Dalam STO vs ICO vs IPO, kami belajar tentang setiap alat pengumpulan dana ini dan bagaimana ia berfungsi dan kami membandingkannya dengan peraturan cryptocurrency Malta semasa.

Tawaran Awam Permulaan (IPO)

Tawaran Awam Awal (‘IPO’) melibatkan penawaran saham syarikat swasta kepada orang ramai melalui penerbitan saham baru, yang memerlukan peralihan syarikat swasta menjadi syarikat awam. Penaja jamin biasanya dilantik, dan saham tersebut kemudian disenaraikan untuk diperdagangkan di bursa. Melalui IPO, syarikat berpeluang memanfaatkan kumpulan pelabur awam yang menyediakan modal. Sebagai balasan untuk pelaburan mereka, calon pemegang saham mendapat pegangan dalam syarikat. Lebih-lebih lagi, IPO dapat di pasport di semua negara anggota EU dan EEA, kerana mereka diatur oleh perundangan di seluruh EU.

Nikmati pelajaran percuma dari Perpustakaan Blockgeeks!

Sebilangan faedah IPO merangkumi peningkatan modal, pertumbuhan perniagaan, ketelusan dan potensi peningkatan kecairan melalui penyenaraian sekunder. Walau bagaimanapun, mereka diatur dengan ketat dan dengan itu lebih mahal daripada kaedah lain untuk mengumpulkan dana. Syarikat juga terdedah kepada risiko persaingan kerana maklumat sulit seperti maklumat kewangan dan cukai mesti didedahkan kepada orang ramai. Selanjutnya, terdapat kehilangan kawalan kerana pemegang saham tambahan memperoleh hak suara, dengan berkesan menurunkan kuasa pemegang saham yang ada dalam proses membuat keputusan.  

Penawaran Syiling Permulaan (ICO)

Penawaran Syiling Permulaan (ICO), seperti IPO, juga digunakan untuk mengumpulkan dana, tetapi persamaan itu berakhir. Perbezaan penting terdiri daripada mengeluarkan token yang tidak merangkumi hak yang berkaitan dengan ekuiti, sementara menggunakan blockchain sebagai media pengedaran. ICO melibatkan penciptaan token baru yang diedarkan kepada pelabur sebagai pertukaran cryptocurrency atau fiat. Token biasanya menawarkan beberapa bentuk utiliti dalam produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh penerbit, atau hak lain yang, secara keseluruhannya, tidak merangkumi hak yang berkaitan dengan ekuiti tradisional. 

Untuk menubuhkan ICO, kertas putih mesti diterbitkan yang menyatakan bagaimana projek itu akan dilaksanakan. Ini menyediakan syarikat permulaan dengan cara mengakses modal tanpa halangan yang dikenakan oleh IPO tradisional, dan juga tanpa batasan mengenai jenis pelabur yang boleh mengambil bahagian kerana biasanya ICO juga terbuka kepada pelabur runcit.  

Terdapat beberapa faedah yang berkaitan dengan ICO, terutama kerana statusnya yang paling tidak diatur di kebanyakan bidang kuasa kecuali undang-undang yang berlaku seperti undang-undang anti pencucian wang. Penggunaan blockchain bermaksud prosesnya lebih cepat kerana token diedarkan secara automatik, dan kemudahan urus niaga inilah yang memungkinkan pengumpulan dana yang cepat. Namun, kurangnya peraturan telah menyebabkan beberapa ICO penipuan, menyebabkan kredibiliti rendah selama beberapa tahun terakhir.  

Tawaran Token Keselamatan (STO)

Penawaran Token Keselamatan (STO) mempunyai ciri baik IPO dan ICO. Walaupun melibatkan penerbitan token atau syiling pada blockchain, token yang dikeluarkan diklasifikasikan sebagai sekuriti kerana biasanya mewakili aset pendasar seperti saham, bon, atau dana. Karena sifatnya sebagai sekuriti, mereka diatur oleh undang-undang sekuriti tradisional, yaitu Peraturan Pasar dalam Instrumen Keuangan, Arahan Pasar dalam Instrumen Keuangan, Arahan Prospektus, dan Arahan Ketelusan dalam wilayah perundangan Uni Eropa. 

Walaupun peraturan memberikan manfaat kredibiliti yang lebih tinggi daripada ICO, prosesnya lebih lama dan mengenakan lebih banyak syarat kerana penerapan perundangan sekuriti tradisional. Oleh itu, STO masih lebih menjimatkan kos dan prosesnya lebih pantas daripada IPO melalui penggunaan teknologi blockchain. Seperti IPO, secara umum, STO juga boleh dilalui di seluruh negara anggota EU dan EEA. Namun, pada masa ini, token keselamatan menghadapi masalah kecairan rendah kerana token keselamatan setakat ini belum disenaraikan di bursa saham utama, kerana teknologi baru yang mereka gunakan. 

Tinjauan Rangka Kerja Peraturan Malta

Undang-Undang Aset Kewangan Maya, yang telah berkuatkuasa sejak 1 November 2018, mengatur Penawaran Aset Kewangan Maya Permulaan (IVFAO), setara ICO Malta, yang menetapkan syarat minimum untuk melaksanakan IVFAO dari atau di dalam Malta. Mengenai STO, perundingan awam telah dilakukan oleh Malta Financial Services Authority (MFSA), dengan kebijakan penuh diharapkan akan dikeluarkan dalam beberapa minggu mendatang.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa semua token berasaskan blockchain, sama ada token utiliti atau sekuriti, dikenakan Ujian Instrumen Kewangan untuk menentukan sama ada token tersebut diklasifikasikan sebagai Instrumen Kewangan (yang merangkumi sekuriti yang boleh dipindah milik), Wang Elektronik, Token Maya, atau Aset Kewangan Maya.

IVFAO di Malta

IVFAO diatur oleh Bab 2 dari Buku Peraturan Aset Kewangan Maya yang menetapkan syarat yang harus dipatuhi oleh Penerbit IVFAO dari dalam Malta. Penerbit yang ingin melancarkan IVFAO dari dalam Malta mesti melakukan Ujian Instrumen Kewangan untuk menentukan sama ada token tersebut diklasifikasikan sebagai Aset Kewangan Maya (‘VFA’). Ejen VFA kemudiannya mesti dilantik dan dikekalkan sepanjang tempoh keseluruhan proses IVFAO, dan Ejen VFA mesti menyokong klasifikasi akhir Ujian Instrumen Kewangan. Lembaga Pentadbiran kemudiannya harus dilantik yang terdiri daripada sekurang-kurangnya dua orang, dan sebuah Syarikat Malta mesti diperbadankan yang akan bertindak sebagai entiti penerbit. Penerbit juga mesti melantik pegawai-pegawai berikut yang mesti mempunyai pengetahuan dan pengalaman dalam bidang ini:

  • Juruaudit Sistem;
  • Kustodian;
  • Juruaudit; dan
  • Pegawai Pelapor Pengubahan Wang Haram.

Kertas Putih kemudian mesti disusun selaras dengan Akta VFA dan diserahkan kepada MFSA oleh Ejen VFA. 

STO di Malta

Secara umum, walaupun penerbitan sekuriti yang dapat dipindahmilik umumnya diatur oleh undang-undang yang berlaku secara tradisional seperti Prospektus dan Arahan Ketelusan yang merupakan bagian dari undang-undang EU yang berlaku MFSA telah mengeluarkan Dokumen Perundingan berkaitan dengan STO, yang menetapkan syarat yang harus dipenuhi untuk melancarkan STO dari dalam Malta. Walaupun merupakan Dokumen Perundingan yang tidak mengikat secara sah, perlu diperhatikan pelbagai cadangan yang dikemukakan oleh MFSA dalam dokumen tersebut. Penerbit yang ingin melancarkan STO dari dalam Malta mesti melakukan Ujian Instrumen Kewangan untuk menentukan sama ada token tersebut diklasifikasikan sebagai sekuriti yang boleh dipindahtangankan dalam definisi MiFID II, dengan Pihak Berkuasa mempunyai budi bicara untuk meminta pendapat undang-undang yang mengesahkan klasifikasi tersebut. Walaupun MFSA akan mempertimbangkan untuk memberi kebenaran kepada beberapa struktur korporat untuk melancarkan STO pada masa akan datang, buat masa ini, permohonan kelulusan prospektus mesti dikemukakan dari syarikat-syarikat yang mempunyai tanggungan terhad. Setelah permohonan dibuat kepada Otoritas untuk persetujuan prospektus, penilaian tiga tiang mengenai Kewangan, Tadbir Urus Korporat dan Ketelusan Penerbit akan dilakukan. 

Kekukuhan kewangan dinilai melalui tinjauan maklumat kewangan tiga tahun sebelumnya. Berkenaan dengan tadbir urus korporat, Pihak Berkuasa akan menilai apakah calon lembaga pengarah Penerbit berpengetahuan tentang industri dan mampu menjalankan peranannya. Penerbit kemudian harus menyerahkan prospektus kepada Otoritas untuk memungkinkannya menentukan apakah persyaratan ketelusan minimum telah dipenuhi, sesuai dengan perundangan EU yang berlaku seperti yang dijelaskan di atas. 

STO vs ICO vs IPO – Yang mana pilihan terbaik? 

Mengumpulkan dana adalah langkah penting bagi beberapa syarikat, namun menentukan kaedah mana yang akan digunakan mungkin merupakan proses yang membebankan. Oleh itu, sukar untuk menentukan secara objektif kaedah yang paling berkesan untuk mengumpulkan dana. Walaupun ICO menawarkan liberalisasi yang hampir lengkap dan sumber dana yang hampir tidak terhad untuk sebahagian besar bidang kuasa, mereka tidak menawarkan kredibiliti yang sama dengan IPO yang sangat diatur. IVFAO di Malta nampaknya berfungsi sebagai rumah separuh jalan di mana mereka menikmati kepercayaan melalui peraturan, menawarkan lebih banyak kebebasan kepada penerbit daripada cara tradisional untuk mengumpulkan dana sambil melindungi kepentingan pelabur. STO mungkin tertakluk kepada rangkaian perundangan yang sama dengan IPO, dengan faktor pembezaan utama adalah penggunaan teknologi blockchain, dan hakikat bahawa STO mungkin tidak selalu terdiri daripada penawaran ekuiti, dan dengan itu skopnya lebih fleksibel.

Pada akhirnya seseorang mesti bertujuan untuk mencapai keseimbangan antara jaminan peraturan sekuriti tradisional sambil memanfaatkan fleksibiliti dan kecekapan yang diaktifkan oleh teknologi inovatif seperti blockchain.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me