Cryptocurrency adalah revolusioner dalam setiap makna perkataan. Namun, di sebalik semua sifatnya yang baik, ada satu hal yang secara konsisten menghentikan mereka dari penggunaan arus perdana. Sebenarnya, satu perkara ini sangat berkaitan dengan budaya kripto, sehingga hampir menjadi bahan jenaka.

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins (Bahagian 1)

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins

(Bahagian 1)

Biarkan kami memberi anda petunjuk:

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins (Bahagian 1)

Adakah itu membunyikan loceng?

Baiklah .. bagaimana dengan ini:

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins (Bahagian 1)

Masih tidak membunyikan loceng?

Kami bercakap mengenai turun naik. Itu, dalam banyak cara, merupakan penghalang terbesar yang dihadapi oleh cryptocurrency sekarang.

Apabila anda menyimpan pernyataan itu, anda akan memahami mengapa Stablecoins sangat penting.

Sekiranya anda menentukannya, Stablecoins adalah:

token digital yang bertujuan untuk memberikan kestabilan dan keselamatan yang dapat diukur. Dalam istilah awam, nilai mereka tetap dan stabil.

Stablecoins telah disebut banyak perkara dari “grail suci cryptocurrency” kepada “komponen asas ekonomi generasi akan datang.”Mereka terlibat dalam kontroversi dan mereka telah dibedah dan dikaji oleh beberapa fikiran paling pintar di ruang kripto.

Untuk kemudahan membaca anda, kami akan membahagikan panduan ini kepada dua bahagian. Pada bahagian pertama, kita akan membiasakan diri dengan duit syiling yang stabil dan mengapa ia diperlukan.

Pada bahagian kedua, kami akan melakukan penyelaman mendalam mengenai stablecoin yang paling menjanjikan di luar sana, MakerDAO.

Kepentingan Mata Wang Yang Stabil

Kestabilan mata wang adalah aspek penting. Sebenarnya, mari kita lihat contoh dunia nyata tentang bagaimana ketidakstabilan dan inflasi berlebihan dapat menyebabkan malapetaka kepada ekonomi.

Pada tahun 80-an, dolar Zimbabwe mempunyai pertumbuhan yang kuat dan meningkat dengan baik berbanding dolar AS. Namun, semua itu akan berubah. Dari tahun 1991-1996, pemerintahan Presiden Zanu-PF Zimbabwe Robert Mugabe memulakan Program Penyesuaian Struktur Ekonomi (ESAP) yang memberi kesan negatif yang serius terhadap ekonomi Zimbabwe. Dalam tempoh 5 tahun itu, Zimbabwe mengalami hiperinflasi yang melampau. Sebenarnya, pada bulan November 2008, kadar hiperinflasi naik menjadi 79,600,000,000% sebulan, yang mengakibatkan $ 1 USD menjadi setara dengan jumlah yang mengejutkan sebanyak Z $ 2,621,984,228!

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins (Bahagian 1)

Kredit Gambar: Wikipedia.

Sebenarnya, kerajaan kehabisan kertas untuk mencetak wang, yang mana meninggalkan banyak tentera tanpa sebarang bayaran. Mereka bahkan terpaksa mencetak wang kertas bernilai satu trilion dolar!

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins (Bahagian 1)

Sekarang, apa yang berlaku kerana hiperinflasi ini?

 • Sektor perbankan runtuh.

 • Para petani tidak dapat memperoleh pinjaman dari bank dan sebagai hasilnya, untuk jangka waktu 10 tahun dari 1999-2009, terdapat penurunan tajam dalam produksi makanan.

 • Pengangguran meningkat kepada 80%.

 • Jangka hayat juga menurun.

Zimbabwe akhirnya terpaksa menyerahkan mata wang mereka untuk USD.

Membuat Kes Untuk Stablecoins

Mata wang yang baik harus memenuhi tiga peranan berikut:

 • Medium pertukaran.

 • Unit akaun.

 • Kedai nilai.

Walaupun cryptos melakukan pekerjaan yang baik sebagai media pertukaran, ia adalah unit akaun dan simpanan nilai di mana ia merosot dengan teruk. Sebabnya? Ia tidak cukup stabil. Sekiranya anda memiliki sesuatu yang sangat tidak menentu, adakah anda akan mempercayainya sebagai simpanan nilai?

Adakah anda ingin melaburkan wang hasil susah payah anda dengan selamat dalam aset yang mungkin bernilai separuh daripada penilaiannya sekarang dalam 24 jam?

Sebenarnya, mari kita buat kajian lebih lanjut mengenai perkara ini.

Apakah masalah yang kita hadapi kerana turun naik cryptocurrency dan apakah kelebihan utama stablecoin?

 • Walaupun peniaga memanfaatkan ketidakstabilan ini untuk membuat keuntungan mereka, kenyataannya adalah bahawa mereka dapat dengan mudah kehilangan semua wang mereka dengan membuang pandangan dari layar. Sebilangan besar pertukaran crypto-crypto ini tidak menyokong dana fiat, itulah sebabnya mengapa perlu memiliki stablecoin di mana peniaga dapat mengekalkan keuntungan mereka tidak tersentuh.

 • Cryptocurrency tidak sesuai untuk kontrak berdasarkan masa. Sekiranya seseorang bertaruh 1 BTC pada peristiwa yang berlaku dalam setahun, mereka akan menghadapi dua risiko besar. Pertama, peristiwa itu mungkin tidak berlaku sama sekali, dan kedua, nilai BTC boleh turun pada masa itu. Turun naik ini menjadikan sangat sukar untuk melakukan penilaian risiko yang tepat.

 • Akhirnya, untuk mempunyai penggunaan arus perdana yang meluas, stablecoin mungkin bentuk mata wang terbaik untuk mengambil peranan itu.

Oleh itu, dari mana kestabilan itu datang? Untuk itu, kita perlu memahami idea “pasak”.

Memahami Peg

Konsep pasak atau kadar pertukaran tetap terletak di tengah-tengah stablecoin. Menurut Wikipedia:

“Nilai tukar tetap, kadang-kadang disebut nilai tukar yang disatukan, adalah jenis rejim kadar pertukaran di mana nilai mata wang tetap terhadap nilai mata wang tunggal yang lain, ke sekumpulan mata wang lain, atau ukuran nilai lain, seperti sebagai emas.”

Jadi, mengapa kita melakukannya?

Pasak digunakan untuk memastikan nilai mata wang tetap stabil dengan secara langsung menetapkan nilainya dalam nisbah yang telah ditentukan kepada mata wang (atau mata wang) yang lebih stabil atau lazim di peringkat antarabangsa yang berbeza.

Kaedah ini sangat berguna untuk ekonomi kecil, ekonomi yang meminjam terutamanya dalam mata wang asing, dan di mana perdagangan luar membentuk sebahagian besar daripada KDNK mereka.

Jadi bagaimana mereka melakukannya?

Untuk mengekalkan pegangan, negara perlu terlebih dahulu mengumpulkan rizab mata wang asing yang besar. Seperti yang dikatakan oleh Richard Chen dalam bukunya artikel:

“Ini kerana jika negara perlu menghargai mata wangnya sendiri untuk mempertahankan pasaknya, maka ia dapat membeli mata uang sendiri di pasar menggunakan cadangan mata wang asingnya. Negara ini juga dapat menaikkan suku bunga dan mengontrak penawaran wang untuk menarik permintaan asing terhadap mata wangnya, sehingga menyebabkan kenaikan. ”

Begitu juga, jika sebuah negara perlu menurunkan nilai mata wangnya sendiri untuk mempertahankan mata wang, maka ia dapat menjual mata wangnya sendiri di pasaran, menurunkan suku bunga, dan memperluas penawaran wang. “

Pasak Sepanjang Zaman

# 1 Standard Emas Klasik

Dari tahun 1880 hingga 1914, standard emas klasik diikuti oleh kebanyakan negara. Penggunaan standard emas yang pertama adalah di UK pada tahun 1821. Dalam standard ini, nilai luaran semua mata wang dinyatakan dalam bentuk emas dengan bank pusat bersedia untuk membeli dan menjual emas dalam jumlah yang tidak terhad pada harga yang tetap. Setiap bank pusat mengekalkan simpanan emas sebagai aset simpanan rasmi mereka.

Dalam jangka masa ini, 1 USD dinyatakan dalam jumlah 0,048 troy oz. dari emas tulen.

# 2 Sistem Brenton Woods

Selepas perang dunia kedua, pelbagai negara menyedari bahawa sistem baru diperlukan. Mereka tahu bahawa standard emas terlalu kaku, dan mereka juga tahu bahawa sebab utama di sebalik perang dunia kedua adalah ketidakseimbangan ekonomi semasa tempoh perang.

Untuk mengelakkan perang dunia ketiga, 730 perwakilan dari semua 44 negara Sekutu berkumpul di Hotel Mount Washington di Bretton Woods, New Hampshire, Amerika Syarikat, untuk Persidangan Kewangan dan Kewangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, juga dikenali sebagai Persidangan Bretton Woods.

Selepas perang dunia kedua, AS memiliki sebahagian besar simpanan emas dunia, jadi diputuskan bahawa negara-negara lain akan mengikat mata wang mereka ke USD, sementara USD tetap disatukan ke emas. Sekarang, ini memang baik dalam teori, namun ia tidak betul-betul bersenam.

Oleh kerana pelbagai sebab, dolar mengalami penurunan nilai dan selama 25 tahun, negara-negara lain menukar rizab asing USD mereka dengan emas, perlahan-lahan menguras emas Fort Knox. Ini menyebabkan Nixon untuk menamatkan penukaran USD ke emas, dan USD kekal sebagai mata wang fiat terapung sejak itu.

Mengekalkan Peg – Empat Soalan

Masih ada beberapa Peg di luar sana, bagaimanapun, kebanyakan negara dan bank telah menjauh dari mereka. Berkali-kali, kita telah melihat bencana ekonomi dan kewangan yang berlaku disebabkan oleh pasak tegar. Serangan Soros pada tahun 1992 adalah contoh klasik (lebih lanjut kemudian).

Baiklah, jadi kita telah melihat bahawa koin stabil tidak boleh wujud tanpa pasak dan kita baru saja menyebut bahawa pasak cepat menjadi ketinggalan zaman dalam ekonomi antarabangsa. Adakah itu bermaksud bahawa semua pasak stablecoin akan gagal?

Ternyata itu tidak benar.

Setiap pasak dapat dikekalkan, asalkan berada dalam lebar jalur tertentu dari tingkah laku pasar. Dalam perkataan lain, “Sekurang-kurangnya dalam beberapa kondisi pasar, ada kemungkinan untuk mempertahankan pasak.”

Untuk pasak untuk mempertahankan diri, ia mesti mengemukakan 4 soalan (diambil dari artikel ini):

 • Bolehkah pasak menahan jumlah turun naik yang baik?

 • Adakah mahal untuk diselenggara?

 • Betapa mudahnya menganalisis kumpulan tingkah laku dari mana ia dapat pulih?

 • Sejauh mana peniaga boleh melihat keadaan pasaran yang sebenar?

Dua soalan terakhir adalah kritikal sebelum di situlah teori permainan Schelling point masuk.

Apakah Titik Schelling (Focal)?

Ahli ekonomi hebat Thomas Schelling melakukan eksperimen dengan sekumpulan pelajar yang menanyakan soalan mudah kepada mereka: “Besok anda harus berjumpa dengan orang asing di NYC. Di mana dan kapan anda bertemu mereka? ” Dia mendapat tahu bahawa jawapan yang paling umum adalah, “Siang di Grand Central Terminus.” Ini berlaku kerana Grand Central Terminus, bagi warga New York adalah titik fokus semula jadi, titik fokus juga dikenal sebagai “Titik Schelling“.

Oleh itu, untuk menentukan titik Schelling: Ini adalah penyelesaian yang cenderung digunakan oleh orang lain jika tidak ada komunikasi kerana merasa istimewa, relevan atau semula jadi bagi mereka.

Mari tunjukkan konsep ini dengan permainan.

Anggaplah ada dua tahanan yang ditahan di dua bilik yang berbeza dan mereka diberi rangkaian nombor secara rawak. Kemudian mereka diberitahu untuk meneka jumlah yang akan ditebak oleh tahanan lain, tanpa ada komunikasi antara keduanya. Sekiranya mereka meneka nombor yang salah, maka mereka akan terbunuh (hanya untuk kenaikan).

Nombor yang diberikan adalah:

7816239, 676716313, 100000000 dan 871823719.

Nombor mana yang anda fikir mereka akan pilih?

100000000.

Mengapa?

Kerana ia berbeza dan istimewa jika dibandingkan dengan nombor yang lain dan itulah sebabnya ia adalah titik Schelling. Sepanjang sejarah kita, manusia secara tidak sedar telah berkumpul di berbagai tempat seperti bar, gereja, pusat komuniti dan lain-lain kerana dalam sebuah masyarakat tempat-tempat tersebut adalah tempat-tempat Schelling yang biasa.

Contoh yang sangat terkenal dari titik aksi Schelling adalah permainan yang kami harap anda tidak pernah bermain dalam hidup anda yang disebut “The Chicken Game.” Ini adalah cara kerjanya, dua orang saling menunggang basikal. Sekiranya mereka bertembung secara langsung, mereka akan mati. Namun, orang pertama yang melarikan diri dari penunggang masuk adalah “ayam”.

Jadi, dalam permainan ini, terdapat 2 senario yang boleh berakhir dengan kemalangan:

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins (Bahagian 1)

Gambar Kesopanan: Minda blog Keputusan Anda

Kes 1: Kedua-dua pelumba menuju ke arah satu sama lain.

Kes 2: Seorang pelumba berpusing ke kiri dan yang lain berpusing ke kanan.

Thomas Schelling memberikan penyelesaian untuk ini dengan menggunakan konsep titik fokus. Dia berkata, bahawa penyelesaian terbaik untuk permainan ini adalah dengan tidak melihat mata penunggang lain (iaitu memutuskan komunikasi dengan pelumba lain) tetapi fokus pada naluri seseorang sendiri. Oleh kerana, di Amerika Syarikat, orang memandu di sebelah kanan jalan, jika kita membiarkan naluri kita mengambil alih, kita akan secara automatik mengarahkan basikal ke arah kanan, kerana di situlah titik Schelling kita terletak.

Oleh itu, bagaimana Schelling point membantu kita dalam memahami kekuatan pasak? Seperti yang Haseeb Qureshi masukkan ke dalam bukunya Artikel Hackernoon:

“Sekiranya pelaku pasar tidak dapat mengenal pasti kapan pegangan secara objektif lemah, menjadi mudah untuk menyebarkan berita palsu atau menimbulkan panik pasar, yang dapat memicu penjualan lebih jauh – pada dasarnya, lingkaran kematian. Pasak telus lebih kuat untuk manipulasi atau perubahan sentimen. “

Tiga Jenis Stablecoins

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins (Bahagian 1)

Kredit Gambar: Sedang

Terdapat tiga jenis koin stabil:

 • Fiat Dilindungi.

 • Crypto Dilindungi.

 • Tanpa Cagaran.

# 1 Fiat Dilindungi

Fi-collateralization mungkin merupakan pelaksanaan stablecoin yang paling sederhana dan mudah. Cara kerjanya cukup mudah. Sejumlah fiat dikunci sebagai cagaran dan syiling dikeluarkan 1: 1 terhadapnya. Sebagai ganti mata wang fiat, emas, perak, minyak dan lain-lain juga boleh disimpan sebagai cagaran.

Tether mungkin merupakan contoh terbaik dari ini dan ia juga merupakan duit syiling stabil yang paling banyak digunakan. Kami akan membincangkan mengenai Tether dan masalahnya sedikit di bahagian kedua.

# 2 Crypto Dilindungi

Crypto-collateralized stablecoin sebenarnya hampir sama dengan duit syiling cagaran… dengan satu perbezaan utama. Daripada menggunakan fiat sebagai pasak, mereka menggunakan cryptocurrency lain.

Walau bagaimanapun, kita semua tahu bahawa cryptocurrency tidak stabil, tidak seperti mata wang fiat (secara perbandingan), jadi bagaimana sistem ini berfungsi?

Jawapan untuk soalan itu adalah “jaminan berlebihan.” Oleh itu, jika anda mahukan koin stabil bernilai $ 100 maka anda perlu mendepositkan ether bernilai $ 200. Ini bukan nisbah 1: 1 langsung.

Dai adalah contoh stablecoin jenis ini. Pada bahagian seterusnya, kami akan menerokainya secara terperinci.

# 3 Tidak Dijamin

Akhirnya, kami mempunyai stablecoin yang tidak dijamin. Ini adalah duit syiling yang tidak disokong oleh apa-apa. Sekiranya anda memikirkannya, mata wang yang diterbitkan secara peribadi, tidak dijamin dan stabil dapat menimbulkan cabaran radikal terhadap dominasi mata wang fiat.

Tetapi, bagaimana seseorang melaksanakannya?

Kembali pada tahun 2014, Robert Sams mengemukakan konsep Seignorage Shares dan ia berdasarkan idea yang sangat sederhana. Buat kontrak pintar yang akan bertindak sebagai bank pusat dengan hanya satu polisi, mengeluarkan mata wang yang akan selalu diperdagangkan pada $ 1.

Jadi apa yang berlaku jika duit syiling diperdagangkan pada $ 2?

Oleh kerana harganya tinggi, kontrak pintar secara automatik akan menghasilkan lebih banyak syiling untuk meningkatkan penawaran dan mencairkan harganya. Keuntungan tambahan yang akan tersisa dalam kontrak pintar, sebagai hasilnya, disebut seignorage.

Sekarang mari kita lihat senario lain.

Bagaimana jika duit syiling anda diperdagangkan pada $ 0.50? Bagaimana kontrak pintar mengurangkan bekalan? Kontrak itu hanya membeli syiling di pasaran terbuka untuk mengurangkan bekalan.

Kaedah ini dikritik kerana kemiripannya dengan skema piramid.

Bagaimanapun, kita sekarang mengetahui tiga bentuk stablecoin. Pada bahagian seterusnya, kita akan melihat MakerDAO secara terperinci.

Namun, sebelum kita melakukannya, mari kita lihat kerentanan yang mungkin dihadapi oleh syiling stabil.

Triniti Yang Tidak Suci – Kemungkinan Kerentanan?

Untuk menyimpulkan bahagian pertama artikel, mari kita baca konsep ekonomi antarabangsa yang boleh membawa kepada beberapa akibat yang “menarik” dengan stablecoin. Nama konsep ini adalah “Trinity yang tidak suci” dan kami akan mengucapkan terima kasih kepada Richard Chen dan artikelnya “Makroekonomi Stablecoins” kerana memperkenalkan kami kepada perkara ini.

Triniti yang tidak suci sebagai trilemma yang mustahil menyatakan bahawa mustahil untuk memiliki ketiga-tiganya pada masa yang sama:

 • Kadar pertukaran asing tetap (pasak).

 • Pergerakan modal bebas (ketiadaan kawalan modal)

 • Dasar monetari berdaulat.

Pengenalan kepada MakerDAO: Memahami Stablecoins (Bahagian 1)

Kesopanan Gambar: Sederhana.

Kami sudah tahu apa itu “pasak”, mari kita lihat dua yang lain.

Aliran modal percuma (iaitu tanpa kawalan modal): Ini pada dasarnya bermaksud bahawa rakyat akan mempunyai kebebasan untuk mempelbagaikan pegangan mereka dengan melabur di luar negara. Sebaliknya, ini juga membolehkan pelabur asing membawa kepakaran mereka ke negara ini.

Dasar monetari berdaulat: Ini bermaksud bahawa bank pusat dapat meningkatkan penawaran wang untuk mengurangkan suku bunga ketika ekonomi sedang menurun dan mereka dapat mengurangi penawaran wang dan menaikkan suku bunga ketika ekonomi naik.

Oleh itu, apabila anda menyatukannya, triniti yang tidak suci menyatakan bahawa bank pusat hanya boleh melaksanakan dua dari tiga harta yang disebutkan. Mencuba melaksanakan ketiga-tiganya pada masa yang sama boleh membawa kepada beberapa hasil yang benar-benar bencana, seperti krisis kewangan Asia 1997.

Pada tahun 90-an, negara-negara Asia Timur memiliki mata uang mereka ke USD, mereka membuat dasar monetari bebas mereka sendiri, dan mempunyai aliran modal bebas. Ini bermaksud bahawa warganegara mereka tidak hanya dapat melabur di mana sahaja yang mereka mahukan, pelabur asing juga didorong dan diberi insentif untuk melabur banyak wang di negara-negara ini.

Walaupun keadaan perdagangan menguntungkan, pelaburan yang dilakukan oleh pelabur asing ini memperoleh keuntungan yang sangat besar dan menyumbang kepada ekonomi yang terlalu panas. Namun, ketika imbangan perdagangan berbalik, para pelabur dengan cepat mengeluarkan wang mereka yang mengakibatkan salah satu bencana kewangan terburuk dalam sejarah.

Sebenarnya, kerosakan yang dilakukan secara ekonomi setara dengan perang berskala penuh. Thailand, khususnya, kehabisan cadangan USD dan terpaksa membiarkan mata wang mereka mengambang dan turun nilai.

Ini bermakna bahawa kita masih mempunyai tiga pilihan. Menurut rajah yang diberikan di atas, pilihan dilabel: A, B, dan C.

Tiga Pilihan

Pilihan A: Modal Percuma dan Pertukaran Tetap

Dalam pilihan ini, bank melepaskan pilihan untuk menggubal dasar monetari mereka sendiri.

Sistem seperti ini lazim berlaku di Zon Euro. Semua negara di zon terikat dengan satu mata wang iaitu Euro. Selain itu, terdapat aliran modal masuk dan keluar dari semua negara anggota.

Walau bagaimanapun, negara-negara anggota tidak boleh menggubal dasar kewangan bebas mereka sendiri. Ini bermaksud bahawa sangat sukar bagi negara anggota untuk mengurus ekonomi yang terlalu panas atau tertekan. Sebenarnya, inilah yang berlaku di Yunani. Pilihan ini mungkin membuat anda merasa bahawa ada penyelesaian satu-ukuran-cocok untuk semua ketika sebenarnya tidak ada.

Pilihan B: Modal Percuma dan Dasar Berdaulat

Dalam pilihan ini, para pelabur akan memiliki kebebasan untuk melabur di mana sahaja mereka mahu dan bank pusat negara mempunyai kuasa untuk menggubal dasar monetari mereka sendiri, namun, tidak ada pegangan tetap.

AS menggunakan sistem seperti ini. Mereka mempunyai dasar kewangan sendiri dan mempunyai aliran modal yang bebas. Walau bagaimanapun, kadar pertukaran mengambang dan ditentukan oleh pasaran.

Pilihan C: Memperbaiki Pertukaran dan Dasar Kedaulatan

Akhirnya, kami mempunyai pilihan C. Dalam kes ini, anda boleh memiliki pasak tetap dan bank pusat dapat mengeluarkan polisi monetari mereka, namun, tidak ada modal percuma.

China adalah contoh negara yang menggunakan dasar kewangan mereka sendiri sambil mengekalkan kadar pertukaran. Namun, mereka mengawal jumlah modal yang mengalir di dalam dan luar negara.

Pilihan mana yang paling sesuai untuk Stablecoins?

Oleh kerana stablecoin sudah mempunyai pasak tetap, pilihan B secara automatik tidak dapat dipertikaikan.

Mari kita periksa Pilihan A dan C:

Pilihan C mengatakan bahawa seseorang tidak boleh memiliki modal percuma. Namun, itu mengalahkan tujuan desentralisasi. Dalam ekosistem yang terdesentralisasi, seseorang tidak dapat memiliki pihak ketiga untuk mengawal aliran dana. Inilah sebabnya mengapa Pilihan C keluar.

Itu memberi kita Pilihan A. Tetapi, ini, bagaimanapun, menjadikan Stablecoins terbuka untuk serangan Soros. Jadi, apakah serangan Soros ini?

Pada tahun 1992, George Soros, pelabur Hungary-Amerika memperoleh lebih dari satu bilion dolar. Namun, dalam proses itu, dia melanggar Bank of England. Inilah yang berlaku dalam Wikipedia:

“Soros telah membangun posisi pendek yang besar dalam pound sterling selama berbulan-bulan menjelang September 1992. Soros telah menyedari kedudukan Inggeris yang tidak baik dalam Mekanisme Kadar Pertukaran Eropah. Bagi Soros, kadar di mana United Kingdom dimasukkan ke dalam Mekanisme Kadar Pertukaran Eropah terlalu tinggi, inflasi mereka juga terlalu tinggi (tiga kali ganda kadar Jerman), dan kadar faedah Inggeris merugikan harga aset mereka. “

Apa yang dilakukan Soros sering disebut “Pertaruhan kewangan terhebat abad ke-20.”

Bank of England menyedari bahawa menaikkan kadar faedah semasa kemelesetan akan menjadi bunuh diri politik dan itulah sebabnya mereka mematahkan pasak dan membiarkan Pound mengapung dengan Mark Deutsche Jerman.

Sekarang persoalannya, apa yang berlaku jika sesuatu yang stabil adalah serangan Soros?

Sekiranya stablecoin menjadi mata wang masa depan, maka masuk akal bahawa akan ada tempoh kemelesetan yang salah. Oleh kerana stablecoin tidak dapat mengawal dasar monetari, jika seseorang mencuba serangan Soros semasa kemelesetan, kontrak pintar Stablecoin akan segera mengikat bekalan wang untuk melakukan serangan balas, yang akan menjadikan kemelesetan lebih teruk.

Seperti yang disimpulkan oleh Richard Chen,

“Oleh itu, stablecoin mengalami trilemma yang mustahil dan, dalam mencapai kestabilannya, membuat pilihan yang sadar untuk melepaskan kebijakan monetari. Ini popular secara politik dalam jangka pendek, tetapi tanpa kemampuan untuk menggunakan dasar monetari untuk mengurangkan ekonomi yang terlalu panas atau tertekan, sukar bagi stablecoin untuk menjadi mata wang dunia dalam jangka panjang. “

Kesimpulannya

Oleh itu, setelah anda mengetahui apa itu stablecoin, dalam artikel seterusnya anda akan mempelajari perkara berikut:

 • Kekurangan Tether.
 • Analisis MakerDAO.

Nantikannya!

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai MakerDAO?

Ikuti Kursus MakerDAO Blockgeek!

https://blockgeeks.com/wp-content/uploads/2018/05/MKR101_-Selamat Datang-Video-.mp4

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me