Cara menambang Zcash dengan CPU (Linux)

ZCash adalah cryptocurrency tanpa nama yang menggunakan zk-snarks untuk memastikan bahawa semua maklumat mengenai transaksi pengguna disulitkan dengan selamat, sementara masih dapat disahkan oleh pelombong yang dapat memastikan tidak ada pengeluaran berganda dengan menggunakan bukti pengetahuan sifar.

ZCash menggunakan Equihash sebagai algoritma hashing, yang merupakan algoritma PoW yang tidak dapat diingat secara simetri berdasarkan masalah ulang tahun umum. Ia bergantung pada keperluan RAM yang tinggi untuk menyekat penjanaan bukti dan menjadikan pembangunan ASIC tidak dapat dilaksanakan, seperti Ethereum.

Untuk mengelakkan Instamine ZCash akan memulakan perlombongan yang perlahan, di mana ganjaran blok akan dikeluarkan lebih lambat daripada biasa.

Kami akan menunjukkan kepada anda cara menambang ZCash di Ubuntu. Untuk melombong ZCash pada Windows tekan di sini. Anda juga boleh mencuba perlombongan dengan kontrak penambangan awan dengan Perlombongan Kejadian atau Hashflare.

Namun, tidak semua orang memiliki akses ke komputer, dan tidak semua orang mempunyai waktu, pengetahuan atau kesabaran untuk memulakan perlombongan Zcash sendiri, terutama kerana belum ada Miner Graphic User Interface (GUI) Miner. Sekiranya anda ingin menggunakan komputer anda sendiri, tetapi memerlukan sedikit usaha untuk melakukannya, anda berada di tempat yang betul. Tetapi jika anda ingin mendapat keuntungan dari perlombongan Zcash tanpa usaha sama sekali, panduan ini akan melakukan muslihat.

Mining ZCash di Linux (Ubuntu) – HANYA BEKERJA UNTUK SISTEM 64BIT

Bahagian 1 – Memasang kebergantungan pakej sistem ZCash

Langkah 1: Buka terminal anda. Ini boleh dilakukan dengan mengklik kiri atas logo (1) dan mencari "Terminal". Klik Logo terminal (2). 

Langkah 2: Pasang dahulu kebergantungan yang diperlukan oleh Zcash. Ini dapat dilakukan dengan memasukkan perkara berikut ke dalam baris arahan:

sudo apt-get install \

build-essential pkg-config libc6-dev m4 g ++ – multilib \

autoconf libtool ncurses-dev unzip git python \

zlib1g-dev wget bsdmainutils automake

Anda juga boleh menyalin (CTRL + SHIFT + C) dan menampal (CTRL + SHIFT + V) arahan ini di terminal anda untuk memudahkannya. Selepas anda menaip perintah tekan enter. 

Langkah 3: Setelah memasukkan arahan, anda akan diminta memasukkan kata laluan anda. Ketik dan tekan enter.

Langkah 4: Terminal juga akan meminta anda mengesahkan tindakan tersebut. Tulis "Y" dan klik Enter untuk menerima 

Langkah 5: Muat turun repositori Zcash dengan memasukkan arahan berikut: "klon git https://github.com/zcash/zcash.git". Ini akan membuat folder baru bernama ZCash di dalam anda "Fail" direktori. 

Langkah 6: Setelah repositori ZCash selesai memuat turun, masuk ke folder ZCash dengan menaip arahan: "cd zcash". Dan tekan enter. 

Langkah 7: Di dalam fail Zcash, anda perlu mendapatkan kunci pembuktian dan pengesahan alpha awam. Masukkan arahan:

git checkout v1.0.1

./zcutil/fetch-params.sh

Kekunci ini berukuran 1.5GB, jadi proses ini mungkin memerlukan sedikit masa.

Bahagian 2 – Menyusun ZCash

Setelah memuat turun dan memasang semua pergantungan pakej sistem, anda boleh menyusunnya dan membina zcashd.

Langkah 1: Untuk menyusun ZCash masukkan arahan berikut: "./zcutil/build.sh -j $ (nproc)".

Bahagian 3 – Menjalankan ZCash

Langkah 1: Sebelum menjalankan Zcash, kita harus membuat folder untuk fail konfigurasi. Di luar terminal, pergi ke "Fail" (1), Klik kanan di mana sahaja dan buat folder bernama ".zcash". 

Langkah 2: Anda mungkin melihat bahawa folder yang baru anda buat hilang. Ini kerana Linux mengenali folder yang bermula dengan a "." sebagai folder tersembunyi. Untuk melihat folder tersembunyi, klik CTRL + H.

Langkah 3: Sekarang anda perlu membuat fail konfigurasi di dalam folder .zcash yang baru anda buat, Klik kanan sekali lagi dan pilih "Dokumen Baru", kemudian "Dokumen Kosong".

Langkah 4: Buka Dokumen Baru yang baru anda buat dan tampal konfigurasi berikut:

rpcuser = nama pengguna

rpcpassword = kata laluan

 

Langkah 5: Simpan dan tutup fail, kemudian namakan semula menjadi "zcash.conf".

Langkah 5: Sekarang, kembali ke terminal dan masukkan arahan berikut: "./ src / zcashd -daemon".

Sekiranya anda menutup terminal, masukkan "cd zcash" untuk pergi ke folder zcash (perintah hanya akan berfungsi semasa berada di folder zcash).

 

Bahagian 4 – Perlombongan ZCash

Setelah mengetahui bahawa kita tahu bahawa ZCash telah dipasang dengan betul, kita boleh mula melombong beberapa zcash.

Langkah 1: Hentikan deamon ZCash dengan memasukkan perintah "./ src / zcash-cli berhenti". 

Langkah 2: Pergi ke Fail (1) dan masukkan fail anda .zcash (2) folder

 

Langkah 3: Sekarang edit fail konfigurasi anda "zcash.conf" dan tambahkan satu baris padanya: "gen = 1" dan sambil dokumen itu.

Langkah 4: Jalankan deamon ZCash sekali lagi dengan memasukkan arahan: "./ src / zcashd -daemon". lagi

Dan itu sahaja! Anda kini melombong testcoins ZCash secara rasmi. Anda tidak akan melihat hashrate anda dipaparkan, atau maklumat mengenai hal itu, tetapi anda dapat memeriksa baki dan maklumat blockchain anda yang lain dengan menaip dan memasukkan perintah: "./ src / zcash-cli getinfo". Mungkin memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan testcoins baru, jadi jika anda belum melakukan semuanya dengan betul, pastikan fail konfigurasi anda mempunyai "gen = 1" tunggu dan tunggu selama beberapa jam sebelum memeriksa baki anda.

Masukkan arahan: "./ src / zcash-cli listunspent" untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci mengenai ujian dan dompet anda.

Melombong ZCash pada Windows

ZCash pada masa ini tidak menyokong Windows, dan juga tidak akan melakukannya untuk pelancaran 1.0. Versi dengan sokongan Windows dijadualkan untuk keluaran berikut. Sekiranya anda pengguna Windows dan ingin menambang ZCash, anda boleh Memasang Linux pada Mesin Maya atau menunggu pembebasan windows. Sekiranya anda memutuskan untuk menjalankan Zcash pada mesin maya, anda hanya perlu mengikuti arahan di video ini. Selepas Ubuntu dipasang pada mesin maya, ikuti arahan pada panduan ini dari awal

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map