Salah satu peluang unik yang diberikan oleh rangkaian RSK adalah kemampuan untuk membuat kod kontrak pintar di blockchain Bitcoin. Oleh itu, pembangun akan dapat memanfaatkan fleksibiliti kontrak pintar dan meletakkannya pada keselamatan yang disediakan oleh blockchain Bitcoin. Dalam panduan ini, kita akan melihat bagaimana pengekodan kontrak pintar berfungsi dan bagaimana kita dapat menyebarkannya di RSK.

Kontrak Pintar di Blockchain

Kontrak pintar adalah salah satu kes penggunaan teknologi blockchain yang paling menarik. Ketika Bitcoin pertama kali keluar, semua orang berpendapat bahawa blockchain itu tidak lebih dari sekadar kenderaan untuk memenuhi keperluan kewangan yang terdesentralisasi. Walau bagaimanapun, keadaan berubah secara drastik dengan munculnya kontrak pintar, yang memungkinkan pemaju menyesuaikan blockchain mengikut keperluan mereka. Kontrak pintar adalah kontrak automatik. Mereka melaksanakan sendiri dengan arahan khusus yang tertulis pada kodnya, yang dapat dilaksanakan apabila syarat-syarat tertentu dibuat.

Pengenalan Ketahanan

Bagi sesiapa yang ingin belajar bagaimana membuat dAPP (Decentralized Applications), belajar Solidity adalah suatu keharusan mutlak. Soliditi dikembangkan oleh Gavin Wood, Christian Reitwiessner, Alex Beregszaszi, Yoichi Hirai, dan beberapa bekas penyumbang teras Ethereum untuk membolehkan menulis kontrak pintar pada platform blockchain seperti Ethereum.

Ketahanan dimaksudkan untuk menjadi bahasa yang diketepikan, ditaip longgar dengan sintaks yang sangat mirip dengan JavaScript. Anda boleh menyemak Dokumen Soliditi di sini.

Dengan menggunakan kekukuhan, anda akan mengkod kontrak pintar yang akan dilaksanakan dalam Mesin Maya ethereum, aka EVM. Pembangun Ethereum menyebut sejumlah gas yang ditetapkan untuk kontrak mereka. Setiap baris kontrak memerlukan sejumlah gas untuk dilaksanakan. Had gas harus cukup untuk kontrak dapat dilaksanakan sepenuhnya.

Jenis Data dalam Keupayaan

Pertama, mari kita bahas jenis data yang akan anda gunakan dengan kukuh. Dalam sains komputer dan pengaturcaraan komputer, jenis data atau hanya jenis adalah klasifikasi data yang memberitahu penyusun atau jurubahasa bagaimana programmer bermaksud menggunakannya.

Adakah data adalah bilangan bulat atau rentetan atau array?

Cara penyusun membuat keputusan ini adalah dengan melihat jenis data.

Oleh itu, pertama, mari kita periksa jenis data integer yang anda akan miliki:

 • Deklarasi bilangan bulat normal disebut “int” yang bermula dari -128 hingga 127
 • Integer “uint” yang tidak ditandatangani dari 0-255 dan tidak menyimpan nilai negatif

Seterusnya, kami mempunyai jenis data boolean yang hanya menyimpan “benar” atau “palsu”. Untuk menyatakan nilai boolean anda melakukan ini: bool a;

Selepas itu anda mempunyai Rentetan dan Bait.

Anda boleh menggunakan tali dengan kuat seperti ini: nama tali. Rentetan disimpan sebagai susunan nilai dalam kekukuhan.

Bytes adalah susunan bait yang terdiri dari 1-32 aksara. Jadi apa perbezaan antara String dan Bytes?

Dokumentasi ketahanan mengatakan:

“Sebagai aturan praktis, gunakan byte untuk data byte mentah panjang sewenang-wenang dan string untuk data rentetan panjang sewenang-wenang (UTF-8). Sekiranya anda dapat mengehadkan panjangnya ke sebilangan bait, selalu gunakan salah satu byte1 hingga byt32 kerana harganya jauh lebih murah. “

Seterusnya, kami mempunyai jenis data keren yang disebut “enum”, yang memungkinkan pengguna untuk menentukan jenis data mereka sendiri.

enum Tindakan {HAPUSKAN, KEMASKINI}

Jadi, bagaimana anda menggunakannya dalam program ini?

Tindakan myAction = Action.UPDATE;

Dalam coretan di atas, anda membuat pemboleh ubah dari jenis Action, yang mempunyai fungsi “remove” dan “update”.

Awak boleh baca dokumen kekukuhan untuk mendapatkan pengetahuan yang lebih mendalam mengenai pelbagai jenis data.

Menggunakan kontrak pintar di RSK

Walaupun terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk menerapkan kontrak anda di RSK, platform kontrak pintar di atas Bitcoin, kita akan melihat kaedah standard seperti yang dijelaskan oleh blog rasmi RSK.

# 1 Menyiapkan persekitaran anda

Anda boleh menggunakan beberapa alat untuk mengatur persekitaran anda, dan kebanyakannya bergantung pada OS atau platform yang paling selesa untuk anda. Beberapa contohnya adalah:

Kontrak Pintar RSK

# 2 Alat

RSK mempunyai testnet dan mainnet. Anda boleh membuat nod kami sendiri dan menghubungkannya ke testnet atau mainnet. Bergantung pada OS anda, anda boleh memasang nod anda dengan cara berikut:

 • Linux: https://github.com/rsksmart/rskj/wiki/install-rskj-using-ubuntu-pakej
 • MacOS: https://github.com/rsksmart/rskj/wiki/install-rskj-using-fat-jar
 • Windows: https://github.com/rsksmart/rskj/wiki/install-rskj-using-fat-jar
 • Microsoft Azure Marketplace: https://github.com/rsksmart/rskj/wiki/install-rskj-using-azure
 • Pasaran Perkhidmatan Web Amazon: https://github.com/rsksmart/rskj/wiki/install-rskj-using-aws

Untuk berinteraksi dan melihat status rangkaian, di sini anda boleh mendapatkan pautan:

Kontrak Pintar RSK

Testnet RSK menyediakan alat berikut untuk pembangun:

 • Keran yang menyediakan pemaju dengan duit syiling “R-BTC” untuk menjalankan kontrak pintar mereka.
 • Testnet di mana pemaju dapat membuat dan menguji kontrak pintar mereka dengan bebas.

Baiklah, sekarang anda mempunyai idea yang baik tentang apa yang anda perlukan untuk mengatur persekitaran anda dan pelbagai alat yang anda perlukan untuk membuat kod kontrak pintar. Sekiranya anda mahukan perincian terperinci mengenai bagaimana keseluruhan proses berfungsi, tekan di sini.

Mengapa Bitcoin memerlukan kontrak pintar dan RSK

Sekiranya masa depan akan terdesentralisasi, kontrak pintar akan menjadi inti dari revolusi ini. Seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, kontrak pintar dapat menjadikan blockchain yang mendasari dapat diprogram. Inilah sebabnya mengapa organisasi berskala besar seperti Deloitte telah mula meneliti seluk-beluk kontrak pintar.

Kami telah melihat banyak kes penggunaan kontrak pintar. Walau bagaimanapun, kesannya terhadap Bitcoin benar-benar sangat besar. Pra-RSK, Bitcoin hanya dikenali sebagai protokol pembayaran mudah. Walau bagaimanapun, kontrak RSK dan pintar dapat membawa utiliti yang belum pernah terjadi sebelumnya ke blockchain Bitcoin. Dengan membina ekosistem yang sihat dan berkembang di atas blockchain, Bitcoin akan beralih dari mata wang spekulatif semata-mata ke penyelesaian kewangan yang sesuai.

Oleh itu, Bitcoin terkenal perlahan, hanya menguruskan 7-10 transaksi sesaat. Seperti yang telah kita lihat dengan Ethereum dan cryptokitties, platform kontrak pintar tidak akan berkesan sekiranya tidak dapat ditingkatkan. Walau bagaimanapun, ini adalah tempat lain di mana RSK dapat sangat membantu Bitcoin.

 • Pertama, kita ada Lumino. Lumino Network membolehkan pihak melakukan transaksi di luar rangkaian menggunakan saluran pembayaran. Walaupun berfungsi sama dengan Lightning Network (LN), keduanya telah dirancang untuk bekerja berdampingan antara satu sama lain. Lightning Network berfungsi di rantai utama, sementara Lumino berfungsi di rantai sisi RSK.
 • Akhirnya, protokol RSK itu sendiri berjalan di rantai sisi. Ini bermaksud bahawa ia dapat mengalihkan semua pengiraan kontrak pintar yang kompleks dari blockchain utama, mengurangkan kembung.

Di manakah RSK berdiri di lanskap kontrak pintar?

 • Mari kita nyatakan yang pertama. Ethereum adalah peneraju ruang kontrak pintar. Kami juga mempunyai projek lain seperti EOS, Tron, dan Cardano yang menunjukkan banyak janji. Namun, kelebihan yang dimiliki RSK daripada semua projek lain adalah keselamatan dan kredibiliti blockchain Bitcoin.

 • Selain itu, RSK juga mempunyai jambatan token yang bersambung terus ke blockchain Ethereum. Ini bukan sahaja membolehkan pembuat kontrak memanfaatkan kelebihan kedua-dua rantaian itu, tetapi juga memungkinkan untuk mewujudkan ekosistem yang saling beroperasi antara kedua-duanya.

Kesimpulan – Kontrak Pintar RSK

Keindahan membuat kontrak RSK sebagai pembangun ialah anda dapat memanfaatkan yang terbaik dari kedua-dua dunia – kebolehrograman Ethereum dan keselamatan blockchain Bitcoin. Untuk maklumat lebih lanjut, kami menjemput anda untuk memeriksa RSK panduan pembangunan kontrak pintar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me