Rangkaian bekalan blockchain berpotensi untuk mendorong kecekapan penjimatan kos dan untuk meningkatkan pengalaman pengguna melalui kebolehkesanan, ketelusan, dan kebolehdagangan. Meningkatkan pengurusan rantaian bekalan dan membawanya ke tahap lain kebetulan merupakan salah satu kes penggunaan teknologi blockchain terbaik. Untuk memahami perkara ini, mari kita memahami apa yang kita maksudkan dengan rantaian bekalan.

Apakah rantaian bekalan?

Sebarang produk melalui beberapa proses dan orang tengah. Sistem organisasi, orang, kegiatan, informasi, dan sumber daya yang terlibat dalam memindahkan produk atau perkhidmatan dari pembekal ke pelanggan disebut “rantai bekalan”.

Komponen rantaian bekalan ini adalah:

 • Sumber Asli: Adakah anda memerlukan sejumlah besar sumber semula jadi untuk penciptaan produk anda?
 • Bahan: Pengeluaran atau pemerolehan bahan yang berbeza.
 • Bahan dan komponen: Buat komponen produk anda yang berbeza dengan sumber dan bahan semula jadi.

 • Barang jadi: Kumpulkan semua komponen ini untuk membuat produk siap anda.
 • Runcit dan E-dagang: Produk telah dibuat, sekarang perlu dihantar ke kedai dan disenaraikan di laman web e-dagang.
 • Pelanggan: Akhirnya, pelanggan menggunakan produk anda sama ada di kedai atau dalam talian.
 • Pengembalian, Penggunaan Semula, dan Kitar Semula: Akhirnya, setiap rantaian bekalan mesti mempunyai peruntukan untuk pengembalian wang.

Sekarang kita tahu apa rantai bekalan mari kita lihat bagaimana pengurusan rantaian bekalan berfungsi.

Apa itu Pengurusan Rantaian Bekalan?

Pengurusan rantaian bekalan merangkumi perancangan bersepadu serta pelaksanaan proses yang berbeza dalam rantaian bekalan. Tiga proses teras dalam pengurusan rantaian bekalan merangkumi:

 • Aliran bahan
 • Aliran maklumat
 • Aliran modal kewangan

Pengurusan rantaian bekalan adalah pengurusan aliran barang, perkhidmatan, dan maklumat yang melibatkan penyimpanan dan pergerakan bahan mentah, produk bangunan, dan barang jadi lengkap dari satu titik ke titik yang lain.

Sekiranya dilaksanakan dengan betul, pengurusan rantaian bekalan dapat membolehkan organisasi:

 • Meningkatkan jualan
 • Kurangkan penipuan
 • Kurangkan kos overhed
 • Meningkatkan kualiti improvisasi
 • Mempercepat pengeluaran dan pengedaran
 • Kurangkan kos dan kerumitan proses pembuatan.

Apa itu teknologi blockchain?

Blockchain adalah, dalam istilah yang paling sederhana, satu siri catatan data yang tidak berubah yang dikendalikan oleh sekumpulan komputer yang tidak dimiliki oleh satu entiti. Setiap blok data ini (iaitu blok) diamankan dan diikat satu sama lain menggunakan prinsip kriptografi (iaitu rantai).

Terdapat tiga sifat teras yang menjadikan blockchain unik

 • Desentralisasi
 • Tidak boleh berubah
 • Ketelusan

# 1 Desentralisasi

Di pusat teknologi blockchain terletak “desentralisasi.”

Organisasi dan sistem warisan mempunyai seni bina terpusat. Sebilangan besar proses membuat keputusan berlaku melalui lembaga pengarah terpusat. Walau bagaimanapun, blockchain membolehkan seseorang melaksanakan prinsip desentralisasi dalam seni bina operasinya.

Semua orang dalam rangkaian boleh memuat turun dan mengekalkan salinan blockchain. Jadi, bukannya satu nod yang memiliki semua data yang tersimpan di dalam blockchain, semua orang memilikinya.

Ini sangat membantu pengurusan rantaian bekalan, kerana sekarang ini mempunyai masalah pemusatan. Semua pembekal dan pegawai perolehan secara tidak sengaja menjadi silo maklumat mereka sendiri. Tidak ada yang akan memberitahu kami dengan jaminan 100% bahawa maklumat yang dihantar oleh orang-orang ini 100% asli atau tidak.

Walau bagaimanapun, blockchain menguraikan konsep silo ini melalui desentralisasi.

Apabila semua entiti yang berlainan ini, di seluruh dunia dihubungkan oleh rantai ini, tidak ada lagi persoalan mengenai pengasingan data. Semua data yang akan disimpan di dalamnya tidak dikongsi oleh semua orang di blockchain.

# 2 Kebolehubahan

Kebolehubahan bermaksud tidak boleh diubah. Segala data yang anda masukkan ke dalam blockchain tidak dapat diubah. Blockchain mencapai ini melalui penyatuan fungsi hash kriptografi.

Bolehkah anda bayangkan betapa berharganya ini untuk pengurusan rantaian bekalan?

Mustahil bagi sesiapa untuk merosakkan rekod kewangan dan membenarkan pembayaran tambahan setelah mereka memasukkan data di dalam blockchain.

Sebab mengapa blockchain mendapat harta ini adalah kerana fungsi hash kriptografi.

# 3 Ketelusan

Akhirnya, kita mempunyai harta ketelusan. Blockchain seperti Bitcoin dan Ethereum sememangnya samaran.

Ringkasan transaksi Ethereum berikut akan menunjukkan maksud kami:

Oleh itu, walaupun identiti sebenar orang itu selamat, anda masih akan melihat semua transaksi yang dilakukan oleh alamat awam mereka. Tahap ketelusan ini belum pernah ada sebelumnya dalam sistem kewangan. Ia menambah tahap kebertanggungjawaban tambahan dan sangat diperlukan yang diperlukan oleh beberapa institusi terbesar ini.

Bercakap semata-mata dari sudut pandangan mata wang kripto, jika anda mengetahui alamat awam salah satu syarikat besar ini, anda boleh memasukkannya ke dalam penjelajah dan melihat semua transaksi yang mereka lakukan. Ini memaksa mereka untuk bersikap jujur, sesuatu yang tidak pernah mereka hadapi sebelum ini.

Sekarang, gunakan ini dalam konteks pengurusan rantaian bekalan.

Setiap operasi yang akan dilakukan dalam rantaian bekalan anda akan direkodkan dalam blockchain untuk dilihat oleh semua orang. Bolehkah anda bayangkan apakah tahap ketelusan ini terhadap perniagaan anda? Setiap orang akan dipaksa untuk bertanggung jawab atas tindakan mereka, dan ini akan mengganggu silo yang secara tradisional dikaitkan dengan rantai bekalan.

Mengganggu Pengurusan Rantaian Bekalan dengan Blockchain

Oleh itu, dari apa yang kita ketahui sejauh ini, teknologi blockchain mempunyai sifat desentralisasi, ketelusan, dan kebolehubahan. Oleh itu, ini adalah alat yang tepat untuk digunakan untuk gangguan industri pengurusan rantaian bekalan.

Setiap kali produk bertukar tangan, transaksi dapat didokumentasikan dalam blockchain, menciptakan sejarah kekal produk, dari pembuatan hingga penjualan. Apa yang dilakukannya ialah mengurangkan:

 • Kelewatan Masa
 • Kesilapan manusia
 • Kos Tambahan

Blockchain boleh pasti bertambah baik sifat berikut:

 • Merakam kuantiti produk dan pemindahannya melalui pihak yang berbeza.
 • Menjejaki semua pesanan pembelian, menukar pesanan, penerimaan, perincian berkaitan perdagangan
 • Mengesahkan kesahihan perakuan produk. Cth. ini boleh digunakan untuk mengesan sama ada item tertentu memenuhi standard kualiti tertentu atau tidak
 • Ia boleh menghubungkan pelbagai item fizikal ke nombor siri, kod bar, dan tag seperti RFID dll.
 • Membantu dalam berkongsi semua maklumat mengenai proses pembuatan, pemasangan, penghantaran, dan penyelenggaraan produk dengan pelbagai pihak dalam rantaian bekalan

Oleh itu, sekiranya kita melihat semua faedah yang dapat dibawa oleh blockchain ke dalam sistem:

 • Ketelusan Blockchain membantu dalam dokumentasi yang teliti mengenai perjalanan produk dari tempat asalnya ke semua pembekal. Ini meningkatkan kepercayaan antara pelbagai pihak dalam rantaian bekalan kerana semua data dapat dilihat oleh semua orang.
 • Rangkaian blockchain dapat mengambil semua dan semua peserta rangkaian rantaian bekalan. Selain itu, tanpa mengira lokasi geografi mereka, semua orang akan dapat berhubung dengan blockchain.
 • Kebolehubahan Blockchain akan memastikan bahawa semua rekod dalam rantai itu jujur ​​dan bebas daripada rasuah. Tambahan, keselamatan yang kuat dari kriptografi bawaannya akan menghilangkan audit yang tidak perlu, menjimatkan banyak masa dan wang.
 • Penggunaan blockchain juga membuka pintu kepada inovasi masa depan.

Baiklah, cukup teori. Sekarang, mari kita lihat beberapa kes penggunaan dan lihat bagaimana kita dapat menggabungkan blockchain untuk meningkatkan pengurusan rantaian bekalan.

Gunakan Kes # 1: Industri Makanan

Pada 6 Oktober 2006, beberapa negeri di AS mengalami wabak E-Coli yang besar. Penjenayah? Bayam – Sekitar 199 orang terjejas di mana 22 daripadanya adalah kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. 31 dari 199 mengalami sejenis kegagalan buah pinggang yang disebut sindrom hemolitik-uremik, dan, sayangnya, 3 daripadanya meninggal dunia.

Akibatnya, seluruh industri makanan mengalami kegemparan. Orang mati-matian berusaha mencari sumber bayam yang dijangkiti. Semua orang berhenti menjual bayam segera dari pasar. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memerlukan 2 minggu untuk mencari sumber bayam yang tercemar.

Rantaian bekalan blockchain

Kredit Gambar: Berita NBC

Bolehkah anda meneka sumbernya?

Itu adalah satu pembekal. Satu ladang. Satu lot.

Ladang yang satu ini mengurung seluruh industri selama 2 minggu. Untuk tempoh itu, para petani yang seluruh mata pencahariannya bergantung pada bayam dibiarkan pecah dan tidak mempunyai wang. Semua ini akan dapat dielakkan sekiranya ada cara yang lebih baik untuk mengesan dan mengesan banyak bayam yang rosak.

Untuk mengelakkan perkara ini berulang, syarikat besar seperti Walmart telah bekerjasama dengan IBM untuk memasukkan blockchain “Food Trust System” mereka dalam sistem pengurusan bekalan mereka.

Walmart telah melakukan dua ujian dengan IBM, satu dengan daging babi Cina dan satu lagi dengan mangga Mexico. Walmart dan IBM menggunakan “Hyperledger Fabric”, sebuah blockchain yang awalnya dibina oleh IBM dan kini ditempatkan di bawah kumpulan Hyperledger Linux Foundation untuk ujian ini.

Kelebihan rantai bekalan makanan yang telus banyak:

 • Ini sangat meningkatkan keselamatan makanan.
 • Memastikan makanan lebih segar kerana tidak ada yang berisiko mengirimkan makanan “tidak segar” dalam sistem terbuka.
 • Terdapat lebih sedikit sisa makanan kerana setiap bahagian makanan dipertanggungjawabkan.
 • Menghentikan penipuan makanan kerana sistem ini terbuka untuk dilihat oleh semua orang.
 • Menggalakkan tanggungjawab di kalangan pengeluar makanan kerana mereka sekarang tahu bahawa mereka tidak dapat melepaskan diri dari urusan tidak sengaja.
 • Ini memberi pelanggan maklumat yang boleh dipercayai mengenai makanan mereka dan memberi mereka kuasa untuk membuat pilihan membeli yang lebih baik.

Gunakan Kes # 2: Jejaki Rantai Bekalan Loji Tenaga Nuklear

Nuclearis adalah syarikat kejuruteraan dan pembuatan yang akan melancarkan penyelesaian berasaskan RSK untuk mengesan dokumen yang berbeza yang berkaitan dengan rantaian bekalan loji tenaga nuklear. Penyelesaian ini akan dikuasakan oleh RSK dan kerangka infrastrukturnya (RIF).

Oleh itu, sebelum kita melangkah lebih jauh, mari kita memahami RSK dan RIF dengan cepat.

Apa itu RSK dan RIF?

Rootstock (RSK) adalah platform kontrak pintar yang disambungkan ke blockchain Bitcoin melalui teknologi sidechain. Rootstock membolehkan anda membuat aplikasi yang serasi dengan Ethereum (model web3 / EVM / Solidity) sambil masih menikmati keselamatan blockchain Bitcoin. Pada dasarnya, Rootstock adalah gabungan dari:

 • Mesin maya deterministik yang dikira sumber daya lengkap (untuk kontrak pintar) serasi dengan EVM Ethereum.
 • Rantai sampingan Bitcoin dua arah (untuk perdagangan denominasi BTC) berdasarkan persekutuan yang kuat
 • Protokol konsensus gabungan SHA256D (untuk keselamatan konsensus yang bergantung pada pelombong Bitcoin) dengan selang blok 30 saat. (untuk pembayaran pantas).

Rootstock juga akan menggunakan timbunan teknologinya – Rootstock Infrastructure Framework Open Standard (RIFOS atau RIF) untuk membantu membina sistem ekonomi yang sihat di atas Bitcoin. Ini akan memudahkan penggunaan teknologi blockchain dengan menjadikannya sesederhana mungkin untuk semua orang.

Kelebihan penyelesaian ini

Loji tenaga nuklear memerlukan dokumentasi yang luas. Membina dan menyelenggara loji tenaga nuklear baru memerlukan anda menghasilkan dan mendapatkan beberapa komponen penting di seluruh dunia. Seperti yang ditetapkan oleh pihak berkuasa antarabangsa, seluruh proses produksi ini harus didokumentasikan dengan tepat untuk menjamin kebolehlacakan semua data. Segala penyelewengan atau pemalsuan boleh membawa kesan negatif yang besar terhadap industri ini.

Dengan memanfaatkan RSK, Nuclearis akan dapat:

 • Pastikan data, kalibrasi, sijil bahan, dll tidak dapat dipalsukan, salah tempat, atau diubah.
 • Berikan lapisan keselamatan di mana pengendali tenaga nuklear dapat mengesahkan kesahihan semua dokumen dengan mudah.
 • Pastikan dengan pasti bahawa tidak ada perubahan antara waktu pengiriman dan ketibaan.

Diego Gutierrez Zaldivar, Ketua Pegawai Eksekutif IOVlabs (syarikat di belakang RSK), menyimpulkan penyelesaiannya:

“Ketahanan dan keselamatan yang disediakan blockchain adalah yang paling penting bagi industri nuklear. Kami sangat gembira dengan penyelesaian Nuclearis dalam industri tersebut dan gembira mereka telah memilih teknologi blockchain RSK dan RSK Infrastruktur Framework (RIF) untuk pengembangannya. “

Blockchain untuk rantaian bekalan, tentu saja, adalah salah satu daripada banyak kes penggunaan yang berpotensi kerana teknologi ini juga telah diterokai oleh syarikat ini untuk memupuk sistem nama domain blockchain, penyelesaian penyimpanan yang terdesentralisasi, pertukaran yang terdesentralisasioracle blockchain, token tidak fungible (NFT), identiti diri yang berdaulat, syiling stabil, DeFi dan blockchain untuk kesan sosial antara lain.

Kesimpulannya

Syarikat di seluruh dunia telah mula meningkatkan program pengurusan rantaian bekalan mereka dengan rantaian bekalan blockchain penyelesaian. Cukup mengagumkan betapa mudahnya sifat blockchain dapat menyelesaikan masalah pasaran rantaian bekalan semasa. Food Trust System dan penyelesaian Nuclearis hanyalah petua gunung es. Terdapat beberapa POC dan penyelesaian kerja di luar sana, yang menunjukkan mengapa pengurusan rantaian bekalan adalah kes penggunaan blockchain semula jadi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me