pengukuran meningkat seperti ini:

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

Kredit Gambar: Steemit

Jadi, bagaimana kita menukar gas menjadi Ether?

Tidak ada harga penukaran tetap, sepenuhnya bergantung kepada penambang untuk menentukan harga penukaran, namun, kadar penukaran rata-rata biasanya: 1 gas = 0,02 mikro Eter.

Carta berikut menunjukkan kepada anda carta harga gas Ethereum purata.

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

Kredit gambar: Etherscan.

Apabila pembangun menyerahkan kontrak pintar ke sistem, mereka menetapkan had gas di atasnya. Pelombong mesti melaksanakan kontrak sehingga had yang ditentukan.

EOS: Model Pemilikan

EOS, sebaliknya, menggunakan model pemilikan. Jadi, anda memiliki sumber yang diberikan kepada anda, dan anda tidak perlu membayar sewa. Daripada menjadi superkomputer yang terdesentralisasi, EOS merancang untuk menjadi sistem operasi yang terdesentralisasi, yang dapat digunakan oleh pemaju Dapp untuk membuat dan membuat kod pelbagai Dapp. Token EOS bertindak sebagai bilik tol dan menahannya memberi anda akses ke pelbagai sumber seperti Lebar Jalur, Pengiraan, dan RAM.

Oleh kerana sumber daya ini hampir habis, EOS tidak mahu anda berpegang pada token mereka terlalu lama. Syarikat di belakang EOS, Block.one, dengan jelas menyebutkan dalam perlembagaan platform bahawa ahli EOS yang tidak menggunakan token mereka selama tiga tahun akan menghentikan akaun mereka.

Dengan meletakkan dan mengunci token EOS, anda diberikan sejumlah sumber yang setara dalam lebar jalur rangkaian dan CPU. Namun, kerana RAM adalah sumber yang langka, anda tidak memperolehnya secara automatik dengan mempertaruhkan. Jadi, untuk mendapatkannya, anda perlu membelinya terus dari pasar RAM.

Setiap kali seseorang membeli atau menjual RAM, bayaran 0.5% dikenakan untuk kedua-dua pihak pembeli dan pihak penjual (1% keseluruhan). Ini sebenarnya memberi insentif ekonomi bagi pengguna untuk menjual RAM mereka dan juga tidak menggalakkan pemasaran dan inflasi spekulatif kerana bayaran yang dikumpulkan segera dibakar (dikeluarkan dari ekosistem).

Pasaran RAM dalaman ini akan memastikan bahawa terdapat ketersediaan RAM yang stabil dan akan mengimbangi kekurangan yang dijangkakan pada masa akan datang. Anda akan dapat membeli RAM berdasarkan harga yang ditetapkan oleh sistem, yang berdasarkan pada bekalan RAM yang ada sekarang.

Dengan membeli dan menggunakan sumber ini, pemaju kemudian dapat membuat aplikasi yang terdesentralisasi.

Ethereum vs EOS: Kos Membangunkan

Oleh kerana kedua-duanya adalah platform kontrak pintar, mari kita lihat platform mana yang lebih mudah dikembangkan.

Ethereum – Kos Pembangunan

Di Ethereum, pengguna harus membayar untuk melaksanakan transaksi melalui kontrak pintar. Melaksanakan kontrak memiliki biaya minimum 32000 gas, ditambah 200 gas per byte kod sumber, seperti yang dijelaskan dalam Lampiran G kertas kuning Ethereum.

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

Sebagai dianggarkan dalam artikel ini, kos gas untuk pelaksanaan kontrak pintar Ethereum yang melakukan lebih daripada 1,000,000 transaksi setahun sama dengan kira-kira 90 ETH atau ~ $ 10,000 (sebagai penulisan) setiap tahun. Pembangun tidak membayar sebahagian besar yuran ini secara langsung, sebaliknya, pengguna diminta membayar kerana mereka berinteraksi dengan DApps dan menghantar transaksi. Maksudnya pada akhirnya ialah pengguna menanggung beban kos dan jika aplikasi terlalu mahal, kemungkinan mereka akan beralih kepada alternatif yang lebih murah.

Kos Pembangunan EOS

Berbanding dengan Ethereum, anda tidak perlu membayar harga gas di EOS. Anda perlu mempertaruhkan token EOS anda untuk menerima Lebar Band, CPU, dan storan untuk kontrak pintar anda. Bersama dengan semua ini, anda masih memerlukan RAM. Oleh kerana RAM adalah sumber yang jarang berlaku, anda perlu membelinya dari pasaran RAM dalaman. Menurut Perancang sumber EOS, RAM 1 Mb berharga 59 EOS atau $ 139 (setakat penulisan).

Oleh itu, dengan mempertimbangkan semua maklumat itu, mari kita lihat berapa banyak EOS yang perlu anda ikuti untuk menjalankan aplikasi. Mari kita anggap bahawa kita akan membuat permohonan untuk 1000 pengguna. Anda perlu:

 • Bayar untuk setiap akaun pengguna iaitu 4 KB RAM setiap pengguna
 • Anda perlu membayar simpanan mereka
 • Anda juga perlu memperhitungkan lebar jalur rangkaian dan lebar jalur CPU yang anda perlukan juga.

Memfaktorkan segalanya, menurut artikel ini, kos penggunaan dan pelaksanaan untuk 1000 aplikasi pengguna adalah sekitar 10628 EOS atau $ 25,500.

Ethereum vs EOS: Mekanisme Konsensus

Ethereum kini menggunakan mekanisme konsensus bukti-kerja (POW), namun, ia berencana untuk beralih ke bukti-kepentingan (POS) tidak lama lagi, menggunakan protokol Casper.

Ethereum – Bukti Kerja

Idea POW adalah untuk pelombong menggunakan kekuatan komputasi mereka untuk menyelesaikan teka-teki sukar secara kriptografi. Pelombong yang dapat menyelesaikan masalah, menambah blok baru ke blockchain dan mendapat balasan block sebagai balasannya. Ini bagaimana prosesnya berfungsi:

 • Rentetan rawak yang disebut “nonce” ditambahkan pada hash blok sebelumnya.
 • Rentetan yang dihasilkan dicincang dan kemudian diperiksa terhadap kesukaran rangkaian.
 • Sekiranya hash memenuhi syarat, maka blok ditambahkan ke rantai.
 • Sekiranya tidak, proses itu berulang sehingga hasil yang diinginkan tercapai.

Terdapat dua perkara penting yang perlu diperhatikan mengenai POW:

 • Proses mendapatkan hasil yang diperlukan untuk memenuhi syarat-syarat kesukaran mestilah sangat sukar, memakan masa, dan membebankan sumber.
 • Proses memeriksa sama ada pelombong berjaya melombong blok semestinya mudah.

Tidak lama kemudian, para penambang mendapati bahawa mereka dapat meningkatkan daya tambang secara eksponensial dengan bergabung bersama dan membentuk kolam penambangan melalui pemprosesan selari.

Dalam pemprosesan selari, arahan program dibahagikan kepada beberapa pemproses. Dengan melakukan ini, masa berjalan program tersebut berkurang, dan pada dasarnya itulah yang dilakukan oleh kumpulan perlombongan.

Aset terbesar mekanisme POW adalah keselamatan yang dibawanya ke dalam sistem. Oleh kerana penambangan di atasnya sangat mahal, pelombong tidak mempunyai insentif untuk bekerja melawan sistem, dan menambang di rantai selari hanya untuk membuang wang mereka tanpa alasan.

Walau bagaimanapun, rantai POW pasti mempunyai banyak kekurangan:

 • Mereka lambat.
 • Mereka cenderung berpusat.
 • Mereka membuang banyak tenaga.

Inilah sebabnya mengapa Ethereum akan membuang protokol POW dan beralih ke bukti-kepentingan (POS)

Ethereum pada masa akan datang – Bukti Kepentingan (POS)

Ethereum merancang untuk menggunakan POS melalui Protokol Casper. Bukti kepentingan akan menjadikan keseluruhan proses perlombongan menjadi maya dan menggantikan pelombong dengan pengesah.

Ini adalah bagaimana proses itu akan berfungsi:

 • Pengesah perlu mengunci sebahagian wang mereka sebagai saham.
 • Selepas itu, mereka akan mula mengesahkan blok. Maksudnya, apabila mereka menemui blok yang mereka rasa dapat ditambahkan ke rantai, mereka akan mengesahkannya dengan meletakkan taruhan di atasnya.
 • Sekiranya blok tersebut ditambahkan, maka pengesah akan mendapat ganjaran yang setara dengan taruhan mereka.

Seperti yang anda lihat, protokol POS jauh lebih mesra sumber daripada POW. Dalam POW, anda PERLU membuang banyak sumber untuk mengikuti protokol. Ia adalah pembaziran sumber demi pembaziran sumber.

Casper adalah protokol POS yang telah dipilih oleh Ethereum. Casper adalah protokol yang menggunakan POS dengan mekanisme hukuman. Mari lihat bagaimana POS di bawah Casper berfungsi:

 • Pengesah mempertaruhkan sebahagian Ether mereka sebagai saham.
 • Selepas itu, mereka akan mula mengesahkan blok. Maksudnya, apabila mereka menemui blok yang mereka rasa dapat ditambahkan ke rantai, mereka akan mengesahkannya dengan meletakkan taruhan di atasnya.
 • Sekiranya blok tersebut ditambahkan, maka pengesah akan mendapat ganjaran yang setara dengan taruhan mereka.
 • Namun, jika pengesah bertindak jahat dan cuba melakukan “tidak ada yang dipertaruhkan,” mereka akan segera ditegur, dan seluruh kepentingan mereka dipotong.

Seperti yang anda lihat, Casper dirancang untuk berfungsi dalam sistem yang tidak boleh dipercayai dan menjadi lebih bersifat Toleran Byzantine.

Sesiapa yang bertindak jahat / Byzantine akan segera dihukum dengan cara mempertaruhkan kepentingan mereka. Di sinilah ia berbeza dengan kebanyakan protokol POS yang lain. Elemen jahat mempunyai sesuatu yang hilang sehingga tidak mungkin ada yang dipertaruhkan.

Melaksanakan Casper dan Proof Of Stake dengan sempurna akan menjadi sangat penting sekiranya Ethereum merancang untuk meningkatkan.

EOS – Proof of of Stake yang Delegasikan

EOS merancang untuk melaksanakan POS melalui algoritma DPoS. DPoS adalah contoh algoritma berasaskan pemimpin, di mana, anggota tertentu dipilih dari seluruh rangkaian yang bertanggungjawab terhadap protokol konsensus dan kesejahteraan rangkaian umum.

Inilah cara DPoS berfungsi:

 • Blok dihasilkan dalam pusingan 21.
 • Pada permulaan setiap pusingan, 21 pengeluar blok dipilih. 20 teratas dipilih secara automatik sementara yang ke-21 dipilih berkadar dengan jumlah suara mereka berbanding dengan pengeluar lain.
 • Pengeluar kemudian digerakkan menggunakan nombor pseudorandom yang berasal dari masa blok. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa tidak ada kolusi antara pengeluar.
 • Untuk memastikan bahawa pengeluaran blok tetap dikekalkan dan masa blok disimpan hingga 3 saat, pengeluar dihukum kerana tidak berpartisipasi dengan dikeluarkan dari pertimbangan. Pengeluar harus menghasilkan sekurang-kurangnya satu blok setiap 24 jam untuk dipertimbangkan.

Oleh kerana lebih sedikit orang yang terlibat dalam protokol DPoS itu jauh lebih pantas, tetapi ia pasti membawa kepada pemusatan.

Ethereum vs EOS: Statistik DApp

Oleh kerana Ethereum dan EOS adalah platform penciptaan DApp, mari kita periksa beberapa statistik DApp untuk melihat bagaimana performanya. Kami hanya akan mempertimbangkan DApps yang dibina di Ethereum dan EOS.

Lima DApps teratas berdasarkan pengguna dalam 24 jam terakhir

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

 • EOS menguasai kategori ini. Dari lima DApps teratas, empat teratas berasaskan EOS.
 • Tidak satu pun dari Ethereum DApps berjaya mendapatkan lebih daripada 3k pengguna dalam 24 jam terakhir.
 • ADM sejauh ini mendapat pengguna terbanyak dengan 5.2k.

Lima DApps teratas berdasarkan kelantangan 24 jam

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

 • Sekali lagi, empat dari lima teratas adalah DApps berasaskan EOS.
 • EOS Jacks mempunyai jumlah 24 jam paling banyak dengan $ 3.3 juta.
 • FCK adalah satu-satunya Ethereum DApp di antara lima teratas dan berada di tempat kedua dengan jumlah $ 24 juta 24 jam.
 • Tiga DApps teratas semuanya berasaskan perjudian.

Lima DApps teratas berdasarkan urus niaga dalam 24 jam terakhir

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

 • EOS DApps telah melakukan sapuan bersih lima teratas dalam hal transaksi dalam 24 jam terakhir.
 • Dari DAppss, empat dari lima tergolong dalam kategori perjudian sementara EOS Dynasty adalah DApp permainan.
 • BetHash mempunyai hampir dua kali transaksi dalam 24 jam terakhir berbanding Jack EOS di tempat kedua.

Kesimpulan Ethereum vs EOS

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

Ethereum dan EOS kedua-duanya merupakan penentu ruang kontrak pintar seperti sekarang. Walaupun EOS menekankan kepantasan dengan mengurangkan jumlah orang yang terlibat dalam konsensus dan menjadikan sistem mereka lebih terpusat, Ethereum berusaha memasukkan pelbagai teknik skalabilitas untuk menjadikan sistem mereka lebih cepat tanpa berkompromi pada desentralisasi. Seperti sekarang, kedua-duanya adalah projek yang sangat penting yang telah menarik pemaju dari seluruh dunia untuk membuat DApps di atasnya.

Sekiranya anda mahukan cara mudah untuk membeli Ether dengan hanya menggunakan kad kredit anda tekan di sini.

Ethereum VS EOS: Panduan Perbandingan Ultimate

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me