Garpu Bitcoin?

Dikemas kini Mei 2019

TLDR: Garpu Bitcoin didefinisikan secara berbeza sebagai perubahan dalam protokol bitcoin rangkaian atau sebagai situasi yang berlaku “apabila dua atau lebih blok mempunyai ketinggian blok yang sama”. A garpu mempengaruhi kesahihan peraturan.

Soalan cepat sebelum kita memulakan.

Pergi ke Google dan cari berapa banyak kripto yang diberi nama “Bitcoin *sesuatu* ”. Tidak akan memakan masa lama tetapi akan sangat menerangi. Anda mungkin akan menemui Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Private, Bitcoin Unlimited, Bitcoin XT, dll.

Dalam panduan ini, kita akan memahami kegilaan ini. Walau bagaimanapun, tidak cukup sekadar mengetahui apa itu setiap garpu ini. Kita mesti tahu mengapa garpu ini muncul di tempat pertama.

Untuk itu, kita perlu mengenali perbahasan skalabiliti.

Bitcoin Forks: Panduan Lengkap

Sebelum kita masuk ke dalamnya, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bitcoin, ikuti kursus kami di dalamnya.

Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi?

Bitcoin diperkenalkan oleh lelaki / wanita / kumpulan yang tidak dikenali dengan nama samaran, Satoshi Nakamoto dalam makalah penyelidikan mereka yang kini legenda, “Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer”. Apa yang diberikan bitcoin adalah sistem mata wang digital yang terdesentralisasi peer-to-peer. Keseluruhan sistem bitcoin berfungsi kerana kerja yang dilakukan oleh sekumpulan orang yang disebut “penambang”.

Jadi apa yang dilakukan oleh pelombong ini? Dua aktiviti terbesar yang mereka lakukan adalah:

 • Perlombongan untuk blok.
 • Menambah urus niaga ke blok.

Perlombongan untuk Blok

Semua pelombong menggunakan kekuatan pengkomputeran mereka untuk mencari blok baru untuk ditambahkan ke blockchain Prosesnya mengikuti protokol “bukti kerja” dan setelah blok baru ditemui, pelombong yang bertanggungjawab untuk penemuan itu mendapat hadiah, yang kini ditetapkan pada 12.5 bitcoin (dibahagi dua setiap 210,000 blok), namun ini bukan satu-satunya insentif yang dimiliki oleh pelombong.

Menambah Transaksi ke Blok

Apabila sekumpulan pelombong menemui dan melombong blok baru yang baru, mereka menjadi diktator sementara blok itu. Sekiranya Alice harus menghantar 5 bitcoin kepada Bob, dia tidak secara fizikal mengirim wang kepadanya, para pelombong harus benar-benar menambahkan transaksi ini ke blok rantai dan hanya selepas itu transaksi ini dianggap selesai. Untuk menambahkan transaksi ini ke blok, pelombong boleh mengenakan bayaran. Sekiranya anda mahu urus niaga anda ditambahkan dengan cepat ke blok-blok ini, maka anda boleh memberi para pelombong bayaran yang lebih tinggi untuk “memotong sebaris” sehingga dapat dikatakan.

Agar transaksi menjadi sah, transaksi mesti ditambahkan ke blok rantai. Namun, ini adalah ketika masalah muncul, blok dalam rantai mempunyai had ukuran 1 mb dan hanya ada begitu banyak transaksi yang dapat dilakukan sekaligus. Ini dapat dikendalikan sebelum ini, tetapi kemudian berlaku sesuatu yang menjadikannya masalah besar, bitcoin menjadi terkenal!

Masalah Skalabiliti Bitcoin aka Adakah Saiznya Penting?

Ya, bitcoin menjadi popular dan dengan itu terdapat beberapa siri masalahnya sendiri. Dalam grafik ini, anda dapat melihat jumlah transaksi yang berlaku setiap bulan:

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Sumber gambar: Wikipedia

Seperti yang anda lihat, jumlah transaksi bulanan hanya meningkat dan dengan had saiz blok 1mb semasa, bitcoin hanya dapat menangani 4.4 transaksi sesaat. Semasa bitcoin pertama kali dibuat, para pemaju meletakkan had ukuran 1 mb mengikut reka bentuk kerana mereka ingin mengurangkan transaksi spam yang mungkin menyumbat seluruh rangkaian bitcoin.

Namun, apabila jumlah urus niaga meningkat dengan pesat, kadar di mana blok diisi juga meningkat. Lebih sering daripada tidak, orang sebenarnya harus menunggu sehingga blok baru dibuat sehingga transaksi mereka dapat dilakukan. Ini membuat tunggakan urus niaga, sebenarnya, satu-satunya cara untuk memprioritaskan transaksi anda adalah dengan membayar yuran transaksi yang cukup tinggi untuk menarik dan memberi insentif kepada para penambang untuk mengutamakan transaksi anda.

Ini memperkenalkan sistem “penggantian dengan bayaran”. Pada asasnya, inilah cara ia berfungsi. Andaikan Alice mengirimkan 5 bitcoin kepada Bob, tetapi transaksi itu tidak dapat dilakukan kerana berlaku tunggakan. Dia tidak dapat “menghapus” transaksi kerana bitcoin yang pernah dibelanjakan tidak akan dapat kembali. Namun, dia dapat melakukan transaksi lain sebanyak 5 bitcoin dengan Bob tetapi kali ini dengan bayaran transaksi yang cukup tinggi untuk memberi insentif kepada para penambang. Oleh kerana pelombong meletakkan transaksi di blok, ia juga akan menimpa transaksi sebelumnya dan menjadikannya batal.

Walaupun sistem “penggantian dengan bayaran” menguntungkan untuk pelombong, cukup menyusahkan pengguna yang mungkin tidak begitu baik. Sebenarnya, inilah grafik masa menunggu yang harus dilalui oleh pengguna sekiranya mereka membayar yuran transaksi minimum yang mungkin:

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Gambar ihsan: Business Insider.

Sekiranya anda membayar yuran transaksi serendah mungkin, maka anda perlu menunggu waktu rata-rata 13 minit untuk transaksi anda.

Menyelesaikan Masalah Skalabiliti

Sekarang, masalah skalabiliti, di atas kertas, mempunyai penyelesaian yang sangat mudah. Sekiranya masalahnya adalah bahawa blok itu tidak cukup besar untuk memperhitungkan lebih banyak urus niaga, maka tingkatkan ukuran blok!

Walau bagaimanapun, ia tidak semudah itu, dan masalah ini telah menghasilkan banyak garpu bitcoin yang berbeza. Komuniti Bitcoin terbahagi kepada dua dan mereka berdua berpendapat dan menentang peningkatan saiz blok.

Hujah untuk Peningkatan Ukuran Blok

 • Peningkatan saiz blok benar-benar berfungsi untuk keuntungan penambang: Peningkatan saiz blok bermaksud peningkatan transaksi per blok yang seterusnya akan meningkatkan jumlah yuran transaksi yang mungkin dibuat oleh pelombong dari penambangan blok.
 • Bitcoin perlu berkembang lebih banyak dan lebih mudah diakses oleh “orang biasa”. Sekiranya ukuran blok tidak berubah maka ada kemungkinan yang sangat nyata bahawa yuran transaksi akan meningkat dan lebih tinggi. Apabila itu berlaku, orang biasa tidak akan pernah dapat menggunakannya dan ia akan digunakan secara eksklusif hanya oleh syarikat kaya dan besar. Itu tidak pernah menjadi tujuan bitcoin.
 • Perubahan tidak akan berlaku sekaligus, secara beransur-ansur akan berlaku dari masa ke masa. Ketakutan terbesar yang dimiliki orang ketika datang ke perubahan ukuran blok adalah terlalu banyak perkara yang akan terjejas pada masa yang sama dan yang akan menyebabkan gangguan besar. Namun, orang-orang yang “peningkatan ukuran blok pro” berpendapat bahawa itu adalah ketakutan yang tidak berasas kerana kebanyakan perubahan akan ditangani dalam jangka waktu tertentu.
 • Sudah ada banyak sokongan untuk peningkatan ukuran blok dan orang yang tidak mendapat masa mungkin ketinggalan.

Hujah Terhadap Peningkatan Saiz Blok

 • Penambang akan kehilangan insentif kerana yuran transaksi akan menurun: Oleh kerana saiz blok akan meningkat transaksi akan dimasukkan dengan mudah, yang akan menurunkan biaya transaksi dengan ketara. Terdapat ketakutan bahawa ini dapat mengurangkan insentif penambang dan mereka mungkin beralih ke padang rumput yang lebih hijau. Sekiranya bilangan pelombong berkurang maka ini akan menurunkan kadar hash keseluruhan bitcoin.
 • Bitcoin tidak boleh digunakan untuk tujuan sehari-hari: Sebilangan anggota komuniti tidak mahu bitcoin digunakan untuk transaksi harian biasa. Orang-orang ini merasakan bahawa bitcoin mempunyai tujuan yang lebih tinggi daripada sekadar mata wang harian biasa.
 • Ini akan menyebabkan peningkatan pemusatan: Oleh kerana saiz rangkaian akan meningkat, jumlah daya pemprosesan yang diperlukan untuk penambangan juga akan meningkat. Ini akan mengambil semua kolam perlombongan kecil dan memberikan kuasa perlombongan secara eksklusif ke kolam skala besar. Ini seterusnya akan meningkatkan pemusatan yang bertentangan dengan intipati bitcoin.
 • Ini akan memecah belah komuniti: Peningkatan ukuran blok pasti akan menyebabkan garpu dalam sistem yang akan membuat dua bitcoin selari dan dengan itu memecah belah komuniti dalam prosesnya. Ini boleh merosakkan keharmonian dalam komuniti. Sebenarnya, ini adalah perkara penting yang mesti kita perhatikan sekarang.

Dilema Garpu

Salah satu sebab terbesar mengapa ramai orang tidak mahu saiz blok meningkat adalah kerana dilema forking. Untuk lebih tepat, peningkatan ukuran blok akan menyebabkan garpu keras. Jangan bimbang, kami akan memberitahu anda apa maksud “garpu keras” dan “garpu lembut”. Tetapi sebelum itu mari kita fahami apa yang dimaksudkan dengan “garpu” dalam konteks blockchain.

Garpu adalah keadaan di mana keadaan blockchain menyimpang ke rantai di mana bahagian rangkaian mempunyai perspektif yang berbeza mengenai sejarah urus niaga daripada bahagian rangkaian yang berbeza. Itulah asasnya garpu, ia adalah perbezaan dalam perspektif keadaan blockchain.

Seperti yang telah kita bincangkan sebelumnya, terdapat dua jenis garpu:

 • Garpu Lembut.
 • Garpu Keras.

Apa Itu Garpu Lembut?

Setiap kali rangkaian perlu diperbaharui ada dua cara untuk melakukannya: garpu lembut atau garpu keras. Fikirkan fork lembut sebagai kemas kini dalam perisian yang serasi ke belakang. Apa maksudnya? Katakan anda menjalankan MS Excel 2005 di komputer riba dan anda ingin membuka spreadsheet yang dibina di MS Excel 2015, anda masih boleh membukanya kerana MS Excel 2015 serasi ke belakang.

TETAPI, setelah mengatakan bahawa ada perbezaan. Semua kemas kini yang dapat anda nikmati dalam versi yang lebih baru tidak akan dapat dilihat oleh anda pada versi yang lebih lama. Kembali ke analogi MS excel kami lagi, andaikan ada ciri yang membolehkan memasukkan GIF dalam hamparan pada versi 2015, anda tidak akan melihat GIF tersebut dalam versi 2005. Jadi pada dasarnya, anda akan melihat semua teks tetapi tidak akan melihat GIF.

Apa Itu Garpu Keras?

Perbezaan utama antara garpu lembut dan garpu keras ialah ia tidak serasi ke belakang. Setelah digunakan, sama sekali tidak akan kembali. Sekiranya anda tidak menyertai versi blockchain yang ditingkatkan maka anda tidak akan mendapat akses ke mana-mana kemas kini baru atau berinteraksi dengan pengguna sistem baru. Fikirkan PlayStation 3 dan PlayStation 4. Anda tidak boleh bermain permainan PS3 di PS4 dan anda tidak boleh bermain permainan PS4 di PS3.

apa yang berlaku

Andreas Antonopoulos menerangkan perbezaan antara garpu keras dan lembut seperti ini: “Jika restoran vegetarian memilih untuk menambahkan daging babi ke menu mereka, itu akan dianggap sebagai garpu keras. jika mereka memutuskan untuk menambah hidangan vegan, setiap orang yang masih vegetarian masih boleh makan vegan, anda tidak perlu menjadi vegan untuk makan di sana, anda masih boleh menjadi vegetarian untuk makan di sana dan pemakan daging juga boleh makan di sana jadi itu adalah garpu lembut . “

Baiklah, jadi sekarang anda tahu mengenai pelbagai hujah untuk dan menentang kenaikan blokize. Anda juga tahu perbezaan antara garpu lembut dan keras.

Kini tiba masanya untuk memasuki Bitcoin Forks yang berbeza

Teras Bitcoin

Garpu Bitcoin

Sorotan Utama

 • 31 Oktober 2008: Buku putih Bitcoin diterbitkan.
 • 3 Januari 2009: Blok Kejadian dilombong.
 • 12 Januari 2009: Transaksi Bitcoin pertama.
 • 16 Disember 2009: Versi 0.2 dikeluarkan.
 • 6 November 2010: Cap pasaran melebihi $ 1 juta USD.
 • Oktober 2011: Garpu Bitcoin buat pertama kalinya membuat Litecoin.
 • 3 Jun 2012: Blok 181919 dibuat dengan 1322 transaksi. Ia adalah blok terbesar setakat ini.
 • Jun 2012: Coinbase dilancarkan.
 • 27 September 2012: Yayasan Bitcoin dibentuk.
 • 7 Februari 2014: Mt. Peretasan Gox.
 • Jun 2015: BitLicense ditubuhkan. Ini adalah salah satu peraturan cryptocurrency yang paling ketara.
 • 1 Ogos 2017: Bitcoin kembali menggunakan Bitcoin Cash.
 • 23 Ogos 2017: SegWit diaktifkan.

Pertama, kita mulakan dengan pelaksanaan Bitcoin yang paling meluas, iaitu Bitcoin Core. Menurut Bitcoin.org,

“Bitcoin Core diprogramkan untuk menentukan blockchain mana yang berisi transaksi yang sah. Pengguna Bitcoin Core hanya menerima transaksi untuk blockchain itu, menjadikannya blockchain Bitcoin yang ingin digunakan oleh orang lain. “

Bitcoin core melepaskan klien perisian yang disebut Bitcoin core yang terdiri daripada kedua-dua perisian simpul penuh untuk mengesahkan sepenuhnya blockchain dan juga dompet bitcoin.

Ketika datang ke perdebatan blockize, penyelesaian Bitcoin Core adalah Segwit dan bukannya peningkatan blokize langsung. Menurut mereka, kerana Segwit akan menjadi garpu lembut berbanding dengan garpu keras, itu adalah penyelesaian yang lebih baik.

Segwit menggunakan rangkaian sampingan untuk menyimpan data tandatangan dari blockchain bitcoin utama.

Sidechain sebagai konsep telah wujud dalam kalangan bitcoin sejak sekian lama. Ideanya sangat lurus ke hadapan; anda mempunyai rantai selari yang berjalan bersama dengan rantai utama. Rantai sisi akan dilekatkan pada rantai utama melalui pasak dua hala.

Inilah idea awal Blockstream mengenai blockchain Bitcoin dan sidechain:

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Gambar ihsan: Majalah Bitcoin

Dr. Peter Wiulle, yang merupakan sebahagian daripada pasukan Blockstream, berfikir untuk menambahkan ciri tambahan pada rantai sampingan ini.

Ciri ini akan merangkumi data tandatangan semua transaksi, memisahkannya dari rantai utama dalam proses. Ciri ini akan dipanggil Saksi Segregated aka Segwit.

Ini akan kelihatan seperti blok setelah menerapkan Segwit:

perubahan dalam tabiat Bitcoin

Oleh itu, dengan mengeluarkan data tandatangan dari transaksi, ia membunuh dua burung dengan satu batu, ruang blok menjadi lebih kosong dan transaksi menjadi percuma. Ada satu perkara lagi yang perlu diselesaikan. Pengaktifan segwit hanya mungkin dilakukan melalui garpu keras, yang mana semua orang mahu mengelakkannya. Para pemaju ingin melihat alternatif garpu lembut. Ketika itulah Luke Dashjr berjaya meraih emas.

Segwit sebagai garpu lembut

Untuk menggunakan segwit sebagai garpu lembut, para pengembang harus menghasilkan 2 inovasi pintar. Ia adalah seperti berikut:

 • Susun data tandatangan di rantai sisi dalam bentuk Merkle Tree.
 • Simpan sebahagian data tandatangan di bahagian baru blok.

Melakukan ini bukan hanya memastikan bahawa pelaksanaan Segwit adalah garpu lembut, tetapi juga meningkatkan had ukuran blok juga. Ini adalah kejayaan besar tetapi tidak semua orang berpuas hati dengan penyelesaian ini. Sebenarnya, ini secara langsung membawa kepada penciptaan Bitcoin Cash, yang akan kita bicarakan kemudian.

Tetapi sebelum melakukannya, kita perlu melihat beberapa Bitcoin Forks awal.

Analisis Bulanan BTC / USD

Setelah jatuh dari puncaknya pada bulan Disember 2017, Bitcoin baru-baru ini telah melihat tiga bulan kenaikan berturut-turut berikutan enam bulan menurun berturut-turut. Pada bulan April, 2019, bull berjaya melanggar tahap $ 5,600 untuk pertama kalinya sejak November 2018.

Harga BTC Terkini

garpu bitcoin

Harga BTC dalam 6 hari terakhir telah meningkat antara $ 5,200 hingga $ 5,350, sebelum ia melepasi garis $ 5,600 pada 3 Mei.

Bilangan Transaksi Sehari

garpu bitcoin

Sejak beberapa hari terakhir, jumlah urus niaga harian antara 350,000 dan 400,000. Namun, pada 2 Mei, jumlah urus niaga harian melebihi 450,000.

Jumlah Nilai Transaksi Sehari (dalam BTC)

garpu bitcoin

Jumlah yuran transaksi melebihi 80 BTC pada 30 April dan 3 Mei. Dalam set data kami, yuran transaksi purata adalah 69.33 BTC. Sekarang mari kita lihat beberapa Bitcoin Forks awal.

Bitcoin XT

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Bitcoin XT adalah garpu protokol bitcoin pertama yang terkenal dan menghadapi liputan media yang meluas. Mike Hearn, melancarkan perisian pada akhir tahun 2014 untuk memasukkan beberapa perubahan yang dicadangkannya kepada Bitcoin Core. Cadangan Peningkatan Bitcoin-nya (BIP 64), meminta penambahan “peluasan protokol P2P kecil yang melakukan pencarian UTXO yang diberi sejumlah titik.

Dalam istilah yang lebih sederhana, dia ingin meningkatkan jumlah Transaksi Bitcoin dari 7 / saat menjadi 24 / saat dan cara dia ingin melakukannya adalah dengan:

 • Menambah saiz blok dari 1 mb hingga 8 mb.
 • Memastikan ukuran blok akan meningkat dua kali ganda secara automatik setiap 2 tahun.

Garpu ini akan diaktifkan sepenuhnya setelah 75% pelombong memberikan persetujuan untuk perubahan tersebut.

XT mendapat banyak minat pada peringkat awal kerana lebih dari 1000 node menjalankan perisiannya pada akhir musim panas 2015 namun minat segera mulai menurun kerana ambang 75% tidak tercapai pada awal 2016, tarikh peralihan seawal mungkin.

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Imej: Bilangan nod Bitcoin XT Aktif melalui coin.dance.

Perkara yang perlu diperhatikan:

 • XT mencapai puncak 1,080 nod pada 24 Ogos 2015.
 • Pada masa ini, hanya terdapat 2 nod dalam rangkaian.

Bitcoin Klasik

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Walaupun percubaan Bitcoin XT gagal, sebilangan anggota masyarakat masih merasakan bahawa kenaikan blok adalah cara untuk terus maju. Oleh itu, Bitcoin Classic muncul, yang bertujuan untuk meningkatkan ukuran blok dari 1mb hingga 2mb berbanding 8mb.

Seperti XT, Classic melihat minat awal dengan kira-kira 2000 node menggunakan perisian, namun jumlahnya menurun secara mendadak dari masa ke masa.

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Imej: Bilangan nod Bitcoin Bitcoin Aktif melalui coin.dance.

Pada 10 November 2017, Bitcoin Classic berhenti beroperasi dan menyatakan bahawa “Bitcoin Cash kini merupakan satu-satunya harapan untuk bitcoin menjadi terukur. “

Bitcoin Tanpa Had (BU)

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Bitcoin Unlimited, seperti XT dan Classic, adalah garpu Bitcoin Core, namun, tidak seperti kedua, Unlimited tidak mempunyai had yang ditetapkan. Bitcoin Unlimited memberikan pengguna mereka kuasa untuk memilih apa sahaja blok yang mereka inginkan. Batasan yang mencapai konsensus mayoritas dalam jaringan adalah had blokisasi baru.

Bitcoin Unlimited mendapat sokongan daripada Roger Ver, Antpool, bitcoin.com, BTC.TOP, GBMiners, dan ViaBTC antara lain. Mari lihat bilangan nod aktif dari masa ke masa menggunakan Bitcoin Unlimited melalui coin.dance.

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Seperti yang anda lihat, terdapat beberapa penurunan yang sangat ketara dalam grafik mengenai. Penurunan itu berlaku kerana masalah tertentu yang telah melanda Bitcoin Unlimited.

 • Bug dalam BU menyebabkan Bitcoin.com melombong blok yang tidak sah pada 2 Februari 2017.
 • Node BU jatuh dari 780 hingga 370 pada 14 Mac 2017 setelah nod diserang berikutan bug.
 • 70% nod BU rosak kerana kebocoran memori pada 24 April.
 • Nod BU 70% dilancarkan semula pada 8 Mei. Menurut pemaju Andrea Suisani, ini berlaku kerana protokol Xthin.

Pembangun Bitcoin Unlimited masih mengekalkan edisi perisian mereka yang berfungsi pada Bitcoin Cash yang disebut “BU Cash.”

Bitcoin XT, Bitcoin Classic, dan Bitcoin Unlimited adalah garpu perisian Bitcoin Core. Apa yang akan kita lihat sekarang ialah kekuatan cryptocurrency Bitcoin itu sendiri.

Jadi tanpa basa-basi lagi, mari kita mulakan dengan….

Bitcoin Emas (BTG)

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

apa yang berlaku

Bitcoin Gold adalah garpu keras BTC yang berlaku di blok 491407, pada 24 Oktober 2017. Sebab mengapa garpu ini berlaku adalah kerana sentralisasi perlombongan Bitcoin yang dirasakan.

Bitcoin mengikuti protokol Proof of work dan melakukan perlombongan ASIC. Oleh kerana itu, orang dan organisasi yang mempunyai ASIC yang lebih pantas dan kuat biasanya mempunyai peluang perlombongan yang lebih baik daripada yang lain.

Hasilnya, bitcoin tidak terdesentralisasi seperti yang diharapkan. Mari kita periksa grafik taburan hashrate:

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

Seperti yang anda lihat, lebih dari 50% hashrate Bitcoin dimiliki oleh 3 kolam perlombongan sahaja.

Inilah sebabnya mengapa Bitcoin Gold muncul yang menggunakan memori keras sebagai algoritma bukti kerja dan bukannya sha-256. Kerana penyesuaian kecil ini, BTG tidak dapat ditambang oleh ASIC, mereka dapat ditambang melalui GPU.

Perkara lain yang “menarik” yang dilakukan oleh pasukan BTG adalah pasca perlombongan. Mereka melombong 100,000 duit syiling tepat setelah garpu melalui perlombongan 8000 blok dengan pantas pada 12.5 BTG setiap blok. Duit syiling ini digunakan untuk dua tujuan:

 • Sebahagian besar dari mereka dimasukkan ke dalam “endowment” dan akan digunakan untuk pertumbuhan dan penyelidikan ekosistem.
 • 5% daripada 100,000 duit syiling disisihkan sebagai bonus untuk pasukan.

Serangan 51%

Namun, di sebalik falsafah mereka, Bitcoin Gold menderita serangan 51%. Akibatnya, mereka terpaksa bekerja keras untuk mendesentralisasi kekuatan hash perlombongan.

Analisis Bulanan BTG / USD

Analisis bulanan BTG / USD menunjukkan bahawa mereka telah menjalani tiga sesi kenaikan berturut-turut berturut-turut. Dalam tiga bulan terakhir, mereka memperoleh paling banyak pada bulan April.

Harga BTG Terkini

Harga BTG Terkini

Dalam kumpulan data kami, harga BTG melebihi $ 16.40 dalam tiga sesi terakhir. Harga kebanyakannya berada dalam lingkungan $ 16- $ 17. Harga purata dalam set data adalah $ 16.33.

BTG Hashrates Terkini (dalam MH / s)

apa yang berlaku

Seperti yang kita lihat, hasrat Bitcoin Gold jauh lebih rendah daripada Bitcoin. Dalam set data kami, hasrat BTG melebihi 3 MH / s hanya dua kali. Rata-rata hashrate BTG dalam set data kami ialah 3.01 MH / s.

Jumlah Bayaran Transaksi (dalam USD)

apa yang berlaku

Grafik di atas menunjukkan jumlah keseluruhan kos transaksi yang dihantar setiap hari dalam set data kami dalam USD. Seperti yang dapat kita lihat Jumlah bayaran transaksi melebihi $ 3.5 pada dua kesempatan. Jumlah keseluruhan kos transaksi yang dihantar dalam set data kami adalah $ 3.08.

Jumlah Perdagangan Harian (dalam BTG)

perubahan dalam tabiat Bitcoin

Dalam set data kami, jumlah perdagangan harian melebihi 1,000 BTG sekali sahaja dan pada 3 Mei. Secara keseluruhan, ia melebihi 800 BTG dalam empat dari enam hari. Jumlah purata Bitcoin Gold yang dihantar dalam set data kami adalah 882.17 BTG.

Bitcoin Peribadi (BTCP)

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

apa yang berlaku

Hardfork Bitcoin Swasta berlangsung pada 28 Februari 2018 di blok 511346. BTCP adalah penggabungan ZClassic dan Bitcoin. ZClassic sendiri adalah garpu ZCash yang dikembangkan oleh pemaju blockchain Rhett Creighton.

BTCP mempunyai dua ciri yang menjadikannya sangat berbeza dengan Bitcoin:

 • Pertama, ia menggunakan algoritma memori ZClassic hard equihash, menjadikannya tahan ASIC.
 • Kedua, ia memberi pengguna pilihan untuk menghasilkan alamat awam atau swasta. Alamat peribadi berfungsi dengan menggunakan zk-SNARKs.

Zk-Snarks adalah singkatan dari “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge”. Penggunaannya dalam teknologi blockchain moden sangat besar.

Bukti Pengetahuan Sifar muncul pada tahun 1980-an berkat karya penyelidik MIT Shafi Goldwasser, Silvio Micali dan Charles Rackoff. Mereka mengusahakan masalah yang berkaitan dengan sistem bukti interaktif, di mana seorang Peribahasa bertukar-tukar mesej dengan Pengesah (lebih lanjut mengenai pembuktian dan pengesahan kemudian) untuk meyakinkan mereka bahawa mereka memiliki pengetahuan tentang bukti tertentu tanpa menyatakan apa pengetahuan itu.

Agar Bukti Pengetahuan Sifar berfungsi, ia perlu memenuhi parameter tertentu:

 • Kesempurnaan: Sekiranya pernyataan itu benar maka pengesah yang jujur ​​dapat diyakinkan oleh peribahasa yang jujur.
 • Kekukuhan: Sekiranya peribahasa tidak jujur, mereka tidak dapat meyakinkan pengesah mengenai kebenaran pernyataan dengan berbohong.
 • Pengetahuan Sifar: Sekiranya pernyataan itu benar, pengesah tidak akan tahu apa sebenarnya pernyataan itu.

Nilai Terkini BTCP

apa yang berlaku

Harga Bitcoin Private sebahagian besarnya berubah-ubah antara $ 0,20 dan $ 0,25. Satu pengecualian adalah pada 30 April apabila ia meningkat sehingga $ 0.315. Harga purata BTCP dalam set data kami ialah $ 0.23.

Isipadu 24 Jam Terkini

apa yang berlaku

Volume BTCP 24 jam berubah-ubah. Pada 3 Mei, ia mencatat serendah $ 3,977, sementara pada 29 April, ia mencatatkan harga tertinggi $ 214,123. Rata-rata, jumlah transaksi yang dicapai adalah $ 89,265.50.

Hashrates Terkini (dalam MSol / s)

apa yang berlaku

Dalam set data kami, kadar hash melebihi 2 MSol / s pada 2 dan 3 Mei masing-masing dengan 2.54 MSol / s dan 2.38 MSol / s. Purata hashrate dalam set data kami ialah 1.88 MSol / s.

Tunai Bitcoin

Bitcoin Forks: Panduan Blockgeeks Sepenuhnya Komprehensif

garpu bitcoin

Garpu Bitcoin yang paling berjaya ialah Bitcoin Cash.

Ini adalah bagaimana laman web projek Bitcoin Cash menentukan dirinya sendiri: “Bitcoin Cash adalah tunai elektronik peer-to-peer untuk Internet. Ia terdesentralisasi sepenuhnya, tanpa bank pusat dan tidak memerlukan pihak ketiga yang dipercayai untuk beroperasi. ” Adakah anda perhatikan penekanan pada kata-kata “wang elektronik peer-to-peer”? Ia dilakukan dengan reka bentuk kerana motivasi utama kewujudan tunai bitcoin hanya bergantung pada melakukan lebih banyak transaksi seperti yang ditunjukkan oleh Jimmy Song dalam artikel Mediumnya.

Bitcoin Cash (BCH) serupa dengan Bitcoin tetapi mempunyai beberapa perbezaan yang sangat ketara:

 • Ukuran blok adalah 8 mb.
 • Tidak akan ada Segwit.
 • Tidak akan mempunyai ciri “ganti dengan bayaran”.
 • Ia akan mempunyai perlindungan ulangan dan penghapusan.
 • Ia menawarkan cara untuk menyesuaikan kesukaran bukti kerja dengan lebih cepat daripada selang penyesuaian kesukaran blok 2016 biasa yang terdapat di Bitcoin.

Oleh kerana BCH adalah hasil kerja keras, sesiapa yang memiliki BTC mendapat jumlah syiling yang sama dalam BCH DISEDIAKAN bahawa mereka tidak mempunyai BTC mereka sebagai pertukaran dan memiliki kunci peribadi mereka pada masa pekerja keras. Jadi sekarang mari kita lihat beberapa ciri menarik Bitcoin Cash.

Bagaimana Bitcoin Cash menghalang serangan ulangan?

Salah satu ciri terbaik Bitcoin Cash adalah bagaimana ia mengelilingi salah satu masalah terbesar yang boleh dihadapi oleh cryptocurrency mana-mana, serangan ulangan.

Apa itu serangan ulangan?

Serangan ulangan adalah penghantaran data yang berulang-ulang atau ditangguhkan secara berniat jahat. Dalam konteks blockchain, ia melakukan transaksi yang berlaku dalam satu blockchain dan mengulangnya secara jahat di blockchain yang lain. Cth. Alice mengirim 5 BTC kepada Bob, di bawah serangan ulangan dia akan mengirimkannya 5 BCH juga, walaupun dia tidak pernah bermaksud melakukan itu.

Jadi, bagaimana wang tunai bitcoin mencegah serangan ulangan? (data diambil dari jawapan Andre Chow dalam pertukaran timbunan)

 • Menggunakan algoritma sighash yang ditakrifkan semula. Algoritma sighash ini hanya digunakan apabila bendera sighash mempunyai bit 6 set. Urus niaga ini tidak sah di rantai bukan UAHF kerana algoritma sighashing yang berbeza akan menghasilkan transaksi yang tidak sah.
 • Menggunakan output OP_RETURN yang mempunyai rentetan “Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer” sebagai data. Segala urus niaga yang mengandungi rentetan ini akan dianggap tidak sah oleh node tunai bitcoin hingga blok ke-530,000. Pada asasnya, sebelum sekatan itu anda boleh membahagikan duit syiling anda dengan melakukan urus niaga pada rantai bukan UAHF terlebih dahulu dengan output OP_RETURN, dan kemudian bertransaksi pada rantai UAHF kedua.

Carta Bulanan BCH / USD

apa yang berlaku

Seperti Bitcoin dan Bitcoin Gold, Bitcoin Cash juga mempunyai tiga bulan kenaikan berturut-turut. Februari, Mac, dan April semakin meningkat.

Harga Terkini BCH (dalam USD)

Bitcoin Cash melebihi $ 270 dua kali dalam set data kami. Pada 30 April, harga terendah (dalam kumpulan data kami) $ 243.54. Dalam set data kami harganya rata-rata $ 262.83.

Hashrate Purata Tunai Bitcoin

garpu bitcoin

Rata-rata hashrate merosot sekitar 29 dan 30 April dan kemudian diambil. Tiga hari terakhir dalam set data kami menunjukkan purata hadhrate antara 2.30 dan 2.32 EH / s.

Jumlah Bayaran Transaksi Sehari (dalam USD)

garpu bitcoin

Data yang menonjol sejak awal adalah pada 29 April apabila sejumlah $ 746.61 dihantar dalam jumlah yuran transaksi. Selain itu, jumlah yuran transaksi tidak melebihi $ 200 sekali pun. Jumlah keseluruhan kos transaksi yang dihantar dalam set data kami adalah $ 249.72

Jumlah Transaksi (dalam berjuta-juta)

garpu bitcoin

Jumlah urus niaga melebihi 3 juta dalam empat dari enam hari dalam set data kami. Jumlah urus niaga mencapai puncaknya pada 2 Mei dengan $ 3,39 juta sementara pada tahap rendah $ 2,04 juta pada 28 April. Secara keseluruhan, jumlah purata urus niaga adalah $ 3.055 juta.

Jumlah Perdagangan Harian (dalam BCH)

apa yang berlaku

Di sini kita mempunyai jumlah BCH yang diperdagangkan setiap hari. Selain dari 28 April, lima dari enam hari pada set data kami telah diperdagangkan lebih dari 40,000 BCH, mencapai puncak 57,053 pada 3 Mei. Dalam kumpulan data kami, purata 46,932.50 BCH dihantar setiap hari.

Pada bulan November 2018, protokol Bitcoin Cash terbahagi kepada Bitcoin ABC (kini dikenali sebagai Bitcoin Cash) dan Bitcoin SV.

Bitcoin SV

apa yang berlaku

apa yang berlaku

Seperti yang kami katakan sebelumnya, Bitcoin Cash berpecah menjadi Bitcoin ABC dan Bitcoin SV.

 • Bitcoin ABC: Cap Saiz Blok Laras Bitcoin adalah kem yang dipimpin oleh Roger Ver dan Ketua Pegawai Eksekutif Bitmain Jihan Wu
 • Bitcoin SV: Bitcoin Satoshi’s Vision diketuai oleh Craig Wright (yang mengaku sebagai Satoshi Nakamoto) dan jutawan Calvin Ayre, pemilik kumpulan BCH terbesar, CoinGeek.

Mengapa perpecahan ini berlaku? Terutama kerana dua sebab:

 • Ukuran blok.
 • Perubahan pada Skrip Bitcoin.

Saiz Blok

Bitcoin ABC mahukan had blok 32 mb sementara Bitcoin SV mahukan had blok 128 mb, iaitu hampir 4 kali dari ukuran blok Bitcoin ABC yang ditingkatkan.

Perubahan pada Skrip

Seperti yang telah anda ketahui, transaksi Bitcoin dikodkan dengan menggunakan “Skrip” Kami mempunyai panduan dua bahagian terperinci yang akan membantu anda memahami bagaimana skrip berfungsi.

Satu perkara yang perlu anda ingat di sini, skrip adalah bahasa yang mudah dan tidak serba boleh. Ia bukan bahasa yang sangat berfungsi, Turing-Complete seperti keserasian yang digunakan untuk membuat kontrak pintar. Satu-satunya tujuan skrip adalah memberi bentuk transaksi Bitcoin.

Pada bulan Ogos 2018, Bitcoin ABC memperkenalkan dua opkod baru dalam skrip Bitcoin Cash, dengan hardfork. Opkod tersebut ialah:

 • OP_CHECKDATASIG
 • OP_CHECKDATASIGVERIFY

Opkod ini pada dasarnya membawa fungsi “seperti kontrak pintar” ke dalam Bitcoin Cash dengan membenarkan transaksi untuk memeriksa dan mengesahkan tandatangan pada mesej luaran, yang berasal dari sumber data luaran yang dipercayai atau oracle.

Perubahan ini tidak dapat diterima oleh pembersih Bitcoin.

Menurut mereka, opkod dan fungsi ini tidak pernah menjadi sebahagian daripada visi asal Satoshi Nakamoto. Mereka mahukan Bitcoin Cash yang hampir dengan cetak biru asal mungkin. Oleh itu, Bitcoin SV dilahirkan.

Bitcoin SV tidak akan menggunakan opkod baru ini. Sebenarnya, ia akan menggunakan dua daripada kod Satoshi asli (OP_LSHIFT dan OP_RSHIFT) yang telah dinyahaktifkan dalam versi baru Bitcoin Cash.

Pada bulan April 2019, Craig Wright mengirimkan banyak tuntutan mahkamah kepada orang-orang yang telah memerintahkannya kerana mengaku sebagai Satoshi Nakamoto. Langkah ini mengakibatkan Wright mendapat kritikan meluas yang akhirnya menyebabkan pertukaran seperti Binance dan Kraken untuk menghapuskannya.

Analisis Bulanan Bitcoin SV

apa yang berlaku

Setelah mengalami kenaikan bulan Februari, BSV mengalami dua bulan menurun pada bulan Mac dan April.

Harga BSV Terkini (dalam USD)

apa yang berlaku

Harga BSV berkisar antara $ 52.50 dan $ 55 dalam set data yang diberikan. Pada 28 April, BSV mencapai puncak (dalam set data kami) $ 54.72. Harga purata di atas ialah $ 53.75.

Jumlah Yuran Dinaikkan Sehari (dalam USD)

apa yang berlaku

Grafik mengira jumlah yuran transaksi (dalam dolar) setiap hari. Pada 29 April, sejumlah $ 140.73 telah dihantar dalam jumlah yuran transaksi yang hampir 10 kali ganda daripada bayaran yang dihantar pada hari lain (dalam kumpulan data kami). Purata $ 37.16 dalam jumlah bayaran transaksi dihantar setiap hari.

Duit Syiling BSV Harian Diniagakan

apa yang berlaku

Bitcoin Forks: Kesimpulannya

Jadi di sana anda memilikinya.

Panduan ini akan memberi anda kejelasan mengenai pelbagai projek “Bitcoin X” yang sedang berjalan di pasaran sekarang.

Idea panduan ini bukanlah untuk memusnahkan projek tertentu. Kami hanya mahu meningkatkan kesedaran dan mengurangkan kekeliruan.

Kami harap anda mendapat nilai di dalamnya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me