Sebanyak orang sinis ingin mengatakan bahawa crypto sudah mati, ini mungkin tidak berlaku. Rumor mengatakan bahawa walaupun harga Bitcoin merosot, minat untuk kelas aset baru dan teknologi yang berkaitan ini banyak. Tweet baru-baru ini dari pelabur industri terkemuka, yang kemungkinan menyebut pengalamannya sendiri, akan mengesahkan trend ini.

Budaya Crypto Fidelity Adalah “Bonkers”

Ari Paul, pengasasnya & ketua pegawai pelaburan BlockTower Capital, mendakwa bahawa Fidelity Investments, gergasi perkhidmatan kewangan yang berpangkalan di Boston, mempunyai budaya cryptocurrency yang “bonkers.” Pelabur menyatakan bahawa ada “beratus-ratus penyokong yang bersemangat” dari inovasi dari C-Suite ke tangga bawah tangga eksekutif, menekankan bahawa Wall Street melihat nilai dalam ekosistem ini. Sebenarnya, Paul menyatakan bahawa pada tahun 2015, ketua eksekutif institusi itu sendiri, Abigail Johnson yang dihormati, secara peribadi melombong Bitcoin, tepat di pejabatnya yang tinggi. Dia menambah bahawa terdapat lebih banyak kakitangan yang berfokus pada crypto di Fidelity daripada “lima dana industri terbesar digabungkan.”

Budaya cryptocurrency Fidelity adalah gila. Beratus-ratus penyokong yang bersemangat di setiap peringkat kekananan di firma. Mereka mempunyai lebih banyak orang yang menggunakan crypto daripada gabungan 5 dana crypto terbesar.

– Ari Paul ⛓️ (@AriDavidPaul) 27 Mac 2019

Ini mungkin juga tidak dapat didengar. Dalam wawancara dengan wartawan industri Laura Shin, Tom Jessop, ketua aset digital di pusat kuasa Amerika, menjelaskan bahawa syarikat itu mempunyai R&Cawangan D yang telah mengawasi mata wang kripto sejak 2013-2014. Dia menyatakan bahawa suatu ketika dahulu, syarikat itu bahkan mempunyai juruterbang dalaman yang membolehkan pekerja membeli makanan untuk bitcoin, menggarisbawahi sokongan lama Fidelity untuk apa yang dianggap oleh banyak ahli ekonomi tradisional sebagai syaitan bertelur.

Komen yang menggembirakan ini muncul ketika Fidelity baru-baru ini menjadi syarikat kewangan arus perdana yang melancarkan bahagian cryptocurrency sepenuhnya – Digital Asset Services (FDAS). Bagi mereka yang terlepas memo itu, penyelesaian penjagaan kod FDAS dan platform pelaksanaan perdagangan dilaporkan baru-baru ini dilancarkan kepada senarai pelanggan “pilih” – yang dianggap berpuluh-puluh atau lebih. Walaupun selusin jauh dari semua institusi dunia, aspek Fidelity yang berpandangan ke depan ini ingin memperluas cakrawala.

Dalam temu bual dengan Frank Chaparro di The Block, Jessop menjelaskan bahawa daripada 450 pelanggan institusi (kumpulan data yang pelbagai) yang mereka wawancara, 20% mempunyai minat aktif dalam cryptocurrency atau niat untuk merampas. Memperluas jumlah itu kepada ~ 20,000 pelanggan Fidelity dalam subset itu, 4,000 institusi sahaja dapat memanfaatkan apa yang ditawarkan FDAS.

Mungkin beruang harus menenangkan pemukulan gendang “crypto is dead” tanpa henti.

Minat Institusi Bitcoin Berlimpah

Semua ini hanya menunjukkan bahawa penurunan 2018 tidak banyak membantu mengurangkan minat terhadap cryptocurrency.

Wakaf telah mula menuntut peluang pelaburan di ruang pemula ini. Wakaf University of Michigan, yang mempunyai aset $ 12 bilion, baru-baru ini mengumumkan niatnya untuk menyedot lebih banyak dana ke dana crypto-centric dalam masa terdekat. Mengikut agenda Dewan Regent, institusi ini mengawasi dana “cryptonetwork technology” (kemungkinan itu bermaksud teknologi blockchain) yang diuruskan oleh Andreessen Horowitz yang terkenal di dunia. Lebih khusus lagi “CNK Fund I,” kerana kenderaan tersebut dijuluki oleh kumpulan usaha niaga yang berpusat di Menlo Park, California yang kini menyokongnya, kini berada di ruang lingkup University of Michigan. Menurut Kevin Hegarty, ketua pegawai keuangan di institusi pendidikan yang dikendalikan negara, CNK melabur dalam “perusahaan teknologi cryptonetwork di seluruh spektrum peluang, usaha dan tahap pertumbuhan.”

Dana pencen Amerika, dua dari Fairfax County, Virginia secara spesifik, juga sudah mulai “turun sifar,” seperti yang dikatakan oleh Anthony Pompliano dari Morgan Creek Digital. Rancangan pencen pasukan polis dan pegawai kerajaan negeri baru-baru ini mengetuai pusingan penggalangan dana untuk usaha terbaru Morgan Creek, dana $ 40 juta yang berpusat di sekitar mengumpulkan ekuiti di peringkat awal yang unggul, seperti Bakkt, Coinbase, dan Harbour, dan peruntukan dalam cryptocurrency fizikal. “

Seperti yang dilaporkan oleh BlockGeeks sebelumnya, Visa juga merancang untuk mendapatkan beberapa kripto pai. Dalam posting pekerjaan yang baru-baru ini disematkan kepada SmartRecruiters, dinyatakan bahawa Visa sedang mencari “pengurus produk teknikal.” Ini, tentu saja, tidak menjerit “crypto” atau “blockchain”, tetapi perihal pekerjaan pasti. Untuk kedudukan ini, gergasi pemprosesan pembayaran multinasional mencari pengurus produk untuk pasukan Visa Crypto, yang berpusat di Palo Alto. Individu tersebut perlu “memiliki pengetahuan fungsional yang signifikan mengenai ekosistem cryptocurrency,” dengan pengetahuan kriptografi yang disukai.

Tetapi buah apa yang akan dibawa oleh ramuan ini? Ada yang bimbang ia boleh menjadi ‘cryptocurrency’ yang lebih berpusat, seperti stablecoin yang berbasis di Kuorum JP Morgan yang akan dipusatkan ke neraka yang tinggi. Tetapi ada yang yakin bahawa entah bagaimana, institusi akan semakin pintar, dan membuka tangan mereka kepada cryptocurrency yang terdesentralisasi kerana mereka menyedari potensi mereka.

Imej Tajuk Diberkati oleh Samson Creative Via Unsplash

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me