Pada masa yang lalu, pemerintah biasa mengeluarkan notis dan hadiah untuk penangkapan individu tertentu. Pemberitahuan tersebut disebut “karunia” dan orang-orang yang biasa menangkap penjenayah ini untuk mendapatkan hadiah dipanggil “pemburu hadiah”. Nah, pemburu karunia dan karunia berterusan sehingga ke hari ini. TAPI konteksnya telah banyak berubah.

Panduan Cara Terbaik untuk Menjadi Pemburu Karunia yang Berjaya

Panduan Cara Terbaik untuk Menjadi Pemburu Karunia yang Berjaya

Pada masa kini, terutamanya di cryptospace, program bounty adalah tawaran yang dibuat oleh semua startup blockchain ini untuk memberi insentif kepada pengguna mereka untuk melakukan pelbagai tugas untuk mempromosikan dan meningkatkan produk mereka. Dalam istilah yang lebih mudah, melalui program karunia seperti BountyOne, pengguna boleh menerima pampasan untuk mempromosikan dan meningkatkan produk ICO, sama ada dalam token asli, Bitcoin / Ethereum, atau bahkan fiat.

Terdapat banyak dan banyak program karunia di luar sana, dan jika anda menavigasi dengan betul, maka anda akan menemui banyak program yang benar-benar menakjubkan yang dapat menghasilkan banyak wang. Walau bagaimanapun, seperti mana yang akan diberitahu oleh pemburu karunia yang berpengalaman, terdapat banyak sampah di luar sana.

Dalam panduan ini, kami akan memberi anda beberapa panduan untuk dipatuhi ketika anda memilih karunia anda.

Periksa Kredibiliti Projek

Kami rasa ini bukan masalah tetapi jangan terima kurnia tanpa melihat projek ini! Terdapat banyak penipuan di luar sana, perkara terakhir yang anda mahukan adalah membuang masa dan sumber anda dalam projek yang tidak layak. Terdapat pelbagai cara untuk mengenal pasti sama ada projek itu boleh dipercayai atau tidak.

# 1 Pasukan

Anda pasti pernah melihat foto ini melayang di internet:

Panduan Cara Terbaik untuk Menjadi Pemburu Karunia yang Berjaya

Kredit Gambar: Reddit

Lucu seperti ini, ia memberikan petunjuk yang cukup sihat tentang apa yang anda cari. Kaedah termudah dan paling mudah untuk mengetahui kredibiliti projek adalah dengan melihat pasukan.

Semasa anda mencari projek, pergi ke laman web mereka dan google nama ahli pasukan. Malah, anda mungkin mahu melihat LinkedIn mereka. Sekiranya tidak ada yang konkrit, maka anda tahu bahawa anda berurusan dengan, katakan saja, bukan pasukan yang cekap.

Anda tidak semestinya bersikap keras dengan pencapaian masa lalu ahli pasukan, namun, terdapat peraturan yang mudah. Sekiranya projek itu mengatakan bahawa mereka mempunyai Ryan Gosling dalam pasukan mereka, maka buanglah mereka.

Panduan Cara Terbaik untuk Menjadi Pemburu Karunia yang Berjaya

Kredit Gambar: Reddit

# 2 Kemiripan Skim Piramid

Mari kita ambil contoh yang paling terkenal ini. Bitconnnnnneeeeecccccttttt!

Panduan Cara Terbaik untuk Menjadi Pemburu Karunia yang Berjaya

Ah Bitconnect … hadiah yang terus diberikan.

Perkara yang menarik banyak pelabur ke Bitconnect adalah mereka menjamin keuntungan dan ganjaran. Sebenarnya, mereka mempunyai keseluruhan rancangan yang tersusun di laman web mereka:

Panduan Cara Terbaik untuk Menjadi Pemburu Karunia yang Berjaya

Mana-mana laman web yang mempunyai jeritan Skim Piramid seperti ini dan mesti dibuang dengan segera. Mana-mana peminat crypto yang bernilai garamnya akan memberitahu anda bahawa tidak ada jaminan di dunia crypto.

# 3 Kertas Putih Berkualiti

Kertas putih adalah roti dan mentega mana-mana dan semua ICO. Menurut Wikipedia. “Kertas putih adalah laporan atau panduan yang berwibawa yang memberitahu pembaca secara ringkas mengenai masalah yang kompleks dan mengemukakan falsafah badan penerbit mengenai perkara itu. Ini dimaksudkan untuk membantu pembaca memahami suatu masalah, menyelesaikan masalah, atau membuat keputusan. “

Dalam istilah yang lebih mudah, kertas putih dapat memberitahu bakal pelabur semua yang perlu mereka ketahui mengenai projek tersebut. Inilah sebab mengapa ICO yang tidak mempunyai kertas putih hanya perlu diperhatikan.

Perkara lain yang disedari oleh kebanyakan ICO adalah bahawa majoriti pelabur tidak akan bersusah payah membaca buku putih. Inilah sebab mengapa mereka hanya mengeluarkan sumber kertas putih mereka kepada penulis bebas yang akhirnya mencipta karya seni yang betul. “Seni” digunakan secara bebas di sini. Lihat permata ini dari kertas putih oleh “Arbitrage Crypto Trader”.

Berikut adalah petikan dari kertas putih:

Walau bagaimanapun, timbang tara tidak mati secara pasti. Dia kembali menyokong, berkat penampilan mata wang kripto. Kita semua melihatnya sekarang bitkoyna di bursa saham berbeza antara satu sama lain sebanyak 1-5%. Dan untuk sebilangan Altokum, perbezaannya kadang-kadang setinggi 50%. “

Tidak apa-apa, jangan repot-repot memahaminya.

Buku putih yang dibuat dengan baik dapat menentukan generasi. Lihat sahaja apa yang dilakukan oleh whitepaper Bitcoin pada era ini. ICO yang tidak perlu bersusah payah tidak boleh diberi perhatian.

Memeriksa tujuan token

Ini adalah satu lagi petunjuk berguna mengenai kesahan projek dan untuk melihat sama ada ia sesuai dengan masa anda atau tidak.

Anda mungkin bertanya,

“Mengapa saya harus bersusah payah dengan semua pemeriksaan ini?”

Sebabnya cukup mudah.

Sebilangan besarnya, anda akan dibayar dalam token asli mereka. Sekiranya demikian, perkara pertama yang harus anda lakukan adalah memastikan bahawa anda mendapat bayaran dalam bentuk token yang berpotensi untuk dihargai secara pantas.

Sekarang, apa yang menentukan kualiti token yang dihargai? Untuk mengetahui perkara itu, anda mesti mengetahui mengenai utiliti token.

Semasa anda membaca projek, tanyakan pada diri anda soalan ini: Sekiranya anda mengambil token projek ICO itu, apakah model perniagaannya akan berantakan? Sekiranya jawapannya tidak, maka mereka tidak memerlukan token. Semudah itu.

Model perniagaan yang berkualiti harus sedemikian rupa sehingga mereka memanfaatkan token mereka ke tahap maksimum yang mungkin.

Seperti yang ditunjukkan oleh William Mougayar dalam bukunya Artikel sederhana, terdapat tiga prinsip untuk token utiliti dan mereka adalah:

 • Peranan.
 • ciri-ciri.
 • Tujuan.

Ketiganya terkunci dalam segitiga dan mereka kelihatan seperti ini:

Panduan Cara Terbaik untuk Menjadi Pemburu Karunia yang Berjaya

Setiap peranan token mempunyai sekumpulan ciri dan tujuan tersendiri yang diperincikan dalam jadual berikut:

Panduan Cara Terbaik untuk Menjadi Pemburu Karunia yang Berjaya

Mari kita periksa setiap peranan yang dapat diambil oleh token:

Betul

Dengan memiliki token tertentu, pemegangnya mendapat sejumlah hak dalam ekosistem. Cth. dengan memiliki syiling DAO, anda mungkin mempunyai hak suara di dalam DAO untuk menentukan projek mana yang mendapat dana dan mana yang tidak.

Pertukaran Nilai

Token membuat sistem ekonomi dalaman dalam batasan projek itu sendiri. Token dapat membantu pembeli dan penjual memperdagangkan nilai dalam ekosistem. Ini membantu orang memperoleh ganjaran setelah menyelesaikan tugas tertentu. Penciptaan dan pemeliharaan individu, ekonomi dalaman adalah salah satu tugas Token yang paling penting.

Tol

Ia juga dapat berfungsi sebagai pintu masuk tol agar anda dapat menggunakan fungsi sistem tertentu. Cth. di Golem, anda perlu memiliki GNT (token golem) untuk mendapatkan akses ke faedah komputer super Golem.

Fungsi

Token itu juga dapat membolehkan pemegang untuk memperkaya pengalaman pengguna di dalam lingkungan tertentu. Cth. Di Brave (penyemak imbas web), pemegang BAT (token yang digunakan di Brave) akan mendapat hak untuk memperkaya pengalaman pelanggan dengan menggunakan token mereka untuk menambahkan iklan atau perkhidmatan berdasarkan perhatian lain di platform Brave.

Mata Wang

Boleh digunakan sebagai simpanan nilai yang dapat digunakan untuk melakukan transaksi di dalam dan di luar ekosistem yang diberikan.

Pendapatan

Membantu pengagihan keuntungan yang adil atau faedah kewangan lain yang berkaitan di kalangan pelabur dalam projek tertentu.

Jadi, bagaimana semua ini membantu dalam utiliti token?

Sekiranya perniagaan ingin memaksimumkan utiliti tokennya, maka mereka perlu menandakan lebih dari satu sifat ini. Semakin banyak sifat yang dapat mereka tandakan, semakin banyak utiliti dan nilai token mereka akan masuk ke dalam ekosistem, dan sebagai peluasan, semakin banyak hadiah pahala anda.

Mencari pengkhususan anda

Terdapat pelbagai jenis wang kripto di luar sana. Beberapa wang kripto yang paling popular adalah:

 • Karunia tandatangan Bitcointalk: Bitcointalk adalah salah satu forum Cryptocurrency yang paling terkenal di luar sana. Untuk memahami apa itu hadiah istimewa, penjelasan berikut oleh pengguna “HiringYou” sangat membantu:

  “Sangat mudah untuk menyertai hadiah istimewa. Setiap kempen memberikan tanda tangan dan avatar dan kadang-kadang pm juga. Mula-mula anda harus menyalin tandatangan yang disediakan untuk pangkat anda dan kemudian anda harus pergi ke profil anda dan di sebelah kiri anda akan menemui pilihan bernama “Maklumat profil forum”.

  Klik di atasnya, anda akan menemui kotak pilihan di mana anda harus menampal tandatangan yang anda salin dan kemudian klik pada butang ubah profil. Tandatangan anda akan diubah. Periksa sama ada terdapat avatar atau pm untuk pangkat anda. Sekiranya ya, ikuti prosedur yang sama yang anda ikuti untuk tandatangan. Selepas itu, pergi ke utas mereka dan baca bahagian “cara memohon”. Isi maklumat yang diperlukan dan hantarkan di utas sana. Permintaan anda untuk menyertai kempen akan dikirimkan. “

 • Hadiah Media Sosial: Hantarkan bahan promosi tertentu di platform media sosial anda dan dapatkan bayaran yang sewajarnya.
 • Catatan blog / video: Sekiranya anda mempunyai blog / video berikut, cukup buat blog dan siaran video untuk mempromosikan ICO tertentu.
 • Karunia Terjemahan: Cukup terjemahkan kertas putih atau laman web ke bahasa lain supaya projek ini dapat menjangkau khalayak yang lebih luas.

Anda harus memilih karunia berdasarkan pengkhususan anda. Cth. jika anda fasih berbahasa asing, maka karunia terjemahan sangat sesuai untuk anda. Sekiranya anda seorang penulis yang baik atau mempunyai banyak pengikut Youtube, maka catatan blog / video bagus untuk anda. Begitu juga, jika anda mempunyai banyak pengikut twitter maka karunia media sosial sangat bagus untuk anda.

Sambung, sambung, dan sambungkan

Sebagai pemburu hadiah, anda semestinya selalu berusaha untuk berhubung dengan pemaju projek yang anda minati. Mulakan perbualan dan bina hubungan dengan mereka dan ketahui lebih lanjut mengenai projek dan model perniagaan dan tentukan cara untuk memperbaikinya.

Ini memenuhi tiga tujuan:

 • Ini memberi anda gambaran yang lebih jelas mengenai projek ini.
 • Mereka mungkin memberi anda ganjaran yang lebih tinggi untuk kerja anda.
 • Mereka bahkan boleh mengundang anda untuk menjadi sebahagian daripada pasukan mereka.

Kesimpulannya

Jadi, di sana anda memilikinya.

Yang baru kami berikan kepada anda adalah panduan yang perlu anda ikuti untuk menjadi pemburu hadiah yang berjaya. Pemburu karunia yang mahir dan cekap adalah keperluan masa. Anda mesti melakukan peranan anda untuk evolusi cryptospace. Sekiranya anda mencari platform hebat untuk mendapatkan hadiah bountyone.io 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me