Mengapa Penawaran Token Keselamatan Adalah Masa Depan

Penawaran Token Keselamatan, atau kontrak pelaburan berasaskan blockchain, muncul pada tahun 2017 kerana perlunya pendekatan yang lebih patuh dan terkawal terhadap aset digital. Bagaimanapun, 2017 adalah “tahun ICO”, dengan modal yang tidak terkawal meningkatkan modal bida dan modal terunggul.

Masalah Undang-Undang Dengan ICO

Ini mengejutkan pengawal selia seperti SEC dan menjadikannya berlebihan, secara berkala mengejar penawaran dan pelakon yang berpotensi menipu dari Alex Tapscott hingga DJ Khaled dan Floyd Mayweather. SEC malah mengejar syarikat di luar AS, seperti Kik (yang berpusat di Kanada).

Industri ini jelas telah melihat keuntungan dari peningkatan modal berasaskan blockchain, yang membolehkan sesiapa sahaja, di mana sahaja di dunia untuk melabur sejumlah wang, tidak kira seberapa kecil. Dengan membuang perantara, banyak projek melangkau KYC / AML sama sekali, membuka pelaburan kepada sesiapa sahaja yang mempunyai wang. Dari 2017 hingga akhir 2018, ICO mengumpulkan lebih dari $ 20 bilion. STO, atau Penawaran Token Keselamatan, meningkat berbanding tahun 2017 hingga 2018.

STO Menggantikan ICO dan IEO

Tahun 2017 menyaksikan hanya 5 STO, dan BlockState melaporkan bahawa hanya sekitar satu bilion dolar telah dikumpulkan setakat ini (pada awal 2020). Namun, arus berubah kerana ICO digantikan oleh STO. STO mengumpulkan sekitar $ 450 juta daripada angka tersebut pada tahun 2019, sementara ICO mengumpulkan hanya $ 370 juta pada tahun yang sama. Sebenarnya, diramalkan bahawa ICO akan hampir hilang pada tahun 2020, sementara STO akan terus berkembang.

Seperti kata pepatah, “ikuti wang,” dan kerana syarikat beralih ke STO melalui ICO, jelas bahawa token keselamatan menang, sekurang-kurangnya di ruang blockchain.

STO Akan Mengganti IPO

Yang lebih menarik lagi ialah STO adalah pilihan yang benar-benar layak untuk meningkatkan modal di luar ruang blockchain sepenuhnya. Sebagai contoh, IPO, atau Penawaran Awal Awal, berharga lebih $ 4.2 juta untuk menjalankan, di atas bayaran 4-7%, menurut PwC. ChainPlus menganggarkan kos melakukan STO sekitar $ 100,000.

Pada ketika ini, banyak yang berpendapat bahawa IPO adalah untuk mengumpulkan jumlah yang jauh lebih besar daripada yang STO mampu, tetapi kenyataannya adalah, kerana sifat STO yang dapat diakses secara global, hampir tidak ada had untuk jumlah yang dapat anda kumpulkan (dengan peringatan bahawa terdapat had undang-undang perundangan). Sebagai contoh, tZERO dibangkitkan $ 134 juta, lebih besar daripada ukuran rata-rata IPO AS sekitar $ 100 juta.

Apabila anda mengumpul $ 100 juta, membelanjakan lebih dari $ 4 juta hanya untuk yuran adalah keuntungan serius. Belum lagi perkara seperti kos KYC, yang sekitar $ 616 setiap pelanggan, menurut Refinitiv. Mampu merakam secara digital dan mengesahkan identiti pelabur melalui blockchain dapat mengurangkan kos KYC secara drastik.

Pematuhan adalah perhatian utama, kerana sekitar $ 26 bilion denda ketidakpatuhan KYC / AML telah diberikan dalam dekad terakhir, menurut laporan FENERGO. Token Keselamatan dapat membuat penyelesaian pematuhan yang lebih mudah, memasukkan syarat pematuhan ke dalam token itu sendiri.

Token Keselamatan Boleh Menjadi Penyelesaian Pematuhan Yang Lebih Baik

Mengapa Penawaran Token Keselamatan Adalah Masa Depan

Untuk mengetahui lebih terperinci, mari kita bandingkan protokol token yang paling biasa digunakan untuk ICO, ERC-20, dengan token yang digunakan untuk STO. ERC-20 adalah protokol yang menentukan beberapa fungsi asas:

 • Nama token (mis. ETH)
 • Nombor perpuluhan token (mis. 18)
 • Memindahkan token
 • Meminta baki token di alamat tertentu
 • Jumlah bekalan token

Anda akan menyedari bahawa, dalam fungsi ini, anda tidak mempunyai kemampuan seperti menyekat pemindahan, melarang pelabur dari bidang kuasa tertentu, melaksanakan tempoh penguncian, atau mencegah pindah ke bawah umur atau seseorang yang berada dalam senarai tontonan.

Token ini kehilangan banyak yang diperlukan untuk tawaran sekuriti yang mematuhi. Anda tidak mahu menjual sekuriti secara tidak sengaja kepada anak di bawah umur atau kepada seseorang di wilayah yang tidak diatur, misalnya, tetapi anda tidak dapat mengawalnya dengan token ERC-20.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengawal tindakan seperti itu dengan token keselamatan, yang membolehkan anda memprogram pematuhan terhadap token itu sendiri.

Token Keselamatan dapat mengaktifkan segalanya dari fungsi pemindahan pentadbir hingga pemindahan paksa, dan banyak lagi:

 • Pautan Kod / Rujukan
 • Dapatkan fungsi bilangan pemegang
 • Butiran
 • Cangkuk pengirim token
 • Cangkuk penerima token
 • Parameter data dalam fungsi pemindahan
 • Dapatkan alamat pentadbir
 • Pindahkan fungsi pentadbir
 • Pindahkan acara pentadbir
 • Dapatkan metadata alamat
 • Pemeriksaan statik
 • Pemeriksaan dinamik

Senarai ini boleh terus berlanjutan, kerana token keselamatan sangat kompleks secara program. Terdapat banyak standard berpotensi untuk digunakan, mungkin yang paling terkenal ERC-1400. Satu kelemahan yang berpotensi adalah kerumitan protokol semata-mata, kerana anda harus mencari bakat blockchain yang dapat mengatasinya tanpa memperkenalkan kelemahan keselamatan.

Versi yang jauh lebih sederhana disajikan dengan ERC-1404, dengan tepat dinamakan “Standard Restricted Token Standard,” yang hanya menambah dua fungsi asas pada standard ERC-20:

Mengapa Penawaran Token Keselamatan Adalah Masa Depan

Fungsi-fungsi ini membolehkan anda melaksanakan beberapa batasan pemindahan yang disebutkan sebelumnya, misalnya yang berkaitan dengan usia atau bidang kuasa pelabur. Oleh kerana terdapat secara harfiah beratus ribu kontrak pintar ERC-20 di luar sana dan lebih 1,000 pemaju Ethereum, agak mudah untuk mencari bakat yang dapat menangani protokol ERC-20 (tidak boleh dikatakan murah).

Dari sana, adalah proses mudah untuk memahami fungsi ERC-1404 yang ditambahkan, dan membuat token keselamatan anda sendiri.

Masa Depan Pematuhan

Token keselamatan kemungkinan akan secara fundamental merevolusikan kepatuhan, kerana token keselamatan dapat mewakili aset kewangan apa pun, sama ada ekuiti, hutang, atau aset sebenar, dan dengan itu, mereka dapat meningkatkan kepatuhan untuk aset apa pun.

Pada masa ini, nampaknya tidak ada projek token keselamatan yang membatalkan penggunaan pihak KYC / AML tambahan untuk pematuhan. Selalu “lebih baik selamat daripada menyesal” berkaitan dengan peraturan sekuriti, tetapi mungkin suatu hari nanti, semua langkah KYC / AML akan dimasukkan ke dalam aset digital sendiri, meniadakan keperluan untuk pihak tambahan.

Kecairan Lebih Tinggi

Salah satu faedah token keselamatan yang paling terkenal adalah peningkatan kecairan. Lagipun, blockchain tidak hanya beroperasi pada waktu perdagangan seperti NYSE atau NASDAQ. Sebaliknya, token keselamatan boleh diperdagangkan 24/7/365. Selanjutnya, mereka tidak terhad secara geografis, jadi pelabur di mana-mana pasaran dapat membeli dan menjualnya kapan saja.

Kecairan yang rendah menjadi masalah utama di pasaran sekunder swasta, terutamanya bagi fizikal, aset mahal seperti barang koleksi dan komoditi tertentu seperti emas. Ini menjadikan aset ini sangat matang untuk dijadikan tokenisasi.

Oleh itu, token keselamatan menjanjikan kecairan yang lebih tinggi pada masa akan datang, bukan hari ini. Pada masa ini, terdapat kekurangan infrastruktur pasaran sekunder untuk token keselamatan, dan infrastruktur yang ada di luar sana tidak mempunyai cukup pembeli dan penjual untuk membuat jumlah yang mencukupi untuk kecairan yang unggul berbanding pasaran tradisional.

Walau bagaimanapun, jika anda mempercayai token keselamatan, yang bermaksud bahawa anda yakin teknologi yang lebih baik akan menang pada akhirnya, maka pembeli dan penjual secara semula jadi akan mengisi pasaran ini dari masa ke masa, meningkatkan premium kecairan untuk token keselamatan.

Sesungguhnya, pertukaran tradisional menghadapi cabaran yang sama pada awalnya. Bursa Saham London, misalnya, dapat menelusuri sejarahnya lebih dari 300 tahun. Pasti, pelabur menjangkakan kecairan yang rendah beratus-ratus tahun yang lalu, dengan jumlah dan jumlah pelabur yang dapat diabaikan berbanding hari ini.

Perlahan-lahan tetapi pasti, pasaran tradisional menyaksikan pertumbuhan daya tarikan dan jumlah, membawa mudah tunai dengannya. Hari ini, cap pasaran Bursa Saham London melebihi $ 26 bilion, yang jauh lebih kecil daripada bursa seperti NYSE. Walau apa pun, pasaran token keselamatan masih panjang, tetapi kecairan yang lebih tinggi akan datang bersama dengan lebih banyak penerbit, pelabur, dan kelulusan peraturan.

Masa Depan Pasaran Token Keselamatan

Seperti yang telah dibincangkan, pasaran token keselamatan masih belum selesai. Tidak ada konsensus mengenai protokol apa yang akan digunakan atau konsensus undang-undang mengenai cara mengatur token keselamatan. Selanjutnya, kebanyakan pembangun blockchain belum bekerja dengan token keselamatan, juga tidak mempunyai banyak pasukan undang-undang. Tidak banyak kepakaran atau kohesi, jadi kami tidak dapat mengharapkan pertumbuhan eksponensial yang sama seperti di ruang ICO, terutama memandangkan kerumitan token keselamatan yang relatif.

Mengapa Penawaran Token Keselamatan Adalah Masa Depan

Walaupun begitu, potensi pasaran token keselamatan sangat besar. Ringkasnya: Pasaran Potensi Keselamatan yang berpotensi adalah pasaran sekuriti.

Pasaran global ini merangkumi hampir semua aset yang boleh anda fikirkan, sama ada koleksi seperti jam tangan dan supercar, komoditi seperti berlian dan emas, alternatif lain seperti harta tanah, atau aset tradisional seperti saham.

Hakikatnya, setiap aset ini sedang di-tokenkan, atau sudah tersedia untuk dijual. Anda boleh membeli token untuk mendapatkan hak milik supercar secara pecahan dengan CurioInvest, atau melabur dalam emas dengan token Aurus, atau melabur dalam harta tanah token dengan realT (penafian: Penulis tidak menyokong projek-projek ini, ini hanya untuk tujuan maklumat).

Sekali lagi, industri ini baru bermula, tetapi semuanya bergerak ke arah yang tepat untuk penggunaan secara besar-besaran.

Peraturan Token Keselamatan

Pengawal selia di seluruh dunia memanaskan Token Keselamatan, berbeza dengan token utiliti dan ICO yang berkaitan. Wikipedia kini menawarkan peraturan token keselamatan global yang paling mendalam:

Mengapa Penawaran Token Keselamatan Adalah Masa Depan

Seperti yang anda lihat, hanya dua wilayah yang mempunyai token keselamatan yang dilarang. China tidak mengejutkan, dan kemungkinan besar pengawal selia Korea Selatan akan belajar membezakan antara ICO dan STO, dan setelah itu mengubah peraturan mereka yang terburu-buru.

Pasaran kewangan terbesar di dunia dari AS ke EU hingga UAE semuanya bereaksi positif terhadap token keselamatan. Oleh kerana pengawal selia meningkatkan pengetahuan mereka tentang ruang, lebih banyak bidang kuasa pasti akan mengikutinya.

Mengapa Ia Tidak Berlaku Semalaman

Masa depan industri token keselamatan kelihatan cerah. Projek beralih dari ICO dan IEO ke STO, dan pengawal selia semakin panas. Namun, ada banyak rintangan yang harus diatasi.

Sebagai permulaan, terdapat beberapa bidang yang berbeza di mana industri ini mengalami kekeliruan, seperti protokol token keselamatan dan peraturan sekuriti. Seperti disebutkan, token ERC-20 tidak mampu menangani kerumitan yang diperlukan untuk pematuhan peraturan. Namun, jika anda “token keselamatan erc20” atau “token keselamatan erc-20” Google, anda akan menemui ratusan artikel, catatan, dan halaman syarikat yang mendakwa bahawa token tertentu adalah token keselamatan, semasa menggunakan protokol ERC-20.

Ini pada asasnya tidak sesuai. Secara sah, bergantung pada bidang kuasa, diklasifikasikan sebagai “token keselamatan” semasa menggunakan ERC-20, tetapi token ini tidak menyedari manfaat token keselamatan, yang terutama dalam meningkatkan kecekapan operasi dan pematuhan sekuriti.

Apa yang disebut “token keselamatan ERC-20” dikenakan kekurangan operasi token utiliti yang sama, seperti ketidakupayaan untuk menyekat peristiwa pemindahan, dan tidak sesuai untuk mendigitalkan sekuriti.

Bidang kekeliruan lain, yang seiring dengan kesalahpahaman protokol, adalah peraturan. Banyak penerbit gagal menyedari bahawa pengawal selia sekuriti AS seperti SEC mempunyai jangkauan global dan bahawa jika penjualan token keselamatan anda tersedia untuk pelabur AS, anda tertakluk kepada peraturan sekuriti AS, tidak kira di mana anda berada.

Ini menjadikan penggunaan protokol yang betul menjadi lebih penting, kerana protokol yang betul, seperti ERC-1404, akan membolehkan anda mengambil langkah seperti menyekat pelabur AS sekiranya anda tidak diatur di AS.

Kesimpulan: Penawaran Token Keselamatan

Pada akhirnya, token keselamatan sebenar, menggunakan protokol token keselamatan, adalah satu-satunya cara yang tepat untuk mewakili sekuriti di blockchain. Sekuriti jauh lebih cekap di blockchain, sama ada dari segi penerbitan, pemindahan, atau pematuhan, daripada di luar rangkaian dan dalam sistem berasaskan kertas tradisional. Oleh itu, secara logiknya, sekuriti akan beralih, secara perlahan tetapi pasti, kepada token keselamatan.

Ketika protokol token keselamatan pertama kali dicadangkan, hanya dalam beberapa tahun terakhir, difikirkan bahawa perlu beberapa tahun sebelum sekuriti berasaskan blockchain dapat menjadi kenyataan. Bahkan hari ini, ada banyak penentang, jadi penting untuk terus mengetahui, dan fokus pada kemajuan dalam industri, daripada hype atau “anti-hype.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map