Mulai 1 November 2018, kerangka kerja baru yang mengatur teknologi DLT diumumkan. Ini memerlukan pengenalan tiga Akta yang merangkumi aspek asas yang menyokong industri yang sentiasa berubah dan inovatif ini.

Beberapa bidang kuasa telah, pada tingkat yang lebih besar atau lebih kecil, berusaha untuk merangkul DLT dan peserta di dalamnya. Selama dua tahun kebelakangan ini, sebahagian besar fokus perniagaan dan pengawalseliaan adalah pada cryptocurrency dan aset crypto yang dikeluarkan di atas blockchain, serta penawaran duit syiling awal (ICO).

Pada dasarnya Akta ini merangkumi tiga aspek utama:

 • yang Akta Lembaga Inovasi Digital Malta (MDIA) (Bab 591 dari Undang-Undang Malta) meliputi pembentukan otoritas pengawas, yang disebut Malta Digital Innovation Authority (MDIA), yang didedikasikan untuk pengawasan dan pensijilan platform DLT dan kontrak pintar, yang disebut sebagai pengaturan teknologi berdasarkan Bertindak;
 • yang Akta Pengaturan dan Perkhidmatan Teknologi Inovatif (ITAS) (Bab 592 dari Undang-Undang Malta) meliputi pengaturan pendaftaran & mekanisme pensijilan untuk sebarang pengaturan teknologi yang secara sukarela memutuskan untuk mendaftarkan diri mereka sendiri, pengaturan teknologi mana yang akan diperakui oleh Juruaudit Sistem yang diluluskan; dan
 • yang Akta Aset Kewangan Maya (VFA) (Bab 590 Undang-Undang Malta) menetapkan ujian instrumen kewangan untuk semua aset DLT, cryptocurrency ergo, dan menentukan sama ada aset DLT tersebut berada di bawah peraturan Malta dan / atau EU yang ada. Sekiranya mereka diklasifikasikan sebagai instrumen kewangan atau e-money, mereka akan berada dalam ruang lingkup perundangan EU yang berlaku. Klasifikasi sebagai token maya, ergo token utiliti murni, yang bermaksud ia tidak termasuk dalam skop undang-undang yang berkenaan. Terakhir, Akta VFA telah menyaksikan kelahiran kategori keempat baru, aset kewangan maya, yang akan tertangkap di bawah Akta VFA yang disebutkan di atas.

Seni kripto halus “Blockchain Island M” oleh Nelly Baksht

Pendekatan serampang tiga ini menempatkan Malta dalam kedudukan yang sangat baik jika dibandingkan dengan rakan sebayanya, kebanyakannya disebabkan oleh pembentukan MDIA, yang merupakan badan pengawalseliaan pertama seumpamanya di dunia. MDIA berfungsi sebagai meterai kualiti untuk platform atau aplikasi berasaskan DLT, memisahkan gandum dari sekam. Sifat permohonan secara sukarela oleh mereka yang membina platform berasaskan DLT memastikan bahawa sebarang pembangunan yang berlaku di Malta tidak terhalang, dan hanya mereka yang ingin mendapatkan kelulusan peraturan akan diundang untuk mengemukakan permohonan mereka dan menyerahkan diri kepada pemeriksaan peraturan dan teknikal. Juruaudit sistem tidak perlu berpusat di Malta dan dapat beroperasi melalui ejen pemastautin, yang bermaksud bahawa pintu terbuka untuk siapa saja yang mempunyai kepentingan yang sah dalam membantu kerangka peraturan yang meliputi projek-projek berbasis DLT.

Kerangka perundangan baru di bawah Undang-undang VFA di bawah pengawasan Malta Financial Services Authority (MFSA) memberikan keselamatan lebih lanjut kepada pelabur dan pemaju platform & penerbit sama dengan tawaran ICO yang ada dan penyenaraian aset DLT di pertukaran crypto, yang kini dikenali sebagai pertukaran VFA di bawah Akta VFA. Selain pertukaran, penyedia perkhidmatan lain dari VFA, seperti broker dan penjaga, juga dilindungi. Ujian instrumen kewangan memastikan bahawa sebarang token kriptografi yang dikeluarkan semasa peringkat ICO, atau yang berkaitan dengan perkhidmatan yang ditawarkan, akan berada dalam batasan peraturan yang ada atau tidak. Ini adalah penyebab kekecewaan bagi kebanyakan entiti yang mencari bidang kuasa untuk melancarkan dan menjalankan ICO kerana ketidakpastian peraturan, yang mana ketidakpastian membawa kepada persekitaran yang tidak stabil untuk perniagaan. Rangka kerja VFA Malta berusaha untuk menghilangkan ketidakpastian tersebut dan menyediakan ekosistem undang-undang yang sempurna untuk kedua-dua syarikat yang telah mantap dan juga syarikat yang baru dan akan datang untuk berkembang dan maju tanpa menyekat inovasi.

Akta Aset Kewangan Maya (VFAA) – Soalan Lazim

Apa yang diliputi oleh VFAA?

VFAA merangkumi penerbitan aset DLT melalui ICO, acara pembuatan token, atau peristiwa serupa lainnya yang tidak semestinya melibatkan pengumpulan dana; aset DLT perlu memenuhi syarat sebagai aset kewangan maya untuk berada dalam bidang VFAA. VFAA juga merangkumi perkhidmatan VFA, iaitu yang berikut:

 1. Penerimaan dan penghantaran pesanan untuk membeli / menjual / melanggan VFA;
 2. Pelaksanaan perintah bagi pihak orang lain;
 3. Berurusan dengan akaun sendiri iaitu terhadap modal hak milik;
 4. Pengurusan portfolio pihak ketiga;
 5. Perkhidmatan kustodian atau penama;
 6. Nasihat pelaburan dalam kapasiti profesional;
 7. Meletakkan VFA kepada orang yang ditentukan dan yang tidak diterima untuk diperdagangkan di bursa VFA; dan
 8. Operasi pertukaran VFA.

Apakah Ujian Instrumen Kewangan?

Ujian Instrumen Kewangan (FIT) adalah pengkategorian aset DLT empat peringkat, yang terdiri daripada yang berikut:

 1. Instrumen Kewangan – ini termasuk sekuriti yang boleh dipindah milik, instrumen pasaran wang, unit dalam skim pelaburan kolektif, derivatif, dan lain-lain yang diatur oleh Akta Perkhidmatan Pelaburan, iaitu undang-undang perundangan Malta yang menerapkan undang-undang Eropah MiFID II
 2. Wang Elektronik – diatur oleh Arahan E-Wang, e-wang secara luas dapat didefinisikan sebagai representasi digital dari fiat wang, dengan kriteria khusus yang perlu dipenuhi setiap masa.
 3. Token Maya – ini adalah aset DLT yang semata-mata digunakan untuk perolehan barang / perkhidmatan di platform tempat ia dikeluarkan, tidak diperdagangkan di pasaran sekunder, dan digunakan dalam rangkaian terhad tanpa kemungkinan pertukaran silang rantai / pemindahan.
 4. Aset Kewangan Maya – sekiranya aset DLT tidak diklasifikasikan sebagai instrumen kewangan, e-wang, atau token maya, ia akan diklasifikasikan secara automatik sebagai VFA.

Oleh itu, kategori VFA adalah payung yang menangkap syiling / token tersebut yang, dengan pengecualian, tidak diklasifikasikan sebagai instrumen kewangan atau e-wang, dan oleh itu tidak dikawal selia di bawah undang-undang EU.

Bagaimana seseorang memohon lesen di bawah VFAA?

Seseorang boleh memohon lesen di bawah VFAA, untuk aktiviti di atas, melalui Ejen VFA. Ejen VFA mempunyai pelbagai tanggungjawab di bawah VFAA, dan perlu menjadi peguam bela, akaun, juruaudit, atau orang lain yang memiliki kebenaran, kelayakan, dan pengalaman yang diperlukan oleh MFSA yang dianggap sebagai kepakaran yang mencukupi.

Apakah kategori / kelas lesen yang berbeza untuk Penyedia Perkhidmatan VFA?

Jenis pertukaran crypto mana yang akan dilindungi di bawah VFAA?

Kedua-dua pertukaran crypto-ke-crypto dan fiat-to-crypto akan dilindungi di bawah VFAA.

Namun, jika pertukaran tersebut menangani deposit mata wang fiat secara langsung, bukan melalui penyedia perkhidmatan pembayaran yang diluluskan, maka ia memerlukan lesen yang diperlukan di bawah undang-undang lain yang berlaku, bersama dengan lesen di bawah VFAA.

Bolehkah VFA menukar instrumen kewangan perdagangan juga?

Sekiranya pertukaran ingin memperdagangkan kedua-dua VFA serta instrumen kewangan, seperti token keselamatan, ia perlu mendapatkan lesen yang terpisah, menggunakan entiti korporat yang berasingan, di bawah Akta Perkhidmatan Pelaburan.

Bolehkah saya menawarkan perkhidmatan ICO atau VFA hanya untuk penduduk Malta?

Tidak, anda boleh menawarkan perkhidmatan ICO atau VFA di bidang kuasa lain di mana aktiviti tersebut tidak dilarang atau diatur dengan cara berpagar. Ini berarti bahawa penawaran VFA dalam ICO, misalnya, dapat dibuat di negara mana pun ICO tidak dilarang atau sudah diatur. Sebaliknya, penawaran token keselamatan hanya dapat dilakukan di setiap bidang kuasa di mana lesen atau konsesi yang berlaku diperoleh kerana token keselamatan sudah diatur di kebanyakan wilayah.

Apa yang perlu saya lakukan untuk menjalankan ICO?

Anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. Menubuhkan entiti undang-undang yang diperlukan, seperti syarikat, untuk menjalankan ICO;
 2. Dapatkan pendapat undang-undang dari peguam bela yang dibenarkan oleh Malta, kemudian dengan orang tersebut menjadi Ejen VFA berlesen, dengan menyatakan bahawa token yang ditawarkan bukanlah instrumen kewangan;
 3. Buat kertas putih yang mematuhi Jadual Pertama VFAA;
 4. Lantik Juruaudit Sistem, Ejen VFA, Kustodian, Juruaudit Kewangan, dan Pegawai Pelapor Pengubahan Wang Haram; dan
 5. Menjalankan ICO selaras dengan VFAA dan tanggungjawab yang berkaitan.

Akta MDIA dan Akta ITAS – Soalan Lazim

Sebab mengapa Akta MDIA dan Akta ITAS akan ditangani bersama adalah kerana kedua-duanya saling bergantung; Akta MDIA merangkumi penyusunan dan struktur MDIA, sementara Akta ITAS merangkumi keperluan teknikal dan penubuhan juruaudit sistem.

Adakah MDIA akan menggantikan pihak berkuasa pengawalseliaan yang lain?

Tidak – MDIA akan melengkapkan pihak berkuasa lain seperti MFSA, Malta Gaming Authority, Malta Communications Authority, dan sebagainya. Ia akan memberikan bantuan teknikalnya dalam apa jua perkara yang diperlukan oleh pihak berkuasa lain.

Adakah saya perlu mendaftar dengan MDIA setiap kali mengembangkan sesuatu yang berkaitan dengan teknologi blockchain?

Tidak – pendaftaran dengan MDIA adalah sukarela sepenuhnya. Walau bagaimanapun, disarankan agar platform seseorang diaudit dan disahkan oleh MDIA kerana platform ini akan berfungsi sebagai cap kelulusan rasmi. Satu-satunya kejadian di mana pensijilan dari MDIA mungkin diberi mandat adalah jika pihak berkuasa pengawalseliaan yang terpisah, seperti MFSA atau MGA, memerlukan pensijilan tersebut.

Bagaimana proses pengauditan akan berjalan?

Audit platform atau aplikasi DLT, yang dikenal sebagai pengaturan teknologi berdasarkan Akta tersebut, akan dilakukan oleh auditor sistem pihak ketiga yang disetujui oleh MDIA. Juruaudit sistem boleh berada di Malta dan juga di mana-mana negara EU / EEA. Penasihat Blockchain akan menawarkan perkhidmatan sedemikian.

Apa syarat untuk memiliki perakuan teknologi yang diperakui di bawah Akta ITAS?

Keperluannya berbeza seperti yang disenaraikan di bawah Jadual Pertama Akta ITAS. Penyusunan teknologi akan dianggap sedemikian sekiranya memenuhi satu atau lebih kriteria berikut:

 1. perisian dan seni bina yang digunakan dalam merancang dan menyampaikan DLT yang biasanya, tetapi tidak semestinya: (a) menggunakan lejar diedarkan, terdesentralisasi, dikongsi dan, atau ditiru; (b) mungkin awam, swasta atau kacukannya; (c) dibenarkan, tidak dibenarkan atau kacukannya; (d) tidak berubah; (e) dilindungi dengan kriptografi; dan (f) boleh diaudit;
 2. kontrak pintar dan aplikasi yang berkaitan, termasuk organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO), serta pengaturan lain yang serupa;
 3. sebarang pengaturan teknologi inovatif lain yang dapat ditentukan oleh Menteri, atas cadangan Pihak Berkuasa, melalui pemberitahuan dari semasa ke semasa.

Lebih-lebih lagi, pengaturan teknologi perlu melantik pentadbir dan pentadbir teknikal dan tempoh sah pensijilan tersebut adalah untuk jangka masa 2 tahun.

Adakah penyedia perkhidmatan lain dilindungi di bawah Akta ITAS?

Selain daripada pentadbir dan pentadbir teknikal, penyedia perkhidmatan teknologi dilindungi di bawah Akta ITAS. Penyedia perkhidmatan teknologi diklasifikasikan seperti itu jika mereka menawarkan yang berikut:

 1. perkhidmatan tinjauan yang disebut dalam Akta ITAS dengan merujuk kepada pengaturan teknologi inovatif yang disediakan oleh juruaudit sistem;
 2. perkhidmatan pentadbiran teknikal yang disebut dalam Akta ITAS dengan merujuk kepada pengaturan teknologi inovatif yang disediakan oleh pentadbir teknikal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me